SALVATI MUZEUL "DINU SI SEVASTA VINTILA" DIN TOPALU - CONSTANTA

 

 

SALVATI MUZEUL "DINU SI SEVASTA VINTILA" DIN TOPALU - CONSTANTA

Cel mai bogat lacas de cultura din mediul rural, muzeul "Dinu si Sevasta Vintila" din comuna Topalu - judetul Constanta, isi datoreaza paternitatea medicului Gheorghe Vintila, un colectionar de arta entuziast, care in anul 1960 doneaza comunei 228 de lucrari de arta in memoria parintilor sai invatatori, cei care in 1920 au infiintat prima scoala primara din Topalu. Trebuie spus ca aceste opere, 212 tablouri și 16 sculpturi, sunt creații ale marilor artiști plastici romani ai secolelor XIX și XX, precum Grigorescu, Andreescu, Bancila, Luchian, Petrascu, Tonitza,  Ciucurencu,  Paciurea,  Aman, Baba, Darascu, Oscar Han, Pallady, Iser, Medrea si altii.
De aproape opt ani de zile o mare firma de avocatura si un pseudo-mostenitor pe care dr. Gheorghe Vintila nu l-a recunoscut niciodata, si-au zis ca le-ar prinde bine sa intre in posesia acestor opere de arta, evaluate in prezent pe piata de profil la zeci de milioane de euro. Speta se tot judeca de ani de zile, se cer expertize peste expertize. Pana acum justitia i-a pus la locul lor pe acesti jinduitori fara temei. Toate expertizele si procesele au fost castigate de primaria Topalu si Muzeul de Arta Constanta, dar asta i-a indarjit si mai tare pe cei ce se viseaza miliardari pe seama operelor dorite a fi sustrase patrimoniului national.
Procesul se afla in faza finala la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care in mod surprinzator raportat la alte procese, acorda petentilor cu pretentii de mostenitori, termene neverosimil de scurte. Dupa termenul dat in 28 martie 2017, urmatorul termen fixat este 25 mai 2017, in conditiile in care aproape fara exceptie, termenele la Inalta Curte sunt de ani si ani de zile. Daca decizia va fi in favoarea celor care spera ca inca in Romania totul este posibil, ne vom trezi inca o data, ca in mod "legal" a mai avut loc un atac marsav la identitatea si cultura nationala.
Desi, dupa ce între anii 2006-2008 imobilul a fost reabilitat și extins in urma unui amplu proces de reconditionare, toate pledoariile firmei de avocatura se axeaza pe conditiile de pastrare a lucrarilor. Pledoarii care vor sa contrazica ceea ce multiplele expertize au demonstrat si anume ca aceleasi conditii de prezervare sunt si in marile muzee din Romania si din lume. Oare daca aceste lucrari ar fi dispersate in colectii particulare, departe de ochii iubitorilor de arta simpli, ele ar fi mai bine pastrate?
In prezent, "Dinu si Sevasta Vintila" singurul muzeu de arta din mediul rural din Romania este redeschis pentru public, cele 12 incinte indeplinind toate conditiile de expunere, pastrare si conservare, operele sale bucurand sufletele a mii de vizitatori.
Cred ca sunt suficiente argumente pentru a ne lupta impreuna ca aceasta bijuterie rurala extrem de valoroasa sa ramana a poporului roman, adica a noastra, pentru ca in fapt si in drept ea ne apartine, dupa cum s-a constituit vointa donatorului doctor Gheorghe Vintila.

 

 

unnamed13.png

 


Ion Voicu - realizator de emisiuni la Radio Romania    Contactați autorul petiției