Semnează SĂ DĂM ANTENELE JOS de pe Cabana Babele

IMG_20171230_131630.jpgHai la aer, hai la munte, cu antenele pe frunte!   POFTIM?!?!?

IMG_20171230_131721.jpgChiar așa. După ce au fost retrocedate și vândute (chiar dacă, la momentul naționalizării, multe dintre ele funcționau în parteneriat public-privat și erau administrate de ONG-uri, fiind construite pe terenuri donate și nicidecum proprietatea unei singure persoane), multe cabane sunt astăzi dispărute sau închise. Iar piesa centrală a turismului în Bucegi, Cabana Babele, a fost transformată în cuier pentru antene GSM.   Anul trecut, cabana a fost închisă ”pentru igienizare”. Acțiunea nu a fost anunțată, iar un grup de turiști care conta pe ea a fost lăsat să moară pe platou în plină iarnă. Din fericire, au avut experiența și pregătirea necesare să evite o tragedie. Tot ei au făcut primele fotografii cu noile ”decorațiuni”.   Toate companiile de telecomunicații mobile au pagini dedicate grijii pentu mediu și oameni. Nu înțelegem în ce constă această grijă când, în plan concret, ele nu se sfiesc să plaseze antene aproape de nivelul solului, cu totala ignorare a recomandărilor OMS și a cercetărilor din domeniu, în imediata apropiere a capătului superior al telecabinei Bușteni. Pentru cei care nu știu, media de așteptare pentru ascensiune este de trei ore, pe lângă aceste antene trecând mii de turiști în zilele în care vremea le permite.   S-ar putea argumenta că se asigură astfel acoperirea GSM pe platou, atât pentru uzul comun cât și pentru situații de urgență. Dar există releul Coștila, situat și mai sus, și la o distanță mult mai sigură, și construit pentru telecomunicații. De ce nu s-au amplasat antenele, de altfel utile, în acest loc special amenajat pentru astfel de echipamente?   Revenind la turiști, legendara Cabană Babele era un popas, o ocazie de a bea un ceai, o cafea, de a lua o gustare – toate posibile surse de venit pentru un administrator inteligent și harnic. Pentru unii, era chiar o bază de explorare facilă a platoului, mai ales pentru cei cu copii sau cu o condiție fizică obișnuită. Din oraș, direct cu telecabina și multă distracție sănătoasă. Chiar dacă mai apăreau orășeni fără echipament adecvat, așa-numiții ”pantofari”, disponibilitatea Cabanei făcea situația lor cel mult neplăcută. Acum, în caz că se strică vremea fără veste, poate fi fatală. În cazul în care telecabina se blochează, mulțimea de oameni nu are unde se adăposti.   Soluția nu este să se construiască bezmetic alte ”hoteluri”. În fond, oamenii nu urcă pe munte ca să schimbe un cartier de blocuri cu altul. Soluția este ca adăposturile și cabanele care au supraviețuit comunismului să existe, să fie reabilitate și să funcționeze în scopul în care au fost create. Nu să fie lăsate în paragină, închise arbitrar sau folosite pe post de stâlp de antene GSM.   AJUTAȚI-NE SĂ FACEM PRIMUL PAS:IMG_20171230_131555.jpg

Taposu Constantin    Contactați autorul petiției