Programul electoral=Programul de guvernare. Inițiativă civică și constituțională, a implementării tuturor obiectivelor asumate politic din programul electoral în programul de guvernare.

steag-romania-cu-stema2_(1).jpg...”premierul a declarat că promisiunea ... făcea parte din programul electoral, NU din programul de guvernare.”

În orice context electoral, partidele politice se întrec în promisiuni pentru a face viața mai bună în România, dar nu pentru cetățenii cu drept de vot ci pentru membrii cu carnet de partid, ai unor grupuri de interese strict politico-economice.

Programele de guvernare ale partidelor politice din România ar trebui judecate doar în contextul programelor și promisiunilor asumate în campaniile electorale, iar neîndeplinirea acestora să fie sancționate pentru fraudarea alegerilor prin minciună, înșelăciune sau inducerea în eroare a alegătorilor/ electoratului/ cetățenilor cu drept de vot.

Societatea civilă a încercat de-a lungul timpului să urmărească implementarea acestora, însă întotdeauna după alegeri prioritățile s-au schimbat în contextul ”grelei moșteniri”. De aceea, este greu de anticipat dacă aceste programe vor fi implementate în forma lor, așa cum au fost concepute ca ”promisiuni electorale” și preluate apoi ”selectiv” în programul de guvernare.

În același timp, transparența și consultarea nu sunt o obișnuință a democrației noastre, iar rareori s-a dezbătut public și asumat, conținutul programelor electorale și de guvernare propuse, încă din faza de elaborare, ori după prezentarea publică a acestora. 

Astfel, în condițiile în care suntem chemați să votăm un program electoral, iar după câștigarea alegerilor partidul politic/ coaliția de guvernare NU mai respectă promisiunile făcute și asumate politic, prin prezentarea unui program de guvernare diferit, solicităm obligativitatea legislativă și constituțională, a implementării tuturor obiectivelor asumate politic din programul electoral în programul de guvernare, de către partidul politic/coaliția de guvernare care a câștigat alegerile parlamentare, sub sancțiunea obligatorie a organizării de alegeri anticipate și pierderea calității de partid parlamentar și a dreptului de a mai participa la guvernare singur sau într-o coaliție politică, pentru o perioadă de 4 ani, ca formă de sancționare civico-electorală, după evaluarea anuală a respectării sau nerespectării obiectivelor asumate politic în programul electoral și guvernamental, prin prezentarea acestora în fața parlamentului.

Acest lucru se poate face constituțional, de NOI, cetățenii acestei țării, în două moduri:

Art. 74 din Constituție – Iniţiativa legislativă (1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Art. 150 din Constituție  – Iniţiativa revizuirii constitutiei (1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. (2) Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.  

În funcție de numărul celor care semnează această petiție 100.000 vs 500.000 de cetățeni cu drept de vot, se va iniția demersul necesar pentru punerea în aplicare a obiectivului acestei petiții.

Semnează, un cetățean român cu drept de vot.


Narciz Bejinariu    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Narciz Bejinariu să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...