PETITIE PRIVIND INFIINTAREA SPITALULUI DE URGENTE MOLDOVA

De ce este nevoie de un spital de urgente modern?

 

Campaniile individuale nu creeaza un sistem

 

Facem campanii de sensibilizare pentru un copil care are nevoie de sange, dar uitam ca pe paturile de spital din Moldova sunt in fiecare zi alte cateva zeci de bolnavi care au aceeasi nevoie dar nu au suficienti prieteni pe Facebook.

Facem campanii pentru un tanar care are nevoie de un transplant in Germania si uitam alte cateva zeci de concetateni care au nevoie de un transplant de inima, de plamani, de ficat, de celule stem, de cornee, etc. Acestia mor cu zile in spitalele care nu pot sa le ofere sansa pe care noi o oferim doar prietenilor sau “alesilor” noștri.

Facem campanie pentru o tanara care are nevoie de o proteza de mana, dar mii de tineri raman cu membrele amputate si fara proteze, doar pentru ca noi decidem carei cauze sa ne dedicam.

Facem campanie pentru plata unui tratament costisitor la un spital din Viena, Munchen sau Washington pentru unul sau altul dintre cei care fac apeluri disperate, dar alte zeci de oameni nu pot beneficia de tratament similar sau chiar de niciun fel de tratament.

Daca am avea un spital adevarat la Iasi, toti acesti semeni ai nostri pe care noi (ca sistem) ii condamnam prin omiterea lor din campaniile noastre ar avea o sansa la un tratament, la o viata normala. Moldova (din Vrancea si Galati pana in Suceava si Botosani) are nevoie de un spital regional universitar general tertiar de urgente.

Spitalul Sf. Spiridon din Iasi, cel mai important din regiune, este situat intr-o zona greu accesibila din centrul Iasului cu potential de dezvoltare nul. Salvarile ajung greu printr-o circulatie sufocata, elicopterele nu pot ateriza, masinile pacientilor nu pot opri, masinile personalului nu pot parca. Spitalul este format din cladiri insuficiente care desi au o incarcatura istorica remarcabila sunt vechi si invechite. Pavilioanele, construite incepand din 1775, sunt greu modificabile sau adaptabile si nu mai pot face fata necesitatilor functionale de azi. Sunt mici, intunecate, prost compartimentate, cu saloane si rezerve demodate, cu toalete insalubre, fara conditii de igiena minime pentru pacienti, vizitatori si personal. Nu pot fi functionalizate si nici adaptate pentru un bun management. Simplul fapt ca un spital are blocuri operatorii, sectii si compartimente de terapie intensiva disipate in mai multe cladiri, pe etaje diferite il face greoi indiferent de capacitatea echipei de management si de calitatea corpului medical.

 

Sistemul medical regional are nevoie de noi

 

Nu avem un centru de trauma la care pacientii din intreaga Moldova (Vrancea – Galati pana la Suceava – Botosani) sa poata ajunge in maxim doua ore pe cale terestra si in 45 de minute cu elicopterul. Persoanele accidentate si salvate in conditii eroice de echipajele SMURD sunt adusi in servicii incomplet echipate si utilate, cu fluxuri functionale depasite moral, in care nu se pot acorda ingrijirile necesare. Practic, se fac eforturi imense pentru ca un pacient salvat de la locul accidentului sa fie adus sa moara in spitale care nu au cum sa ii ofere mai mult. Ne plangem ca cei dragi mor cu zile. Realitatea arata ca, in conditiile date, este o minune faptul ca atatia oameni sunt salvati si pleaca sanatosi din spitalele din Romania. Noi ne punem problema ca pacientul sa fie salvat cu orice pret, indiferent de sechele, pe cand la aceeasi patologie in spitale civilizate din afara Romaniei se discuta despre calitatea vietii pacientului dupa o trauma severa.

Nu avem un centru in care in caz de accidente colective grave sau catastrofe naturale sa poata fi dusi toti pacientii cu patologii diferite si complexe pentru a fi tratate. 

Nu avem un centru de medicina nucleara adaptat timpurilor noastre (diagnostic si tratament). Nu avem un centru si nici macar conditii minimale pentru tratamentul accidentelor de iradiere.

Nu avem un centru de transplant functional in care sa putem face transplante de cord, pulmon, pancreas, ficat, de intestin, de uter, etc. Facem prelevari la Iasi sau la Bacau sau la Suceava si organele pleaca in celelalte colturi ale tarii. E un spirit firesc de solidaritate umana, dar am putea face acelasi lucru si in orasul nostru pentru oamenii din satele si orasele intregii Moldove.

Nu avem un centru de arsi decent, nu dispunem de o banca de piele, nu avem centru de substituenti cutanati. Arsurile mai mari de 15-20% sunt trimise la Bucuresti, situatie mai rea decat cea din spitalele judetene dinainte de 1989. Mai grav este ca, odata ajunsi la Bucuresti, cvasitotalitatea celor arsi peste 40% decedeaza din lipsa conditiilor normale specifice unei tari europene. In urma cu 10 – 15 ani, salvarea pacientilor cu arsuri pe suprafete intre 40-60 % din suprafata corporala nu era o exceptie la Iasi.

Nu exista un centru de tratament decent al pacientilor cu sechele neurologice (ex - tetraplegici / parapelgici) si nu vorbim despre centru in care pacientilor sa li se adapteze exoschelete (desi nici asta nu ar fi rau sa facem!) ci de conditii minimale pentru profilaxia si tratamentul escarelor.

Nu avem un centru de diagnostic si tratament al malformatiilor craniofaciale unde familiile si pacientii sa gaseasca indrumare si tratament adecvat, multidisciplinar, din viata intra-uterina pana la viata de adult.

Nu avem un spital care sa ofere servicii decente pacientilor incepand cu accesul la spital, cu existenta unor facilitati conexe (restaurante, cofetarii, banci, posta, asistenta multiconfesionala) si care sa permita acces permanent pentru familii in conditii civilizate.

Nu avem ambulatorii decente in care pacientii sa poata fi programati pentru investigatii, unde sa nu fie obligati sa astepte la cozi haotice si interminabile pentru consultatii facute in cabinete inghesuite si insuficient echipate. Nu avem un hotel rezonabil pentru familiile care vin la cei internati. Nu avem camine pentru personal (rezidenti si asistente).

Vrem sa se intoarca medicii nostrii care lucreaza in SUA, Australia, Marea Britanie, Franta, Germania. Dar au ei unde sa se intoarca?

 

Daca si Dumneavoastra doriti sa aveti parte de tratamente medicale la standarde europene, semnati petitia pentru infiintarea Spitalului Regional de Urgente Moldova.