Petitie pentru reinstaurarea fair-play-ului in dansul sportiv

Ante Scriptum

I have started this struggle to defend the principles of morality and fairness, as well as the interests of dancing, athletes and parents, aware of the consequences that both me and my wife will suffer, but this won`t make me quit because dancing, athletes and you deserve a better fate.

The things and facts I'm talking about here also concern the athletes, parents and trainers who have not participated in the championship for at least three reasons (mentioned below):

a. the statutory system at the top of the federation entails including the internal competitions, to a greater or lesser extent, of objective results;

b. sooner or later, many athletes will end up in a situation where they want to participate in the championship and suffer the same injustices and will be the victims of this corrupted system;

c. there were clubs and athletes who deliberately chose not to participate in this championship because they predicted what would happen;

d. there are value athletes who either have given up dancing, or moved to federations from other countries, seeing the injustices and dishonesty of the championships.

Ante scriptum

Am plecat la această luptă de apărare a principiilor moralitații și corectitudinii, precum și a intereselor dansului sportiv, a sportivilor și a părinților. Sunt conștient de consecințele pe care atât eu, cât și soția mea le vom avea de suferit, dar asta nu mă face să renunț pentru că dansul sportiv, sportivii și parintii acestora merita respect si o soartă mai bună. Lucrurile și faptele despre care vorbesc mai jos din cel puțin patru motive (enumerate mai jos) îi privesc inclusiv pe sportivii, părinții și antrenorii care nu au participat la campionat:

a. sistemul statuat la vârful federației grevează inclusiv competițiile interne, într-o măsură mai mare sau mai mică, de rezultate obiective;

b. mai devreme sau mai târziu, mulți dintre sportivi vor ajunge în situația în care vor dori să participe la campionat și vor suferi aceleași nedreptăți și vor fi victimele acestui sistem corupt;

c. au fost cluburi si sportivi care au ales deliberat să nu participe la acest campionat din cauză că au prevăzut ce se va întâmpla;

d. sunt sportivi de valoare care, fie au renunțat la dans, fie s-au mutat în federații din alte țări, văzând nedreptățile și necinstea de la campionate.

Dragi sportivi,

Pentru că voi sunteți cei fără de care nici eu și nici ceilalți profesioniști din dansul sportiv nu am avea obiect de activitate, meritați ca:

1.      efortul și talentul vostru să fie apreciate la justa lor valoare;

2.      pasiunea și dragostea voastră pentru dans să fie încurajate;

3.      să fiți tratați cu respect și responsabilitate;

4.      etc.......................................

Stimați părinți,

Când e vorba de cele mai de preț ființe din viața dumneavoastră, copiii, sunt convins:

1.     că nu puteți rămâne indiferenți la suferința cauzată de nedreptățile suportate în mod abuziv;

2.     că vă pasă când vedeți că banii dumneavoastră (munciți cinstit și din greu) investiți în pregătire, în costume, în taxe și impozite plătite federației, sunt cheltuiți în detrimentul intereselor copiilor dumneavoastră;

3.     că sunteți scandalizați când copiii dumneavoastră, în loc să fie educați în spiritul cinstei și al fairplay-ului, li se inculcă ideea că în lumea dansului nu este loc pentru corectitudine,  seriozitate, talent, muncă și idealuri.

Stimați colegi, președinți de cluburi, antrenori și instructori,

Știu că poate:

1. vă este teamă de represalii;

2. aveți examene de susținut pentru a promova si vă este teamă că veți fi impiedicați să le promovați;

3. nu faceți înaltă performanță cu perechile dumneavoastră, deci nu vă interesează situația de la campionatul național. Cu toate acestea, dacă nu vă veți lupta pentru drepturile dumneavoastră si ale sportivilor pe care ii pregatiți, veți fi și vor fi în continuare victimele abuzurilor și nedreptăților.

Și nici nu poate să vă lase indiferenți faptul că:

1.o parte a mijlocelor dumneavoastră de subzistență sunt drenate de influenceri, în loc să intre în bugetele familiilor dumneavoastră;

2. aveți obligația morală față de perechile pe care le pregătiți să le apărați drepturile și să le protejați de abuzuri;

3. dansul, ca fenomen, este în recesiune și pe cale de consecință dacă nu se vor lua măsuri pentru a corecta disfuncțiile și abuzurile din sistem, inclusiv viața dumneavoastră va avea de suferit.

Din poziția/funcția de vicepreședinte al FRDS, pe care am deținut-o 11 ani, am văzut, auzit și înțeles multe lucruri care îmi permit să vă semnalez, în cunoștință de cauză, nedreptățile și aranjamentele care au făcut din lumea frumoasă a dansului una imundă, cu miros pestilențial, care îmi creează imaginea unui corp în putrefacție.Vremea inocenței a trecut. Acea prințesă frumoasă și neprihănită care era dansul pe vremuri, s-a transformat într-o femeie hâdă, vulgară și de moravuri ușoare. Poate vă veți întreba de ce nu am luat poziție sau nu mi-am dat demisia pentru a nu fi parte chiar și în mod pasiv la aceste fapte.

Celor care nu mă cunosc le spun că lupt (la modul militant și fervent) cu nedreptățile și cupiditatea din dansul sportiv de 25 de ani, de când am devenit membru al FRDS. La un moment dat, chiar mi-am dat demisia din Bordul Federației, în semn de protest. Și acum sunt tentat să o fac, dar nu o să dau curs acestei tentații, pentru că(din poziția pe care o ocup vremelnic):

1.vreau să-i ajut, cât încă mai pot, pe oamenii de bună credință care practică și iubesc dansul sportiv;

2. nu vreau să le dau satisfacție celor care și-ar dori să mă vadă capitulând (retrăgându-mă prematur).

Menționez ca nu am făcut, nu fac si nu voi face parte din niciun „team” si desfid pe oricine va susține ca am făcut vreodata „politică” indiferent de nivel, circumstanțe sau perechi. Cei care chiar vor sa afle mai multe despre mine si cariera mea gasesc date pe http://www.old.unibuc.ro/prof/mihaiu_c/

Ca sa fim înțeleși, toate lucrurile, faptele și situațiile pe care le voi enumera mai jos,sunt mai presus de orice îndoială.

Cu alte cuvinte, nu sunt păreri, supoziții sau lucruri auzite, ci certitudini. Profitând de absența fortuită de la campionat a președintelui FRDS, domnul Vasile Gliga, dl Gavrilă Mircea a făcut tot ce a dorit pentru a-și atinge scopurile veroase. Enumăr mai jos o mică parte din faptele care au adus cele mai importante competiții din România în aceasta situație deplorabilă:

1.     Dl Gavrilă Mircea este cel care stabilește competențele și ce arbitri trebuie să jurizeze la fiecare categorie de vârstă și secțiune, în funcție de interesele dumnealui și ale camarilei, deși listele sunt redactate formal de către președintele de juriu. Ba mai mult, la campionatul de anul trecut, chiar și documentele privind brigăzile de arbitri au fost completate de către dl mai sus menționat, deși este total neregulamentar și imoral.

2.     Dl Gavrilă a fost singurul deținător al listei complete a arbitrilor invitați în anul 2019, acesta punându-se pe dânsul și camarila personală într-o poziție net favorizantă față de ceilalți sportivi și celelalte cluburi participante la campionat care cred, încă, în idealuri, fairplay și în valorile olimpismului.

3.     Dumnealui (prevalându-se de poziția de vicepresedinte în Comisia de Relații Internaționale) reprezintă de ani de zile interfața dintre arbitrii străini invitați și FRDS, deși acest rol ar putea să-l îndeplinească oricine altcineva, cu atât mai mult cu cât, nici pe departe, nu poate fi considerat un etalon de moralitate.

4.     Întâmplător (sau mai degrabă nu), 9 dintre arbitrii invitați la campionat au participat și la TGP (concursul de casă al domnului Gavrilă).

5.     Tot întâmplător (sau mai degrabă nu), în fiecare brigadă de arbitri formată la campionat, au fost prezenți 5 dintre aceștia. În urma unei analize asupra arbitrajului, acești arbitri au avut un cuvânt greu de spus în componența finalelor și a ierarhiilor finale. Pe lângă aceștia, au mai fost și alți prieteni și yesmani consacrați care i-au slujit interesele.

6.     Înainte cu o săptămână de campionat, dl Gavrilă a organizat unul din multele training camp-urile de la Sibiu, despre care se știe că reprezintă un MUST pentru perechile care doresc să aibă parte de susținere (acestea fiind prezente în procent foarte mare în finalele campionatului național).

7.     Anul trecut, la campionatul de 10 dansuri, dl Gavrilă a invitat arbitrii internaționali fără să ceară aprobarea acestora de către Biroul Federal, ceea ce este total neregulamentar. Ba mai mult, a organizat în zilele premergătoare competiției, chiar în incinta complexului unde s-a desfășurat competiția, un training camp cu o parte din arbitrii invitați. Acest lucru a fost, de asemenea, neregulamentar și imoral față de perechile care nu au avut posibilitatea sau nu au dorit să participe la respectiva acțiune. Și aș putea continua cu multe aspecte, dar nu vreau să abuzez de timpul dumneavoastră.

In concluzie va propun urmatoarele măsuri care sunt convins că vor asigura premizele unei mult mai mari corectitudini a arbitrajului la campionatul național:

1.     Lista arbitrilor invitați la campionatul național să fie prezentată tuturor membrilor federației in mod oficial, cu cel puțin două luni înainte de desfășurarea competiției, în așa fel încât toți să-și poată organiza pregătirea în cunoștință de cauză. Asta va oferi egalitate de șanse.

2.     Interfața si comunicarea dintre federație și arbitrii invitați să fie realizată de către secretarul general al federației, dl. Cătălin Prundurel, care nu are nici club și nici sportivi în pregătire.

3.     Nicio altă persoană, în afară de dl. Cătălin Prundurel, să nu intre în contact cu arbitrii invitați.

4.     Componența brigăzilor de arbitri să fie trasă la sorți în prezența unor observatori reprezentați de părinți și antrenori, chiar înaintea intrării perechilor pe ring.

5.     Domnului Gavrilă să i se interzică în mod expres orice contact cu arbitrii invitați.

6.     Arbitrajul să fie disponibil pe Internet și afișat imediat ce s-a finalizat competiția (așa cum se întâmplă deja în majoritatea federațiilor și în majoritatea competițiilor importante).

De asemenea, în virtutea faptului, că:

1.     Dvs. sportivii și sportivele sunteți cei fără de care nici eu și nici ceilalți profesioniști din dansul sportiv nu am avea obiect de activitate și dansul sportiv ca activitate nu ar exista;

2.     Dvs. părinții sunteți cei care susțin financiar cluburile, competițiile și federația, cu alte cuvinte, întreaga activitate a federației (cu excepția acțiunilor care se adresează sportului de înaltă performanță).   Cred cu convingere că aveți dreptul să vă apărați, nemijlocit și în cât mai mare măsură, interesele.

In consecința, propun ca din Biroul Federal să facă parte:

a.      un sportiv ales de Adunarea Generală în urma prezentării unei platforme program;

b.     trei părinți aleși de Adunarea Generală în urma prezentării unei platforme program (cu atât mai mult cu cât există membrii în Biroul Federal care nu au niciun fel de inițiative sau activitate). Menționez că în federațiile din alte țări toți membrii structurilor de conducere sunt persoane care nu sunt antrenori sau președinți de cluburi;

c.      de asemenea, propun ca la fiecare Adunare Generală, toate structurile afiliate să aibă dreptul la două voturi: unul pentru președintele/antrenorul structurii aferente, iar celălalt pentru unul dintre părinții sportivilor afiliați în respectivul club. În condițiile în care președintele/antrenorul nu poate participa, acesta să fie obligat să delege un alt părinte din cadrul clubului.

Puțini dintre dumneavoastră știu că Adunările Generale ordinare se desfășoară cu 10-15 membri, iar la Adunările Generale de alegeri majoritatea cluburilor dau împuterniciri de reprezentare factorilor de influență din cadrul Biroului Federal, astfel încât interesele dumneavoastră și ale copiilor dumneavoastră nu sunt reprezentate în niciun fel.

Dacă această inițiativă va strânge destule semnături, voi propune  Adunării Generale Ordinare din data de 15.03.2019, să aprobe organizarea unei Adunări Generale Extraordinare pentru schimbarea statutului.

Dacă Adunarea Generală nu va fi de acord, veți înțelege o dată pentru totdeauna cât de puțin importante sunt corectitudinea si fair-play-ul, interesele dumneavoastră și ale copiilor dumneavoastră, în economia federației.

Vă mulțumesc,

Lect. univ. dr. ing. Costinel Mihaiu