Petiție publică pentru redeschiderea sălilor de fitness, culturism și crossfit, demarată de Comunitatea 100 fitness pentru România!

Petiție publică pentru redeschiderea sălilor de fitness, culturism și crossfit, demarată de Comunitatea 100 fitness pentru România!

cover_sala_(1).png

Ca urmare a adoptării în luna martie a Stării de Urgență din cauza pandemiei de coronavirus, sălile de fitness au fost închise, fiind blocată în mod absurd și complet abuziv orice formă de activitate fizică, fie și cu restricții, inclusiv posibilitatea ca instructorii de fitness să își poată antrena online clienții personali sau pe cei ai sălilor. Demarăm în acest sens, această petiție publică pentru redeschiderea graduală a activității în sălile de fitness, culturism, crossfit și ca incadrare generală în sălile de întreținere corporală, cu restricții stabilite împreună cu medicii infecționiști și ținând cont de suprafața disponibilă a fiecărei săli, pentru a permite respectarea distanțării sociale necesare.

Vorbim de peste 800 de mii de practicanți la nivel național și de o industrie de peste 250 milioane de euro care, în acest moment, este paralizată și băgată cu forța în faliment, majoritatea firmelor plătind chirii de mii de euro și în această perioadă! Președintele țării a anunțat că sălile de fitness nu se vor redeschide începând cu data încetării Stării de Urgență. Aproape 1 milion de români nu vor putea, după două luni de lipsă de mișcare, să iși reia activitățile fizice, nici măcar cu restricții și în condiții pe care le-ar recomanda medicii infecționiști. Majoritatea sălilor de fitness ofereau și până la momentul apariției pandemiei, condiții de igienă net superioare multor spitale și școli din România. Pentru că orice administrator din această industrie știe că dacă i se îmbolnăvesc clienții, afacerea sa este compromisă. În timp ce în spitalele și în școlile din țară nu găseai niciodată săpun și hârtie igienică iar microbuzele și trenurile nu sunt igienizate cu anii, în orice sală de fitness din țară găsești prosoape de hârtie și dezinfectant în orice zonă a clădirii. Mijloacele de transport în comun au un risc epidemiologic de zeci de ori mai mare decât orice sală de sport, dar cu toate acestea, activitatea fizică ce are atât de multe beneficii pentru sănătatea umană, nici nu este luată în discuție. Este absurd să nu putem presta activitatea, deși am demonstrat că suntem capabili să fim responsabili, să ne asumam condiții de igienă dispuse de Direcțiile de sănătate publică și nu în ultimul rând pentru că, pe termen mediu și lung, sănătatea obținută prin activitatea fizică este mult mai valoroasă decât orice tratament medical.

Această petiție este susținută și promovată de o Comunitate a operatorilor de fitness și culturism din România, ce a fost demarată în luna Aprilie a acestui an și care se va constitui în cel mai scurt timp într-o Organizație patronală care să ne reprezinte interesele în fața instituțiilor statului român. În acest moment asociația cuprinde peste 100 de săli din toate județele țării și acceptă în continuare orice membru care este dispus să respecte și să asigure condiții optime de sănătate, siguranță și de igienă clienților. Alături de mii de antrenori personali demarăm acest demers de dialog public împreună cu Ministerul Tineretului și Sportului și cu Guvernul României, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții care să vină în sprijinul sutelor de mii de practicanți. Suntem un partener onest al Statului român și solicităm de urgență ca acest parteneriat să fie abordat cu celeritate și respect de Guvernul României.

Venim către clienții noștri cu măsuri clare pe care ni le asumăm și cu propuneri pe care dorim să le dezbatem de urgență cu specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății, în vederea emiterii unui protocol de lucru, a unui ghid de bune practici și a unor norme de igienă si curățenie, raportate la situația epidemiologică actuală:

  • gel dezinfectant disponibil gratuit la intrarea în incinte;
  • măsurarea temperaturii corporale la fiecare intrare în incintă;
  • limitarea accesului în vestiare, astfel încât să se respecte distanța minimă de doi metri, recomandată de medicii infecționiști;
  • impunerea obligativității de a se folosi prosop la contactul cu tapițeria aparatelor;
  • accesul în incinta sălilor să fie făcut doar cu încălțăminte de schimb curată, folosită numai în cadrul sălii de sport;
  • montarea în incinte de dozatoare cu prosoape de hârtie și dezinfectant;
  • obligativitatea de dezinfectare a aparatelor după fiecare folosire;
  • limitarea numărului de utilizatori prezenți concomitent în incintă, în funcție de suprafața fiecărei clădiri, pentru a se respecta distanțarea socială recomandată de infecționiști; considerăm în faza 1 că 1 client la 10mp este o măsură suficientă și usor de pus în practică prin sistemele de gestiune a clienților cu care sunt dotate toate sălile de fitness;
  • curățarea cel puțin săptămânală cu dezinfectant, a filtrelor aparatelor de aer condiționat.
  • dezinfectarea de mai multe ori pe zi a zonei de WC-uri și dușuri;

Cele mai multe dintre aceste măsuri erau deja implementate și respectate de majoritatea sălilor din domeniu iar celelalte vor fi în mod automat implementate și respectate odată cu reînceperea activităților.

Semnalele primite si deciziile luate deja în foarte multe țări din UE(Elvetia, Ungaria, Bulgaria Polonia, Croația, Cipru...), Norvegia, USA, Australia, Noua Zeelandă indică o relaxare inclusiv în industria de fitness și întreținere corporală, urmând repornirea activitații începând cu luna Mai a acestui an.

Mai mult de atât, Curtea Constituțională a României informează prin decizia sa din 6 Mai 2020, cu caracter definitiv și general obligatoriu că „Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.34/2020, a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin(6) din Constituție, întrucât prin caracterul său normativ a vizat restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă și protecție socială, dreptul la informare, libertatea economică)”. Deși art.28 din OUG nr.1/1999, modificat prin OUG nr.34/2020 a fost declarat neconstituțional, ne asumăm să respectăm în continuare Starea de Urgență și Ordonanțele Militare care suspendă activitățile sportive în spațiile închise, dar numai până la expirarea Stării de Urgență. Orice demers de suspendare a activităților sportive în spațiile închise, făcut de Guvernul României prin Ministerul Tineretui și Sportului după data de 15 Mai, fără a lua în discuție solicitările și propunerile noastre, va fi considerat o încălcare a drepturilor constituționale prin restrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale și va fi acționat în Instanță!

Specialiștii din sănătate susțin relaxarea măsurilor și atrag atenția că oamenii obligați să stea doar în case pentru o perioadă prea lungă de timp, pot dezvolta afecțiuni serioase pe toate planurile, inclusiv forme grave de depresie. Mai mult de atat, riscă să își piardă imunitatea, iar când vor ieși afară să fie mult mai vulnerabili în fața virusului SARS-CoV-2.

Aproximativ 80% dintre persoanele infectate au o simptomatologie ușoară, fără a avea nevoie de suport respirator. De ce? Răspunsul este mai jos.

Exercițiul fizic regulat poate ajuta la prevenirea sau reducerea severității de sindrom de detresă respiratorie acută (SDRA), în cazul celor infectați cu noul coronavirus. Se știe deja că SDRA reprezintă o cauză majoră de deces în rândul pacienților infectați. O singură sesiune de exerciții fizice crește producția unui antioxidant critic, numit EcSOD, contribuind la reducerea efectelor infecției cu virusul menționat. Antioxidantul este produs în mod natural de mușchi și producția este în mod cert îmbunătățită prin efectuarea de exerciții fizice. Blocarea producției acestui antioxidant prin lipsa activităților fizice, agravează problemele cardiace și este asociată cu afecțiuni cronice precum artroza, boli pulmonare acute, cardiopatie ischemică și insuficiență renală. Testele au arătat că, atunci când avem o creștere a producției, aceasta ajută organismul în bolile menționate Același antioxidant este propus și ca o potențială terapie pentru retinopatie diabetică, precum și împotriva sindromului disfuncțional în care mai multe organe încep să nu mai funcționeze.

Concluziile cercetătorilor arată că în cele mai multe cazuri, un organism viguros, care face activități fizice în mod regulat, este mult mai protejat și mai rezistent în lupta împotriva noului coronavirus, decât ar fi cu o imunitate scăzută și susținut artificial de un ventilator pulmonar. Mai sus am arătat cât de importante sunt activitățile fizice realizate în mod regulat în cazul infectării cu noul coronavirus dar avantajele sunt clar mult mai multe și susțin organismul în lupta cu majoritatea bolilor precum și în cazurile de dereglări corporale. A ignora aceste realități este echivalent cu a realiza un atac conștient la sănătatea populației.

Semnați și voi și distribuiți această petiție și împreună ne putem vedea din nou în săli, începând cu data de 15 Mai. Împreună suntem mai puternici dar și mai sănătoși!

 


Gabriel Ionică Comunitatea 100 fitness pentru România    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Gabriel Ionică Comunitatea 100 fitness pentru România să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.








Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...