PETIȚIE: DESCHIDEREA CAMEREI BEBELUȘULUI ÎN INSTITUȚIILE MEDICALE SI IN LOCALURI DE AGREMENT

Către

Primul Ministru al RM,

Ministerul Sănătății și Protecției Sociale,
Direcția generală de sănătate publică

1. main-qimg-ec511165358b72fe9af8cf77331a740c.png

Așa se întâmplă că odată cu evoluția și dezvoltarea secolului, în Republica Moldova continuăm să trăim în URSS. Acest fapt se observă în deosebi când vorbim de serviciile și confortul oferit unei mame cu un bebeluș.
Altfel spus, avem spitale și centre ale medicilor de familie renovate și dotate, dar fără un spațiu destinat alăptării și schimbării de scutece ale bebelușului in instituțiile medicale din țară. Ceea ce denotă încă o dată faptul că această categorie de locuitori ai țării noastre este marginalizată și lăsată uitării. Mai mult, astfel de încăperi nu sunt puse la dispoziție nici în clinicile private, nici în  localurile de agrement - în restaurante, cafenele, centre comerciale, piețe. Dacă un matur are parte de un wc oriunde s-ar afla în public, atunci un bebeluș ajunge să fie schimbat pe scaune murdare, in cărucior, in mașină, ori mamă sa este pusă în situația stresantă de a alerga acasă pentru o procedură care, în mod normal, ar dura câteva minute.

48377051_l.jpg

Reiesind din aceasta necesitate, venim cu o petiție in acest sens către instituțiile statului și cerem:

1. Impunerea prin lege de a fi create spații destinate mamei și copilului in instituțiile medicale din țară, atât cele de stat, cât și private. Spațiile sa fie amplasate într-un loc ușor de găsit pentru beneficiari.
2. Crearea unui regulament care ar obliga instituțiile de agrement (restaurante, cafenele), centrele comerciale să creeze un spațiu destinat mamei și copilului, la fel cum sunt obligați să aibă un wc
3. Un astfel de spațiu să fie deschis și instituțiile de stat, care sunt vizitate de către mame cu copii. Aici ne referim la Centrele Multifuncționale din țară, Poștă...
4. Spațiul să aibă un perimetru de cel puțin 1,5*1,5 metri și să fie iluminat. Să fie dotate cu o masă moale pentru că mama să poată schimba copilul de scutece, un scaun comod - in cazul in care mama dorește să alăpteze bebelușul. Perfect ar fi și amplasarea unui robinet cu apă caldă și un lavuar, dar și a produselor de igienă, precum săpun lichid/dezinfectant, hârtie igienică.
5. Spațiul trebuie să fie încălzit pe timp de iarnă, o cameră cu ușă și geamuri astupate, pentru a crea o atmosfera relaxanta și intimă beneficiarilor.

DSC_0166.JPG

Această petiție nu este un moft al nostru, al mamelor cu bebeluși, ci o necesitate vitală pentru sănătatea copiilor noștri. Semnăm pentru că ne pasă. Semnăm pentru că drepturile bebelușului trebuie respectate.
Avem nevoie de 1000 de semnături pentru a demonstra forța mamelor și taților din Republica Moldova.

Cu respect față de bebeluși

Irina Lencautan,

Jurnalist,

Mamă de bebeluș

Președintele Asociației Obștești "Benevoll"

Irina Lencautan    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Irina Lencautan să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.