Petiţie către conducerea Universităţii Ebraice din Ierusalim împotriva desființării Centrului de Cercetare a Istoriei Evreilor Români

 

De curând am aflat cu surprindere faptul că Decanatul Facultății de Științe de la Universitatea Ebraică din Ierusalim intenţionează să închidă Centrul de Cercetare al Istoriei Evreilor Români (Center for Research on Romanian Jewry) din cadrul aceleiaşi Universităţi. Decizia, ale cărei motivaţii mărturisim că ne scapă, ar pune astfel capăt existenţei uneia dintre cele mai longevive şi prestigioase centre de cercetare a istoriei evreilor români nu numai din Israel, ci şi din întreaga lume.

Centrul, unic în lumea academică israeliană prin preocupările sale științifice – de cercetare a trecutului evreilor din România –, a fost fondat în anul 1973 de un grup de evrei israelieni de origine română. El dispune de o bibliotecă impresionantă ce însumează peste 14000 de volume (majoritatea în limba română, dar şi în limbile ebraică, idiș, engleză, franceză ori germană), respectiv de o colecţie de documente unică (manuscrise, corespondenţă, fonduri personale, inclusiv arhiva personală a regretatului istoric Jean Ancel) ce constituie un instrument de lucru valoros pentru studenții și cercetătorii israelieni, români etc, interesați în Iudaismul românesc.

Centrul – unde şi-au desfăşurat şi îşi desfăşoară în continuare activitatea reputaţi istorici şi un personal extrem de calificat şi dedicat – s-a remarcat inclusiv prin numeroasele activităţi ştiinţifice organizate şi derulate de-a lungul timpului (proiecte de cercetare, publicaţii, prelegeri, conferinţe, congrese, schimburi interacademice, etc), precum şi prin legăturile stabilite cu instituţiile de profil din Israel, România şi din alte state, contribuind astfel în mod semnificativ la cunoaşterea şi promovarea istoriei, respectiv culturii evreilor din România.        

Dat fiind faptul că materializarea intenţiei de închidere a Centrului ar umbri activitatea prodigioasă depusă de-a lungul timpului de istoricii şi arhiviştii din cadrul acestei instituţii, respectiv ar pecetlui soarta bibliotecii şi arhivei, prejudiciind astfel în mod grav cercetarea istorică, îndeosebi a istoriei evreilor din România, semnatarii prezentei petiţii solicităm conducerii Universităţii Ebraice din Ierusalim să revină asupra deciziei şi să adopte măsurile necesare în vederea menţinerii acestui excelent centru de cercetare. 

 


Ottmar Trașcă    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe Ottmar Trașcă să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Facebook