Petie impotriva ordonanţa de urgenţă nr. 13/2017

Prin prezenta petitie cerem guvennului Romaniei retragrea ordonanţei de urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, care in forma adoptata, in special prin articolul 297 litera 1

"Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă." 

E oare ok sa " încalci dispoziţii exprese ... cu stiinta" ca functionar public si sa comiti pagube mai mici sau mai mari de 200000 lei? 

Constitutia Romaniei prevede la articolul 52, aliniatul 1 – „Persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, este îndreptăţită să obţină recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului şi repararea pagube”.

Ordonanta 13/2017 guvernul Romaniei prevede contrar Constitutiei faptul ca: Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mica sau egala cu 200.000 lei ori o vătămare care nu este gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, nu se pedepseşte deloc, este OK.

Pe data de 25 ianuarie 2017, Guvernul Grindeanu a emis o ordonanta de urgenta care suspenda timp de un an anumite articole din legea finantelor publice. Ce inseamna asta pentru toti gestionarii de bugete din Romania?

Articolele suspendate prin OUG numarul 9 adoptata in data de 25 ianuarie 2007 prevad in esenta faptul ca “angajarea cheltuielilor din aceste bugete se face numai in limita creditelor bugetare aprobate” si ca “angajarea si utilizarea creditelor bugetare in alte scopuri decat cele aprobate atrag raspunderea celor vinovati, in condtiile legii”. Un alt articol suspendat timp de un an prevede ca “in vederea realizarii actiunilor multianuale, ordonatorii de credite incheie angajamente legale, in limita creditelor de angajament aprobate prin buget pentru anul bugetar respectiv”.

Cum traducem asta? De exemplu, daca o primarie sau un minister avea in buget 10 lei, nu putea angaja cheltuieli mai mari de 10 lei deoarece operau restrictiile de mai sus. Suspendand timp de un an orice restrictie, primaria sau ministerul respectiv va putea contracta cheltuieli de 100 de lei chiar daca in buget dispune doar de 10 lei. Chiar si contractele multianuale trebuiau aprobate prin asa numitele credite angajament aprobate prin buget. Acum, dupa ordonanta care suspenda regula, the sky is the limit! Administratiile locale si centrale pot incheia contracte anuale sau multianuale pe sume oricat de mari, fara aprobarea nimanui, cat cred ca pot duce. Clientela de parid jubileaza, sa curga comisioanele!

Atentie! Poate ati uitat. Nimeni nu-i va putea ancheta deoarece Guvernul Grindeanu tocmai a dezincriminat atat abuzul in serviciu, cat si favorizarea infractorului prin emiterea de acte normative (ordine de ministru, hotarari de consiliu local sau judetean, ordine de primar etc).... ghici? ordonanta 13/2017