Nu acceptam ca Romania sa devina o megagroapa de gunoi !

 

 

          Cererea Guvernului actual prin semnarea de catre secretarul de stat de la Mediu, Mihail Faca, a documentului de la Bratislava prin care Romania se plange Comisiei Europene ca nu poate materializa obiectivele din Pachetul " Aer Curat" propuse in ianuarie 2014, este un act umilitor pentru tara noastra, care imparte Europa in doua, o Europa curata, stralucitoare si alta murdara in care este permisa poluarea si chiar proiecte distrugatoare incompatibile cu viata, cum sunt fracturarea hidraulica, mineritul cu cianura , arderea si ingroparea deseurilor, etc. Este total gresit sa permitem distrugerea mediului din tara noastra pentru interese straine de neam si tara.

         Printre marile pericole care ameninta natura tarii noastre si capacitatea ei de a ne asigura hrana, cum sunt fracturarea hidraulica, mineritul cu cianura, agricultura chimizata si industrializata, se numara si ingroparea si incinerarea deseurilor.
UE a finantat si finanteaza in tara noastra zeci de proiecte de depozite "ecologice " care sunt de fapt niste gropi de gunoi cosmetizate si care in timp isi lasa amprenta negativa asupra mediului, deoarece in timp izolatia celulelor cedeaza iar scurgerile toxice ajung in apa freatica. De asemenea se formeaza metan si alte gaze cu efect de sera care afecteaza sanatatea mediului si implicit a oamenilor. Desi UE pretinde reciclarea si compoastarea deseurilor biodegradabile nu exista legi care sa interzica ingroparea si incinerarea deseurilor, aceste activitati dovedindu-se adevarate ecocide la adresa mediului si oamenilor.
        Astfel s-a creat un cadru favorabil ca deseurile din occident pentru care multe firme si tari bogate ar plati bani multi sa scape de ele, ajung sa fie dirijate spre tara noastra si in viitor sunt sanse sa ajunga in depozitele nou create pe bani europeni " la ultimele standarde" cu capacitati mult mai mari decat necesarul judetelor. La noi depozitarea la groapa va costa mult mai putin decat in restul tarilor UE, si dirijarea deseurilor spre depozitele de la noi aparanet va avantaja atat pe cei care vor sa scape de deseuri cat si pe cei care asteapta deseuri pentru a incasa banii, tara noastra poate deveni in o mare groapa de gunoi. Pe acest fond apar firmele straine private cu oferta investitiei in incineratoare de deseuri, un lucru de zeci de ori mai grav. Uneori cum este cazul din comuna Farcasa, Maramures, aceste depozite de gunoi sunt atrase in locuri curate, ocolite de poluare, pentru ca aici sunt posibilitati de cresterea profitului si netinand seama ca sunt peste 30.000 ha terenuri poluate cu cianura si imbacsite cu metale grele prin minciuni si manipulare se intentioneaza cu acceptarea autoritatilor si finantari europene construirea acestor depozite in locuri verzi, nepoluate, destinate agriculturii si agroturismului.

             SITUATIA E GRAVA, IN TARA NOASTRA SE ATRAG FONDURI EUROPENE PENTRU A CONSTRUI MEGADEPOZITE DE GUNOI DIN CARE SA-SI ALIMENTEZE INSTALATIILE DE ARDEREA DESEURILOR. ( CAZ CONCRET IN COM. FARCASA MARAMURES) Asta in timp ce autoritatile noastre motiveaza ca noi nu avem tehnologie, la fel ca la extractia gaselor de sist si in mineritul cu cianura " Incineratoarele produc emisii de carbon extrem de toxice inclusiv metale grele, dioxine clorinate si bromate, furani, eteri bifenili policlorurati ( PCB) si polibrominati, naftalina policlorurata ( PNC) . O mare parte dina ceste toxine permanente si persistente sunt emise sub forma de nanoparticule. Dioxina - 2,3,7,8 TCDD este cea mai periculoasa substanta generata de om" sustine Dr. Paul Connet, profesor Emerit, Universitatea Saint Lawrence si Director Executiv, American Environmental Health Studies Project ( AEHSP) 

Lumea nu este informata ca exista o poluare mortala cunoscuta drept PM 2,5, care la ora actuala ucide peste 3 milioane de oameni in fiecare an in intreaga lume in special in tarile in curs de dezvoltare. PM 2,5 se refera la particule de materie de 2,5 microni sau mai mici, acestea fiind niste particule microscopice create in mod direct prin arderea combustibililor mai ales a deseurilor. Sunt atat de mici incat penetreazatesuturile umanepana in plamani, ducand la boli cardio-respiratorii si cancere. La ora actuala doar poluarea PM2,5 ucide mai multi oameni in fiecare an decat SIDA, malaria, diabetul sau tuberculoza. Agentia de Protectie a Mediului SUA ( EPA) estimeaza ca PM 2,5 este responsabila pentru aproximativ 75.000 de decese premature pe an in SUA. In aceasta conjunctura in lume a inceput o lupta impotriva incineratoarelor fiind inchise sau oprite construirea a zeci de incineratoare. Ar fi tragic ca Romania, ocolita de acest gen de poluare sa-i deschida drum, acum cand din experienta altor comunitati incinerarea deseurilor se dovedeste la fel de daunatoare ca centralele nucleare. SOLUTIA LA REZOLVAREA ACESTOR PROBLEME ESTE IMPLEMENTAREA PROIECTULUI ZERO WASTE. Zero waste inseamna selectarea la sursa , nu preselectarea, ci selectarea la sursa, noi insine a gunoiului ce-l producem in trei categorii: deseuri reciclabile, deseuri compostabile si deseuri rezidual ( care nu se poate recicla sau composta) E nevoie de legi in acest sens asa cum se procedeaza in San Francisco, de exemplu. Cetatenii nu platesc pentru deseurile reciclabile si compostabile pentru ca acestea sunt resurse care prin economia verde se intorc in natura fara sa dauneze. Cetatenii platesc doar pentru deseurile reziduale care prin educatie invata sa previna aparitia lor si sa le reduca pana la disparitia lor. In paralel se procedeaza la reproiectarea produselor care dupa utilizare nu se recicleaza si se composteaza. 


                    In concluzie cerem forurilor competente sa tinem pasul cu Europa civilizata care are grija de mediu si sanatatea oamenilor. Cerem legi pentru interzicerea fracturarii hidraulice si a mineritului cu cianura, pentru interzicerea importului de deseuri (ce intra in tara sub denumirea de combustibil) pentru interzicerea arderii si ingroparii deseurilor, si asigurarea infrastructurii pentru  reciclare, compostare si reproiectarea produselor care dupa utilizare nu se pot recicla  sau composta, la fel ca in UE.

 

                  http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-18225463-guvernul-romaniei-cere-alaturi-alte-tari-estice-inmuierea-viitoarelor-obiective-europene-protectie-mediului-pentru-sunt-prea-ambitioase.htm


Asociatia Euroarmonia    Contactați autorul petiției