Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Quoted post

Judex

#1216 Re:

2012-03-21 23:51

#1066: T -

Stimate d-le T (Tibor?),

Am să las "prostia" (probabil că nu sesizaţi nuanţa insultătoare a acestui cuvînt în româneşte şi vă iert) la o parte şi am să vă răspund civilizat, nu cum o fac alţii pe forum.

Nu 5 min mi-am aplecat gîndul asupra dificultăţilor învăţării de către un student a unei materii într-o limbă străină, ci mai mult, fiindcă aveam de mult în minte o situaţie oarecum similară a conaţionalilor mei de peste hotare, care aveau chipurile nu numai autonomie teritorială, dar şi "republică", cu Guvern, Parlament, Preşedinte şi LIMBĂ NAŢIONALĂ PROPRIE, denumită nu română, ci altfel şi totuşi, în afară de şcolile primare, liceele, şi cîteva facultăţi legate strict de limba lor, nici una din celelalte facultăţi nu utiliza limba naţională în predarea obiectelor de studiu. Aproape că nici în magazinele comerciale nu li se permitea să-şi folosească limba pe care o învăţase de la mama lor.

Din curiozitate, am fost într-un an în capitala acelei "republici", am fost într-un parc şi am intrat în discuţie cu studenţii. I-am întrebat în ce limbă primesc explicaţiile la cursuri. Mi-au explicat senin că în limba rusă. Şi nu vă este greu? i-am întrebat eu. Toţi mi-au răspuns că nu şi că sunt bucuroşi şi că din contra, îşi lărgesc orizontul cunoaşterii şi exersează mai bine utilizarea limbii străine ce le va permite o adaptabilitate mai bună în viaţă.

Nici vorbă că ei şi-ar fi uitat limba. Ne înţelegeam perfect, deşi un uşor accent rusesc le trăda îndepărtarea de ţara mamă.

O altă experienţă am avut-o cu străinii veniţi la studii în România, atunci cînd eram student. Erau studenţi care niciodată nu vorbise în viaţa lor un cuvînt românesc sau chiar european. Erau veniţi din Coreea de Nord, Vietnam, ţările arabe, Albania şi alte ţări apropiate (Bulgaria, Polonia, Grecia). Celor veniţi din ţările apropiate le era necesar un timp mai scurt de a adaptare iar celor veniţi din ţările asiatice le era necesar un an.

După începerea anului universitar, toţi, dar absolut toţi erau perfect adaptaţi primirii informaţiilor necesare pregătirii lor în limba română. Nici unul nu s-a plîns de dificultatea de limbă. Noi eram binevoitori şi le explicam ce încă nu înţelegeau, totul decurgea perfect şi rezultatele la învăţătură nu se deosebeau de ale noastre.

Dacă limba ar fi un impediment, atunci aproape nimeni din păturile privilegiate nu şi-ar trimite odraslele la studii în străinătate, la Oxford, Cambridge, Pasadena, Paris, Berlin, Viena ş.a.m.d. Ori, toţi privilegiaţii se întrec în a-şi trimite "beizadelele" la studii în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Pe nici unul nu l-am auzit că ar fi întîmpinat dificultăţi de limbă. Ia vedeţi, nu şi parlamentarii voştri fac la fel?

Ori voi dragi compatrioţi sunteţi privilegiaţi faţă de toţi ceilalţi pe care i-am pomenit. Vouă vi s-au pus la dispoziţie 12 ani de studiere în limba română pînă la terminarea liceului (colegiului, cum se spune azi) şi nu aveţi a vă plînge cu nimic de dificultăţi de înţelegere. Problema e de altă natură şi voi, ca şi noi, ştim prea bine motivul adevărat. Aici e vorba de discriminare Pozitivă. Toţi aţi profitat de bunătatea noastră din ultimii 22 de ani şi iată că aceasta se răzbună pe noi românii acum. Dacă îi întinzi cuiva un deget, el îţi ia mîna toată.

Îmi pare rău s-o spun, dar asta e situaţia. Argumentele aduse de voi trebuie analizate fără patimă iar rezolvarea problemelor să fie făcută numai pe bază de argumente. Cheltuieli suplimentare care nu-şi găsesc justificare, sun păgubitoare pentru ţară. Citeşte te rog şi postările mele de la numerele: 938, 951, 1o12, 1018,  1029, 1036, 1064,1158, 1160, 1169, 1171, pentru că sunt lămuritoare şi scrise cu sinceritate, fără să insult pe nimeni, chiar dacă observaţiile mele relevă momente dure din istoria noastră.

Raspunsuri


Musafir

#1220 Re: Re:

2012-03-22 00:42:01

#1216: Judex - Re:

Domnule Judex! Vad ca n-aveti altceva de facut decat sa instigati spiritele aici.

Banuiesc ca ati citit multe dintre comentariile de aici. Si atunci, nu inteleg, cum de nu incape in capul dumneavoastra si al semenilor, ca noi suntem cetateni ai aceleiasi tari - nu noi am ales, sa fie asa - cu dumneavoastra, cu aceleiasi obligatiuni, dar si cu acelaiasi DREPTURI!! Intre drepturi se afla si dreptul de a invata in limba materna. Noi atatea cerem, nu segregatie, nu separatie, nu izolatie! Nu cred ca este acesta chiar asa de greu de inteles. Numai va faceti ca nu intelegeti. Fiindca nu vreti sa intelegeti. Sub pretextul integrismului, de 90 de ani vreti sa anihilati populatia maghiara din Transilvania. V-a mers cu sasii, dar nu o sa va mearga cu noi!!


Musafir

#1221 Re: Re:

2012-03-22 01:07:00

#1216: Judex - Re:

Problema românilor din moldova este un exemplu foarte inadecvat (şi trist). Ei erau puternic asimilaţi de ruşi (deşi nu lingvistic ci "doar" în cap).

Majoritatea lor se declar drept moldavi/moldoveni şi nu români (din păcate), iar răspunsul pe care aţi primit de la cei studenţi este tocmai dovada discriminării şi deznaţionalizării lor de ruşi, proces dezgustător, neeuropean şi inadmisibil.

Dar dacă pt. dumneavoastră ruşii reprezint exemplul bun, e foarte trist...

 

În loc să simţiţi MILĂ faţă de ei, care uneori nici nu mai ştiu că sunt români şi să revoltaţi înpotriva unei astfel de nedreptate, dumneavastră consideri că este un exemplu pozitiv...

Ruşine.

 

Mie îmi e milă de ei şi simt chiar o empatie pe care dumneavoastră ca majoritar nu o să înţelegeţi niciodată în viaţa asta.

Soarta lor însă nu justifică discriminarea maghiarilor din România şi nici încălcarea legilor în vigoare.

 

Dacă voi românii iniţiaţi o petiţie pentru susţinerea drepturilor minoritare a românilor din Moldova (sau orice altă ţară învecinată, inclusiv Ungaria) JUR că o să fiu între PRIMII care semnează!

Dar nu accept ca situaţia grea a acestor români nevinoaţi să fie un argument pentru şovinii de aici.

 

Am fost mândru că UDMR-ul a susţinut totdeauna toate iniţiativele pentru înbunătăţirea statutului românilor din străinătate: cu acest lucru arătând că noi suntem solidari cu ORICE MINORITATE DIN LUME. E marea voastră ruşine că n-aţi mulţumit acest suport şi nici n-aţi observat.

Spre fericire noi încă am reuşit să menţinem identitatea noastră naţională. Nu ne considerăm "trnsilvăneni" ci maghiari. Sper că odată şi românii din Republica Moldova o să regăsesc identitetea adevărată.

 

Iar în cea ce priveşte povestea dumneavoastră despre imigranţii, nici nu mă interesează un astfel de exemplu. Nu suntem imigranţi, avem drepturi garantate de CONSTITUŢIA ROMÂNIEI şi vrem respectarea acestor drepturi.

Discriminare pozitivă NU există în românia faţă de comunitatea maghiară. Probabil nu înţelegeţi sensul acestui termen.

Iar dacă maghiarii nu vorbesc destul de bine româneşte, nu ei sunt de vină ci acel sistem educaţional inadecvat pe care susţineţi şi dumneavoastră.

Maghiarii nu învaţă limba româna ca limbă străină. Doar informaţii transmise în acestă limbă (fără ca LIMBA să fie învăţată prima dată în mod corect). Ca urmare unii (mai ales cei care provin din localităţile cu o populaţie majoritar maghiară) nici româneşte nu ştiu şi nici informaţiile nu le înţeleg. Din cauza acestor probleme didactice am suferit şi eu destul de mult (având probleme încă şi azi). Asta e sistemul pe care apăraţi şi dumneavastră şi aşa de bine funcţionează...

Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare om să aibă posibilitatea să învaţă în acea limbă pe care înţelege perfect: adică limba MATERNĂ.

Iar limbile străine trebuie predate ca limbi străine (fără să presupunem că minoritarii o cunosc din pornire).


Musafir

#1229 Re: Re:

2012-03-22 08:19:50

#1216: Judex - Re:

Vai saracu roman cica noi profitam de ospitalitatea voastra?Nu uita ca si noi ne-am nascut aici ,platim impozite ca si voi lucram la fel de mullt ca si voi iar pe de alta parte cate familii sunt care sunt unguri si maghiar ? Ar trebui sa se dusmaneasca intre ei si sa rupa copilul in doua? fiindca unul e ungur si celalalt roman?Aici traim cu totii deci fie roman fie ungur ....

T

#1238 Re: Re:

2012-03-22 10:40:16

#1216: Judex - Re:

D-le Judex,

 

Înțeleg argumentele aduse de dumneavoastră, și cred că înțeleg și profesorii mei, care le citesc.

Vă explic un lucru, noi, ca studenți la medicină avem un singur scop: să învățăm și să fim cei mai buni în ”meseria” noastră. Nu vorbim despre istorie, despre cine a fost aici și cine nu, toți venim de undeva. Timp de 4 ani am colaborat cu colegii mei români la fiecare oră, am comportat și am vorbit între noi cu ceea mai mare respect. Ceea ce văd astăzi, că se petrece, și chiar colegul meu, cu care am trecut peste clipe grele la examene, iese la stradă cu tăblițele lui, protestează. Aici scrie că-s bozgor și ungur incompetent, din ce motiv? Cineva ia zis, că dacă eu o să am lucrările practice în lb maghiară el o să pierde locul bugetar, acreditarea, sau nu știu ce. Nu știu dacă ați fost student aici, sau sunteți, sau dacă ați umblat măcar odată printre peretele acestei universități, trebuie să știți un lucru: chestia cu înființarea liniei maghiare nu este o problemă, care să afecteze unitatea României, sau naționalismul oricărui român. Mă mir, că am trecut pe apele istoriei, doar vorbim de medicină, sau greșesc?

În fine, eu consider că este important să putem să ne exprimăm în mai multe limbi. În legătura cu chestia asta aveți dreptate, însă bazele de cunoștințe pot să le depun doar învățând în lb mea maternă. Vă spun un exemplu: am un LP, la care dăm test, ce fac acasă? Învăț desigur, dar mai întâi trebuie să citesc în maghiară și să înțeleg despre ce este vorba. Noi trebuie să înțelegem ceea ce învățăm, aici mă gândesc de a înțelege de ex. ciclul cardiac. Nu cuvintele trebuie înțelese, că atunci aș rezolva problema cu un dicționar, eu trebuie să înțeleg funcționarea fiziologică și patologică a organelor (ex. de mai sus). Pentru a înțelege, trebuie să gândesc românește. Vă puteți imagina câtă energie necesită lucrul ăsta? Nu spun, că este imposibil, dar este o irosire de energie, pe care aș putea folosi învățând și concetrând la munca mea în limba mea.

Am câțiva colegi, veniți din alte județe, cărora le e foarte greu învățarea în lb română, dar o fac. Știți de ce? Pentru că noi învățăm să tratăm oameni, să ajutăm. Nu tratăm o națiune, ci oameni bolnavi, care necesită ajutorul nostru. Știm, că pentru a fi medici buni și a fi la folosul țării, trebuie să cunoaștem limba română. Chestia asta nu se va schimba, chiar dacă vom învăța doar în lb maternă.

Cu stimă, T.