Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!


Musafir

/ #1221 Re: Re:

2012-03-22 01:07

#1216: Judex - Re:

Problema românilor din moldova este un exemplu foarte inadecvat (şi trist). Ei erau puternic asimilaţi de ruşi (deşi nu lingvistic ci "doar" în cap).

Majoritatea lor se declar drept moldavi/moldoveni şi nu români (din păcate), iar răspunsul pe care aţi primit de la cei studenţi este tocmai dovada discriminării şi deznaţionalizării lor de ruşi, proces dezgustător, neeuropean şi inadmisibil.

Dar dacă pt. dumneavoastră ruşii reprezint exemplul bun, e foarte trist...

 

În loc să simţiţi MILĂ faţă de ei, care uneori nici nu mai ştiu că sunt români şi să revoltaţi înpotriva unei astfel de nedreptate, dumneavastră consideri că este un exemplu pozitiv...

Ruşine.

 

Mie îmi e milă de ei şi simt chiar o empatie pe care dumneavoastră ca majoritar nu o să înţelegeţi niciodată în viaţa asta.

Soarta lor însă nu justifică discriminarea maghiarilor din România şi nici încălcarea legilor în vigoare.

 

Dacă voi românii iniţiaţi o petiţie pentru susţinerea drepturilor minoritare a românilor din Moldova (sau orice altă ţară învecinată, inclusiv Ungaria) JUR că o să fiu între PRIMII care semnează!

Dar nu accept ca situaţia grea a acestor români nevinoaţi să fie un argument pentru şovinii de aici.

 

Am fost mândru că UDMR-ul a susţinut totdeauna toate iniţiativele pentru înbunătăţirea statutului românilor din străinătate: cu acest lucru arătând că noi suntem solidari cu ORICE MINORITATE DIN LUME. E marea voastră ruşine că n-aţi mulţumit acest suport şi nici n-aţi observat.

Spre fericire noi încă am reuşit să menţinem identitatea noastră naţională. Nu ne considerăm "trnsilvăneni" ci maghiari. Sper că odată şi românii din Republica Moldova o să regăsesc identitetea adevărată.

 

Iar în cea ce priveşte povestea dumneavoastră despre imigranţii, nici nu mă interesează un astfel de exemplu. Nu suntem imigranţi, avem drepturi garantate de CONSTITUŢIA ROMÂNIEI şi vrem respectarea acestor drepturi.

Discriminare pozitivă NU există în românia faţă de comunitatea maghiară. Probabil nu înţelegeţi sensul acestui termen.

Iar dacă maghiarii nu vorbesc destul de bine româneşte, nu ei sunt de vină ci acel sistem educaţional inadecvat pe care susţineţi şi dumneavoastră.

Maghiarii nu învaţă limba româna ca limbă străină. Doar informaţii transmise în acestă limbă (fără ca LIMBA să fie învăţată prima dată în mod corect). Ca urmare unii (mai ales cei care provin din localităţile cu o populaţie majoritar maghiară) nici româneşte nu ştiu şi nici informaţiile nu le înţeleg. Din cauza acestor probleme didactice am suferit şi eu destul de mult (având probleme încă şi azi). Asta e sistemul pe care apăraţi şi dumneavastră şi aşa de bine funcţionează...

Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare om să aibă posibilitatea să învaţă în acea limbă pe care înţelege perfect: adică limba MATERNĂ.

Iar limbile străine trebuie predate ca limbi străine (fără să presupunem că minoritarii o cunosc din pornire).