Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Quoted post


Musafir

#1220 Re: Re:

2012-03-22 00:42

#1216: Judex - Re:

Domnule Judex! Vad ca n-aveti altceva de facut decat sa instigati spiritele aici.

Banuiesc ca ati citit multe dintre comentariile de aici. Si atunci, nu inteleg, cum de nu incape in capul dumneavoastra si al semenilor, ca noi suntem cetateni ai aceleiasi tari - nu noi am ales, sa fie asa - cu dumneavoastra, cu aceleiasi obligatiuni, dar si cu acelaiasi DREPTURI!! Intre drepturi se afla si dreptul de a invata in limba materna. Noi atatea cerem, nu segregatie, nu separatie, nu izolatie! Nu cred ca este acesta chiar asa de greu de inteles. Numai va faceti ca nu intelegeti. Fiindca nu vreti sa intelegeti. Sub pretextul integrismului, de 90 de ani vreti sa anihilati populatia maghiara din Transilvania. V-a mers cu sasii, dar nu o sa va mearga cu noi!!

Raspunsuri

Judex

#1276 Re: Re: Re:

2012-03-22 22:59:35

#1220: - Re: Re:

Eu nu agit spiritele, eu caut să lămuresc lucrurile. Dacă nu sunteţi de acord cu mine, şi e normal să fie şi aşa, mă puteţi combate, dar cu argumente, nu cu cele de tipul că "aşa vreau eu!". Acesta nu poate fi argument.

Cred că "în capul dvs. nu încape" ideea că noi vă respectăm ca cetăţeni egali nouă, ai acestei ţări. Aveţi dreptul la învăţătură pentru toate gradele unde învăţămîntul este OBLIGATORIU şi unde să vă perfecţionaţi însuşirea limbii statului pe care, de voie sau de nevoie trebuie să-l respectaţi. Unde învăţămîntul este facultativ, acolo trebuiesc impuse nişte obligaţii. Acelea ca efortul întregii cetăţi pentru ca dvs să vă însuşiţi cunoştinţele, să fie benefic întregii cetăţi. Cred că aţi înţeles. Atîta timp cît la Tg. Mureş există faculţăţi ce vă permit dvs., celor care posedaţi deja limba cetăţii, să urmaţi cursurile acelei faculţăţi. Mai greu este pentru acei ce nu cunosc deloc limba cetăţii. Însă chiar şi atunci, cu un oarecare efort se poate depăţi acest impediment. De ex. atunci cînd colegi de-ai mei au fost trimişi să înveţe la Budapesta unde nu cunoşteau o boabă ungureşte, s-au dus cu bucurie, fiindcă li s-a lărgit orizontul cunoaşterii.

Vorbiţi de segregare sau izolare. Păi, după cum văd că procedaţi dvs., ceea ce faceţi, tocmai asta înseamnă în limba română. De ce vreţi să vă izolaţi de studenţii români?, în majoritate copii ai locului. Vreţi un număr mai mare de locuri pentru a fi servită mai bine zona dvs., compactă etnic, poftim, solicitaţi un număr mai mare de locuri pentru etnicii maghiari. Am dat noi astfel de posibilităţi şi la ţigani, dvs. de ce nu v-am da? Înţelegem că vreţi să-i serviţi mai bine pe conaţionalii dvs. mai vîrstnici care nu cunosc aşa de bine limba română. Ce n-am făcut noi pentru dvs.? Am făcut şi discriminare pozitivă, cînd poate n-ar fi trebuit.

Fii fără grijă, nimeni nu vrea să vă asimileze. Vorbiţi bine limba dvs. si pe aceea statului, şi nimeni nu are nimic cu dvs. N-au reuşit ungurii timp de 1000 de ani să-i asimileze pe olahi, pe slovaci, croaţi sau nemţi şi o să o facem noi cu dvs. care sunteţi caractere atît de puternice?