Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Judex

#1276 Re: Re: Re:

2012-03-22 22:59

#1220: - Re: Re:

Eu nu agit spiritele, eu caut să lămuresc lucrurile. Dacă nu sunteţi de acord cu mine, şi e normal să fie şi aşa, mă puteţi combate, dar cu argumente, nu cu cele de tipul că "aşa vreau eu!". Acesta nu poate fi argument.

Cred că "în capul dvs. nu încape" ideea că noi vă respectăm ca cetăţeni egali nouă, ai acestei ţări. Aveţi dreptul la învăţătură pentru toate gradele unde învăţămîntul este OBLIGATORIU şi unde să vă perfecţionaţi însuşirea limbii statului pe care, de voie sau de nevoie trebuie să-l respectaţi. Unde învăţămîntul este facultativ, acolo trebuiesc impuse nişte obligaţii. Acelea ca efortul întregii cetăţi pentru ca dvs să vă însuşiţi cunoştinţele, să fie benefic întregii cetăţi. Cred că aţi înţeles. Atîta timp cît la Tg. Mureş există faculţăţi ce vă permit dvs., celor care posedaţi deja limba cetăţii, să urmaţi cursurile acelei faculţăţi. Mai greu este pentru acei ce nu cunosc deloc limba cetăţii. Însă chiar şi atunci, cu un oarecare efort se poate depăţi acest impediment. De ex. atunci cînd colegi de-ai mei au fost trimişi să înveţe la Budapesta unde nu cunoşteau o boabă ungureşte, s-au dus cu bucurie, fiindcă li s-a lărgit orizontul cunoaşterii.

Vorbiţi de segregare sau izolare. Păi, după cum văd că procedaţi dvs., ceea ce faceţi, tocmai asta înseamnă în limba română. De ce vreţi să vă izolaţi de studenţii români?, în majoritate copii ai locului. Vreţi un număr mai mare de locuri pentru a fi servită mai bine zona dvs., compactă etnic, poftim, solicitaţi un număr mai mare de locuri pentru etnicii maghiari. Am dat noi astfel de posibilităţi şi la ţigani, dvs. de ce nu v-am da? Înţelegem că vreţi să-i serviţi mai bine pe conaţionalii dvs. mai vîrstnici care nu cunosc aşa de bine limba română. Ce n-am făcut noi pentru dvs.? Am făcut şi discriminare pozitivă, cînd poate n-ar fi trebuit.

Fii fără grijă, nimeni nu vrea să vă asimileze. Vorbiţi bine limba dvs. si pe aceea statului, şi nimeni nu are nimic cu dvs. N-au reuşit ungurii timp de 1000 de ani să-i asimileze pe olahi, pe slovaci, croaţi sau nemţi şi o să o facem noi cu dvs. care sunteţi caractere atît de puternice?

 


Musafir

#1277 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-22 22:59

#1251: Robert - Re: Re: Re: Re: Re:

"deci, hai sa facem matematica... statistic, in romania sunt 7% maghiari, deci din totalul platitorilor de taxe 7% sunt maghiari."

Da. În plus trebuie să luăm în considerare că fiecare om plăteşte taxele şi impozitele DUPĂ VENITURI.

 

Privind faptul că PIB-ul mediu (în euro/ cap de locuitori) al maghiarilor e în jur de 5000 euro / persoană (adică mai mare decât mediul ţării), contribuţia maghiarilor la buget e în mod sigur PESTE 7%.


Musafir

#1278 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-22 23:14

#1268: SVF - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Esti caraghios domnule florescu!! Multi inculti au comentat aici, dar rar vezi atatea aberatii colectate intr-un buchet.

Nici nu merita sa fie comentate. Numai asupra unui singur lucru vreau sa-ti atrag atentia: Tara Ungureasca (Magyarorszag) are o istorie documentata de mai mult de 1000 de ani in Bazinul Carpatin. Intalnesti dovezi istorice in acest sens la fiecare pas peste tot de la Pozsony pana la Szekelyudvarhely si de la Munkacs pana la Ujvidek.

Ce au romanii vis-a-vis de aceasta istorie documenata in documente istorice aflate in biblioteci? O istorie falsificata de "istorici" romani, fabricata pe baza legendei continuitatii daco-romane in sprijinul careia nu pot aduce nici un document istoric. Dar nici o problema, au inventat ei o istorie, au inventat pana si un nume "roman - Romania", dar de fapt ei sunt vlahi, popor ce n-are nimic de a face cu poporul dac, care a trait in Dacia, pana ce n-a disparut - cum au facut multe alte popoare - pe oceanul istoriei.

VLAD TEPES

#1279 nooooooooooooooooooooooooooo

2012-03-22 23:24

No mai ,,attila"!!!!!!!!!IN pusta ungara - facultate in maghiara ,Can'Romania se va chema RPU(REPUBLICA POPULARA UNGARA) ATUNCI MAI ,,attila" FACULTATE UNGUREASCA! NO' PRICEPUTA-I????????

Musafir

#1280 Re: Re: Re: Re:

2012-03-22 23:25

#1276: Judex - Re: Re: Re:

Hai lăsaţi poveştile, domnu Judex că ne-am săturat de ele. Ceea ce scris este OPINIA dumneavoastră (o opinie personală, adică: http://www.youtube.com/watch?v=-U7_iNIgGjc&feature=player_embedded).

 

Spre deosebire de poveştile dumneavoastră (poveşti destul de subiective) CONSTITUŢIA scrie următoarele lucruri:

"România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială. "



"Statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase."



"Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc PRIN LEGE."

 

Această LEGE (despre care CONSTITUŢIA spune că e menită pentru stabilirea modalităţilor de exercitare a drepturilor constituţionale) este tocmai LEGEA EDUCAŢIEI NAŢIONALE.

 

Şi ce scrie Legea Educaţiei Naţionale?

"Art. 135
(1) Invatamantul superior pentru minoritatile nationale se realizeaza:
a) in institutii de invatamant superior in cadrul carora functioneaza facultati/linii/programe de studii cu predare in limba materna;
b) in institutii de invatamant superior multiculturale si multilingve; in acest caz, se constituie sectii/linii cu predare in limbile minoritatilor nationale;
c) in cadrul institutiilor de invatamant superior pot fi organizate grupe, sectii sau linii de predare in limbile minoritatilor nationale, in conditiile legii.
(2) Linia de studiu din cadrul universitatii multilingve si multiculturale se organizeaza in departamente. Cadrele universitare apartinand liniei de studiu adopta si elaboreaza un regulament de functionare propriu, care stabileste procedurile de alegere si alte aspecte specifice structurilor organizatorice ale liniei de studiu respective in concordanta cu Carta universitara, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(3) Sectia de studiu este o forma de organizare a invatamantului universitar intr-o limba a minoritatilor nationale, care poate fi institutionalizata, atat la nivelul universitatii, cat si in cadrul unei facultati, prin departamentul sectiei, care are in componenta programele de studiu si structurile organizatorice aferente. Sectiile beneficiaza de autonomie universitara in organizarea activitatilor didactice.
"

 

Oricât de valorasă ar fi opinia dumneavoastră, asta NU E MAI PRESUS DE LEGE (de legea despre care tocmai CONSTITUŢIA afirmă că e cea care trebuie să stabileze modalităţile de exercitare a drepturilor constituţionale a minorităţilor pt. învăţământul în limba maternă).

 

Interpretarea domneavoastră (despre înţelesul adevărat al Constituţiei) este într-adevăr foarte interesantă şi captivantă - însă se pare că se diferă de interpretarea CURŢII CONSTITUŢIONALE.

 

Spre marea nefiricire a unor concetăţeni ai noştri, această este singurul organ democratic care are DREPTUL de a contesta constituţionalitatea unei legi în vigoare.

Dumneavoastră sau eu putem avea opinii şi interpretări PERSONALE despre ele - dar ca cetăţeni români suntem OBLIGAŢI să respectăm legile în vigoare şi drepturile constituţionale.

 

Şi cam atât. În rest toate sunt doar poveşti, interpretări şi păreri. Iar la aceasta noi avem o zicală contemporană (preluată dintr-o publicitate populară din televizor):

 

"KÖSZÖNJÜK, EMESE!"

:-))

 

 

 

 


Musafir

#1281

2012-03-22 23:27

Din pacate opinia publica romaneasca este crunt dezinformata de media din Romania.Maghiarii au dreptul la oricie facultate in limba materna pentru ca sant egali cu ceilalti cetateni ai Romaniei,ei platesc impozit acestui stat din al carui buget trebuie asigurata finantarea invatamintului in limba materna.Acest drept ar trebui sa fie universal,de exemplu si romanii din Ucraina(Bucovina de Nord)sau din Serbia ''vecina si prietena''?(valea Timokului)trebuie sa beneficieze de invatamant in limba materna la toate nivelele...dar,vai,nici gradinite nu au.Aceasta situatie ar trbui mediatizata si rezolvata de politicienii romani si nu impidicarea unui drept fundamental al maghiarimii ardelene si spalarea creierelor populatiei romanesti...

Musafir

#1282 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-22 23:27

#1280: - Re: Re: Re: Re:

Hahaha. Milyen jol illett a transindexes video! :-))

Ujrahasznositas:D


Musafir

#1283

2012-03-22 23:41

Ha létezik az egyetemen angol vonal, nem értem, hogy miért akadályzott a magyar tagozat megalakulása? Talán az angol nyelven tanult kollegák jobban fognak majd komunikálni a betegekkel, mint mi, akik 12 évig ugyanúgy tanultuk a román nyelvet, mint a román anyanyelvűek?

Dacă există linie engleză la facultatea noastră, nu înţeleg, de ce ar fi o problemă înfiinţarea secţiei maghiare. Oare colegii, care învaţă în limba engleză se vor descurca mai bine cu pacienţii, decât noi, cei care am învăţat lb. română timp de 12 ani, cu acelaşi metode decât vorbitorii nativi?

Musafir

#1284 Re: ham, ham, bla-bla

2012-03-23 00:04

#1227: - ham, ham, bla-bla

"Cunosc istoria svabilor, a fost o scapare." Nu este o scapare domnule, este dezinformare! Dezinformarea este o arma periculoasa, folosita cu drag de politicul si de nationalismul romanesc din interese de grup si personale. Din cauza dezinformarii am avut un "martie 1990" la Targu Mures, si dezinformare face si conducerea UMF - pe langa nerespectarea legii - ca sa impiedice exercitarea unui drept fundamental si legal: invatatul in limba materna. Ca despre acesta este vorba aici - invatatul in limba materna! - nu de separare, segregare, "inapoi Transilvania", samd.


Musafir

#1285 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 00:24

#1280: - Re: Re: Re: Re:

"Spre deosebire de poveştile dumneavoastră (poveşti destul de subiective) CONSTITUŢIA scrie următoarele lucruri:

"România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială. "



"Statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase."



"Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc PRIN LEGE."

 

Această LEGE (despre care CONSTITUŢIA spune că e menită pentru stabilirea modalităţilor de exercitare a drepturilor constituţionale) este tocmai LEGEA EDUCAŢIEI NAŢIONALE.

 

Şi ce scrie Legea Educaţiei Naţionale?

"Art. 135
(1) Invatamantul superior pentru minoritatile nationale se realizeaza:
a) in institutii de invatamant superior in cadrul carora functioneaza facultati/linii/programe de studii cu predare in limba materna;
b) in institutii de invatamant superior multiculturale si multilingve; in acest caz, se constituie sectii/linii cu predare in limbile minoritatilor nationale;
c) in cadrul institutiilor de invatamant superior pot fi organizate grupe, sectii sau linii de predare in limbile minoritatilor nationale, in conditiile legii.
(2) Linia de studiu din cadrul universitatii multilingve si multiculturale se organizeaza in departamente. Cadrele universitare apartinand liniei de studiu adopta si elaboreaza un regulament de functionare propriu, care stabileste procedurile de alegere si alte aspecte specifice structurilor organizatorice ale liniei de studiu respective in concordanta cu Carta universitara, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(3) Sectia de studiu este o forma de organizare a invatamantului universitar intr-o limba a minoritatilor nationale, care poate fi institutionalizata, atat la nivelul universitatii, cat si in cadrul unei facultati, prin departamentul sectiei, care are in componenta programele de studiu si structurile organizatorice aferente. Sectiile beneficiaza de autonomie universitara in organizarea activitatilor didactice.
"

 

Oricât de valorasă ar fi opinia dumneavoastră, asta NU E MAI PRESUS DE LEGE (de legea despre care tocmai CONSTITUŢIA afirmă că e cea care trebuie să stabileze modalităţile de exercitare a drepturilor constituţionale a minorităţilor pt. învăţământul în limba maternă).

 

Interpretarea domneavoastră (despre înţelesul adevărat al Constituţiei) este într-adevăr foarte interesantă şi captivantă - însă se pare că se diferă de interpretarea CURŢII CONSTITUŢIONALE.

 

Spre marea nefiricire a unor concetăţeni ai noştri, această este singurul organ democratic care are DREPTUL de a contesta constituţionalitatea unei legi în vigoare.

Dumneavoastră sau eu putem avea opinii şi interpretări PERSONALE despre ele - dar ca cetăţeni români suntem OBLIGAŢI să respectăm legile în vigoare şi drepturile constituţionale. "

Simplu si la subiect!! Ce alte argumente ar mai fi necesare??!!

 

Judex

#1286 Re: Re: Re:

2012-03-23 00:26

#1221: - Re: Re:

Mulţumesc d-le de la #1221 pentru observaţiile dvs.

Eu nu mă supăr atunci cînd cineva scapă nişte expresii mai dure la adresa mea. Nu voi cădea în plasă ca să răspund la fel. Stiu că maghiarii sunt un popor civilizat şi nu va abuza de expresii jignitoare atunci cănd nu sunt de acord cu el.

Am încercat să vă explic din experienţa mea trăită cîndva raportată la dificultatea învăţării într-o limbă străină, dar dar m-am oprit de a analiza şi cauzele şi consecinţele ce decurg de aici. Sigur, situaţia basarabenilor e o problemă delicată provocată de o convieţuire mai îndelungată a acestora cu o populaţie venită în ultimii 2-300 de ani în partea răsăriteană a Moldovei, dar în special după ocupaţia rusă. Evident că situaţia e dureroasă pentru ei iar noi i-am ajutat pe cît am putut. Mai dureros este în partea de sud a ţării în Serbia, în zona Timocului, unde romînii de acolo nu au voie nici să aibă biserici proprii, nici şcoli în limba maternă de nici un fel. Şi sunt acolo vreo 3-400.000 de suflete. Nu mai vorbesc de cele încă pe atîtea suflete deja asimilate. În Ungaria se pare că cele vreo 200.000 au fost deja asimilate. Au mai rămas vreo 20.000 care s-au împăcat cu soarta. Am zis asta pentru cunoştinţa d-tale generală.

Problema termenului de român e discutată şi la noi. Eu unul nu cred că "noi suntem urmaşii Romei". Limba noastră e mai veche decît a Romei. Sigur că nu e aceeaşi ca cea de acum 2000 de ani dar face parte din aceeaşi familie cu a limbilor latine. Cine au fost purtătorii acestei limbi, e lesne de înţeles. Că moldovenii nu vor să se numească români, e un rezultat al propagandei "prietenilor" noştri care i-au pus pe ţigani să se autodefinească cu untermen apropiat, romi. Deci ei, moldovenii de peste Prut nu concep să se numească români datorită asemănării cu denumirea de rom. De altfel mulţi euuropeni au căzut în aceeaşi eroare. Că noi n-avem nimic, dar absolut nimic cu romii, şi voi o ştiţi foarte bine, străinii, n-au de unde să ştie.

Dragul meu, noi nu avem nimic cu limba voastră, voi aveţi cultura voastră, procedaţi cum vreţi, numai să fiţi loiali faţă de această ţară şi să ne înţelegem unii cu alţii ca să putem trăi în pace. Necunoaşterea limbii produce întotdeauna disconfort atît majorităţii, cît şi minorităţii, căci nu-şi poate rezolva în mod optim problemele cu societatea din jur. Noi nu suntem şovini, noi nu urîm pe nimeni dintre cei de alte etnii, nici pe ţigani nu-i urîm, urîm însă obiceiurile lor de la care s-au molipsit şi unii dintre conaţionalii noştri. Naţionalişti sunt mulţi dintre noi, aşa cum şi-n Ungaria sunt, dar fiecare să fie naţionalist la el acasă. Naţionalist este acela care-şi iubeşte patria lui, neamul lui, dar nu-i urăşte pe ceilalţi.

Îmi ziceai de dificultăţile unui copil din secuime de a învăţa bine româneşte. Este normal să fie aşa, tocmai fiindcă trăieşte într-o comunitate închisă ce nu are contact cu majoritatea. V-am trimis învăţători, profesori, pentru ca şi copiii voştri să se obişnuiască cu limba acestei ţări, însă vedeţi ce s-a întîmplat, au fost alungaţi din locurile unde au fost trimişi. Multora le e frică să mai locuiască în secuime de teama represaliilor care li s-ar putea întîmpla ca în 1989-90, cînd unii au fost oripilaţi de sălbăticia cu care au fost trataţi. Tocmai de aceea, a învăţa împreună cu studenţii români, se crează posibilitatea stăpînirii cu mai mare acurateţe a limbii oficiale a statului şi a unei apropieri chiar sufleteşti de persoana celorlalţi. Separarea crează duşmănie, şi tocmai asta vrem să evităm în societate. Dacă ai fi învăţat româneşte în mediu românesc, sunt sigur că nu te-ai fi mai plîns de nivelul nu tocmai perfect de a vorbi româneşte. Nu te teme, dacă ai voştri copii vor învăţa o limbă în plus, mai ales dacă aceea e limba ţării, care-i aduce împlinire în viaţă, nu vei uita nici limba mamei niciodată.

Să fii sănătos!

 

 


Musafir

#1287 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 00:46

#1265: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Ia şi tu o carte, şi citeşte puţin despre istoria Transilvaniei de-a lungul secolelor! Poate îţi dai seama cine a avut strămoşi pe aceste meleaguri şi de ce nu vrem să ne trimitem copiii pentru studii în patria mamă.

Ia vezi puţin ce profesori şi oameni cu carte au fondat universităţile din Târgu Mureş, Cluj etc. Oare de ce?

 


Musafir

#1288

2012-03-23 01:08

Este anacronistic o supresiune nationalistica
Ioan

#1289 Re: Re: ham, ham, bla-bla

2012-03-23 01:58

#1284: - Re: ham, ham, bla-bla

Să înţeleg că informaţia prin care se arăta că maghiarul căzul la pămînt, călcat în picioare şi mutilat cu sălbăticie în bătaie cu ciomege de către români, în piaţa aceea din Tg. Mureş, a fost o dezinformare?

Păi dacă e aşa, ce e informaţie veritabilă pentru români, e dezinformare pentru maghiari şi invers.

Asta-i ca la bulgari, clătinarea capului în plan orizontal înseamnă DA, iar coborîrea capului în plan vertical înseamnă NU.


Musafir

#1290 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 02:13

#1254: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Mai aruncaţi o privire şi la acestea:

http://www.romanialibera.ro/usr/imagini/2011/04/04/175337-hartaraport.jpg

http://www.romanialibera.ro/usr/imagini/2011/04/04/175336-hartapib.jpg

 

Şi încă ceva: deşi realizăm un produs intern brut atât de mare, uitaţi cum stăm cu salariile:

http://www.romanialibera.ro/usr/imagini/2011/04/04/175338-hartasalriu.jpg

 

Nu e interesant?

De unde sunt salarii MARI în Gorj şi Prahova timp ce produsul intern brut este doar medie?!

Şi de unde provin salariile medii în Galaţi, Tulcea, Giurgiu, Olt şi Mehedinţi pe când produsul intern brut e sub 4000 euro/ cap de locuitori (zonă săracă)?

 

Opa! Uite de unde provin:

Din Harghita, Covasna, Bihor, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj, unde salariile sunt MICI, deşi PIB-ul pe cap de locuitori este MEDIE (peste 4000 euro).

Şi mai uite-te de unde: din Cluj, Arad, Timiş, Braşov şi Sibiu, unde salariile sunt MEDII, deşi PIB-ul pe cap de locuitori este MARE (peste 6000 euro).

Nu e ciudat?!

 

Atât despre 1% ...

Să nu mai spuneţi că din taxele şi impozitele maghiarilor nu puteţi înfiinţa o facultate - pe când puteţi hrăni judeţe întregi în Moldova şi Muntenia!

 

 


Musafir

#1291

2012-03-23 05:53


ASA CRED CA ESTE TIMPUL SA SE RESPECTE LEGISLATIA TARI SI SA SE PUNA IN PRACTICA ADEVARATA DEMOCRATIE !
Nici nu ma ostenesc sa explic

#1292 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 08:27

#1278: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Ce au romanii vis-a-vis de aceasta istorie documenata in documente istorice aflate in biblioteci? O istorie falsificata de "istorici" romani, fabricata pe baza legendei continuitatii daco-romane in sprijinul careia nu pot aduce nici un document istoric. Dar nici o problema, au inventat ei o istorie, au inventat pana si un nume "roman - Romania", dar de fapt ei sunt vlahi, popor ce n-are nimic de a face cu poporul dac, care a trait in Dacia, pana ce n-a disparut - cum au facut multe alte popoare - pe oceanul istoriei.

 

Etnogeneza este un proces atat de subtil, incat nu este la indemana creierelor lobotomizate de o propaganda etnica nesimtita dar sustinuta cu osardie.

”maghiar” si ”roman” sunt, in evul madiu, endonime, in timp ce ”ungur” si ”valah” sunt exonime. In sens larg, ele desemneaza aceleasi grupuri etnolingvistice.

Daca te preocupa atat de tare istoria si ai atat de vaste cunostinte, uita-te pe legile maghiarizarii dictate de Buda si mai tarziu Budapesta, si vei avea o surpriza. Nu toti maghiarii sunt unguri. Trebuie -spun acele legi- ca slovacii, rutenii, romanii, sasii, svabii, tiganii si alte popoare sau populatii din interiorul marii Ungarii sa devina, alaturi de unguri, maghiari. Auuuuuuu!!!!

Obsesiva repetare de catre maghiari a cuvantului ”Europa” vine din complexul originii fino-asiatice , vine tocmai de la constiinta neapartenentei la spatiul pe care il ocupa.

Retine ca m-am inspitat numai din istoriografia ungara si germana.


Musafir

#1293

2012-03-23 08:34

ARTICOLUL 16 -Constitutia Romaniei
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Oare de ce etnicii maghiiari nu citeaza si acest articol din Constitutie????


Musafir

#1294

2012-03-23 09:06

Mult succes!!!

Musafir

#1295

2012-03-23 09:13

Daca doriti mai mult, va rog sa mergeti la dvs.in tara.

Musafir

#1296

2012-03-23 09:20

Teljes szivemből támogatom a magyar egyetemet.
T

#1297 Re:

2012-03-23 09:25

#1295: - D-le, suntem în țara noastră, de ce să plecăm?

 


Musafir

#1298

2012-03-23 09:49

Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale şi autonomia universitară la UMF Tg Mureş.
Nationalismul nu are ce cauta la UMF Tg.Mures

#1299 Corecta viziune

2012-03-23 10:13

#2: -  

 Tocmai acuma am vazut la RTV ca studentii romani protesteaza in continuare. Este o rusine ca studentii sunt folositi atat de conducerea UMF, cat si de dascali, instrumentalizati in interesele proprii. Xenofobia nu are ce cauta in salile de curs, mai putin la o facultate de medicina. Exista organizatie numita "medicina fara frontiera", in care medicii sunt chemati sa ajuta bolnavii,  nu sa faca o politica iredentista.  Daca studentii maghiari doresc sa invete in limba maghiara medicina, este timpul sa aiba acest drept. Asa cum 10000 de medici, care au parasit tara, s-au descurcat foarte bine si peste hotare, la fel de bine (poate mai bine, de ce nu?) se vor descurca cei care studiaza intr-o alta limba aceasta frumoasa profesiune. Normal ca daca sunt 20% dascali maghiari si 80% dascali romani, majoritarii cu dintii doresc sa-si pastreze scaunelul cel caldutz. Transilvania este a tuturor, nu numai a romanilor. Astept si ziua in care apare o catedra si in limba germana. Daca nu in Tg. Mures, cel putin in Timisoara, capitala svabilor din Banat.


Musafir

#1300 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 10:23

#1272: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Etete ce s-a basicat...Doare, adevarul, doare tare.