Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!


Musafir

/ #1280 Re: Re: Re: Re:

2012-03-22 23:25

#1276: Judex - Re: Re: Re:

Hai lăsaţi poveştile, domnu Judex că ne-am săturat de ele. Ceea ce scris este OPINIA dumneavoastră (o opinie personală, adică: http://www.youtube.com/watch?v=-U7_iNIgGjc&feature=player_embedded).

 

Spre deosebire de poveştile dumneavoastră (poveşti destul de subiective) CONSTITUŢIA scrie următoarele lucruri:

"România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială. "



"Statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase."



"Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc PRIN LEGE."

 

Această LEGE (despre care CONSTITUŢIA spune că e menită pentru stabilirea modalităţilor de exercitare a drepturilor constituţionale) este tocmai LEGEA EDUCAŢIEI NAŢIONALE.

 

Şi ce scrie Legea Educaţiei Naţionale?

"Art. 135
(1) Invatamantul superior pentru minoritatile nationale se realizeaza:
a) in institutii de invatamant superior in cadrul carora functioneaza facultati/linii/programe de studii cu predare in limba materna;
b) in institutii de invatamant superior multiculturale si multilingve; in acest caz, se constituie sectii/linii cu predare in limbile minoritatilor nationale;
c) in cadrul institutiilor de invatamant superior pot fi organizate grupe, sectii sau linii de predare in limbile minoritatilor nationale, in conditiile legii.
(2) Linia de studiu din cadrul universitatii multilingve si multiculturale se organizeaza in departamente. Cadrele universitare apartinand liniei de studiu adopta si elaboreaza un regulament de functionare propriu, care stabileste procedurile de alegere si alte aspecte specifice structurilor organizatorice ale liniei de studiu respective in concordanta cu Carta universitara, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(3) Sectia de studiu este o forma de organizare a invatamantului universitar intr-o limba a minoritatilor nationale, care poate fi institutionalizata, atat la nivelul universitatii, cat si in cadrul unei facultati, prin departamentul sectiei, care are in componenta programele de studiu si structurile organizatorice aferente. Sectiile beneficiaza de autonomie universitara in organizarea activitatilor didactice.
"

 

Oricât de valorasă ar fi opinia dumneavoastră, asta NU E MAI PRESUS DE LEGE (de legea despre care tocmai CONSTITUŢIA afirmă că e cea care trebuie să stabileze modalităţile de exercitare a drepturilor constituţionale a minorităţilor pt. învăţământul în limba maternă).

 

Interpretarea domneavoastră (despre înţelesul adevărat al Constituţiei) este într-adevăr foarte interesantă şi captivantă - însă se pare că se diferă de interpretarea CURŢII CONSTITUŢIONALE.

 

Spre marea nefiricire a unor concetăţeni ai noştri, această este singurul organ democratic care are DREPTUL de a contesta constituţionalitatea unei legi în vigoare.

Dumneavoastră sau eu putem avea opinii şi interpretări PERSONALE despre ele - dar ca cetăţeni români suntem OBLIGAŢI să respectăm legile în vigoare şi drepturile constituţionale.

 

Şi cam atât. În rest toate sunt doar poveşti, interpretări şi păreri. Iar la aceasta noi avem o zicală contemporană (preluată dintr-o publicitate populară din televizor):

 

"KÖSZÖNJÜK, EMESE!"

:-))