Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

#32126 Plata restanțelor salariale și plata salariilor compensatorii o prioritate!!!

2015-01-16 12:43

http://www.minind.ro/presa_2015/ianuarie/

 

 

Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului

   Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice  

Bucureşti, 15 ianuarie 2015

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ 

 

 

Ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose, s-a întâlnit astăzi, 15 ianuarie a.c., cu o delegație a salariaților de la SC Oltchim S.A., condusă de Cornescu Cristian, președintele Sindicatului Victoria și Dumitru Marin, președintele Sindicatului Unirea.

În cadrul acestei întâlniri, reprezentanții salariaților SC Oltchim S.A. au solicitat Ministrului Economiei, Comețului și Turismului informații privind perspectiva de privatizare a combinatului și planul de dezvoltare al societății pentru anul în curs, posibilitățile de recuperare a restanțelor salariale apărute înainte declanșarea procedurii de insolvență, precum și stadiul soluționării problemelor privind plata salariilor compensatorii pentru angajații disponibilizați.

Ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose, le-a declarat salariaților SC Oltchim S.A. că susține în continuare soluția privatizării combinatului, dar prioritară este reorganizarea societății înainte de vânzare pentru creșterea interesului unui cumpărător capabil să susțină activitatea combinatului. 

Totodată, Ministrul Mihai Tudose le-a reiterat reprezentanților sindicatelor de la Oltchim că recuperarea restanțelor salariale și plata salariilor compensatorii pentru cei disponibilizați trebuie să constituie o prioritate pentru conducerea combinatului și că va întreprinde toate demersurile necesare pentru a sprijini o astfel de soluție. 

În același sens, pentru o mai bună colaborare cu partenerii sociali, Ministrul Economiei, Comerțului și Turismului a propus tuturor sindicatelor constituite la nivelul societății Oltchim semnarea unui Protocol de informare și consultare reciprocă periodică privind activitatea combinatului. La rândul lor, reprezentanții sindicatelor prezente la întâlnire au solicitat ca aceste consultări să fie comune cu toate sindicatele de la SC Oltchim SA.

 

Biroul de Presă al Ministerului 

 

Economiei, Comerţului şi Turismului 

Disponibilizat informat

#32127 Re: Cine crede ca mai are o sansa de recuperare legala a banilor?

2015-01-16 12:55

#32125: Paul Anton - Cine crede ca mai are o sansa de recuperare legala a banilor? 

Nu numai ca sunt sanse de recuperat banii, dar acestia trebuiesc indexati cu indicele inflatiei, asa cum s-a intamplat si la Hidroelectrica.

spre deosebire de Hidroelectrica unde sindicatul s-a constituit reprezentantul disponibilazilor, noi va trebui sa ne organizam singuri.

Spre exemplificare dosar nr:11056/3/2013 Tribunal Bucuresti.

Ora estimata: 09:00
Complet: C5
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii de reprezentant al SINDICATUL HIDROELECTRICA HIDROSIND şi excepţia lipsei calităţii procesuale active a Sindicatului, respectiv excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Bucureşti invocate de administratorul judiciar EURO INSOL SPRL. Admite acţiunea formualtă de SINDICATUL HIDROELECTRICA HIDROSIND. Obligă debitoarea SC HIDROELECTRICA SA să plătească drepturile salariale cuvenite salariaţilor disponibilizaţi conform tabelului cu aceşti salariaţi anexat cererii, iar sumele se vor actualiza cu indicele inflaţiei pânâ la data plăţii efective. Obligă debitoarea la plata dobânzilor aferente drepturilor salariale cuvenite calculate de la data încetării contractelor individuale de muncă şi până la dată plăţii efective. Cu recurs. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 05.06.2013.
Document: Hotarâre  5555/2013  05.06.2013
Nu spun ca nu dureaza, dar daca administratorul judiciar nu cade de acord cu disponibilizatii cand va plati aceste sume,atunci singura cale este Tribunalul.

Nu se poate sa asteptam inca 3 ani de reorganizare, cand se va hotara falimentul pentru a nu recupera nici un ban.

Eu cred ca in cei 3 ani putem recupera sumele restante plus inflatia.

Dupa cum se vede, SCA CINCAN & CONSTANTIN sunt avocatii disponibilizatilor Hidroelectrica.

Daca dl. Piperea nu este de acord sa negocieze cu noi modalitatea de a ne da banii neindexati, nu ramane decat calea justitiei.

Deci dl Paul Anton, cred ca ar tb. sa ne organizam , pt. aceasta va rog sa transmiteti o adresa de mail pe care putem discuta in particular, nu pe acesta petitie unde se injura ca la gura cortului numit Oltchim.

 


Musafir

#32128 Re: Re: Cine crede ca mai are o sansa de recuperare legala a banilor?

2015-01-16 13:28

#32127: Disponibilizat informat - Re: Cine crede ca mai are o sansa de recuperare legala a banilor? 

 PE ACEASTA PETITIE SE INJURA PT.CA ASA AU FOST INVATATI TALIBANI SI ISLAMISTI CERNEVISTII DE BIN LA DEN,AU AVUT UN MENTOR[UN MONSTRU CU CHIP DE OM NUMIT cernev],CARE A FOST USIIT,DAR A MAI RAMAS NISTE PLEAVA TALIBANA[s.v.r.o,cu R de la rahat]

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-16 14:41


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-16 15:10



Musafir

#32131 Re: Corect,va veni si ziua cind vor raspunde talibani cernevistii.

2015-01-16 15:15

SINDICATELE (TOATE ) SI STATUL ROMAN SUNT IN CULPA LA SC. OLTCHIM SA.
Musafir

#32132 SINDICATELE (TOATE ) SI STATUL ROMAN SUNT IN CULPA LA SC. OLTCHIM SA.

2015-01-16 15:22

#32121: -  NU AI CUM SA SPUI LA DECIZII UNDE STATUL ROMAN ESTE ACTIONAR MAJORITAR SI ARE RETREZENTANT IN AGA  CU DECIZIE SUPREMA PESTE TOTI SI CEILALTI ACTIONARI CA,  NUMAI FOSTUL DIRECTOR ARE VINA.

 Mai colegule, nu numai Roibu prin AGA si-a dorit sa fiti cumparati, asta pentru ca Nastase, Tariceanu & COPRODUCTIE FILM NU STIE PE CE POD ESTE.... v-au vandut aiurea..., Oltchim fiind nevoit sa va cumpere si  a fost o decizie sa fiti salvati pentru viitor de politicul de atunci care si-a dat acordul initial pentru repornirea Pirolizei si a Oltchimului la parametrii normali, fara  sa se opreasca materia prima necesara combinatului chimic care este foarte necesara si vitala acestui combinat, intre timp hotii vostri din Arges nu au dorit sa continue, preferand totul inchis si au contaminat si in Oltchim ideea cu aceeasi fapta de inchis peste tot. Voi trebuie sa intelegeti ca ati fost salvati si s-au bagat bani in voi care se numara prin ce piperea striga ca sunt pierderi si are proces..., insa el nu spune ca ati fost achizitionati DPB (Piroliza Arges ) si remodernizati complet impreuna cu marirea de capacitate din Oltchim adusa in perioada respectiva pentru o functionare a celor doua la standardele si normele in vigoare. Asa ca ati beneficiat si cei angajati si  inca beneficiati de drepturi legale, voi fiind de  foarte multi ani INCHISI cei din Arges, pe cand Oltchim inca era pe productie maxima si functiona tot, dovada sta publica si pe site-ul societatii http://www.oltchim.ro, iar dupa decizii din Arges si Bucuresti,  infectia a venit si la noi in Valcea, aceeasi placa si decizie luata din Arges INCHIS,  cu Oltchim INCHIS.

S-A SCURS SECUNDA SI TIMPUL. AI FOST MINTIT LA SECUNDA DE CATRE SINDICATE SI STATUL ROMAN.

SINDICATELE TREBUIAU SA FIE CU  AVOCATI SI SA LUPTE LA BAIONETA CU STATUL ROMAN PE ACEST PROCES AL INLSOLVENTEI, INSA EI AU FACUT PACT CU EI SI DIVERSE HARTII SEMNATE INTRE EI, INTALNIRI DE TAINA LA PREFECTURA SAU MAI STI TU PE UNDE..., EVITAND PROCESUL IN CARE ESTE OLTCHIM.  SINDICATELE  AU FOST IN RAZBOI CU ANGAJATII SI FOSTII SALARIATI * PLATITI DE ACESTIA PRIN COTIZATII SI INCASAND BANI DE LA NOI * SI IMBARLIGATORI CONTINUU......., DETURNATORI DE FAPTE SI EVENIMENTE, INSTIGATORI, RAU VOITORI SI DIVERSIONISTI CONTINUU...

SPOLIÉRE s.f. Acțiunea de a spolia și rezultatul ei; jefuire, prădare; înșelare; spoliație. [Pron. -li-e-. / < spolia].
Sursa: DN (1986) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink

A FOST O COMPLICITATE SINDICATE #30922 (TOATE INCLUS SI VINCEA DE LA CARTEL ALFA ) SI STATUL ROMAN #31641 SUNT IN CULPA.

 

SARLATAN GHEORGHE PIPEREA CU ASOCIATII & CO.: oltchim.ro

OLTCHIM si ARPECHIM, INCHIS!!!!!!!!

CU MANA, DECIZILE  SI PRICEPEREA LOR LA ALTE FAPTE ILEGALE... COROBORAT SINDICATELE SI STATUL ROMAN IN CULPA.

Societate in insolventa,
in insolvency,
en procedure collective

SC OLTCHIM SA RM VALCEA

 

Sentinta nr. 617 din 30.01.2013 pronuntata de Tribunalul Valcea in dosarul 887/90/2013

Legea 85/2006 privind procedura insolventei, consolidata ABROGATA

portal.just.ro

 

Portal  > Tribunalul VÂLCEA  > Informaţii dosar

 

Informaţii generale

 

Nr. unic (nr. format vechi) : 887/90/2013
Data inregistrarii 25.01.2013
Data ultimei modificari: 30.07.2014
Sectie: a II a CIVILA
Materie: Faliment
Obiect: cererea debitorului - L85/2006 art.27 alin.5
Stadiu procesual: Fond

 

OLTCHIM si ARPECHIM! INCHIS. 

 

 

 

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-16 16:48



Musafir

#32135

2015-01-16 17:45

DOMNULE AVRAM....TINETE TARE CA IE MULTI BAGABONTI PE LINGA MATALE SI IE TOTI BOLNAVI DUPA BANI SI FUNCTI, ASA CA CEARCA SI MAI SCAPA DE IELE

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-16 17:52


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-16 18:02


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2015-01-16 18:07


OSOR,OSOR,V O TRAGE FOTICA IN VIITOR.

#32139 CA BINE ZICI,IE NULITATI MULTE TALIBANE CERNEVISTE

2015-01-16 18:10

musafir

#32140 Re: Cine crede ca mai are o sansa de recuperare legala a banilor?

2015-01-16 21:20

#32125: Paul Anton - Cine crede ca mai are o sansa de recuperare legala a banilor? 

 E greu frate sa mai recuperezi banii de la hotii astea au legea de partea lor ,iar pe noi ne duc cu zaharelul vin cu planul de reorganizare si acolo scrie ca iti vor da banii esalonat din profit Oltchim ,legea le permite si pa .

Planul de reorganizare ,dupa ce este semnat de creditori este valabil 3 anisori si lungeste doamne boala ,in acest 3 ani se pregatesc de privatizare ca nu le-au ajuns doi ,iar noi asteptam privatizarea cui ? mai ai incredere in ce spunei?

 Traiasca Talpasan ca poate vine infuzia de capital in acesti 3 ani.

musafir

#32141 Re: Plata restanțelor salariale și plata salariilor compensatorii o prioritate!!!

2015-01-16 21:36

#32126: - Plata restanțelor salariale și plata salariilor compensatorii o prioritate!!! 

 Este gargara mint toti cu nerusinare nu l-a privatizat Nita si-l privatizeaza Tudose!!!!  

              

     

CRA,CRA,CRA,PLECATI IN BULGARIA?

#32142 TALPASANU ISI PREGATESTE BAGAJUL[TRADATORUL],SE DUCE DUPA BIN LA DEN

2015-01-17 03:02

#32075

#32143 Re: CREANTELE OLTCHIM.

2015-01-17 06:03

acest borfas a venit peste noapte cu cernev,vosganian si ihctoiu,cu stirea lui ponta si ne au trada

#32144 Re: Re: CREANTELE OLTCHIM.pai luati l de git pe fatalaul de piperea

2015-01-17 06:48

#32143: #32075 - Re: CREANTELE OLTCHIM. 

 ASTA E ADEVARUL FRATILOR,ASTA E ADEVARUL TALIBANILOR CERNEVISTI,TRADATORILOR DE COLEGII,V ATI MULTUMIT CU NU PUMN DE ZLOTI DE LA ZAREMBA SI ACUM MAI AVETI TUPEUL SA STRIGATI CA DE VINA E D L ROIBU SI D L DICULOIU,UNDE E ADEVARUL MAI MIZERIILOR,ASTIA DIN s.v.r.o[r de la rahat].         SA NU UITATI GHIOCA,CAP DE GLOABA,TALPASANULE,ETC,CA VA VINE RINDUL DUPA BIN LA DEN[cernev al vostru tradatorilor]

GOGU... OLOGUUU....

#32146 Re: Comunicat de presă - MECT

2015-01-17 07:26

#32112: CREANTELE OLTCHIM. - Comunicat de presă - MECT 

 sindicacatu URINA nu mai reincalziti aceeasi ciorba si va bagati singuri in seama. INTALNIREA ASTA A FOST PE 06 IANUARIE si fara dumitru carmol. 

 

Publicat: 6 Ianuarie, 2015 - 18:41

 

În cadrul acestor întâlniri, Ministrul Mihai Tudose le-a declarat celor prezenti că îsi doreste continuarea parteneriatului cu administratorii judiciari ai combinatului din Râmnicu Vâlcea si a colaborării cu partenerii sociali în vederea identificării celor mai bune solutii pentru dezvoltarea societătii Oltchim.

Din punctul de vedere al Ministrului Economiei, Comertului si Turismului prioritară este reorganizarea Oltchim înainte de privatizare pentru cresterea interesului unui cumpărător capabil să sustină activitatea combinatului. ”Evolutia financiară din ultimul an, ne arată că există premize pozitive pentru o reorganizare rentabilă a societătii, iar ipoteza falimentului este exclusă”, a afirmat Ministrul Mihai Tudose. 

Totodată, acesta le-a declarat atât administratorilor judiciari, cât si reprezentantilor sindicatelor de la Oltchim că plata salariilor compensatorii restante ale celor disponibilizati trebuie să constituie o prioritate pentru conducerea combinatului si că va întreprinde toate demersurile necesare pentru a sprijini o astfel de solutie. 

Administratorii judiciari ai Oltchim, la rândul lor, au arătat că cifra de afaceri a societătii a crescut de la intrarea în insolventă (februarie 2013), de la 5,4 milioane de Euro pe lună la 16 milioane de Euro pe lună în ultimele luni din 2014, înregistrând, pentru pima dată în ultimii trei ani, un profit brut din exploatare cumulat de  cca. 580 mii Euro în lunile octombrie si noiembrie ale anului trecut. Totodată, cei 2247 de angajati ai Oltchim îsi primesc lună de lună drepturile salariale, mai putin restantele salariale de 2,5 luni înregistrate înainte de intrarea în insolventă.

În continuare, acestia i-au prezentat Ministrului Economiei, Comertului si Turismului, calendarul privind procedura de reorganizare a societătii care prevede definitivarea tabelului creantelor în data de 7 ianuarie, prezentarea planului de reorganizare în 30 de zile de la aceasta dată si aprobarea acestuia cel mai târziu în data de 7 martie.

La rândul lor, reprezentantii sindicatelor de la Oltchim i-au cerut Ministrului Mihai Tudose să verifice activitatea administratorilor judiciari, arătându-se nemultumiti de prestatia acestora, în special în ceea ce priveste pierderile pe care societatea continuă să le înregistreze de la declansarea procedurii insolventei. De asemenea, acestia au solicitat semnarea unui Protocol cu Ministerul Economiei, Comertului si Turismului de informare si consultare reciprocă periodică privind activitatea combinatului Oltchim, urmând ca în perioada următoare să fie agreat un astfel de Protocol cu toti partenerii sociali din cadrul societătii.

 

Societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective SC OLTCHIM SA RM VALCEA

#32147 Oltchim "trebuie restructurat în vederea privatizării"

2015-01-17 07:55

Oltchim "trebuie restructurat în vederea privatizării"

Ministrul economiei, Mihai Tudose, a precizat că datoriile societăţii Oltchim se ridică în acest moment la circa 800 de milioane de euro.

Societatea Oltchim trebuie restructurată în vederea privatizării, a declarat astăzi, la Brăila, ministrul economiei, Mihai Tudose. 

 El a precizat că nu acceptă în planul de reorganizare al societăţii, pe care consorţiul firmelor de insolvenţă trebuie să-l prezinte în următoarele două săptămâni, soluţii cum ar fi falimentul şi disponibilizările. 
 
”Soluţiile bune ar fi o restructurare în vederea privatizării, iar până atunci, funcţionarea pe centre de profit. În ultima discuţie pe care am avut-o cu administratorul special şi cu consorţiul de firme de specialişti în insolvenţă, dat fiind faptul că în următoarele două-trei săptămâni trebuie să depună planul de reorganizare, am spus că nu doresc doi termeni în acel plan: faliment şi disponibilizări. 
 
”M-am întâlnit cu toţi sindicaliştii; nu avem sindicate ostile, chiar le avem parteneri în a semna protocoale de colaborare la nivel de minister, de ministru, cu cele trei sindicate”, spune Mihai Tudose.  
 
Ministrul economiei a precizat că datoriile societăţii Oltchim se ridică în acest moment la circa 800 de milioane de euro.
Societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective SC OLTCHIM SA RM VALCEA

#32148 Ipoteza falimentului Oltchim, exclusă de ministrul economiei

2015-01-17 07:56

Ipoteza falimentului Oltchim, exclusă de ministrul economiei

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, apreciază că există premisele unei reorganizări rentabile a companiei, înainte de o nouă încercare de privatizare.

Ministrul Economiei Mihai Tudose exclude ipoteza falimentului societăţii Oltchim Râmnicu Vâlcea, acum în procedură de insolvenţă, şi apreciază că există premisele unei reorganizări rentabile a companiei, înainte de o nouă încercare de privatizare.

Potrivit unui comunicat al ministerului, Mihai Tudose s-a întâlnit cu administratorii judiciari ai Oltchim şi cu o delegaţie a sindicaliştilor.

Aceştia din urmă sunt nemulţumiţi că societatea continuă să aibă pierderi şi i-au solicitat ministrului Economiei să verifice activitatea administratorilor.

Potrivit datelor, cifra de afaceri a companiei aproape s-a triplat de la intrarea în insolvenţă, în februarie 2013, şi toamna tercută a înregistrat profit pentru prima dată în trei ani.

Însă Oltchim are datorii de 700 de milioane de euro şi pierderi de zeci de milioane de euro. 

Societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective SC OLTCHIM SA RM VALCEA

#32149 INTERVIU/Liviu Pop: Dorim ca Oficiul de Mediere și Arbitraj al Conflictelor Colective de Munca sa de

2015-01-17 08:00

INTERVIU/Liviu Pop: Dorim ca Oficiul de Mediere și Arbitraj al Conflictelor Colective de Munca sa devina operațional in cursul acestui an

Postat la: 16.01.2015 12:45

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, anunță, într-un interviu acordat AGERPRES, că instituția pe care o reprezintă va face demersurile necesare pentru ca Oficiul de Mediere și Arbitraj al Conflictelor Colective de Muncă să devină operațional în cursul acestui an.

Pe de altă parte, ministrul susține că va continua aplicarea la nivel instituțional a dialogului social prin implicarea partenerilor sociali — sindicate, patronate, ONG-uri — în actul decizional.

Liviu Pop a precizat, totodată, că vor fi derulate acțiuni pentru stimularea ocupării forței de muncă, cu precădere în rândul tinerilor.

AGERPRES: Care sunt proiectele și prioritățile dumneavoastră pentru perioada următoare, în calitate de ministru delegat pentru Dialog Social?
Liviu Pop: Un prim obiectiv îl reprezintă consolidarea rolului instituției dialogului social drept componentă fundamentală a statului de drept și a democrației, precum și consolidarea legăturilor de încredere dintre guvernanți și guvernați. Dialogul social trebuie să se apropie cât mai mult de cetățean. Voi continua aplicarea la nivel instituțional a dialogului social prin implicarea partenerilor sociali — sindicate, patronate, ONG-uri — în actul decizional. Un alt obiectiv îl reprezintă operaționalizarea Oficiului de Mediere și Arbitraj al Conflictelor Colective de Muncă de pe lângă MMFPSPV. Totodată, printre priorități, se numără modificarea Legii 62/2011 privind dialogul social și funcționarea Consiliului Economic și Social (CES). Consider că ar trebui elaborat un regulament prin care ministerele, companiile de stat să fie obligate să organizeze periodic comisii de dialog social, întrucât în multe dintre aceste structuri dialogul social nu există sau nu funcționează așa cum ar trebui. Totodată, se impune implementarea dialogului social la nivelul prefecturilor, consiliilor județene și la nivelul consiliilor locale.

AGERPRES: Când ar putea deveni operațional Oficiul de Mediere și Arbitraj al Conflictelor Colective de Muncă de pe lângă Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice?
Liviu Pop: Așa cum am spus, operaționalizarea Oficiului de Mediere și Arbitraj al Conflictelor Colective de Muncă reprezintă un obiectiv al mandatului meu. Sper ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil. Este prevăzut în programul nostru de activitate să facem demersurile necesare pentru ca în cursul acestui an Oficiul de Mediere și Arbitraj al Conflictelor Colective de Muncă să devină operațional.

AGERPRES: În ce stadiu se află procedurile de modificare a Legii dialogului social?
Liviu Pop: O să vă prezint stadiul în care se afla la momentul preluării mandatului de ministru pentru Dialog Social, așa cum probabil l-ați putut regăsi și în bilanțul prezentat de fostul ministru Aurelia Cristea.

În urma dezbaterilor din cadrul ședinței CNTDS din octombrie 2013, premierul a precizat că amendarea Legii nr. 62/2011 este posibilă doar în urma unui consens tripartit, astfel că au fost organizate întâlniri cu liderii confederațiilor sindicale și patronale reprezentative, în cadrul cărora au fost dezbătute revendicările acestora cu privire la Legea Dialogului Social. A fost constituit un grup de lucru la nivelul Direcției Dialog Social, format din reprezentanți ai confederațiilor patronale și sindicale reprezentative. Grupul de lucru a avut cinci întâlniri în decursul anului 2014. Propunerile de modificare venite din partea sindicatelor se referă la: protecția suplimentară a liderilor de sindicat, reintroducerea contractului colectiv de muncă unic la nivel național, modificarea criteriilor de reprezentativitate și declanșarea conflictelor colective de muncă pe perioada derulării unui contract colectiv de muncă în vigoare. Au avut loc dezbateri consecvente pe aceste teme, ultimul termen agreat de partenerii sociali a fost decembrie 2014, pentru prezentarea unei poziții comune. Propunerile de amendamente au fost transmise către Organizația Internațională a Muncii pentru obținerea unui punct de vedere. Alte două proiecte de Lege pentru modificarea și completarea Legii Dialogului Social se află în dezbatere la Comisiile permanente ale Camerei Deputaților și vizează: obligativitatea angajatorului de a reține pe statul de plată cotizația sindicală și stabilirea unor modalități concrete de negociere colectivă a contractelor ce se vor încheia la nivelul autorităților și instituțiilor publice.

Pe termen scurt, voi propune creșterea frecvenței ședințelor Consiliului Național Tripartit și sper să ajungem la un consens pentru a opera cât mai curând posibil modificările care se impun. Discuțiile cu partenerii sociali pe marginea modificării Legii Dialogului Social 62/2011 rămân deschise. Periodic, voi informa opinia publică cu privire la stadiul modificărilor Legii 62/2011.

AGERPRES: În ce măsură poate reprezenta dialogul social o soluție pentru evitarea disponibilizărilor din marile companii cu capital majoritar de stat? Cum considerați că pot fi rezolvate problemele de la Combinatul Oltchim, în condițiile în care acesta are datorii foarte mari și există riscul disponibilizărilor de personal?
Liviu Pop: Identificarea soluțiilor tehnice pentru rezolvarea oricărei situații, precum cea de la Oltchim, și punerea lor în practică este de competența specialiștilor în domeniu. În mod cert, identificarea unor soluții viabile se poate face numai printr-un dialog social între toți actorii implicați, prin cooperare și printr-o abordare constructivă. Susțin cu tărie că dialogul social este o componentă esențială a vieții sociale și economice care are ca scop asigurarea unui climat de pace și garantarea stabilității sociale.

AGERPRES: Ce măsuri trebuie luate în perioada următoare pentru protecția angajaților, în condițiile în care un studiu recent al Organizației Internaționale a Muncii (OIM) arată că numărul contractelor colective de muncă înregistrate la nivel de unitate în România s-a redus la aproximativ jumătate, după reformele legislative produse în anul 2011?
Liviu Pop: Dimpotrivă, numărul contractelor colective de muncă înregistrate la nivel de unitate a crescut după reformele legislative produse în anul 2011. Am sesizat OIM cu privire la datele prezentate în acel studiu și le-am comunicat situația reală.

AGERPRES: Cum apreciați că va evolua în acest an piața muncii din România?
Liviu Pop: Vă pot asigura că împreună cu partenerii sociali vom derula acțiuni pentru stimularea ocupării forței de muncă, cu precădere în rândul tinerilor. Totodată, vă reamintesc că Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice — Departamentul pentru Dialog Social a organizat, la sfârșitul anului trecut, conferința de lansare a proiectului de tip strategic 'Pro Juvenes — Parteneriat transnațional pentru o piață inclusivă a muncii pentru tineri' (ID 146751) cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investește în oameni!

Obiectivul general al proiectului îl constituie consolidarea politicilor și practicilor în ceea ce privește ocuparea și dezvoltarea la nivel european, precum și consolidarea capacității actorilor pieței muncii (organizații sindicale și patronale, autorități publice, ONG-uri) de a se implica activ în promovarea ocupării și incluziunii sociale a tinerilor prin implementarea politicilor ce vizează ocuparea lor.

Tot la sfârșitul anului trecut, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin Direcția Dialog Social, a lansat proiectul 'România suntem noi!', care are ca obiectiv general promovarea transferului de expertiză la nivel național și transnațional pentru crearea unei piețe a muncii incluzive și pentru promovarea ocupării printr-un dialog social de calitate, capabil să genereze o acțiune sinergică între actorii acesteia. Fondurile europene, pe toate axele de implementare, vor duce la crearea de noi locuri de muncă. În încheiere, aș vrea să mai subliniez un lucru foarte important: anul 2014 a adus cea mai mică inflație a României din 1990.

AGERPRES/(AS-autor: Magdalena Tănăsescu, editor:Nicoleta Gherasi)

Societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective SC OLTCHIM SA RM VALCEA

#32150 Victor Ponta, denunțat la DNA în dosarul „Imprimeria Oltenia“

2015-01-17 08:04

CNI Coresi SA, compania de stat care patronează imprimeriile naționale de la București, Cluj, Oradea și Craiova, a intrat în insolvență la sfârșitul lui 2013. Până la reorganizare sau faliment, activele importante din patrimoniu au început să fie vândute fără licitație, cu complicitatea RAAPPS – regia protocolului de stat. Imprimeria Oltenia a fost vândută în 2014, pentru 1,68 milioane de euro, unei firme de imobiliare din Galați. Cea mai mare parte a banilor au fost folosiți pentru relocarea activității într-un spațiu de cinci ori mai mic. În locul imprimeriei se va construi un hipermarket. Sindicatele au denunțat la DNA afacerea imobiliară „Imprimeria Oltenia“, printre cei reclamați aflându-se un fost ministru al culturii și premierul Victor Ponta.

Cea mai mare tipografie de stat din România comunistă a fost înființată în 1951, sub numele de Combinatul Poligrafic „I.V. Stalin“. Ulterior, în nordul Bucureștiului a fost construit Complexul „Casa Scânteii“, un uriaș ansamblu arhitectural de inspirație sovietică, destinat tipăririi presei de stat, în special a ziarului „Scânteia“, oficiosul Partidului Comunist Român (PCR). După 1990, clădirea a fost rebotezată Casa Presei Libere, spațiile fiind repartizate către diverse publicații apărute după Revoluția din 1989. Combinatul poligrafic a fost reorganizat, devenind regie de stat și apoi (1999) Compania Națională a Imprimeriilor (CNI) Coresi SA, deținută 100% de stat, prin Ministerul Culturii (MC). Pe lângă spațiile din București, compania deținea sucursale în Cluj-Napoca (Imprimeria Ardealul), Oradea (Imprimeria de Vest) și Craiova (Imprimeria Oltenia).
În perioada 1999-2013, rezultatele financiare ale societății deținute de MC nu au fost extraordinare. În octombrie 2013, CNI Coresi SA a intrat în insolvență la cerere, din cauza datoriilor. Cei mai importanți creditori aparțin tot statului, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) deținând peste 70% din creanțele de aproximativ cinci milioane de euro.
Procesul de insolvență aflat pe rol la Tribunalul Municipiului București (TMB) și-a derulat deja primele etape. MC l-a numit administrator special al Coresi SA pe directorul general interimar al societății, Ilie Marius Bogdan. Printre reprezentanții în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) se află un nume deja cunoscut opiniei publice: Remus Vulpescu, fost șef al Corpului de Control al premierului Victor Ponta, fost șef al Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), cel care a solicitat insolvența Hidroelectrica SA și a gestionat dezastruos tentativa de privatizare a Oltchim SA Râmnicu Vâlcea. Administrator judiciar al Coresi SA a fost numită societatea Victriz capital SPRL București, coordonată de avocatul Cristian Ghiță.

Licitația publică, ocolită cu ajutorul RAAPPS

După derularea etapelor preliminare din procesul de insolvență, s-au petrecut câteva lucruri interesante. Adunarea Generală a Creditorilor (AGC) a decis (8 ianuarie 2014) structura Comitetului Creditorilor (CC), compusă din: reprezentanții ANAF (din partea creditorilor bugetari), precum și reprezentanții Heidelberger Druckmaschinen Romania SRL și ai Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) – din partea creditorilor chirografari. CC în această componență a aprobat (6 februarie 2014) cu majoritate de voturi vânzarea prin negociere directă a activului Imprimeria Oltenia, situată în cartierul 1 Mai (str. Dr. Nicolae Ionescu Sisești nr. 21) din Craiova. Imobilul, constând în teren și clădiri (14.402 mp), a fost înstrăinat două luni mai târziu (18 aprilie 2014) către Dapo Euro Imob SRL Galați, contra sumei de 1.680.000 de euro inclusiv TVA. Raportat la suprafața vândută, rezultă un preț de 117 euro/mp. Interesant este că ANAF s-a opus vânzării activului prin negociere directă. „Raportat la faptul că societatea debitoare se află în perioada de observație, valorificarea bunurilor din patrimoniu este o situație de excepție. Din interpretarea dispozițiilor Legii insolvenței, în special art. 49, se desprinde ideea conform căreia în perioada de observație se pot valorifica doar o serie de bunuri nesemnificative, în special cele mobile, supuse degradării, și doar în mod excepțional bunuri imobile, iar în cazul bunurilor garantate, cu respectarea prevederilor art. 39 din Legea insolvenței. În aceste condiții, instituția acordă un vot negativ cererii administratorului special, întrucât măsura tinde la diminuarea patrimoniului“, se arată în procesul-verbal al ședinței CC din 6 februarie 2014.
Vânzarea a fost totuși aprobată prin votul RAAPPS și al Heidelberger Romania SRL. Ulterior (24 februarie 2014), problema vânzării imprimeriei a fost pusă și în cadrul ședinței AGC, unde ANAF a cerut ca „valorificarea bunului să se efectueze prin metoda licitației publice cu strigare“. Obiecțiile au fost respinse prin votul decisiv al RAAPPS.

Afacerile imobiliare ale CNI Coresi

Pentru relocarea producției de la Craiova, CNI Coresi a cumpărat teren într-o altă locație. Este vorba despre achiziția a 3.263 mp în cartierul Craiovița Nouă (str. Constantin Brâncoveanu nr. 38C), la prețul de 140 euro/mp. Numai pentru teren, compania a cheltuit circa 457.000 de euro. La această sumă se adaugă 742.000 de euro pe proiectarea și execuția noilor spații de producție, conform ofertei acceptate a Road and Civil SRL Craiova, termenul de execuție fiind de șase luni. Așadar, noua locație din Craiovița Nouă a Imprimeriei „Oltenia“ este estimată la 1,2 milioane de euro, câștigul efectiv al societății raportat la activele vândute fiind de doar 480.000 de euro. Trebuie precizat însă că Dapo SRL a achitat până acum doar prima tranșă de 545.000, restul de 1,13 milioane euro având scadența la 20 aprilie 2015. Dacă ne raportăm la diferența de teren înstrăinat de la Imprimeria Oltenia (11.139 mp) față de cel achiziționat, înseamnă că aceasta a fost valorificat la doar 43 euro/mp.
Ilie Marius Bogdan, directorul general al CNI Coresi, susține că a făcut o afacere bună. „Terenul vândut acolo este afectat de una dintre magistralele de utilități ale Craiovei. Cumpărătorii au luat de fapt o suprafață utilizabilă de 5.000 mp. Nu-ți dă nimeni autorizație de construire pe un teren sub care se află o magistrală de canalizare. Eu cred că am făcut o bună afacere. De fapt, vrem să facem relocări în toată țara, atât la Cluj, cât și la București“, a declarat acesta pentru GdS. CNI Coresi a comunicat deja către Victrix SPRL intenția de a vinde și Imprimeria Ardealul din Cluj-Napoca (bulevardul 21 Decembrie 1989), în suprafață de 15.000 mp, prețul de evaluare fiind de 3,5 milioane de euro. Societatea a și primit două oferte, din partea SC Studio Green SRL și Real Estate & Management Solutions SRL din Cluj.

Intermediar cu lipici la investitori

Putea câștiga Coresi un preț mai bun dacă organiza licitație pentru vânzarea Imprimeriei Oltenia? Ilie Marius Bogdan, directorul general al CNI Coresi, susține că nu el a propus vânzarea directă, ci creditorii. „Eu am cerut licitație și creditorii mi-au solicitat negociere directă. Aveam un istoric la Craiova (2012-2013) în care am încercat să vindem prin licitație publică și nu venea nimeni“, a afirmat acesta. La rândul său, avocatul Cristian Ghiță, coordonatorul Victrix SPRL, susține că nu a avut nici o implicare în această decizie.
„Societatea mea are doar obligația de supraveghere a procedurii. Creditorii au decis vânzarea prin negociere directă a imobilului. Cine avea interes putea să conteste chestiile astea. Creditorii au decis, nu eu și nici Coresi SA“, a spus Ghiță.
Potrivit informațiilor GdS (neconfirmate încă oficial de părțile implicate), spațiul din cartierul 1 Mai ar fi fost revândut de către Dapo Euro Imob SRL la un preț mult mai mare, către un mare retailer alimentar, să-i spunem K. Investitorul vrea să construiască acolo un hipermarket cu parter înalt. Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat deja, în ședința din 27 noiembrie 2014, un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru noul hipermarket, care va avea o suprafață construită de circa 4.300 mp și un stand exterior cu servire asistată. Potrivit PUZ, canalul colector care subtraversează zona va fi deviat.

Ponta, printre reclamații la DNA

La sfârșitul anului trecut (4 decembrie 2014), Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România (USTR), reprezentată de președintele Mircia Giurgiu, a depus un denunț la DNA – Serviciul Teritorial Cluj, în care îl acuză pe directorul Ilie Marius Bogdan că „încearcă să transforme compania de stat într-o simplă agenție imobiliară personală, la dispoziția sa și a apropiaților“. Directorul ar fi „întârziat deliberat efectuarea plăților către furnizori și colaboratori, tocmai pentru ca unul dintre creditori să ceară deschiderea procedurii de insolvență“. În legătură cu Imprimeria Oltenia, sindicatele spun că este evidentă „intenția CNI Coresi de a prejudicia activele companiei, fiindcă prețul terenului și costurile construcției prefigurate în specificațiile tehnice oficiale se apropie de prețul la care a fost vândută clădirea sediului central al imprimeriei și terenul aferent“. „Prin toate cele relatate, considerăm că reiese în mod cert intenția de falimentare a CNI Coresi SA, coordonată de interese îndoielnice și într-un mod infracțional, fiind vorba de zeci de milioane de euro ce urmează a fi pierdute de o companie a statului român“, se mai arată în sesizarea înregistrată la DNA Cluj. Dosarul a fost declinat și înregistrat la DNA – Serviciul Teritorial Craiova pe 22 decembrie 2014. Procurorii anticorupție au precizat că „în acest moment nu este începută urmărirea penală față de vreo persoană“ în dosarul „Imprimeria Oltenia“. Denunțul depus la DNA este formulat împotriva lui Ilie Marius Bogdan – director general interimar al CNI Coresi SA, Victrix Capital SPRL – administrator judiciar al companiei aflate în insolvență, Hegedus Csilla – în calitate de ministru al culturii și Victor Ponta – în calitate de prim-ministru și ministru interimar al culturii.

Realitatea Media, calul troian pentru Coresi SA?

Potrivit unui raport al Victrix Capital SPRL, printre cauzele intrării în insolvență a CNI Coresi SA s-au numărat și restanțele la plata chiriei de către Realitatea Media SA – societatea care operează licența Realitatea TV, în perioada 2009-2011, în valoare de 2,8 milioane de lei. De altfel, Realitatea Media SA a cerut insolvența Coresi pentru despăgubiri în valoare de cinci milioane de euro, contravaloarea investițiilor pe care le-ar fi făcut în sediul debitoarei din Casa Presei Libere. Realitatea a câștigat despăgubirile la Tribunalul Municipiului București (TMB), dar sentința a fost casată și trimisă recent spre rejudecare de către Curtea de Apel (CA) București. 

Activele Coresi, la inventar

Printre creditorii înscriși la masa credală în procesul de insolvență a CNI Coresi, aflat pe rolul TMB, se numără Primăria Craiova și Salubritate Craiova SRL. Pe 17 septembrie 2014, instanța a amânat cauza pentru identificarea bunurilor debitoarei. De precizat că din bunurile debitoarei a fost deja înstrăinată Imprimeria Oltenia și se pune în discuție vânzarea Imprimeriei Ardealul din Cluj-Napoca. Următorul termen în procesul de insolvență este pe 21 ianuarie 2015.