Esti sofer? Cere-ti drepturile!

Astazi cand traficul tinde spre cote alarmante, cand mii de vieti se pierd in accidente rutiere, siguranta in trafic este nu numai o problema de interes national, dar si una care ne priveste pe fiecare in parte indiferent daca esti sofer sau nu!

   Cei care sofeza cunosc desigur faptul ca noul cod rutier si legislatia in vigore au inasprit sactiunile la adresa soferilor indiscriminati. Valoare punctului de amenda este actualmente de  10 la suta din salariul minim pe economie, iar politia te ''vaneaza'' cu noile radare sau cu alte mijloace: te astepta la trecerile de pietoni, filandu-te daca nu ai dat prioritate celui care a pus piciorul pe zebra, este timpul sa cerem si noi o lege care sa ne protejeze, ca sofer! Este lucru dovedit statistic ca majoritatea oamenilor asculta emisiuni radio atunci cand conduc. (potrivit paginamedia.ro 62,4 % dintre soferii romani asculta radio in trafic).  

Muzica si stirile sunt fara indoiala un bun companion mai ales la drumuri lungi... dar nu ti s-a intamplat niciodata atunci cand conduceai si ascultai o emisiune la radio sa auzi in boxa un sunet suparator??? Un sunet care te face in mod normal sa tresari si sa iti urce adrenalina? Astfel de sunete le-am defini ca fiind:    

  • sunete de sirene te politie
  • sunete de sirena de salvare
  • fluierat de politist
  • scrasnet de frane
  • zgomot de impact auto violent 
  • claxon
  • tipete de orice fel 

Fractiunea de secunda, de neatentie, in care ai ridicat instinctiv piciorul de pe acceleratie si l-ai pus pe frana sau te-ai uitat intr-una dintre oglinzile retrovizoare iti poate fi fatala. Este timpul ca aceste sunete sa fie interzise pentru propria siguranta la volan. 

Grupul de initiativa doreste sa sensibilizeze opinia publica cu privire la aceasta chestiune, obtinerea unui numar cat mai mare de semnaturi ne-ar permite inainterea petitieI catre forul legislativ competent(parlament). Care poate fie sa dea o lege in acest sens, fie sa aduca un amendament la legea 504/2004(legea audiovizualului). Aplicarea legii ar duce la cresterea atentiei la volan cu consecinte asupra sigurantei in trafic si reducerea numarului de accidente. Urmarirea supravegherii respectarii legii in spatiul de emisie cazand in grija CNA. 

Sanctiuni propuse - incalcarea prevederilor legii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 la 3000 de lei. Incalcarea repetata a legii atrage dupa sine amenzi de la 3000 la 5000 lei sau cu ridicarea temporara a licentei de emisie.


Ioan Rosu, Alexandru Ciocian, Andrei Stanchis, Cristian Furdui, Alexandra Rusu ,Alexandra Cialai si    Contactați autorul petiției