Dispozitive reciclare în marketuri,supermarketuri,hipermarketuri

Suntem un stat membru al Uniunii Europene și nu avem la dispoziție modalități moderne de reciclare a sticlelor PET. În numeroase state dezvoltate din Occident există, în marketuri/ supermarketuri/ hipermarketuri, dispozitive special concepute pentru reciclarea acestor sticle, fie ele de 0,5 litri, 1 litru, 2 litri sau 2,5 litri. Fiecare sticlă are o garanție aparte, a cărei valoare diferă, se subînțelege, în funcție de volumul ei. De asemenea, garanția se aplică și cutiilor de răcoritoare sau băuturi alcoolice de 0,5 l sau 0,33 l din aluminiu

Prin introducerea acestor dispozitive dorim să ne facem cunoscută prezența în rândul statelor în care practica reciclării eficiente a devenit obișnuință.  Mediul înconjurător va fi mai curat, numărul sticlelor PET și al recipientelor de aluminiu abandonate la tot pasul se va reduce, iar populația va deveni mai atentă la întrebuințarea acestora. Garanția impusă pentru fiecare sticlă PET sau doză de aluminiu va determina cetățeanul de rând să nu-și mai permită aruncarea recipientelor de plastic acolo unde consideră de cuviință, iar mormanele de gunoaie nu se vor mai înmulți pe zi ce trece așa cum ne-am obișnuit.

Sugerăm introducerea dispozitivelor de reciclare pentru că vrem să avem o Românie curată, consumatori responsabili, un mediu ambiant mai plăcut, în genere. Procesul de reciclare a sticlelor PET este în prezent aproape absent, iar slabele încercări de încurajare a responsabilizării cetățenilor în legătură cu refolosirea lor nu au avut rezultatele așteptate. Prin urmare, se impune o reformă ”verde”, care să ne alunge crisparea atunci când trecem pe lângă periferiile marilor orașe din România și observăm mormanele de gunoaie zăcând cu aceeași nepăsare cu care noi le-am făcut să sporească. Vrem ca prin introducerea respectivelor dispozitive să ne revizuim atitudinea față de mediu. Ocrotirea sa se realizează prin impunerea unor astfel de măsuri, care să scutească efortul generațiilor viitoare de a face curățenie în urma noastră. Ne dorim o dezvoltare durabilă, iar aceasta include respectul față de mediu. Cum să recăpătăm acest respect dacă în urma consumului de băuturi răcoritoare sau alcoolice administrate în sticle PET ne permitem să le aruncăm fără să ne gândim la destinația lor, care trebuie schimbată: nu la „gunoi”, ci în acele dispozitive care să contramandeze aglomerarea mizeriei de la periferii.

Atragem atenția asupra faptului că investirea unor sume considerabile pentru cumpărarea și montarea acestor dispozitive nu va fi, în niciun caz, inutilă. Efectele ei se vor face observate cu trecerea timpului. Introducerea garanției pentru sticlele PET înseamnă responsabillizarea consumatorilor de băuturi răcoritoare sau alcoolice, deoarece aceștia vor fi în stare să facă un simplu calcul economic înainte de a se debarasa de sticlele PET goale.

Pentru o țară curată, pentru consumatori responsabili, pentru alinierea în rândul statelor membre U.E. care au introdus această măsură, solicităm să țineți cont de această petiție.