Autobuz englezesc pentru turul turistic al Clujului

BuzzNews.ro propune Primariei Cluj-Napoca achizitionarea unui autobus englezesc cu etaj (double-decker), care sa faca turul orasului si al imprejurimilor pentru turistii care ne viziteaza dar si pentru localnici, după un program prestabilit.

În Londra, de exemplu, oraș care cunoaste un flux anual de peste 6 milioane de vizitatori, turistii au la dispozitie servicii de prezentare a orasului cu renumitele autobuze double-decker. Traseul poate fi de o zi sau chiar mai multe, iar obiectivele turistice sunt prestabilite, la fel si punctele de urcare si coborare a turistului. Preturile sunt in jur de 10 euro pentru copiii sub 16 ani si aproximativ 20 de euro pentru adulti.

Pentru asigurarea unor astfel de servicii, Primaria Cluj poate incheia un parteneriat cu agentiile de turism. Acestea ar urma să pregătească unul sau mai mulți ghizi și să asigure turisti pentru autobuzul englezesc achizitionat de municipalitate. Pretul unui tur de o zi ar putea fi de 10-15 euro, iar primaria ar putea asigura agentiilor un procent din incasari.

Daca in fiecare zi ar exista 35 de turisti care sa foloseasca acest serviciu, la un tariff de 10 euro/zi, incasarile ar fi de aproximativ 130.000 de euro pe an. Traseele disponibile in Cluj si in imprejurimi apar si pe site-ul creat de primarie pentru promovarea orasului, visitcluj.ro.

Clujul Baroc

Itinerar: Cetatuia – Biserica Franciscana – Biserica Unitariana – Palatul Banffy – Catedrala Greco-Catolica „Schimbarea la Fata" – Biserica Iezuitilor (Piaristilor)

Traseul Bisericilor

Itinerar: Catedrala Greco-Catolica „Schimbarea la Fata" – Biserica Reformata – Catedrala Ortodoxa – Biserica Reformata - Calvina cu Doua Turnuri – Biserica Unitariana – Biserica Evanghelica – Biserica si Manastirea Franciscana – Biserica Romano-Catolica „Sfantul Mihai" – Biserica „Bob" – Biserica Piaristilor.

Traseul Muzeelor

Itinerar: Muzeul de Arta – Colectia de Istorie a Farmaciei – Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sectia pavilionara – Muzeele Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara - Muzeul Zoologic – Vivariul – Gradina Botanica – Muzeul Botanic si Herbarul – Muzeul de Mineralogie – Muzeul de Paleontologie si Stratigrafie – Muzeul Universitatii - Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sectia in aer liber.

Turul gradinilor si parcurilor

Gradina Botanica, aflata pe strada Republicii nr. 42 a fost infiinta in anul 1872 si in prezent are o suprafaţă de 14 ha, unde sunt cultivate peste 10.000 de categorii de plante specifice dintre care sunt multe autohtone rare dar si altele exotice din Africa sau zona Amazoniana.

Gradina Agrobotanica este situata pe teritoriul campusului Universitătii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara.
Parcul Central se intinde intre Teatrul Maghiar de Stat si modernul Stadion Cluj Arena si are o vechime de peste 180 de ani.

Parcul Cetatuia situat in varful dealului din nordul Somesului pe locul unei foste fortificatii hasburgice va ofera o frumoasa panorama asupra orasului.

Parcul Etnografic Romulus si Padurea Hoia turul se poate termina printr-o plimbare scurta in parcul etnografic in aer liber sau in zona de agrement din padurea Hoia unde se puteti sa incercati sa trageti cu arcul sau sa incercati un traseu din Bike Parc.

Imprejurimile Clujului

Cluj-Napoca nu e Londra, cu atât de multe atracții turistice, asa ca autobuzul ar putea vizita si atractiile turistice din proximitatea orasului.

De exemplu, Băile Cojocna sau Băile Turda, Castelul Bánffy, de la Bonțida, Castelul Mikes, Săvădisla, sau obiective turistice precum Mănăstirea Nicula. Rezervatiile natural accesibile ar fi Fânațele Clujului sau Cheile Turzii. Mai poate fi vizitat Castrul roman Potaissa, Turda.

In plus, pot fi vizitate gospodarii din mediul rural si atelierele unor mesteri populari, care ar au de regula mare succes la strainii care viziteaza Romania.