Apel către părinți: AJUNGE! E timpul să oprim supraaglomerarea claselor din învățământul primar.

pan-xiaozhen-423533-unsplash4.jpg

Doamnă ministru ECATERINA ANDRONESCU, cerem REVIZUIREA Art. 63(3) din Legea educației naționale nr.1/2011, prin definirea „situațiilor excepționale” și introducerea unui prag maxim de elevi la clasă pentru aceste situații, astfel încât să evităm abuzurile ce determină supraaglomerarea claselor din ciclul primar de învățământ.

Art. 63(1) din Legea educației naționale nr.1/2011 afirmă:

În învăţământul preuniversitar, formaţiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu, după cum urmează: [...] c) învăţământul primar: clasa cuprinde în medie 20 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 25.”

În realitate, media este de 35 de elevi într-o clasă, iar unele clase depășesc numărul de 40 de elevi. CAUZA? Alineatul 3 al aceluiași articol:

În situaţii excepţionale, formaţiunile de preşcolari sau de elevi pot funcţiona sub efectivul minim sau peste efectivul maxim, cu aprobarea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar, pe baza unei justificări din partea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ care solicită exceptarea de la prevederile alin. (1).”

În momentul de față se face ABUZ de acest articol din lege, astfel încât există mai multe clase care depășesc numărul maxim de elevi decât clase care respectă limita. Acest lucru e o consecință directă a faptului că nu există un prag maxim definit care să cuprindă și aceste „situații excepționale”.

Nu e un secret pentru nimeni că școlile din România sunt pline ochi. Acest fapt se datorează subfinanțării sistemului de învățământ, ce afectează grav mai ales elevii din învățământul primar.

Să luăm o oră de 45 de minute și o clasă cu 40 de copii. După ce predă și după câteva exerciții, învățătorul trebuie să treacă pe la fiecare copil în parte, să îi explice și să se asigure că a înțeles.

Într-o astfel de clasă, învățătorul nu va avea NICIODATĂ timp pentru fiecare copil, indiferent de cât de bun ar fi. În aceste condiții, mulți dintre copiii care provin din familii cu venituri modeste învață gustul amar al marginalizării și al lipsei de atenție, înaintea literelor și a cifrelor. Neprimind atenția de care au nevoie, există posibilitatea ca aceștia să nu își dezvolte abilitățile la potențial maxim.

E timpul să punem piciorul în prag. E timpul să spunem AJUNGE!

Copiii de azi pot fi oamenii de SUCCES de mâine!

SEMNEAZĂ și tu pentru a-i oferi o șansă în plus copilului tău!

 

Legea Educației Naționale Nr. 1/2011:

https://www.edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/Minister/2017/legislatie%20MEN/Legea%20nr.%201_2011_actualizata2018.pdf

 

Suntem și pe Facebook! Rămâi la curent cu petiția aici:

https://www.facebook.com/semnaturipentruviitor 

 

Vrei să cunoști și alte persoane care susțin cauza? Te așteptăm pe grupul nostru de Facebook!

https://www.facebook.com/groups/semnaturipentruviitor/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Țepeș Costin    Contactați autorul petiției