Deschiderea şcolilor şi grădiniţelor (NU învăţământului online)

Contactați autorul petiției

Nou raspuns de la Avocatul Poporului

2020-12-15 20:31:31

Ca urmare a solicitarilor adresate Avocatului Poporului de a sesiza Curtea Constituționala în cazul inchiderii scolilor si gradinitelor si de a formula acțiuni în anulare în contencios administrativ (cu privire la Hotararea CNSU 53/2020 si la Ordinul comun MEC/MS nr. 5487/1494/2020), Avocatul Poporului a raspuns, pe 14 decembrie, urmatoarele:

- faptul ca actele infralegale de genul ordinelor de ministru sau hotarari ale CNSU pot fi atacate de catre parti (adica de catre noi, petitionarii) in instanta de contencios-administrativ;

- faptul ca actele guvernului nu pot fi contestate de Avocatul Poporului.

Da, stiam ca si noi, petitionarii, putem ataca, dar si Avocatul Poporului avea aceasta competenta de a ataca, daca voia. Prin raspunsul sau, comunicat in 14 decembrie, Avocatul Poporului ne spune, practic, fara sa motiveze, ca nu vrea sa faca aceste actiuni in anulare. Dar ca putem sa le facem noi. 

Acest raspuns al Av Poporului, coroborat cu lipsa unui raspuns de la Ministerul Educatiei si cu totala disparitie a subiectului din spatiul public in ultimele doua saptamani, imi da putine sperante sa cred ca se vor deschide scolile pana in primavara. 

Miza si speranta era ca, dupa 8 decembrie, sa se ia in calcul o eventuala decizie favorabila.in acest sens. Or, pe fondul alegerilor, nici macar nu s-a mai auzit ca CNSU a adoptat o noua hotarare prin care se prelungeste suspendarea cursurilor pana la 23 dec 2020, fara nicio motivatie solida:

"Art. 1 Se aproba prelungirea suspendarii activitatilor care impun prezenta fizica a preșcolarilor și elevilor în unitatile de învatamant și continuarea activitatilor didactice în sistem on-line, pentru perioada 09.12.2020-23.12.2020" (Hot CNSU nr. 57 din 7 dec) 

Constat, de asemenea, cu tristete, ca subiectul deschiderii scolilor si gradinitelor este considerat unul extremist. Probabil ca de aceea este marginalizat in spatiul public si mediatic.

Mai asteptam, oricum, unele raspunsuri.

 

Ionela Gavril

 

 


Ionela Gavril

Raspunsuri de la presedintie si guvern

2020-11-27 17:12:35

Screenshot_20201127-185915_Chrome1.jpgIeri si azi am mai primit doua adrese de la presedintie si secretariatul general al guvernului.

Ambele institutii ne-au transmis ca au redirectionat petitia noastra catre Ministerul Educatiei. Adica nu isi asuma nicio responsabilitate pentru inchiderea scolilor, desi comunica favorabil pe acest subiect.

In fine, asteptam raspuns de la Ministerul Educatiei. Poate ca la presiunea suplimentara a Avocatului Poporului vor da un raspuns. 

In plus, tot ieri am primit un raspuns de la ISJ Neamt, care ne-a spus ca in judet autoritatile locale au inchis scolile cu respectarea tuturor legilor. Noi insa n-am spus ca nu s-a respectat legea, ci ca legile si alte acte date in context pandemic incalca o.serie de drepturi, adica sunt neconstitutionale.

Va tin la curent.

Ionela GavrilScreenshot_20201127-185851_Office.jpg


Ionela Gavril

Raspuns de la Avocatul Poporului

2020-11-26 08:00:48

Ca urmare a cererii adresate Avocatului Poporului la 23 nov 2020, cu nr. de inregistrare 21183/2020, Avocatul Poporului a transmis azi, 26 nov, urmatorul raspuns:

1) in ceea ce priveste solicitarea adoptarii de catre Av Poporului a sesizarii din oficiu si a adoptarii unei pozitii publice cu privire la necesitatea redeschiderii scolilor, Av Poporului a adoptat un punct de vedere favorabil noua, in sensul in care a considerat ca recomandarea OMS privind deschiderea scolilor este una indreptatita. In plus, Av Poporului a solicitat Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei sa formuleze puncte de vedere in acest sens.

2) in privinta solicitarii referitoare la sesizarea CCR, urmeaza sa primim raspuns de la departamentele de specialitate ale institutiei.

 

Va tin la curent.

Ionela Gavril

 

20201126_100417.jpg20201126_100430.jpg20201126_100445.jpg20201126_100455.jpg


Ionela Gavril

Avocatul Poporului cere Ministerul Educatiei un punct de vedere privind deschiderea scolilor

2020-11-25 08:23:13

Ca urmare a cererii adresate de mine Avocatului Poporului la data de 23 noiembrie, prin care solicitam Avocatului Poporului sa adopte o pozitie publica privind situatia scolii online, Avocatul Poporului a decis sa ceara un punct de vedere Ministerului Educatiei. Va redau, mai jos, pozitia Avocatului Poporului:

Adjunctul Avocatului Poporului (AP) Molnar Zsolt cere secretarului de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Sorin Ion un punct de vedere legat de recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de redeschidere a unităţilor de învăţământ, menţionând că AP s-a sesizat din oficiu pe acest subiect.

"Nu ne permitem o generaţie pierdută din cauza COVID-19", este mesajul transmis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în faţa creşterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel european. State unde au fost înregistrate recent peste 20.000 de cazuri zilnic, cu toate că nu au putut evita impunerea restricţiilor, au optat pentru menţinerea şcolilor deschise, cu respectarea strictă a condiţiilor de distanţare sau igienă, purtatul măştii sau aerisitul frecvent al claselor, menţionează Molnar Zsolt în documentul adresat secretarului de stat în Ministerul Educaţiei.

Molnar Zsolt afirmă că în România aproape 3 milioane de elevi desfăşoară actul educaţional în sistem online, acolo unde este posibil.

Potrivit unui sondaj realizat de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, aproape jumătate dintre părinţi consideră că închiderea şcolilor nu este una bună pentru sistemul de educaţie, având în vedere că educaţia trebuie să primeze, în orice formă ar fi desfăşurată şi nepierzând din vedere inegalităţile care vor apărea în ceea ce priveşte accesul la educaţie al copiilor aflaţi în medii defavorizate şi recuperarea decalajelor educaţionale, a declarat Molnar Zsolt.

Potrivit unor studii realizate de World Vision România, "şcoala online, în mediul rural, rămâne o utopie: 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la şcoala online în prima perioadă a restricţiilor, iar în unul din trei sate în care World Vision România este prezent există zone cu semnal slab sau inexistent, lucru care îi afectează direct pe elevii care fac eforturi să-şi continue studiile". Nu în ultimul rând, decizia de a închide şcolile nu a prevăzut un plan de măsuri pentru zonele în care şcoala online nu funcţionează, semnalează Molnar Zsolt.

Potrivit acestuia, studiile internaţionale realizate în această perioadă arată că, de la debutul pandemiei, foarte puţine şcoli au devenit focare de COVID-19, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia într-un raport din 21 octombrie că, la majoritatea infecţiilor sau cazurilor de COVID-19 raportate la copii, infectarea s-a produs acasă.

"Faţă de toate aceste împrejurări (...), instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu. Astfel, vă rugăm să formulaţi un punct de vedere faţă de aspectele semnalate în prezenta sesizare din oficiu, în special în legătură cu recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de redeschidere a unităţilor de învăţământ", a adăugat Molnar Zsolt. AGERPRES

Adjunctul Avocatului Poporului Molnar Zsolt cere un punct de vedere privind recomandarea OMS de redeschidere a unităţilor de învăţământ | AGERPRES • Actualizează lumea.


Ionela Gavril

Cereri adresate Avocatul Poporului

2020-11-25 07:55:17

Patru lucruri as vrea sa comunic.

1. Zilele trecute am trimis o noua cerere mai concreta Avocatului Poporului in care am cerut:

-  adoptarea de catre Av. Poporului a unei poziții publice de lămurire a consecințelor cu privire la actuala măsură privind închiderea unităților de învățământ la nivel național corelativ cu desfășurarea cursurilor exclusiv online, în special potrivit hotărârii CNSU nr.52/2020 [2]  

-  sesizarea de catre Av. Poporului a Curtii Constituționale prin acţiune directă, pentru înlăturarea pericolului deosebit de grav  la adresa sănătății, educației și egalității de șanse, din cauza reglementării și aplicării învățământului online astfel cum s-a dispus de către autoritățile statului, încălcându-se Constituția prin acte normative de reglementare primară

-  solicitarea catre Avocatului Poporului de a formula acțiuni în anulare în contencios administrativ a hotărârii CNSU 53/2020 - pct.3 din anexa 1 al Ordinului comun MEC/MS nr. 5487/1494/2020

 

2. Am solicitat media si partidelor politice sa puna in dezbatere tema deschiderii scolilor in aceasta campanie electorala. Am vazut deja in spatiul public luari de pozitie in acest sens.

3. Din cate inteleg, azi, se judeca deja un termen in care se cere anularea deciziilor care au stat la baza inchiderii scolilor la nivel national. Urmarim ce se intampla in acest dosar.

Suspendarea educaţiei faţă în faţă, declarată ilegală într-un județ din România (alephnews.ro)

4. Multi dintre dvs au cerut o atitudine mai ferma ca de exemplu un protest sau actiune in instanta. In privinta actiunii in instanta, eu nu pot face acest lucru (neavand nicio calitate, nu sunt jurist), dar am cerut Avocatului Poporului sa faca actiuni in anulare si sa sesizeze Curtea Constitutionala. In privinta protestului, nu stiu cum am putea face in conditiile actuale de restrictie. Daca unii dintre dvs aveti totusi aceasta initiativa, eu ma alatur. Ca idee, am putea face un protest simbolic la guvern, punand in fata ghiozdane, penare, creioane uriase etc. Nu stiu cum putem face logistic acest lucru. Daca puteti ajuta in acest sens, ar fi foarte binevenit.

Ionela Gavril


Ionela Gavril

Un prim raspuns de la autoritati (nevavorabil, din pacate)

2020-11-20 09:35:02

raspuns_subprefect1.jpg

Va trimit aici raspunsul pe care l-am primit astazi de la subprefectul din Bucuresti. A trimis subprefectul, in conditiile in care prefectii sunt presedinti ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta, adica cele care decid inchiderea scolilor la nivel local, atunci cand acestea nu sunt deja inchise la nivel national.

Dupa cum vedeti, raspunsul este unul nefavorabil. Ce pot sa constat este faptul ca au preferat sa dea un raspuns sec, standard, fara sa ia incalcul ce am semnalat in petitie.

Vedem, asteptam si alte raspunsuri.

Pe de alta parte, in privinta diseminarii petitiei in media, am avut recent doua interventii scurte pentru Mediafax si Alepnews. Am transmis mesajul clar potrivit caruia ne dorim deschiderea scolilor in conditii de siguranta sanitara. De asemenea, intr-una dintre interventii, am avansat si solutia investitiei in testarea elevelor (la acele clase unde apar cazuri), ca o masura de extra-siguranta, care, poate, ar determina autoritatile sa nu mai fie asa infricate sa tina scolile deschise. Asta, in conditiile in care perceptia in spatiul public este ca, daca solicitam deschiderea scolilor, nu ne pasa de sanatatea copiilor sau de regulile de igiena. Ceea ce, dupa parerea mea, e complet fals.

Mai jos, una dintre aceste interventii:

https://alephnews.ro/educatie/un-parinte-a-facut-o-petitie-online-prin-care-cere-redeschiderea-scolilor-a-strans-aproape-19-000-de-semnaturi/

 

Va tin la curent cu evolutiile. Desi semnalele de la nivel national nu prea sunt incurajatoare, imi pastrez putin optimism.

Ionela Gavril

 


Ionela Gavril

Scrisoare deschisă/petitie privind deschiderea şcolilor şi grădiniţelor în perioada următoare  

2020-11-16 09:00:43

Mai jos, textul, asa cum a fost transmis, azi, 16 noiembrie 2020, catre autoritati:

 

 Scrisoare deschisă privind deschiderea şcolilor şi grădiniţelor în perioada următoare  

Având în vedere că anul şcolar 2019-2020 a fost compromis, în contextul închiderii şcolilor în toată ţara, în perioada 15 martie-15 iunie 2020,

Având în vedere că de la începutul anului şcolar 2020-2021, cursurile se desfăşoară mai mult online, fie din cauza scenariului cu 3 cazuri pe şcoală/grădiniţă, fie din cauza situaţiei pe localităţi cu incindenţa cumulată peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori, fie ca urmare a deciziilor la nivel naţional,

Având în vedere că, pe legislaţia actuală, nu se întrevede deschiderea prea curând a şcolilor, mai ales în Bucureşti, dacă ne ghidăm după imperativul potrivit căruia incidenţa cumulată nu trebuie să depăşească rata de 3 cazuri la 1.000 de locuitori,

Având în vedere predicţiile specialiştilor, potrivit cărora numărul de cazuri va continua să crească în lunile următoare, şi anul şcolar 2020-2021 pare să fie compromis,

Având în vedere studiul recent din 10 noiembrie 2020[1], potrivit căruia trei sferturi dintre părinţii care au copii cu vârsta între 7 şi 17 ani sunt îngrijoraţi de efectul negativ pe care folosirea îndelungată a electronicelor l-ar putea avea asupra acestora,

Având în vedere numeroasele studii, precum şi opiniile specialiştilor care atestă dezavantajele învăţământului online (statul cu orele în şir cu capul în ecrane), mai ales la clasele mici (ce să mai zicem de grădiniţe), Având în vedere studiul publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în data de 21 octombrie 2020, care susține că închiderea unităților școlare afectează educația, sănătatea și dezvoltarea copiilor, afectează capacitatea copilului de a învăța, afectează rata de abandon școlar care este în creștere, afectează negativ procesul de imunizare și sănătatea mintală etc[2];

Având în vedere situaţia REALĂ din ţară şi din Bucureşti, din care rezultă că accesul efectiv al copiilor şi al cadrelor didcatice la dispozitive pentru conectare online este limitat şi îngrădit, şi deci nerespectarea principiilor echităţii şi al incluziunii sociale (Legea Educaţiei)[3],

Având în vedere că ministrul Educaţiei pretinde că există suficiente dispozitive de conectare şi că toţi copiii din România au conexiune la internet, în timp ce situaţia nu este deloc aşa, iar măsurile privind trecerea învăţământului în online sunt luate ca şi cum toţi elevii ar avea dispozitive şi ar fi conectaţi la internet[4], Având în vedere că se presupune că toţi părinţii au case mari, cu minimum 3-4 camere şi mai multe dispozitive conectate la interent (o familie cu doi copii şi apartament de două camere sau care stă într-o garsonieră nu are cum să asigure ambilor copii acces la educaţie),

Având în vedere studiile care arată o eficienţa mult scăzută a învăţării în sistem online şi deci incapacitatea a da substanţă principiului răspunderii publice (Legea Educaţiei), potrivit căruia instituţiile publice de învăţământ răspund public de performanţele lor (Legea Educaţiei),

Având în vedere că sistemul hibrid asigură accesul înjumătăţit la educaţie, pentru că jumătatea de clasă care este în online nu intră în intercaţiune cu cadrul didactic, ci doar asistă la ore (imaginaţi-vă cum un copil de clasa I ascultă doar cum se scrie o cifră de mână; este absurd!),

Având în vedere situaţia din alte state europene (Franţa, Spania, Germania, Regatul Unit etc) care, deşi se află în contexte epidemice mai grave sau la fel de grave ca România, au decis să menţină deschise şcolile, grădinţele/creşele făcând din acest domeniu o prioritate naţională,

Având în vedere că nu există studii care să releve faptul că şcolile sunt generatoare a unui număr mare/semnificativ de cazuri de infecţie[5], Având în vedere faptul că nu există studii/analize care să arate că în diverse localităţi care au fost/sunt în scenariul roşu, închiderea şcolilor a contribuit la scăderea numărului de cazuri, ci, dimpotrivă numărul de cazuri a crescut (exemplul Bucureştiului în care şcolile au fost închise în perioada 20 octombrie – prezent, dar numărul de cazuri a  crescut),

Având în vedere că autorităţile nu au venit cu niciun fel de argumente concrete în privinţa deciziei de suspendare/preulungire a suspendării activităţii didactice, mai mult, chiar ministrul Educaţiei susţinând că şcolile nu afectează numărul de cazuri[6],

Solicităm, în principal, deschiderea şcolilor şi grădinţelor în condiţii de siguranţă sanitară. Elevii au dreptul şi merită acces real şi egal la educaţie, în condiţii sigure din punct de vedere sanitar, având în vedere toate motivele enumerate mai sus. Cazurile clasice de supraaglomerare a claselor (35-40 de elevi, la unele şcoli), din cauza cărora nu se pot asigura măsurile de siguranţă sanitară, nu trebuie să fie o consecinţă pe care să şi-o asume părinţii. Supraglomerarea claselor reprezintă o problemă ţinută sub preş care necesită o rezolvare extrem de urgentă din partea autorităţilor: directori de şcoli, inspectorate, minister.

Solicităm reanalizarea, de către actorii implicaţi în procesul de decizie, a situaţiei particulare a domeniului educaţiei, în sensul în care acesta să fie exceptat de la restricţiile epidemice şi în sensul de a face din acest domeniu, alături de sănătate, O PRIORITATE PUBLICĂ. Credem că şcolile se pot excepta de la măsurile de restricţie, având în vedere că în Bistriţa şcolile au rămas deschise, deşi rata de infectare a depăşit rata de 3/1000[7].

Anul şcolar 2019-2020 a fost pierdut, iar anul şcolar 2020-2021 pare să urmeze aceeaşi cale. Domniile voastre, ca autorităţi, priviţi situaţia educaţiei statistic. Noi, ca părinţi, privim situaţia din punct de vedere uman şi nu vrem să asistăm nepăsatori la modul negativ în care îi afectează, se pare pe termen lung, învăţământul online.

Cerem, astfel, autorităţilor implicate să gândească domeniul educaţiei ca pe un domeniu strategic, nu ca pe un domeniu marginal în privinţa căruia abordarea este una exclusiv reactivă. Credem că o „Românie educată” nu se poate construi cu învăţământ online prelungit la nesfârşit.            

PS: Menţionăm că am transformat această scrisoare deschisă şi într-o petiţie online. În numai 10 zile, chiar în contextul în care s-a decis trecerera tuturor şcolilor în online, s-au adunat, după cum puteţi vedea, peste 18.000 de semnături. Deci, ataşăm, la prezenta scrisoare toate aceste semnături! (https://www.petitieonline.com/deschiderea_colilor_i_grdinielor_nu_invmantului_online)        

 

Ionela Gavril

Plus ceilalţi peste 18.000  de semnatari ai petiţiei „Deschiderea şcolilor şi grădiniţelor (NU învăţământului online)

 

[1] Sondaj realizat de agenţia de cercetare de piaţă Wisemetry Research, în perioada 30 octombrie - 4 noiembrie 2020; https://www.bursa.ro/parintii-incep-sa-se-teama-de-scoala-online-24381141

[2] https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-24377404-asociatia-scolilor-particulare-cere-noului-prefect-bucurestiului-redeschiderea-unitatilor-invatamant-argumente-aduce.htm

[3] https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-8-2019-000561_RO.html https://www.edupedu.ro/sondaj-35-din-profesorii-respondenti-spun-ca-nu-pot-preda-in-sistem-hibrid-din-lipsa-de-echipamente/ [4] https://www.europafm.ro/ministerul-educatiei-nu-stie-cati-elevi-nu-au-tablete-si-internet-in-acest-moment-audio/ „Școala unde se predă în scenariul roșu nu a pus la dispoziție elevilor echipamente pentru activitatea online – spun 60% dintre profesorii care au răspuns unui sondaj realizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, cu 8.500 de respondenți; 3 noiembrie 2020;

https://www.edupedu.ro/scolile-din-scenariul-rosu-nu-au-pus-la-dispozitie-elevilor-echipamente-pentru-activitatea-online-spun-60-dintre-profesorii-care-au-raspuns-unui-sondaj-al-federatiei-sindicale-spiru-haret/

[5] Prof. dr. Mihai Craiu: „Acum, când situația devinde realmente gravă, a venit momentul să realizăm că închiderea și redeschiderea școlilor primare are un rol marginal in "mersul" pandemiei, într-o comunitate dată. Acest articol arată că în Italia s-au deschis in Septembrie 2020 peste 65.000 școli. O lună mai târziu erau raportate cazuri de COVID-19 în doar 1212 școli - adica 1.86% din toate școlile deschise. In 93% din cazuri a fost raportat un singur caz pe focar școlar, existând doar UN SINGUR focar ce avea peste 10 cazuri”, a scris conf. dr. Mihai Craiu pe pagina oficială Spitalul Virtual pentru Copii; https://www.antena3.ro/actualitate/social/doctor-mihai-craiu-scoli-covid-585283.html

Prof. Dr. Alexandru Rafila: „E puțin dur ceea ce spun, dar chiar sunt afectat de ceea ce spun, pentru că mă gândesc la această variantă și nu știu cum putem să o evităm decât dacă eventual urmăm un model care văd că este aplicat în Franța, chiar și în Germania - mai degrabă poate modelul din Germania - care, paradoxal, instituie măsuri de limitare a activităților economice, sociale, dar lasă școlile deschise, un lucru pe care eu personal îl agreez(...) Există studii foarte recente, în care se demonstrează că nu copiii sunt principala sursă de transmitere a bolii în această perioadă, ci mai degrabă aglomerația din mijloacele de transport în comun, care este răspunzătoare de majoritatea cazurilor de transmitere. Lucrul acesta trebuie foarte serios luat în considerare”, a subliniat Alexandru Rafila; https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/alexandru-rafila-vom-avea-cel-putin-10-000-de-cazuri-noi-de-covid-pe-zi-pana-la-sfarsitul-lunii-decembrie-in-lipsa-altor-masuri-1393887 [6] https://www.realitatea.net/stiri/actual/monica-anisie-nu-scoala-afecteaza-cresterea-numarului-de-cazuri-pericolul-este-dincolo-de-poarta-scolii_5f99fd012a4dde1af231ee53

[7] https://www.edupedu.ro/in-bistrita-scolile-raman-deschise-desi-rata-de-infectare-a-trecut-de-3-la-mie-anunta-prefectura-bistrita-nasaud/ 


Ionela Gavril

Petitia a fost trimisa catre autoritati si presa, azi, 16 noiembrie 2020

2020-11-16 08:50:31
In mai putin de 2 saptamani am adunat peste 18.000 de semnaturi. Nesperat de mult, avand in vedere ca am pornit de la doar 5-6 parinti.
Am considerat oportun sa nu mai asteptam si am trimis azi catre autoritati petitia, sub forma de scrisoare deschisa (varianta ceva mai dezvoltata decat petitia), avand in vedere ca mai sunt doua-trei saptamani si se va lua o noua decizie cu privire la scoli.
Am trimis petitia/scrisoarea deschisa catre ministrul educatiei, premier, presedinte, presedintii celor doua camere ale parlamentului, comisiilor de invatamant din Camera Deputatilor si Senat, dar si catre inspectoratele scolare si avocatul poporului.
De asemenea, am diseminat si in media, dupa ce petitia a fost publicata pe edupedu.
Asteptam raspunsuri de la autoritati. Am primit numere de inregistrare de la cateva inspectorate scolare judetene.
Ce vreau sa precizez, de la bun inceput, pentru a crea orizonturi de asteptare disproportionata, este ca aceasta scrisoare deschisa/petitie nu are valoare juridica, netransformandu-se in actiune in instanta. Are scopul de a face cunoscuta parerea noastra privind invatarea online si de a exercita presiune pe autoritati. De aceea, ne-ar ajuta foarte mult prezenta in media, care are capacitatea de a exercita o presiune mai mai mare.
Va trimit, intr-un anunt separat, scrisoarea deschisa, asa cum am trimis-o catre autoritati.
Va tin la curent cu eventualele raspunsuri de la autoritati.

 

Ionela Gavril

Ionela Gavril

Nu abandonam lupta!

2020-11-07 20:28:34

Initiam acest demers de contestare a invatamantului online in urma cu doua zile, chiar cu cateva ore inainte de anuntul privind trecerea tuturor scolilor in scenariul rosu pentru 30 de zile.

Chiar speram ca scolile vor fi exceptate de la masurile de restrictie. Erau in spatiul public tot mai multe voci din zona specialistilor, a societatii civile si a OMS care sustineau ca scolile nu sunt un pericol si ca "invatamantul online nu e scoala". Cu toate acestea, autoritatile au ales sa le inchida de tot. Ma asteptam la demobilizare si la resemnare din partea parintilor.

Dar nu a fost asa. In numai doua zile s-au adunat peste 7.500 de semnaturi. Nu stiu daca e mult sau putin, dar cred ca optiunea noastra ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma puternic.

Trebuie sa ne mobilizam in continuare, pentru ca discutia despre invatamantul online nu se va incheia, cum nici pandemia nu se va termina prea curand. Poate reusim totusi sa mai salvam ceva, prin presiune continua. Si cum presiunea este cu atat mai legitima, cu cat are mai multi oameni in spate, sa nu lasam garda jos!

 

Ionela Gavril, mama a unui copil in clasa I si a unui alt copil la gradinita.

 

 


Ionela Gavril



Distribuiți această petiție

Ajutați această petiție să obțină mai multe semnături.

Cum să promovați o petiție?

  • Partajați petiția pe peretele Facebook și pe grupurile care au legătură cu subiectul petiției.
  • Contactați-vă prietenii
    1. Scrieți un mesaj în care explicați de ce ați semnat această petiție, având în vedere că este mai probabil ca oamenii să o semneze dacă înțeleg importanță subiectului la care face trimitere.
    2. Copiați și lipiți adresa web a petiției în mesajul dumneavoastră.
    3. Trimiteți mesajul folosind e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram și LinkedIn.



Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...