Vrem REPREZENTATIVITATE prin DOUA TURURI DE SCRUTIN

Contactați autorul petiției

Despre suveranitate,reprezentativitate şi majoritate,în opinia separată formulată la Decizia CCR nr.334 din 26 iunie 2013

2016-02-10 20:50:45

Explicaţii din opinia separată formulată de către preşedintele Curţii Constituţionale Augustin Zegrean şi judecătorii CCR  Daniel-Marius Morar şi  Mircea-Ştefan Minea la Decizia nr.334 din 26 iunie 2013 (https://www.ccr.ro/files/products/D0334_13.pdf):

"1. Suveranitatea naţională

Principiul suveranităţii este formulat in terminis în Constituţia României. Astfel, art. 1 prevede că România este stat suveran, iar art. 2 alin. (1) consacră expres titularul suveranităţii naţionale, nominalizând exclusiv poporul român, şi modalităţile prin care acesta îşi poate exercita suveranitatea, fie prin organele sale reprezentative, fie pe calea directă a referendumului. Mai mult, prevederile alin. (2) al art. 2 dispun că "Niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu", accentuând caracterul indivizibil şi inalienabil al puterii de stat, fundamentarea sa pe teoria suveranităţii naţionale, cu excluderea posibilităţii exercitării acesteia de către alţi titulari în afara cadrului constituţional. Aşa fiind, suveranitatea reprezintă dreptul poporului de a decide asupra problemelor de interes general ale societăţii, de a stabili alcătuirea organelor reprezentative ale statului, precum şi de a controla activitatea acestora.     Democraţia este regimul politic care are la bază principiul potrivit căruia poporul participă - direct sau prin reprezentanţi - la viaţa politică a statului. O condiţie esenţială a funcţionării unui regim politic o constituie existenţa cadrului legislativ de reglementare a structurilor generale de organizare şi conducere, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a structurii şi rolului instituţiilor şi autorităţilor publice.     Legea fundamentală combină regimul juridic al suveranităţii naţionale, exprimată prin conceptul de democraţie reprezentativă, care presupune delegarea exerciţiului suveranităţii unor reprezentanţi, care dobândesc în acest scop un mandat colectiv, în temeiul căruia reprezintă o voinţă distinctă, indivizibilă, presupusă a fi a întregii naţiuni, constituind organul reprezentativ suprem al poporului român - Parlamentul, cu manifestarea directă a puterii de stat de către popor prin modalitatea referendumului - democraţia directă. Dacă în prima ipoteză poporul, alcătuit din totalitatea cetăţenilor români, participă la exercitarea puterii de stat prin desemnarea unor reprezentanţi care pe durata mandatului acordat constituie factori de decizie în numele şi pe seama întregului popor, în cea de-a doua ipoteză deţinătorul puterii de stat exercită suveranitatea în mod direct, nemijlocit, printr-o modalitate eficientă şi clară de consultare a voinţei populare cu privire la probleme esenţiale, generale, cu efecte importante asupra societăţii în ansamblu.

2. Voinţa majorităţii - principiu al democraţiei constituţionale

2.1. Potrivit dispoziţiilor art. 90 din Constituţie, Preşedintele României "poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa[...]". Întrucât apare cu evidenţă faptul că o voinţă unitară a poporului nu se poate constitui, în teoriile politice, binele comunităţii a fost echivalat cu voinţa majorităţii, întrucât aceasta răspunde cel mai bine dreptului la autodeterminare a individului în cadrul vieţii în comunitate.     Definirea democraţiei ca "guvernare de către şi pentru popor" implică o guvernare realizată de către majoritate, în acord cu dorinţele sale, deoarece aceasta se situează mai aproape de idealul unei voinţe unitare decât guvernarea realizată de o minoritate. În interpretarea majoritaristă a definiţiilor fundamentale ale democraţiei se afirmă că aceasta înseamnă "guvernarea de către majoritatea poporului". Cu alte cuvinte, majorităţile trebuie să guverneze şi minorităţile trebuie să se exprime şi, eventual, să se opună. Democraţia trebuie să se manifeste în cadrul a două coordonate: pe de o parte, toţi cetăţenii care sunt afectaţi de o decizie trebuie să aibă şansa de a participa la luarea deciziei, fie în mod direct, fie prin reprezentanţi aleşi, şi, pe de altă parte, decizia finală trebuie să reflecte voinţa majorităţii cetăţenilor, manifestată direct sau mediat.     Principiul majorităţii este singura consecinţă posibilă a modelului democratic, care stipulează existenţa unor cetăţeni cu drepturi politice depline, care cunosc totodată conflictele de opinie şi de interese de la nivelul societăţii. Suveranitatea poporului nu poate fi concretizată decât prin respectarea principiului majorităţii ca bază a tuturor acţiunilor politice. Însă, a recunoaşte principiul majorităţii nu înseamnă că politicienii responsabili trebuie să încerce să urmeze orice opinie publică susţinută de mase. Acesta este motivul pentru care democraţia modernă nu poate fi o autoguvernare a poporului, ci poate fi realizată doar pe baza asumării conducerii de către reprezentanţii cetăţenilor, desemnaţi în urma rezultatelor obţinute la alegerile generale, libere, egale şi secrete şi care reflectă voinţa majorităţii corpului electoral.

2.2. În domeniul dreptului parlamentar, principala consecinţă a naturii elective a mandatului reprezentativ şi a pluralismului politic o constituie principiul pe care doctrina l-a consacrat în mod sugestiv "majoritatea decide, opoziţia se exprimă". Majoritatea decide, întrucât, în virtutea mandatului reprezentativ primit de la popor, opinia majoritară este prezumat că reflectă sau corespunde opiniei majoritare a societăţii. Opoziţia se exprimă ca o consecinţă a aceluiaşi mandat reprezentativ care fundamentează dreptul inalienabil al minorităţii politice de a-şi face cunoscute opţiunile politice şi de a se opune, în mod constituţional şi regulamentar, majorităţii aflate la putere. Aplicarea principiului "majoritatea decide, opoziţia se exprimă" asigură, pe de o parte, legitimitatea guvernării şi, pe de altă parte, condiţiile pentru realizarea alternanţei la guvernare (a se vedea în acest sens şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 209 din 7 martie 2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 188 din 22 martie 2012). Mai mult, principiul deciziei majoritare rezultă din caracterul pluralist şi democratic al statului român, consacrat prin art. 1 alin. (3) din Constituţie, şi din natura electivă şi reprezentativă a mandatului de parlamentar, consacrată în art. 2 şi 62 din Constituţie (a se vedea în acest sens şi Decizia Curţii Constituţionale 601 din 14 noiembrie 2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.022 din 17 noiembrie 2005).     Majoritatea, întrucât exprimă opţiunea majoritară a corpului electoral, este legitimată să decidă asupra măsurilor necesare îndeplinirii programului său politic, fiind cea care a învins în alegeri. Minoritatea, în egală măsură, reprezintă opţiunea unui segment semnificativ al corpului electoral, fiind astfel legitimată să se exprime. Prin însăşi opunerea sa, se asigură latura critică a procesului de guvernare. Astfel, luarea unei măsuri numai după cumpănirea tezelor adverse, în general prin negocieri politice, ar trebui să facă posibilă satisfacerea unui spectru mai larg de interese şi valori. De aceea, binomul majoritate-opoziţie este fundamental pentru dinamica luptei politice din Parlament, legile adoptate de forul legislativ fiind produsul relaţiei dintre majoritate şi opoziţie.     Mai mult, principiul "majoritatea decide, opoziţia se exprimă" este esenţial pentru caracterizarea Parlamentului ca o putere deliberativă. Elocvente în acest sens sunt dispoziţiile art. 67 din Constituţie, potrivit cărora "Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă legi, hotărâri şi moţiuni, în prezenţa majorităţii membrilor." În fond, specificul activităţii unei Camere a Parlamentului, precum şi a acestuia în întregul său este de a adopta o rezoluţie colectivă, luată cu majoritate de voturi, după o dezbatere publică, în care opoziţia s-a putut exprima. Este scopul principal al conceperii şi aplicării procedurii parlamentare, indiferent de obiectul său.     Atât în procesul legislativ, cât şi în activitatea de control al Guvernului sau în realizarea celorlalte atribuţii constituţionale, parlamentarii, în exercitarea mandatului, sunt, potrivit prevederilor art. 69 alin. (1) din Legea fundamentală, "în serviciul poporului". Aceasta implică reprezentarea în lupta politică din Parlament a dezbaterilor politice din societate, a opiniilor, a ideilor ce au ca sursă diferitele categorii sociale, politice, economice sau culturale. În această manieră, poporul, titularul suveranităţii naţionale, îşi exercită suveranitatea nu numai cu prilejul procesului electiv, ci pe întreaga durată a mandatului oferit parlamentarului aflat în serviciul său."

Aceste explicaţii au fost completate de cele din opinia separată la DECIZIA nr.471 din 14 noiembrie 2013 (https://www.ccr.ro/files/products/Decizie_471_2013.pdf)

Alegeri locale în 5 iunie şi în 19 iunie 2016

2016-02-10 17:34:21

Guvernul a adoptat azi, 10 februarie 2016, Hotărâri privind măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor locale.

Conform comunicatului în care sunt prezentate aceste măsuri, se arată că "alegerile locale din acest an vor avea loc în data de 5 iunie, potrivit unei Hotărâri incluse în pachetul legislativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor autorităților administrației publice locale, adoptat astăzi de Guvern", iar "ÎN CAZURILE DE BALOTAJ și situațiile în care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat duminică 19 iunie".

răspuns de la Consilierul Ministrului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic

2016-02-05 06:55:49

După ce am trimis a doua petiţie Guvernului, în care le-am scris să nu-mi mai paseze petiţia la alte instituţii, fiindcă o să primească petiţii personale de la toţi semnatarii petiţiei online, în cazul în care nu o să primesc un răspuns concret din partea Guvernului cu privire la adoptarea unei OUG prin care să stabilească 2 tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, NU am primit răspuns de la Cabinetul Premierului, ci de la Consilierul Ministrului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic.

"Nr. 178/V.A./03.02.2016

Stimată doamnă,

În urma solicitării dumneavoastră referitoare la modificarea legislației electorale de către Guvernul României, în sensul revenirii la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, vă comunicăm faptul că adresa dvs. a fost înregistrată la Cabinetul Prim-Ministrului cu nr. 5/618/01.02.2016 și transmisă Cabinetului Ministrului pentru Consultare Publică și Dialog Civic.

Vă informăm că poziția Guvernului României cu privire la modificarea legislației electorale a fost exprimată de către domnul Prim-Ministru, Dacian Cioloș, luni, 1 februarie 2016, când a fost precizat faptul că soluția în acest caz aparține Parlamentului României.

Cu stimă,
Daniel Mîndruț
Consilier - Cabinet Ministru
Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic"

PETIŢIA ONLINE ESTE LA ACEST LINK, iar cine doreşte poate s-o semneze şi s-o distribuie:

răspuns de la Guvern - Cancelaria Prim-ministrului Cioloş

2016-01-29 00:10:58
Am primit un răspuns de la Cancelaria Prim-ministrului, Cioloş (poate fi vizualizat la aceste link-uri:
Din cauză că m-a nemulţumit răspunsul, i-am scris premierului, din nou:

CĂTRE
GUVERNUL ROMÂNIEI
drp@gov.ro
STIMATE DOMNULE PRIM-MINISTRU, DACIAN-JULIEN CIOLOŞ,

Având în vedere că răspunsul nr.15D/787/26.01.2016, pe care mi l-aţi trimis este contrar prevederilor constituţionale, ce obligă Guvernul României să dea un răspuns propriu solicitărilor ce intră în atribuţiile sale, vă trimit o nouă petiţie cu explicaţii noi, dar care include şi petiţia anterioară pe care aţi pasat-o Camerei Deputaţilor, ocazie cu care aţi crezut că vă eliberaţi de responsabilităţi.
   Subsemnata, în numele meu personal, v-am trimis o petiţie la data 24 ianuarie 2016, la care am ataşat detalii privitoare la acea petiţie care este semnată online de mai multe persoane, iar în data de 27 ianuarie 2016, am primit răspunsul cu nr.15D/787/26.01.2016, de la Cancelaria Primului Ministru - Direcţia Relaţii Publice, în care eram informată că „memoriul” meu a fost transmis, spre analiză şi informare, Parlamentului României – Camera Deputaţilor.
   Ţin să vă informez că, în petiţia trimisă, am făcut referire la nevoia de a fi organizate alegeri locale în două tururi de scrutin şi solicitam consultări pe această temă între reprezentanţii societăţii civile, Preşedintele României, Avocatul Poporului, Guvernul României şi partidele politice parlamentare.
   De asemenea, am explicat faptul că Guvernul României are posibilitatea de a emite Ordonanţă de urgenţă pentru a modifica legislaţia actuală şi pentru a stabili ca alegerile locale din 2016 să se desfăşoare în două tururi de scrutin.
   Prin urmare, solicitările mele şi ale semnatarilor petiţiei se referă la aspecte ce intră în competenţa Guvernului României şi a prim-ministrului României, iar obligaţia de a răspunde petiţiilor ce se referă la acte şi proceduri ce intră în competenţa destinatarului petiţiei, este prevăzută în alineatul (4) al articolului 51 din Constituţia României („Autorităţile publice au obligaţia să răspundă la petiţii în termenele şi în condiţiile stabilite potrivit legii.”)
   În cazul în care nu voi primi un răspuns concret, în termenul legal, în care să fie prezentată poziţia Guvernului cu privire la solicitările noastre, ce intră în competenţa exclusivă a Guvernului României, vă anunţ că voi face toate demersurile legale necesare pentru tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de deturnarea petiţiei, a cărei soluţionare este o atribuţie a Guvernului României.
   În cazul în care subsemnata nu voi primi o analiză făcută de către Guvern cu privire la solicitarea de a emite o Ordonanţă de urgenţă pentru a fi organizate alegeri locale în două tururi de scrutin şi nu voi primi răspuns clar din partea Guvernului cu privire la solicitarea de a fi organizate consultări pe această temă, voi anunţa semnatarii petiţiei online să vă trimită, fiecare, câte o petiţie cu textul pe care vi l-am trimis în data de 24 ianuarie 2016, numărul semnatarilor petiţie fiind, până în prezent, de 383 şi este în continuă creştere, ceea ce puteţi verifica apăsând pe butoanele corespunzătoare paginilor,la acest link:
   În această fază a comunicării noastre, încă vă mai rog să nu ignoraţi demersurile noastre, să nu ne sfidaţi, să nu ne minimalizaţi potenţialul şi să vă asumaţi responsabilităţile legale, fără să le pasaţi către alte instituţii publice, cu scopul evitării răspunderii sau pentru a tergiversa soluţionarea solicitărilor noastre.
   Având în vedere faptul că articolul 101 alineatul (2) din Legea 115/2015 este neconstituţional, Guvernul României are posibilitatea să înlăture această neconstituţionalitate cu ajutorul unei Ordonanţe de urgenţă.
Explicaţiile juridice privitoare la neconstituţionalitatea articolul 101 alineatul (2) din Legea 115/2015 sunt prezentate în SCRISOAREA ADRESATĂ AVOCATULUI POPORULUI, ce poate fi citită la acest link: http://www.pnl.ro/print?modul=stiri&link=scrisoare-deschisa-adresata-avocatului-poporului (textul îl voi anexa prezentei petiţii).
   În consecinţă, vă amintesc faptul că intră inclusiv în atribuţiile Guvernului să nu permită perpetuarea unei legislaţii incorecte, ce încalcă drepturile cetăţeneşti, situaţie în care, Guvernul are pârghiile legale necesare pentru a opri încălcarea Constituţiei României şi pentru a face în aşa fel încât să fie respectate drepturile constituţionale ale cetăţenilor români.

Vă retrimit petiţia pe care am formulat-o la data de 23 ianuarie 2016 şi pe care am postat-o la acest link: http://www.petitieonline.com/vrem_reprezentativitate_prin_doua_tururi_de_scrutin . Petiţia este semnată online, până în prezent, de către 383 de persoane (pe site apar 391 de semnături, dar 8 persoane nu au confirmat semnăturile din e-mailurile cu care s-au inregistrat, motiv pentru care nu au fost luate in considerare, încă). Evoluţia semnăturilor poate fi urmărită aici:

Distribuiți această petiție

Ajutați această petiție să obțină mai multe semnături.

Cum să promovați o petiție?

• Partajați petiția pe peretele Facebook și pe grupurile care au legătură cu subiectul petiției.
  • Contactați-vă prietenii
    1. Scrieți un mesaj în care explicați de ce ați semnat această petiție, având în vedere că este mai probabil ca oamenii să o semneze dacă înțeleg importanță subiectului la care face trimitere.
    2. Copiați și lipiți adresa web a petiției în mesajul dumneavoastră.
    3. Trimiteți mesajul folosind e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram și LinkedIn.