Vrem sa producem energie curata si sa o injectam in retea

energiata.pngÎn prezent, în România, nu poți tranzacționa energia generată din surse regenerabile de energie ca mic producător înapoi în rețeaua electrica. Acest fapt este cauzat de legislația care nu a fost actualizată și a necesității implicării unui număr mare de ministere și autorități.

Prețul panourilor fotovoltaice a scăzut dramatic în ultimii ani, devenind din ce în ce mai accesibile economic. Două probleme au rămas, modalitatea de stocare și autorizațiile. Din punct de vedere al stocării sunt 2 variante, acumulatori sau schimbul cu rețeaua - fiind și cea mai eficientă metodă, dar care este astăzi încă imposibilă în România dacă ești producător mic.

Spre deosebire de combustibilii fosili care contribuie la un nivel ridicat de poluare a planetei, energia electrica din surse regenerabile -  solară/eoliană/etc, are o amprentă asupra planetei extrem de scăzută, și sunt mult mai sigure. De asemenea, acestea se produc ușor, cu un cost ințial mediu și cu o recuperare a investiției sigure. Mai mult, energia este produsă local, reducând considerabil pierderire generate prin transport.

Noua lege nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile (solar, eolian, etc.) a trecut (cu greu) de Comisia pentru Industrii și Servicii și apoi de Comisia pentru Mediu și va ajunge în cel mai scurt timp la vot în plen.

Noile modificări legislative presupun, printre altele:

  1. Oricine poate deveni prosumator, adică un consumator, care este și producător și care are posibilitatea de a injecta în rețea.
  2. Nu mai este nevoie să fie persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală.
  3. Achiziția de certificate verzi pentru consumul propriu de energie nu mai este obligatorie.
  4. Pentru a deveni prosumator, sursele de energie regenerabilă folosite nu mai necesită licențiere.
  5. Distribuitorii sunt obligați să racordeze prosumatorii, iar furnizorii sunt obligați să cumpere energia de la prosumatori.
  6. Plafonul de capacitate admisibilă instalată este de 27 kW.Prețul pentru energia vândută este prețul mediu ponderat PZU pentru anul precedent - 0.22lei/kWh în 2017

Vrem:

  1. Aprobarea/Promulgarea legii în parlament, permițând astfel injectarea în rețea de către persoanele fizice într-un mod simplu și nebirocratic.
  2. Oferirea unui preț competitiv pentru energia curată injectată în rețea
  3. Reducerea numărului de autorizații și avize necesare pentru a deveni prosumator
  4. Încurajarea, susținerea (și poate chiar subvenționarea) creșterii numărului de prosumatori în România în următorii ani

Astfel, prosumatorii ajută la:

  • Mediu și Sustenabilitate - reducerea gazelor cu efect de seră și diminuarea poluării aerului, apei și solului
  • Securitate Energetică - energia produsă pe teritoriul țării
  • Diminuarea ineficienței energetice prin acordarea unei atenții mai mari consumului

De 2 ani, energiaTa încearcă să promoveze necesitatea rezolvării blocajelor legislative ce stau în calea adoptării pe scară largă a energiei regenerabile în România.

Semnează această petiție dacă vrei să poți produce energie din surse regenerabile și să o poți injecta în rețea. Atfel com contrbui la scăderea prețului energiei, reducerea impactului negativ asupra mediului, vom ajuta România să respecte directivele Uniunii Europene ce țin de decarbonarea și de ponderea energiei regenerabile în mixul național de energie. 

Împreună putem rezolva problema la nivel național și deveni o adevărată putere la nivel internațional în ceea ce privește energia din surse regenerabile, fiind astfel un exemplu de bune practici. 

Pentru a fi la curent: https://www.facebook.com/EnergiaTa.org/

Pentru a intra în comunitate: https://www.facebook.com/groups/energiaTa.org/

Pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/399246153920840/


Mihai Toader-Pasti, cofondator energiaTa    Contactați autorul petiției