Sustineți păstrarea spațiului verde in oraș - parcul Elena Doamna

Dragi vecini,
Dragi ieșeni,

După cum probabil ați văzut Primaria Municipiului Iasi, la initiativa TVI Construct SRL ne informează de intenția de construire a unui imobil de 11 + 1 etaje pe o suprafata de aproape 6000 mp pe singurul spațiul verde ramas în stare naturală din zona centrală a Iașului care și-a câștigat denumirea de Parcul Elena Doamna.

informare_01.JPG

Mai jos localizarea constructiei propuse și proportiile exagerate relativ la monumentele existente in zona Biserica Barnovshi de secol XVI și scoala Carmen Sylva, scoala Teodorenilor.
infromare_02.JPG

Intersectia Blvd. Anastasie Panu cu Str. Elena Doamna este una din marile pete roșii ale poluării conform studiilor Primăriei Municipiului Iași de calitate a aerului.

poluare_parc.png

Statisticile ne arată că in Europa media de metri pătrați de spațiu verde per locuitor este de 18,2 pe cand in Iasi fiecărui locuitor îi revine mai puțin de o treime adică doar 5mp.

spatiuVerde_Iasi5mp_vs_Europa18mp.pngSursa: https://urban.jrc.ec.europa.eu/thefutureofcities

Parcul Elena Doamna are un statut incert(din punct de vedere al proprietății) insa, în ultimii 30 de ani, prin vegetatia sa bogată în frunze, absoarbe din poluarea cu particule și din poluarea fonică, contribuind la imbunatatirea calitatii aerului. Intr-o bună masura constituie si un spatiu de relaxare in familie sau pentru posesorii de animale de companie, zona de invățare pentru studenți sau elevi.

O clădire de 12 etaje nu numai ca ar elimina toata vegetatia spontana din jur insa ar contribui semnificativ la accentuarea aglomerarii, a traficului si poluarii si aceasta in conditiile in care Iasul nu indeplineste criteriile europene  de a asigura pentru fiecare locuitor din zona urbana un minimum de metri patrati de spatiu !

Mai mult decât atât, pentru a asigura un confort sporit tuturor cetățenilor orașului susținem amenajarea spațiului verde sub forma de parc natural care să ofere posibilitatea plimbărilor, bailor de soare, joacă cu copiii sau cu animalele de companie, picnic-uri urbane sau plant-hunt de descoperire a florei spontane locale.

plant_hunt_Parc.jpg

imagine preluată de pe pagina FB: Parcul Elena Doamna. Copiii rezolvă un joc de identificare a plantelor existente.

Sustineți și voi păstrarea și amenajarea puținelor spații verzi ale orașului pentru a beneficia cu toții de:

• un aer mai bun
  • spații de conectare cu natura
  • zone pentru relaxare și joc
  • spații pentru educație și învățare

Semnați petiția pentru oprirea construcțiilor și amenajarea parcului!

Laura Frentescu Tordai - Președinte Asociația de Proprietari Ghica Voda    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Laura Frentescu Tordai - Președinte Asociația de Proprietari Ghica Voda să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.