SUSȚINE PLATA CORECTĂ A GĂRZILOR MEDICILOR - SINDICATUL PROMEDICA
Reprezentanții Sindicatului Promedica, USMR Alianța Medicilor și Federația Hipocrat solicită plata corectă a gărzilor efectuate de medici.
Cea mai mare parte a medicilor din întreaga țară se regăsesc într-o situație specială, aceea de a presta muncă în calitate de angajați ai spitalelor publice din România, având încheiate două contracte contracte individuale de muncă: unul pentru norma de bază și unul cu timp parțial, acesta din urmă având ca obiect gărzile efectuate pentru asigurarea continuității activității medicale.
Pentru gărzile suplimentare efectuate în scopul asigurării continuității activității medicale, al căror număr poate varia de la o lună la alta, în funcție de necesități și în baza unui grafic aprobat de către șeful fiecărei secții, medicii încasează drepturi salariale (salariu lunar), care se raportează, în mod firesc, la salariul avut pentru norma de bază, efectuată la același angajator, în aceleași condiții și în aceeași calitate.
Efectuarea acestor gărzi suplimentare nu a avut un suport legal corespunzător de-a lungul timpului, ele fiind reglementate defectuos prin același OMS 870/2004, ca nefiind timp de lucru, nici cumul de funcții, nici ore suplimentare, și nu reprezentau vechime în muncă și în specialitate.
În luna iunie 2016 a fost promulgată O.U.G. 20/09.06.2016, care la articolul 3 alin. (6) prevede următoarele: ” Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară, în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, se desfăşoară în baza unui contract de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă şi personalul va beneficia numai de drepturile aferente activităţii prestate în linia de gardă.”
Contractul individual de muncă cu timp parțial ce are ca obiect gărzile suplimentare ale medicilor din România este reglementat așadar prin Ordonanța de Urgență nr.20/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr.57/2015, la alineatul (6) al articolului 3^2 nou introdus.
Pentru acest motiv, munca efectuată de același angajat al unității spitalicești, dar în baza a două contracte de muncă diferite, cum este cazul medicilor, trebuie să fie plătită în mod identic, la nivelul salariului de încadrare, conform dispozițiilor cuprinse în Anexa II la art.3 al.(1) din Legea 153/2017 :
Acest lucru nu s-a întâmplat în majoritatea spitalelor publice din România, tariful orar al gărzilor efectuate și în prezent raportându-se nelegal la salariul de încadrare avut anterior lunii ianuarie 2018.
Managerii spitalelor din țară au continuat, în mod abuziv, să utilizeze un tarif orar pentru gărzile suplimentare inferior tarifului orar pentru garda ce întregește norma de bază, calculată la salariul de încadrare, invocând ca temei legal dispozițiile Ordonanței de Urgență 114/2018.
În realitate, gărzile efectuate de medici în asigurarea continuității asistenței medicale nu reprezintă sporuri, indemnizații, compensații, prime sau alte elemente ale sistemului de salarizare. Salariul cuvenit medicilor pentru activitatea de gardă suplimentară este unul distinct, independent de salariul aferent functiei de bază, datorat de angajator în baza unui alt raport juridic. Activitatea de gardă formează obiectul unui nou contract de muncă – dar cu timp partial, ce nu va putea depăși norma de bază conform reglementărilor din Codul Muncii. Așadar, începând cu luna ianuarie 2019 (în afara intervalului de limitare prevăzut la art.38 din legea-cadru), tariful orar pentru gărzile suplimentare nu poate fi altul decât cel raportat la salariul de încadrare, ultima încadrare salarială fiind aceea din martie 2018, în baza Legii 153/2017.
Pentru motivele arătate mai sus, Sindicatul Medicilor Promedica a transmis, la sesizarea membrilor săi, către managerii de spitale, solicitarea de a recalcula drepturile salariale în ceea ce privește gărzile acestora, începând cu ianuarie 2019. Răspunsurile au întârziat să apară până astăzi, în cea mare parte a solicitărilor noastre. Am continuat cu aceeași argumentație transmiterea petițiilor către Ministerul Sănătății și ITM Dolj .
Totodată, am inițiat o serie de acțiuni în instanță solicitând obligarea angajatorilor la plata diferențelor bănești acordate pentru gărzile efectuate în lunile ianuarie-mai 2019, corespunzător salariului de încadrare avut în aceste perioade de către medicii membri de sindicat.
În scopul soluționării dosarului nr.6280/63/2019, Curtea de Apel Craiova a formulat sesizare către Înalta Curte de casație și Justiție – completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, pentru a stabili natura drepturilor salariale cuvenite medicilor în baza contractelor individuale de muncă cu timp parțial. Sesizarea a fost admisă la data de 28 septembrie 2020, instanța supremă stabilind următoarele:
”Drepturile salariale aferente activităţii prestate de medici în linia de gardă, în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial sunt incluse în categoria elementelor sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, astfel încât, în temeiul art. 34 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul acestora se menţine cel mult la nivelul celui acordat pentru luna decembrie 2018, conform prevederilor legale aplicabile pentru luna ianuarie 2018, în temeiul art. 38 alin. (3) lit. h) din Legea-cadru nr. 153/2017, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.” Prin urmare, salariul medicilor obținut din contractele de gărzi reprezintă un element al salariului brut lunar provenit din contractual individual de muncă pentru norma de bază. Dar ce se întâmplă atunci când medicii nu au un contract individual de muncă, nu au norma de bază în spitalul cu care au încheiat doar un contract individual cu timp parțial pentru gărzi? La care salariu brut se vor raporta angajatorii atunci când vor plăti gărzile acestora? Sau ce se va întâmpla în continuare în spitalele COVID și spitalele suport COVID din România, unde medicii lucrează doar în ture denumite gărzi, programul normei de bază fiind unul ”flexibil”, raportat la nevoile angajatorilor?
Hotărârea ICCJ este una obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă, astfel că instanța de apel va pronunța la data de 28.10.2020, o soluție în sensul că medicii primesc pentru gărzile efectuate un salariu la nivelul celui din decembrie 2018!

SINDICATUL PROMEDICA Contactați autorul petiției