Stop suprataxarii si discriminarii avocatilor !

Către

  Parlamentul Romaniei

   In atenție:

   Membrilor Parlamentului - Deputați si Senatori

 

   Stimata Doamna/Domnule avocat-deputat/senator  , 

 

  Ne adresam dvs. avand in vedere  calitatea dvs. de avocat  si de parlamentar dar si de membru in partidul din care faceti parte.

  Fiind si avocat, sunteti la curent cu tot ceea ce inseamna  avocatura ca si activitate, fiscalitate si contributii. Stiti, de asemenea, ca fara avocati intregul sistem de justitie si sistem social s-ar prabusi. Justitiabilii nu ar mai fi aparati in cursul urmaririi penale si in instantele civile si comerciale, actul de justitie nu s-ar mai putea realiza,  etc .

  Va abordam pentru a sprijini profesia de avocat cu privire la exceptarea acesteia de la modificarile din Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii 111:227/2015 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar-fiscale care va fi luata in discutie in Guvern.

Va abordam,de asemenea, pentru a ne sprijini cu privire la introducerea unor deductibilitati de natura a crea echitate si nediscriminare intre profesia de avocat  si celelalte categorii sociale care se bucura de ele .  

Profesia de avocat este o profesie de interes si de utilitate publica iar avocatii sunt garantii justitiei.

Rugam sa aveti in vedere  ca in situatia in care avocatii nu vor mai putea functiona sau vor functiona defectuos din cauza poverii fiscale foarte mari, implicit si jutitiabilii vor fi afectati nemaiputand fi asistati sau reprezentati in cursul urmaririi penale sau in instante.  Ca atare, profesia trebuie sa functioneze in conditii fiscale echilibrate.

Ori, si pana la aceste modificari, fiscalitatea profesiei era serioasa, deductibilitatile fiind extrem de limitate. Odata cu aceasta ordonanta, avocatii s-ar transforma intr-o  sursa de exploatat fiscal, ceea ce este inechitabil si discriminator.

Modificarile fiscale sunt cu atat mai inechitabile cu cat avocatii nu-si pot deduce concediile si tratamentele medicale si cei mai multi dintre noi platim aceste tratamente neputand beneficia de compensarea lor prin  CASMB sau OPSNAS ca urmare a plafoanelor si a acordarii lor pe perioade limitate, cu greu accesibile.  

Dezechilibrele din justitie se resimt deja la nivel financiar in cadrul firmelor de avocatura .

Majorarea sarcinii fiscale a avocatilor nu va face decat sa fie " cuiul " in falimentul profesiei.  

Aceste modificari cumulate cu greva magistratilor, cu decizia de a bloca posturile magistratilor intr-o perioada in care multi dintre acestia s-au pensionat iar cei ramasi sunt coplesiti de volumul mare de dosare, va duce in mod cert la falimentul multor avocati acestia neputandu-si desfasura activtatea ca urmare a termenelor mari care vor fi acordate si a haosului care va exista in justitie.  

 In alta ordine de idei,  pentru a supravietui vom fi nevoiti sa crestem onorariile,  ceea ce va afecta  justitiabilii care nu vor mai avea acces la o reprezentare specializata.

Deloc neglijabila este si situatia avocatilor din oficiu care din putinul platit de Stat vor fi nevoiti sa plateasca taxe crescute . Onorariile platite de Stat nu cresc.  

O justitie intarziata sau defectuoasa echivaleaza lipsa justitiei si duce la haos social si la cresterea infractionalitatii. Ca atare masurile fiscale luate nu vor avea repercursiuni doar asupra avocatilor ci si a societatii.   Un aspect deloc de neglijat, este reprezentat de discriminarea la care au fost supusi avocatii  tot timpul si sunt supusi si prin modificarile fiscale care se preconizeaza.

Astfel, in forma initiala a ordonantei de modificare a Codului Fiscal se revenea asupra exceptarilor de la plata impozitelor, a CASS si CAS dar si a altor contributii, exceptare de care au beneficiat atat angajatorii cat si angajatii  din  constructii si IT. Avocatilor le cresteau contributiile. Doua categorii profesionale reveneau la un normal fiscal insa avocatii erau suprataxati, le cresteau obligatiile ca si cuantum si li se reduceau deductibilitatile.  Dupa negocierile din coalitie , intelegem ca s-a convenit ca cei din  IT sa plateasca doar impozitul de 10% pe venit respectiv profit fiind exonerati de restul obligatiilor fiscale, avocatii insa au ramas cu suprataxarea. Acest regim fiscal este disciminatoriu si inechitabil.  

Printre modificarile care vor afecta profesia de avocat se numara, asa cum se prevede in ordonanta, exemplificam : plata unui impozit indiferent de finalizarea anului sau trimestrului cu profit sau venit net (art.18 al. l lit. a ), modificarile la art.25 care vizeaza cheltuielile deductibile care se reduc ca si plafon de deductibilitate, introducerea art 76 al.6  - considerarea platilor pentru tratament si vacante ca fiind venituri impozabile din salarii ( aici mentionam ca nici macar nu nici le putem deduce aspect care ar trebui sa se schimbe pentru tratament egal cu celelalte categorii profesionale, in special sistemul public ), modificarea art 76 al. l care transforma venituri neimpozabile in venituri impozabile in limita plafonului de 20% din salariul lunar brut de baza, introducerea art 148 al.2 si 4 care stabilesc un numar de salarii 12, 24, 36 drept baza la care se calculează contribuţiile sociale, art .151 care stabileşte un termen " imediat ·' de plată a CASS la atingerea plafonului de 12, 24, 36 de salarii si modificarea art. 170 cu privire la baza de calcul pentru contribuţiile sociale ( se prevede ca nu se iau in calcul pierderile fiscale anuale ci venitul brut ), modificări la titlul VII vizand TVA-ul , etc. In presa a aparut informatia ca in urma negocierilor in coalitie s-a  convenit ca contribuabilul care castiga in anul fiscal venituri mai mari de  24 de salarii va plati CASS de 10% . Ori, o atare prevedere ar fi chiar mai impovaratoare ca cea initiala.   Dupa cum va este cunoscut , formele de organizare ale profesie de avocat sunt limitate ca deductibilitate la cele strict  necesare desfăşurarii activităţii şi 2 % cheltuiala de protocol . Există limitari in ceea ce priveşte deductibilităţile care sunt şi mai mult reduse de noua ordonanţă de guvern .       

Apreciem că ar fi necesar ca art. 25 din lege sa cuprindă deductibilitatea concediilor şi tratamentelor medicale pentru avocaţi şi măcar să păstreze deductibile l00% contributiile cu taxele profesionale şi plafoanele actuale la contribuţii.        

      In vederea crearii unui regim fiscal nediscriminatoriu cu ceilalti contribuabili si pentru asigurarea echitatii sociale si a bunei functionari a avocaturii,  va  solicitam sa ne sprijiniti pentru :

-        exceptarea avocatilor de la majorarile fiscale, reducerile deductibilitatilor fiscale, etc. prevazute de noua ordonanta

-        introducerea in art 25 din C.fiscal a unor deductibilitati normale pentru profesia noastra respectiv: deducerea contravalorii concediilor si a abonamentelor si tratamentelor medicale             

  lnteresul public cere deci, sprijinirea avocaturii, mai ales in condiţiile dezechilibrelor sociale si din justiţie ale ultimilor ani, generate si de pandemie. Avocatul care a fost privit ca unul din esenţiali actori in timpul pandemiei, nu ar trebui acum lovit cu/de măsuri legislative cu sarcini împovărătoare.  

 Subliniem ca astfel cum va soliictam, procedând rațional,  serviți interesul  public si nu va aflați in nici un conflict de interese sau incompatibilitate !

 Am aprecia un răspuns corect, prompt si necondiționat de proteste, greva ori declaratii belicoase in spațiul public !

  Cordial,

  Avocat Gabriela Gyongy MIHUT, 

  Avocat Antonie POPESCU


Avocat Gabriela Gyongy MIHUT, Avocat Antonie Popescu    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Avocat Gabriela Gyongy MIHUT, Avocat Antonie Popescu să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...