Respingerea Planului Național de Dezvoltare Profesională Continuă a Arhitecților

Comentarii

#601

Semnez ca sunt de acord cu respingerea Planului National de Dezvoltare Profesionala Continua a Arhitectilor

(Craiova, 2017-09-18)

#603

Semnez ca sunt de acord cu respingerea Planului National de Dezvoltare Profesionala Continua a Arhitectilor

(Craiova, 2017-09-18)

#612

Sunt de acord in totalitate cu motivele expuse pentru Respingerea PNDPC. Sustin Respingerea acesteia si a altor incercari viitoare de incomodare a practicii de arhitectura. Administratia OAR nu poate face abstractie totalitara de membrii acesteia. Nivelul de calitate profesionala a crescut vizibil in ultimii 10 ani in mod firesc, fara obligatiuni birocratice de creditare, asa incat propunerea este grevata de intentii ascunse evidente. Sustin Respingerea!

(Pitesti, 2017-09-18)

#633

Am impresia ca se incearca artificial inventarea birocratiei in arhitecura. Scopul acestei birocratizari este acela de a reduce intr-un viitor apropiat numarul de arhitecti cu drept de semnatura ? Sau amendarea celor care nu asculta si nu indeplinesc cerintele ordinului ? Din tot ce am citit pana acum reiese foarte clar ca se incearca indoctrinarea meseriei cu informatii de care nu avem nevoie. Eu cred e nevoie de o gandire noua (vezi RIBA), de un ordin al arhitectilor care sa puna la dispozitie mai multa informatie reala (vezi arhiva RIBA), noi arhitectii prin felul nostru de a fi suntem autodidacti, ne luam informatiile din diverse medii, nu cred e nevoie de un centru birocratic care sa stabileasca cine e bun si cine e rau.

(Bucuresti, 2017-09-18)

#636

Este un plan care nu sustine meseria de arhitect.
Este o procedura care ingreuneaza intr-un mod inutil si costisitor practicarea meseriei.

(Bucuresti, 2017-09-18)

#642

PNDPC / Planul National de Dezvoltare Profesionala Continua a Arhitectilor pare ca porneste de la premisa falsa ca noi, arhitectii, am fi niste fiinte umane standardizate, ca am porni de la o linie de start iar traseul de "dezvoltare profesionala" ar fi previzibil; ca nu am avea decat sa parcurgem mai multi ori mai putini pasi pentru a atinge nivelul de maiestrie dorit. Iar traseul catre 'maiestrie' ar trebui creionat de catre o entitate organizatorica a'toate'stiutoare, in cazul oricarui pretendent intru desavarsire. Insa arhitectii sunt si ei, oameni - fiecare dintre ei cu impliniri si neimpliniri personale, cu un ritm specific de 'crestere' pe diversele planuri ale existentei, cu apetit diferentiat catre zonele cunoasterii etc. Si, da, cresterea profesionala autentica a arhitectilor se realizeaza in proiectare. Mai multe fise de lectura in orice biblioteca, ori mai multe participari la workshop-uri sau conferinte de arhitectura nu te pot transforma intr-un arhitect mai bun. Adica, resping acest PNDPC/A pentru ca: am formatie de arhitect; nu sunt robot - si nimeni nu ma cunoaste mai bine decat mine insami, nimeni nu poate sti de ce am nevoie pentru a fi / a profesa ca arhitect; nu putem reduce profesionalismul unui arhitect la o operatiune de insumare a unor "puncte" obtinute in conditii cel putin obscure.

(Bucuresti, 2017-09-18)

#643

Dezvoltarea profesionala inseamna practica de arhitectura...

(Bucuresti, 2017-09-18)

#647

Modalitatea in care a fost prezentat acest proiect este una aproape miseleasca... facut public in septembrie, cu timp doar 10 zile pentru depunere de amendamente , in conditiile in care se doreste implementarea incepand de anul viitor. Acest proiect ar fi trebuit dezbatut si re-dezbatut pe parcursul intregului an 2017, cu implicarea tuturor filialelor si a tuturor membrilor, pentru ca este o propunere care ne afecteaza pe absolut toti. Daca tot vorbim de transparenta decizionala, atunci nu este suficient sa o trecem doar in titlu, ci trebuie sa si actionam in spiritul ei. Alte comentarii am transmis pe mail.

(Bucuresti, 2017-09-18)

#652

Birocratie, formalism, tutelare, indoctrinare, sanctionare, obligatoriu, pe viata, etc.
Nu suna bine, nu?

(Bucuresti, 2017-09-18)

#657

Am participat la cateva conferinte organizate printre altii de OAR. Erau aceleasi probleme si materiale prezentate (sticla, polistirenul si termosistemul pt fatade, vopselele in toate culorile curcubelului care ne-au umplut orasele). Am renuntat sa mai particip la astefl de chestii atunci cand am constatat ca acestea erau organizate numai si numai din interes pt unii arhitecti, pt a arata ca niste bani alocati pt o conferinta sau un proiect au fost cheltuiti. Nu mi se pare corect sa platim pt niste cursuri la care de multe ori nu avem timp sa ajungem. Este extrem de greu pt un birou mic sa faca fata tuturor cheltuielilor cu taxele la OAR, UAR, impozite si apoi sa mai ai si profit din care sa traieisti.

(Bucuresti, 2017-09-18)

#659

Meseria de arhitect este una liberala. Vreau sa imi pastrez libertatea de a alege momentul si domeniul in care ma dezvolt in continuare profesional si mai ales sursele de informare.

(CLUJ-NAPOCA, 2017-09-18)

#660

lipsa unor cursuri sau a unor conferinte nu pot demostra inabilitatea mea ca arhitect cu drept de semnatura de a proiecta corect. Ne demonstam abilitatile zi de zi proiectand in primul rand.

(Bucuresti, 2017-09-18)

#688

Pregatirea continua care se propune este o prostie! eu inteleg ca daca ai promovat examenul de stagiu cunosti Responsabilitatea arhitecților (cu toate subpunctele) si Proiectare integrată .. cel putin asta ne-au promis cand au inventat stagiul.. schimbrile legislative toti le urmarim oricum, nu avem nevoie de un smecher care sa vina sa ne citeasca legea contra cost (stim si noi citi).. Cunostintele despre economia de energie le obtinem de la facultatile de profil (cel putin cei seriosi dintre noi, nu mergem la OAR ca sa studiem asta).. "Arhitectura pentru toti" nu e treaba noastra, noi nu suntem ONG-uri, suntem PFA-uri sau SRL-uri... dezvoltarea personala in ce priveste comunicarea nu e o problematica profesionala.. daca dorim sa evoluam, sunt destule firme specializate in asta, coordonate in general de membri ai colegiului psihologilor.. Chiar asa mare e foamea la OAR incat membrii conducerii in loc sa se ocupe de statutul arhitectului nu stiu ce sa mai inventeze sa ceara niste bani?? va reamintesc ca in Romania noi avem cel mai prost statut in domeniul nostru fata de orice tara UE.. Arhitectii romani sunt probabil singurii in toata UE care nu sunt tratati cu respect in propriile santiere, statutul nostru de autor nu este respectat si legislatia noastra e construita pentru asta, primariile sunt pline de ingineri pe post de arhitecti sefi, orice firma poate oferi servicii de proiectare de arhitectura, chiar si una administrata de persoane fara bacalaureat, orice proprietar poate sa isi rezolve o receptie cu inginerul angajat la primarie pe post de arhitect sef fara sa ia in seama opinia noastra.. asta ar trebui sa preocupe OAR.. si multe altele asemenea..

(Bucuresti, 2017-09-19)

#691

Ca Ordin al Arhitectilor ar trebui sa încetați sa ne îngrădiți dreptul de obtinere si practica al profesiei (care văd ca este de ani buni în atenția voastra și în continua modificare) și sa va concentrați pe modul în care interacționam si suntem văzuți în relația cu primăriile/instituțiile publice, cum putem avea un dialog deschis cu acestea, cum putem participa și influenta deciziile referitoare la aspectul oraselor în care traim. Și lista ar putea continua...

(Constanta , 2017-09-19)

#701

Semnez pentru ca nu sunt de acord cu pozitia OAR. Cred ca este un abuz indreptat impotriva tinerilor arhitecti, menit sa restranga drastic numarul arhitectilor cu drept de semnatura. Nu cred ca se urmareste calitatea in arhitectura pentru ca ordinul ar incuraja schimbari semnificative in scoala de arhitectura romaneasca, in schimb aceasta politica a OAR reprezinta vointa unei minoritati din tara. Fair -
play ar fi ca tinerii sa fie tratati ca niste egali, care si-au casitgat dreptul de a profesa urmand Facultatea de Arhitectura, nu ca niste semidocti care trebuie verificati la fiecare pas si mustrati in repetate randuri, pana isi pierd dorinta de a mai profesa...

(Ramnicu Valcea, 2017-09-19)

#703

nu este decat o cale de a mai colecta bani de la membri oar pt a asigura castiguri celor care se ocupa mai mult cu evenimente , happening-uri , si sifonari de fonduri ; nu cred ca cei care propun acest plan s-au gandit ca fondurile necesare sa fie acoperite din cotizatii , taxele exorbitante pt dovezi si timbrul arhitecturii

(cluj, 2017-09-19)

#704

acorda atributii nejustificate unei organizatii profesionale

(Pitesti, 2017-09-19)

#707

Pregătirea profesională este problema fiecărui membru OAR, dar pentru asta nu trebuie să apelăm la constrângeri, iar pentru a obţine calitate, ar trebui să promovăm mai mult arhitectura de calitate şi arhitecţii valoroşi, în toată ţara, nu doar în câteva centre mari. Deasemeni, ar trebui să avem emisiuni televizate şi articole publicate, coordonate de OAR, ... sau poate chiar prezentări publice pentru a educa populaţia pentru o arhitectură de calitate.

(Tg.- Jiu, 2017-09-19)

#715

Semnez pentru ca nu sunt de acord cu limitarea si ingradirea profesiei de arhitect.

(Bucuresti, 2017-09-19)

#716

Semnez pentru ca nu mi se pare normal ca dupa ce am facut o facultate de 6 ani si un stagiu de 2 ani (care de fapt atesta ca sunt apta sa practic meseria de Arhitect ) sa nu imi pot practica meseria, sa fiu conditionata de participarea la niste cursuri tinute de furnizori sau abonamente la reviste, sa platesc pentru ele (o suma pe care nu o stiu si nu stiu daca mi-o voi permite). Consider ca existenta acestor cursuri ar fi binevenita daca nu ar fi obligatorii, ca fiecare sa poata decide daca are nevoie si la care vrea sa se duca fara a fi amenintat cu retragerea dreptului de semnatura. Acest plan pare a face din meseria de ARHITECT una elitista, pe care doar cativa vor putea sa o practice, doar cei care isi vor permite.

(Bucuresti, 2017-09-19)

#730

Motivul principal printre altele este: "PNDPC-ul amenință accesul la profesie exact al arhitecților care sunt acum implicați total în profesie. Riscăm să avem o pleiadă de arhitecți forte abili în a colecționa credite, tot fără proiecte, dar, mai ales, arhitecți maturi profesional, amenințați să-și piardă dreptul de semnătură22 neavând suficiente credite."

(Bucuresti, 2017-09-19)

#733

De acord cu RESPIGEREA PNDRCA

(SUCEAVA, 2017-09-19)

#741

Initiativa nu este o prioritate si nu sunt gandite in totalitate aspectele ei si problemele pe care poate sa le creeze. Prioritatile ar fi stabilirea prin lege a unui tarif minim si eliminarea concurentei neloiale.

(Oradea, 2017-09-19)

#758

După ce OAR a depăşi nivelul de Organizaţie Mafiotă, print-o Dezvoltare Profesionistă (de tip mafiot) Continuă (16 ani) trece la nivelul "suprior" - Organizaţie Teroristă.

Dacă OAR nu poate fi reformat din temelii, trebuie desfiinţat. Pâna la temelii.

(Turda, 2017-09-19)

#761

Dreptul la practica profesionala, dobândit în mod corect și decent, va fi condiționat abuziv și în afara rigorilor legislației.

(București , 2017-09-20)

#764

Aceasta intentie a conducerii OAR, precum si modul in care se desfasoara interviurile pentru obtinerea dreptului de semnatura sunt o insulta adusa membrilor. Inteleg ca cei 6 ani de facultate sunt absolut degeaba, in urma lor rezultand o gloata de desenatori glorificati. In aceste conditii, propun reinfiintarea colegiului de arhitectura de 3 ani, pentru a nu-si mai pierde nimeni vremea.

(Razvad, 2017-09-20)

#765

OAR ar trebui sa ofere cursuri / conferinte gratuite , online , cel putin din partea furnizorilor care doresc sa-si promoveze materialele si sitemele .

(Bucuresti, 2017-09-20)

#766

Ca in mai toate situatiile se modifica forma si nu fondul problemei !

(Oradea, 2017-09-20)

#791

sunt de acord

(cluj napoca, 2017-09-20)

#793

PNDPCA este in document abuziv, care favorizeaza doar anumite categorii de arhitecti (cei aflati in directa legatura cu conducerea OAR)

(Bucuresti, 2017-09-20)