Un avion care a scris istorie: YR-BRA. Haideti sa-i gasim un "camin" mai bun!

 

Este primul ROMBAC One-Eleven fabricat in Romania. Inmatriculata YR-BRA, aeronava iesea pe portile uzinei Romaero Baneasa in 1982, scriind o pagina importanta in istoria aviatiei din Romania.

 

22 aprilieMULTUMIM celor care au semnat petitia, dar si celor care o vor face! Avem VESTI BUNE, le puteti citi aici.

 

VALENTIN Iordache, Directorul de Comunicare al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti: "Nu stiu daca YR-BRA va fi mutat in acest an, dar am convingerea ca in 2016 il vom vedea in fata aeroportului Henri Coanda."

CHRISTIAN Heinzmann, CEO-ul TAROM "Ne vom implica pentru a vopsi aeronava in livery-ul original si a-i reda stralucirea de odinioara. De asemenea, suntem gata sa asiguram asistenta tehnica necesara acolo unde este cazul." 

 

19 februarie / UPDATE-uri legate de campanie si IMAGINI de la bordul aeroanvei (via Aeronews.ro)

 

27 august 1982. O data cu greutate pentru pasionatii de aviatie si pentru industria de profil din tara noastra. Este data la care YR-BRA, primul ROMBAC One-Eleven, iesea de pe portile uzinei Romaero Baneasa. Propulsat de doua motoare Rolls-Royce RB.163 Spey Mk.512-14DW, avionul avea C/N (construction number) 401 si oferea 92 de locuri. Era inceputul unui nou capitol pentru tara noastra, un capitol in care construiam avioane de pasageri sub licenta britanica.

 

Pe masura ce industria aeronautica a avansat intr-un ritm alert, restrictiile legate de zgomot s-au inasprit, ducand la retragerea treptata a acestor avioane din serviciul comercial. Astfel, YR-BRA a iesit din flota TAROM pe 30 aprilie 1991 si a fost inchiriat companiei Aero Asia, ajungand sa zboare in tari unde restrictiile legate de poluarea fonica erau mai relaxate. 

 

Inmatriculat AP-BFC (Aero Asia), avionul se afla acum pe aeroportul Henri Coanda, in apropierea hangarului tehnic TAROM, fiind folosit de ISU si pompieri pentru simularea unor situatii de urgenta: stingerea incendiilor, scoaterea unor persoane blocate inauntru, etc. Aeronava a ajuns intr-o stare destul de trista (nu mai are motoare, interiorul este gol, lipsesc numeroase butoane din cockpit), mai ales daca ne gandim la importanta avuta pentru aviatia romana si la stralucirea de odinoara.

 

Plecand de aici, Aeronews.ro si pasionatii de aviatie care ne-au contactat au initiat o campanie de mutare a avionului intr-un loc mai bun. Un muzeu ar fi ideal, asa cum toate tarile care isi respecta trecutul pastreaza exemplarele cu valoare istorica. Daca nu, un spatiu special amenajat in care sa poata fi admirat de public si fotografiat, o zona in care povestile legate de YR-BRA sa fie in prim-plan. Avand deja sustinerea celor care au lucrat la acest avion si a pasionatilor de aviatie, speram ca si autoritatile sa ne ajute. Reprezentantii Bucharest Airports, cei care detin aeronava, au spus ca ne vor spriini in campania noastra.

 

Totodata, cautam SPONSORI care sa ne ajute cu cheltuielile legate de transport, schimbarea look-ului si alte operatiuni menite a-i reda, pe cat posibil, stralucirea de odinioara. Daca sunteti de acord cu demersul nostru, semnati aceasta petitie si vom avea grija sa ajunga la persoanele / autoritatile care pot face ceva. Together we can make a difference!


Pagina de Facebook dedicata campaniei: www.facebook.com/rombac1eleven


UPDATE 15.02 / Petitia a fost semnata de peste 1100 de persoane. VA MULTUMIM!

Ne pare bine sa vedem ca initiativa noastra, de a-i gasi un “camin” mai bun lui YR-BRA, s-a bucurat de succes inca de la primele semnaturi. VA MULTUMIM ca sunteti alaturi de noi, atat celor care au semnat-o, cat si publicatiilor / persoanelor care au preluat demersul si l-au facut cunoscut. Pentru a avea cat mai multa greutate in fata celor responsabili si a ne atinge scopul, este important ca petitia sa fie semnata de cat mai multe persoane. Pentru update-uri legate de campanie urmariti constant pagina de Facebook de mai sus si spuneti-le si altora despre ea!