Permiteți circulația mașinilor cu numere străine pe teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă mai mare de 180 de zile.

ATENȚIE - SEMNĂTURA TREBUIE CONFIRMATĂ PE EMAIL, DUPĂ SEMNARE, CA SĂ FIE VALIDĂ!

Politica fiscală și vamală pentru anul 2023, aprobată de Parlament în lectură finală, prevede un șir de modificări și completări, inclusiv în privința termenului de aflare pe teritoriul R. Moldova a mașinilor cu numere străine.

„Au fost introduse modificări la termenul de aflare pe teritoriul R. Moldova a mijloacelor de transport aflate în declarare prin acțiune. Astfel, din data de 1 ianuarie, mijloacele de transport auto introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin și care dețin permis de conducere emis în țara în care au domiciliu, declarate prin acțiune, nu se pot afla pe teritoriul vamal al R. Moldova pe un termen mai mare de 180 de zile”, informează Serviciul Vamal.

Până acum, mașinile introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin și care dețin permis de conducere emis în țara în care au domiciliu puteau să se afle pe teritoriul vamal al R. Moldova pe un termen de până la 3 ani.

Posesorii de mașini cu numere ale altor state decât Republica Moldova, plătesc taxe pentru folosirea drumurilor, uneori taxele sunt mai mari decât cele pe care le plătesc cei care au mașinile înmatriculate în Moldova. Taxa de vignietă in Moldova este cea mai mare din Uniunea Europeană.

Există situații în care s-au format familii, unul din parteneri e din Moldova, iar altul din Ucraina sau România, dar locuiesc aici pe o perioadă și folosesc masina înmatriculată în statul în care unul dintre soți are domiciliu. S-a creat astfel o situație aberantă în care oamenii sunt forțați să-și înmatriculeze mașinile în Moldova, plîtind niște taxe eneorme de import, sau să le scoată din țară. Oamenii nu cred că vor alege nici una dintre variantele de mai sus și vor decide să lase tot ce au în Moldova, să-și ia familiile, copiii, bagajele și să plece din țară. Ar trebui să existe măcar excepții de la această lege, pentru statele cu care Republica Moldova are graniță terestră, pentru că fluxul de mașini și persoane dintre aceste state este mult mai mare decât cu alte state mai îndepărtate.

În încercarea de a părea corecte, autoritățile forțează oamenii să plece din Moldova, în loc să îi atragă să se întoarcă acasă, să-și facă aici familii și să-și dezvolte afaceri.

Observăm pe zi ce trece un sprijin tot mai mic pentru cei care vor să se întoarcă în Moldova, eu personal fiind unul dintre cei care probabil vor decide să abandoneze ideea că "îmi place Moldova și vreau să trăiesc aici", cetățean al României fiind.

Dacă doriți să facem o modificare a acestei legi care a fost aprobată fără o analiză amanunțită a efectelor sale, vă rog să semnăm această petiție.

Niculae Constantin    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Niculae Constantin să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.