Obligativitatea cursurilor de prim ajutor si reactii la dezastre

Au existat si, din pacate, vor mai exista situatii in care viata ne va fi pusa in pericol de diferite evenimente putin controlabile: foc, cutremur, inundatii. In aceste cazuri, tot din pacate, oameni nevinovati vor muri.

In aceste situatii, realitatea cruda este ca numarul victimelor poate creste direct proportional cu nivelul de panica.

Si daca nu am mai astepta exclusiv sa vina pompierii, salvarea, politia sa ne salveze din infern? Daca am avea un set de cunostinte minime referitoare la ce trebuie sa faci, cum sa te feresti, cum sa iti cresti sansele de supravietuire in aceste situatii? Daca nu noi, macar copiii nostri.

Nu cred ca exista vreun loc pe planeta aceasta care sa aiba suficienti medici, pompieri, jandarmi sa raspunda 100% eficient in astfel de situatii. Dar exista tari in care oamenii fac cursuri si simulari serioase de raspuns, de supravietuire si prim ajutor inca din scoala. Exista tari in care exista proceduri clare care nu elimina panica total (doar suntem toti oameni) dar care te ajuta sa o gestionezi macar atat cat sa iti dai o sansa la viata.

Nu putem schimba politicul, panza de paianjen, nu putem impune reguli de functionare ale diferitelor autoritati (macar teoretic cei care sunt in fruntea serviciilor de raspuns la situatii de criza stiu mai bine de ce regulamente au ei nevoie pentru a functiona).

Dar putem sa le cerem sa ne sprijine si pe noi sa stim ce sa facem! Nu doar sa ii asteptam pe ei ca sa avem pe cine da vina dupa aceea.

Exista in Romania organizatii de voluntari care pot sa te invete asta daca le ceri. Insa cine le cere? Inca functionam dupa principiul "lasa, nu mi se poate intampla chiar mie asa ceva". Semnam fise PSI la servici. Cu ochii inchisi. Pe acelasi principiu.

Daca esti de acord ca pregatirea pentru situatii de urgenta (inclusiv cursuri de prim ajutor) sa faca parte obligatoriu din curricula scolara si din fisa de post a tuturor, te rog semneaza! Si da mai departe! Nu putem fi luati in seama decat daca dam dovada de implicare!

Multumesc!

 

 


Greta Chetreanu    Contactați autorul petiției