Includerea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova în programul românesc de vaccinare

Expert Forum a solicitat azi Guvernului României să sprijine vaccinarea tuturor cetățenilor din Republica Moldova. În acest moment, Moldova nu oferă acces la vaccinare cetăţenilor ne-esenţiali, deci va exista adresabilitate bună pentru oferta românească de vaccinare o lungă perioadă de timp după adoptarea măsurii, în rândul tuturor categoriilor sociale, indiferent de regiune, grup etnic sau orientare politică. În același timp, infrastructura românească și importurile semnificative de vaccinuri ar permite României să asiste Republica Moldova în aceste momente dificile. 

Susțineți textul scrisorii pentru a ajunge cât mai repede și clar la decidenții din România!

 

Către:

Florin Cîţu, Prim-ministru
Dan Barna, Viceprim-ministru
Bogdan Aurescu, Ministru de Externe
Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătăţii

Ref:     Includerea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova în programul românesc de vaccinare 

Platforma românească de vaccinare permite programarea în centre de vaccinare aflate pe teritoriul României a cetăţenilor români rezidenţi în stânga Prutului. Aceasta e o măsură firească de asumare a responsabilităţii pentru sănătatea conaţionalilor noştri care nu au perspectivă realistă de acces la un vaccin sigur, certificat în UE.

Expert Forum (EFOR) este însă preocupat de soarta celorlalţi locuitori ai Republicii Moldova, care nu au cetăţenie română, dar sunt în contact apropiat cu aceştia, fiind adesea membri ai aceleiaşi familii. Există destule situaţii în care un soţ are dublă cetăţenie iar celălalt nu; ori în care părinţii mai în vârstă nu au apucat să-şi redobândească cetăţenia română, însă copiii lor da. Se crează astfel un clivaj artificial în accesul la vaccin – deci la perspectiva de normalizare a vieţii – între persoane care îşi duc traiul împreună.

Propunem generalizarea ofertei de vaccinare a României către Republica Moldova, în doi paşi:

  • Adaptarea actualei platforme online pentru a permite şi cetăţenilor moldoveni fără cetăţenie română, care au acte valabile emise de autorităţile din Chişinău, să se vaccineze în centrele aflate pe teritoriul României în aceleaşi condiţii în care o pot face acum cei cu dublă cetăţenie;
  • Includerea teritoriului Republicii Moldova în aria deservită de echipele mobile de vaccinare pentru zona rurală, când această etapă va fi lansată în România.Aranjamentele pentru verificarea identităţii şi componenţa echipelor mixte de vaccinare pe teritoriul Moldovei sunt detalii tehnice care se pot pune rapid la punct de ambele guverne. 

Condiţiile sunt favorabile pentru aceste măsuri:

  • Loturile masive de vaccin care vor sosi în România în următoarele două luni vor diminua substanţial listele de aşteptare; în plus, după atingerea nivelului de 30-35% persoane vaccinate, cererea spontană se va diminua (conform sondajelor) şi va spori rolul campaniei de informare; redirijarea unor cantităţi pentru uzul cetăţenilor moldoveni ar reprezenta un efort minimal şi ar fi bine primită de public.
  • Diversificarea vaccinurilor disponibile în România, în special după sosirea serului Johnson&Johnson ce se administrează într-o singură doză şi poate fi păstrat în condiţii normale, simplifică logistica de care e nevoie pentru echipele mobile.
  • Republica Moldova nu oferă în prezent acces la vaccinare cetăţenilor ne-esenţiali, deci va exista adresabilitate bună pentru oferta românească de vaccinare o lungă perioadă de timp după adoptarea măsurii, în rândul tuturor categoriilor sociale, indiferent de regiune, grup etnic sau orientare politică.

Este din ce în ce mai probabil ca Republica Moldova să aibă alegeri parlamentare anticipate în această vară, iar oferta românească de vaccinare ar veni în sprijinul organizării acestora, reducând teama cetăţenilor de a merge la urne şi generând un efect demonstrativ pozitiv pentru politicile de sănătate europene, corecte, transparente şi echitabile.

Aşa cum aţi declarat ieri, stimate domnule premier, nu trebuie “să divizăm suplimentar populaţia între vaccinaţi şi nevaccinaţi”; ceea ce e adevărat în România este la fel de adevărat în societatea de peste Prut, şi aşa traumatizată de diverse alte clivaje. Iar faptul că toate serurile vor fi dintre cele aprobate pentru utilizare de EMA va mări suplimentar încrederea publicului moldovean de toate orientările în această campanie de vaccinare.

Procedând astfel România nici măcar nu ar fi singura ţară din regiune care vaccinează cetăţeni străini: este ştiut că Serbia oferă aşa ceva în centre din Belgrad şi Novi Sad celor de peste hotare care pot veni acolo, din Bosnia, Croaţia ori chiar Austria. Iniţiativa are mare succes şi vizibilitate publică, deşi serurile sunt predominant de producţie chinezească sau rusească. Cu atât mai bine ar fi primită o campanie românească în Republica Moldova, cu vaccinuri folosite în Uniunea Europeană.

Dacă Serbia poate vaccina cetăţeni austrieci, nu există nici un motiv pentru care România să nu poată face acest lucru pentru populaţia unui stat mult mai mic cum este Republica Moldova.

Echipa EFOR

 

 

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Expert Forum va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...