In atentia Presedintelui Klaus Iohannis.

MEMORIU

Adresat Presedintelui Romaniei,
Domnul Klaus Werner Iohannis


Va transmit acest memoriu atat in calitate de presedinte al unei asociatii de vanatoare gestionara al unor fonduri cinegetice cat si in aceea de simplu vanator. In ultima perioada, in randul vanatorilor din Romania, s-a declansat o ampla dezbatere avand ca subiect modificarile legislative in materie, ce urmau sa se aprobe de catre Parlament. La sfarsitul lunii februarie, Camera Deputatilor a aprobat Propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii 407/2006 – Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic (Plx 280/2013).
Ca in orice domeniu de activitate din Romania, dupa 1989 activitatea de vanatoare a intrat intr-un proces de schimbare, de liberalizare. Principalul efect al liberalizarii a fost, introducerea, prin legislatia aprobata in perioada 2009-2010, a posibilitatii asociatiilor mici de vanatori de a gestiona fonduri cinegetice. Pana in momentul respectiv exista un monopol asupra gestionarii, detinut de catre Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania (AGVPS) si Romsilva, doua institutii care veneau, din punct de vadere al organizarii si mentalitatii, din perioada comunista. Odata cu modificarea procedurii de atribuire in gestiune a fondurilor cinegetice, in 2010-2011, s-a deschis drumul „privatizarii” in vanatoare, si multe fonduri cinegetice au fost preluate in vederea gestionarii, de catre vanatori constituiti in asociatii de vanatoare de dimensiuni mici (20-50 de membri), care de regula, detineau teren in cuprinsul fondului de vanatoare respectiv sau vanau frecvent pe zona respectiva, avand in gestiune unul, doua, maxim cinci fonduri cinegetice. Practic, aceasta schimbare a adus vanatorul mai aproape de activitatea de gestionare, a facut ca gestionarea unui fond de vanatoare sa devina mult mai personala si a sporit interesul membrilor asociatiei respective de a imbunatati numeric si calitativ populatia de animale salbatice de pe fondul cinegetic pe care il are in gestiune.
A doua mare schimbare intervenita in anul 2010 in procesul de modernizarea a vanatorii in Romania a fost generata de modificarea in legislatie, a definitiei vanatorului. Daca pana atunci, vanatorul, printre altele, trebuia sa fie „membru al unei asociatii de vanatoare” pentru a-si mentine calitatea de vanator, in 2010 aceasta prevedere a fost abrogata. Din acest moment, orice persoana din Romania care a implinit varsta de 18 ani, este apt din punct de vedere psihic, nu are cazier judiciar, a absolvit un stagiu de un an de zile la o asociatie de vanatoare si a promovat examenul de vanator, (dobandind astfel permisul de vanatoare, care este unic si se elibereaza in urma unei proceduri standard) poate participa la vanatoare, fara a fi OBLIGAT sa fie membru intr-o asociatie de vanatoare, si implicit, sa plateasca, impotriva vointei lui, o cotizatie anuala.
Aceste doua mari schimbari legislative aparute in perioada 2009-2010, au spart monopolul AGVPS si Romsilva, si au creat premizele dezvoltarii asociatiilor mici, denumite in mod frecvent „private”, desi atat aceste asociatii cat si AGVPS sunt constituite in baza Ordonantei de Guvern 26/2000. Efectul imediat al acestor modificari legislative s-a concretizat in demisii masive a membrilor vanatori din cadrul AGVPS, si implicit, refuzul acestora de a mai achita cotizatiile anuale, fapt ce a creat o problema financiara AGVPS-ului.
Am facut aceasta introducere mai ampla pentru a schita, in linii extrem de generale, cadrul in care se desfasoara vanatoarea in Romania, fiind o activitate mai putin comuna in tara noastra, existand insa cateva sute de mii de pasionati de vanatoare.
In anul 2013, un grup de parlamentari au initiat propunerea legislativa mentionata anterior, propunere care contine prevederi legislative menite sa oblige vanatorii ca, in mod fortat si independent de vointa lor, sa devina membrii unor asociatii de vanatoare, prin incalcarea unui drept fundamental din Constitutia Romaniei si a oricarui alt stat european: dreptul la libera asociere.
Art. 1 lit. u) din propunerea legislativa defineste vanatorul ca fiind „persoana fizica licentiata, membra a unei organizatii vanatoresti gestionara de fauna cinegetica, care practica vanatoarea in conditiile legii”. Sintagma „membra a unei organizatii vanatoresti gestionara de fauna cinegetica” introduce obligativitatea despre care vorbeam anterior, ca fiecare persoana care a dobandit calitatea de vanator, prin promovarea examenului de vanatoare, sa fie inregimentat intr-o asociatie. 
Prin definitie, asocierea este o actiune benevola a unei persoanei, un drept al acesteia si nu poate fi o obligatie, supusa sanctionarii. Prin esenta, o asociatie, indiferent de scopul acesteia, este un organism constituit prin libera asociere a membrilor, in vederea indeplinirii unor obiective comune, in vederea promovarii intereselor membrilor sai. 
Pentru o mai buna exemplificare si intelegere a fenomenului fac o comparatie cu procedura de dobandire a permisului de conducere. Orice persoana din Romania, care indeplineste conditiile de varsta si medicale prevazute de legislatia in vigoare, poate sustine examenul de conducere in urma caruia primeste un permis de conducere. Pana aici avem o similitudine perfecta intre conceptia legiuitorului referitor la modalitatea de dobandire a permisului de vanatoare si cea a permisului de conducere. Propunerea legislativa mai sus mentionata introduce insa, in cazul vanatorilor, obligatia de a fi „membru a unei organizatii vanatoresti gestionara de fauna cinegetica”, care, pentru conducatorii auto, s-ar transpune in obligatia de a fi membru al unei asociatii a conducatorilor auto, altfel persoana in cauza pierzandu-si dreptul de a mai conduce un autovehicul pe drumurile publice.
Sper ca simplitatea comparatiei sa fie indeajuns de convingatoare pentru a realiza cat de aberanta este aceasta conditie impusa vanatorilor!
Propunerea legislativa ce face obiectul acestui memoriu are multe elemente ce trebuie modificate. Promulgarea ei in forma adoptata de catre Parlament ar impune, in vanatoare, o mentalitate comunista, un mod de organizare caracteristic statului opresiv, in loc sa creeze cadrul general care sa faca posibila modernizarea acestei activitati si alinierea legislatiei noastre nationale la legislatia europeana. Incalcarea dreptului la libera asociere este unul dintre ele, si cred, cel mai important. Avand in vedere faptul ca institutia Presedintelui Romaniei nu are atributii legislative, nu le voi mentiona aici. Va cer insa, domnule Presedinte, sa nu promulgati aceasta lege si sa o retrimiteti spre analiza Parlamentului Romaniei. Eu voi incerca, atat cat imi permite procedura legislativa, sa apar interesele celor care au aceeasi pasiune cu mine, prin crearea unui cadru legislativ modern, permisiv, si care sa nu mentina sau sa creeze privilegii unor categorii de persoane sau institutii.
Va multumesc si astept cu interes reactia dumneavoastra.

Cu deosebit respect, 

Catalin Vrabie
Presedinte al Asociatiei Valea Neagra