Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#22528 COMUNICAT CONCEDIERE COLECTIVĂ OLTCHIM

2014-06-19 20:15

http://www.rominsolv.ro/comunicat-concediere-colectiva-oltchim/

15.05.2013

C O M U N I C A T

Obiectivul principal al consorţiului de administratori judiciari este reorganizarea activităţii Oltchim SA pe principii de performanţă şi productivitate, concomitent cu menţinerea în stare funcţională a activelor neutilizate. Pentru secţiile şi fabricile oprite (de ex. Arpechim este închis de 4 ani, Monomer de 4 ani, PVC de 2 ani etc), am decis revenirea la normalitate, respectiv păstrarea exclusiv a personalului necesar conservării.

Reducerea de personal vizează 929 de salariaţi (602 în Vâlcea şi 327 în Piteşti) şi are ca scop realizarea unei economii lunare de aproximativ 1.200.000 euro (14,4 milioane euro anual). Demn de remarcat este procentul mare (peste 60%) de salariaţi care au solicitat benevol să fie acceptaţi pe listele de disponibilizări.

Atenuarea impactului social al planului de disponibilizare se realizează prin dispozițiile legale în vigoare și prevederile Contractului Colectiv de Muncă al S.C. OLTCHIM S.A, iar criteriile de concediere sunt stabilite prin CCM Oltchim, Codul Muncii și Legea 85/2006 – privind procedura insolventei.

În ceea ce privește măsurile de protecție socială acestea se referă, în principal, la indemnizația de șomaj, venitul lunar de completare și nivelul salariilor compensatorii acordate conform Contractului Colectiv de Muncă Oltchim.

Conform art. 39 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;

b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;

c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.



Conform art. 8, al. 2 din Ordonanţa de Urgenţă 36/2013, venitul de completare se acordă lunar pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă a persoanelor concediate, după cum urmează:

- 12 luni, pentru persoanele care au o vechime in munca intre 3 ani si pana la 10 ani;

- 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca intre 10 ani si pana la 15 ani;

- 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca intre 15 ani si pana la 25 de ani;

- 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de cel putin 25 de ani;



De asemenea, conform art. 38, alin. b din Contractului Colectiv de Munca al S.C. OLTCHIM S.A. salariatii concediati vor beneficia de o indemnizatie de concediere in functie de vechime, astfel:

1. 17.106 lei pentru o vechime intre 0 – 5 ani, reprezentând o suma netă echivalentă cu 6 salarii medii brute existente în S.C. Oltchim S.A., la data concedierii;
2. 34.212 lei pentru o vechime intre 5 – 15 ani, reprezentând o suma netă echivalentă cu 12 salarii medii brute existente în S.C. Oltchim S.A., la data concedierii;
3. 51.318 lei pentru o vechime mai mare de 15 ani, reprezentând o sumă netă echivalentă cu 18 salarii medii brute existente în S.C. Oltchim S.A., la data concedierii;



De exemplu, un salariat Oltchim cu un salariu de 1.500 lei net şi 20 de ani vechime, va beneficia cu titlu de protecţie socială în urma concedierii colective, de următoarele facilităţi:

Primele 12 luni va avea un venit lunar de 1.500 de lei compus din indemnizaţie de şomaj în valoare de 525 lei şi venit de completare de 975 lei,
Următoarele 10 luni va avea un venit lunar de completare de 975 lei,
La care se adaugă 51.318 lei reprezentând salarii compensatorii.

Raspunsuri


Musafir

#22529 Re: COMUNICAT CONCEDIERE COLECTIVĂ OLTCHIM

2014-06-19 20:41:14

#22528: - COMUNICAT CONCEDIERE COLECTIVĂ OLTCHIM

SI AICI INTERVINE "INGINERIA" JURIDICA A LUI PIPEREA ... ADICA INSELACIUNEA SI OMISIUNEA
SI NU UITATI CA ATUNCI CAN AU FACUT DISPONIBILIZARILE AU TRAMBITAT PESTE TOT CA ACESTEA AU FOST FACUTA LA CEREREA A PESTE 50% DINTRE DISPONIBILIZATI - INSELATI DE MIRAJUL COMUNICATULUI ADMINISTRATORILOR CARE SPUNEAU CA SE DAU SALARIILE COMPENSATORII, OMITAND DELIBERAT SA SPECIFICE SI DATA PLATII ACESTORA.

"Potrivit dispoziţiilor art. 215 alin. 3 C.p., constituie infracţiunea de înşelăciune în convenţii, inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul, în condiţiile stipulate.

Pentru aplicarea acestui text se cere ca, fie la încheierea contractului, fie pe parcursul executării, inculpatul să fi întreprins acţiuni de inducere în eroare prin mijloacele prevăzute de lege şi numai în acest fel să fi determinat cealaltă parte să încheie sau să execute contractul.

Ca urmare, pentru a reţine existenţa infracţiunii de înşelăciune, instanţa trebuie să constate în ce constă inducerea în eroare şi dacă datorită acestei erori, partea vătămată a săvârşit vreo acţiune sau omisiune de pe urma căreia a suferit vreo pagubă materială."

 

"ART. 17 Noul Cod Penal 2014 Săvârşirea infracţiunii comisive prin omisiune

Infracţiunea comisivă care presupune producerea unui rezultat se consideră săvârşită şi prin omisiune, când:

a) există o obligaţie legală sau contractuală de a acţiona;

b) autorul omisiunii, printr-o acţiune sau inacţiune anterioară, a creat pentru valoarea socială protejată o stare de pericol care a înlesnit producerea rezultatului."