Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Quoted post


Musafir

#144 Re:

2014-02-12 23:35

#142: EU SUNT DANUTZ -

domnule danutz, diferenta este ca intr-o sapatura arheologica, daca nu se face cum trebuie, erorile nu mai pot fi reparate. nu poti pune la loc pamantul si sa fie ca nou.

Raspunsuri

EU SUNT DANUTZ

#147 Re: Re:

2014-02-13 00:05:38

#144: - Re:

Sunt curios cum rezolvati aceasta problema cu artefactele gasite pe terenurile arabile unde sunt miscate de cel putin 2 ori pe an?

Cornelius

#154 Re: Re:

2014-02-13 07:11:26

#144: - Re:

Vad ca o tineti una si buna cu sapatura arheologica.

Ati intrat macar pe youtube sa vedeti cum functioneaza un detector de metale?

Chiar va place tuturor sa trageti concluzii in baza propriilor prejudecati?

In cazul a 99,9% dintre ele, "sapatura arheologica" inseamna o groapa de maxim 30 de cm adancime si diametru aproximativ egal, pentru a "distruge contextul" si gasi (aici doar in 5% din cazuri + sau - ) o fibula, moneda , nasture, etc. , artefacte oricum iesite din context prin actiunea mecanica a radacinilor plantelor, eroziunii, cartitelor, etc.

Observ o alta prejudecata impamantenita si la domnul cu jalba, aceea ca artefactele se gasesc in situri arheologice.

Inseamna ca toata suprafata Romaniei este sit arheologic, exeptie facand doar peretii verticali ai prapastiilor .

Faceti un efort de imaginatie si incercati sa vizualizati cu ochii mintii (ei as...cer prea mult) traseul parcurs de un singur om in decursul vietii sale si pe unde ar putea pierde un obiect, inmultiti cu cateva sute de miloane si multiplicati-l cu (sa zicem) 3500.

Ei...ce a mai ramas?

Apropo, tezaurul gasit de Iulian a fost gasit intr-o rapa izolata (evident un loc putin circulat, ideal pentru a ascunde ceva) departe de orice asezare umana, absolut departe de orice sit arheologic cunoscut sau necunoscut, reperat sau nereperat.

De distrugerea contextului nici nu poate fi vorba, parte din tezaur fiind deja alunecat la vale.

Ar fi multe de discutat, dar trebuie si un interlocutor sa ne asculte.

Pana cand il vom gasi, vom continua sa practicam acest nobil hobby, bineinteles respectand legea in vigoare cu toate imperfectiunile si lacunele ei.

Pentru gurile rele si interpretii de opinie, as dori sa subliniez faptul ca sunt peste patru ani de zile de cand incercam o colaborare cu specialistii si luarea tuturor masurilor pentru a impiedica orice detectorist sa aduca cea mai mica paguba patrimoniului istoric national sau sa fie confundat cu braconierii.

Mereu am cerut si in continuare o vom face, o legislatie si un raport detectorist -arheolog pe sistemul UK.

Foarte important:

Astept de la initiatorul acestei petitii cel putin scuzele de rigoare fata de domnul Enache pentru acuzele total nefondate la adresa acestuia, daca nu o veti face sunteti un rebut uman.