Votati pentru mentinerea religiei in scoli

Juliana

/ #3257 Re: Re: Re: Re: Re: celei scârbite de biserică

2015-03-06 13:44

#3249: - Re: Re: Re: Re: celei scârbite de biserică  

 Toate cultele din romania beneficiaza de bani de la buget.

Acum noi facem discutia asta absolut inutil avand in vedere ca dvs stiti bine cum sunt impartiti banii, insa nu-i problema, reluam. 

In fiecare an atunci cand este conceput bugetul pentru urmatorul an, ministerului culturii si cultelor primeste un procent din PIB. Secretariatul cultelor, cel care se ocupa strict de culte, imparte mare parte din banii destinati cultelor direct bisericii ortodoxe, avand in vedere faptul ca are cei mai multi aderenti, si da asta se face cum spuneti mai sus "pe proiecte". Totusi, acum nu suntem noi toti neinformati sau ignorati. La acesta suma se mai adauga si bani din excedentul bugetar, din fondul de rezerva si etc. Mai ales daca este an electoral, pentru ca dupa cum vedem dupa grafice din anii '90 pana in prezent, in anii electorali aceste sume se multiplica de cateva ori. 

Deci in concluzie, traseul banilor catre BOR are multe surse si multe cai, ajungand de multe ori in punctul in care iti este greu sa tii evidenta.

Totusi, problema intervine atunci cand Biserica nu procedeaza ca orice alta institutie publica (pe bune dreptate, sustine ca nu este si nu exista obligativitatea) si nu ofera transparenta. Nu ofera bilantul. Nu ne explica noua "muritorilor de rand" cum anume cheltuie ea banii.Iar de aici avem doua posibilitati.

Fie biserica se separa cu totul de stat si se autofinanteaza din afacerile pe care le detine, din contributia credinciosului si alte surse grase de venit pe care le mai are, ori procedeaza ca orice alta institutie si ofera transparenta.

Si cand spun sa ofere transparenta ma refer ca atunci cand vrea sa construiasca biserica X, atunci o face legal ca orice alta institutie a statului. Cu studiu de impact, fezabilitate. Cu proiect si estimare. Apoi bineinteles, contracteaza firma ce executa acesta lucrare prin licitatie publica prezentata pe SEAP. In felul asta publicul larg vede cat anume costa o biserica, cine o face si cat incaseaza pentru ea. La fel, prin studii preliminare, vom vedea daca prezenta biserici X este una necesara, daca nu cumva exista prea multe biserici concentrare intr-un spatiu prea ingust.

Toate astea nu se intampla astazi iar asta nu este corect fata de omul de rand care are un salariu mizer la stat, fata de copii ce au o alocatie de 42 de lei si nici fata de batranii cu pensie minima. Nu este corect nici pentru mine din moment ce platesc taxe unui stat "european"si o fac tocmai pentru ca statul sa imi ofere mie infrastructure. sa imi ofere spitale decente. Sa imi ofere scoli pentru copii mei. 

Iar cum este posibil ca eu in calitatea de cetatean al acestei tarii, unul de buna credinta, sa nu devin frustrat cand pe un camp aproape uscat, mai rasare ici colo cate o biserica?

Stiti, sora si cumnatul meu sunt medici cercetatorii. Pentru ca ei sa faca in Romania un centru de cercetare si sa ofere ocazia copiilor cu afectiuni psihiatrice sa  se trateze in conditii bune in tara noastra de medici specializati, s-au caciulit ani de-a randul la ministere.

Nu s-a putut.

Nu au existat bani pentru a le da o sansa copiilor. 

Valoarea totala a proiectului era undeva la 20 mil de euro, bani care nu s-au gasit la noi in tara, astfel incat parintii ce au copii care sufera de afectiuni psihiatrice grave cum ar fi epilepsia, tetrapareze si alte afectiuni de acest gen, inca apar la tv cerand sustinere financiara pentru a-si trata copii in strainate.

Iar toate astea se intampla in timp ce conform unui studiu, din 1990 pana in anul 2012, statul i-a dat bisericii aproximativ suma de 800 milioane de dolari. 

UNDE ESTE CORECTITUDINEA?

Pe langa alinarea sufleteasca, nu mai avem noi oare nevoie si de stiinta. De ceva care sa intervina acolo unde partea spirituala nu are cum sa ajunga?

Este corect pentru parintii care isi privesc neputinciosi copii, stiind bine ca viata copilului lor se cantareste in bani, sa ii vada cum acestia se sting in bratele lor pentru ca STATUL NU ARE BANI?

In 2015 in Romania, copii mor pentru ca statul nu are bani de investit in aparate moderne. In medici specialisti. IN MEDICAMENTE.  Viata unui copil in ziua de azi costa bani, iar eu va intreb asa :

Cum se uita dumnezeu la biserica Romana si la inalti prelati cand vad ca in spitale mor copii cu zile iar biserica mai incaseaza o transa de cateva milioane de euro sa mai faca o biserica, sa mai repare alta?

CUM SE UITA DUMNEZEU LA BISERICA?