Votati pentru mentinerea religiei in scoli

Juliana

/ #3255 Re: Re: Re: Re: Re: celei scârbite de biserică

2015-03-06 12:28

#3247: - Re: Re: Re: Re: celei scârbite de biserică  

 Eu nu spun absolut nimic. Doar am pus problema faptului ca noi Romanii nu suntem un stat izolat, un stat in care putem sa mergem la infinit cu niste cutume si obiceiuri ce ataca sistematic drepturile minoritatii, pentru ca asta nu inseamna democratie ci este definita ca fiind o dictatura a majoritatii. 

Romania se afla de 8 ani intr-un continuu proces de adaptare care va mai dura ceva timp, si dupa cum vedeti, facem aceasta adaptare in etape. Telul fiind unul singur, ca in maxim 10 ani sa putem sa fim cetateni europeni bine definiti atat la nivel individual, cat si la nivel de stat. La fel cum intrarea in spatiul Schengen este o prioritatea, apoi trecerea la euro, secularizarea va si si ea un proces firesc. Tine de civilizatie si se separarea corecta a bisericii de stat. 

Si nu am insinuat ca bisericile vor disparea, insa se vor imputina cu siguranta odata pusa biserica romana in punctul in care singura sursa de venit a acesteia va fi contributia credinciosului si eventualul profit al afacerilor bisericesti. Lucru care este de altfel natural sa se intample.

Am facut o paralela catre tarile occidentale pentru ca ei s-au lovit de acest fenoment. Biserica in occident s-a vazut la un moment dat in imposibilitatea de a sustine financiar intretinerea tuturor bisericilor, asa ca s-au restrans si au scos cladirile la vanzare. 

Din nou folositi mai sus un atac la persoana ca mi-se pare cel putin nepotrivit. Nu sunteti in masura sa cunoasteti daca eu am o parte spirituala sau nu, si nici nu sunteti in masura sa decideti daca doar crestinii ortodoxi au o parte spirituala dezvolatata sau nu.

Sunt romano-catolicii mai putin spirituali?

Sunt budistii mai putin spirituali, desi sunt cunoscuti pentru ca petrec zile intregi in stadiu de meditare, iar in cercuri inchise ale calugarilor tibetani se obtine levitatia prin meditatie intensa?

Partea spirituala a individului este componenta ce vine in forma obligatorie, tine doar de noi daca si cum o cultivam, insa acesta pozitie a bisericii, sau mai bine zis a crestinilor practicanti, cum ca daca nu esti ortodox nu ai o spiritualitate dezvoltata, este o greseala grava de morala. Si nu va contrazic eu, ci va contrazice lumea larga.

Crestinii ortodoxi sunt o minoritatea de glob. Sunt de altfel si o minoritate in crestinatate  avand in vedere ca numarul crestinilor ortodoxi numara un procent de 9 % in lume, pe langa un procent de 53% al catolicilor, iar acest calcul a fost facut raportat la numarul crestinilor la general. Totusi, in lume sunt peste 7 miliarde de oamenii din care aproximativ 2.2 miliarde sunt crestini. Din teoria dvs sa intelegem ca noi ortodoxi care suntem gasiti in tarile Est Europene, suntem cei mai buni si cei mai spirituali? pentru ca daca acesta  este teoria, atunci gresiti iarasi.

Eu cand ma uit spre tarile civilizate nu vad deloc oameni morti sufleteste, ci vad o civilizatie multiculturala spre care tind. O civilizatie de oameni echlibrati, toleranti  si cu ideei inovative din care toti putem creste. 

Acesta conceptie de sine precum ca suntem un popor sfant si perfect, binecuvantat de dumnezeu, a facut bine romanilor atunci cand am fost asupriti. A fost un motor ce ne-a dat puterea de a trece mai departe, in a depasi perioade negre prin care noi romanii am trecut. Am trecut insa de partea in care propaganda este painea noastra cea de toate zilele. Este momentul in care nu trebuie doar sa ne multumim ca existam ci sa evoluam in persoane mai bune, mai tolerante, mai ales la nivel spiritual.

La fel cum dvs considerati ca este absolut necesar ca si copii sa aiba dreptul de a studia religia in mod confesional, (lucru cu care sunt de acord si il respect), eu consider ca nu trebuiesc toti obligati sa gandesca la fel. De exemplu, eu imi doresc foarte tare ca si copilul meu sa invete ca este o fiinta unica in univers, ca trebuie sa aiba incredere in el, si ca atunci cand ai toate orizonturile deschise, atunci cand ai de partea ta toata informatia pe care o poti asimila, poti ajunge departe.

Inca o data, eu nu vad o lupta aici pentru ca nu am venit sa va spun dvs sa nu mai fiti credincios, nu am venit sa va spun cum sa va cresteti copilul sau in cine sa credeti. Eu am pretins doar ca am acelesi drepturi si vreau ca ele sa fie respectate.

Cat despre biserica imi mentin ideea si o voi mentine cat traiesc. Sunteti crestini ortodoxi, insa folositi proprii bani pentru biserica. Biserica nu are de ce sa ia bani de la stat, nu in general, dar mai cu precadere acum cand intreaga noastra societate se afla in impas si nu avem strictul necesar. Nu avem spitale. Nu avem scoli. Nu avem asistenta sociala.