Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

#8101 Re:

2013-09-27 05:51

#8053: -

Vuza s-a scapat cind a vizitat Pitestiul ca nu e interesat decit de 5 % din Oltchim, asa ca nu se poate crede absolut nimc din ce declara acest specimen, care habar nu are cu ce se maninca petrochimie, daramite sa mai investeasca in sistem integrat cum se lauda, asa ca aveti grija la cine puneti botul, ca numai minciuni se baga, ca de, avem parte de cel mai tare Pinochio la guvernare !


Musafir

#8102 bani bonuri?

2013-09-27 07:57

stie cineva ceva? Conducerea un raspuns va rog?

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2013-09-27 10:41


Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2013-09-27 10:46



Musafir

#8105

2013-09-27 12:04

Eu nu doresc INCHIDEREA ACESTEI
PETITII!
In lipsa comunicarii celor care trebuie
sa comunice cu noi salariatii (liderii
de sindicate, sefii nostri, directorii
nostri) trebuie sa avem, cat de cat, o
sursa de informare cu privire la ceea
ce se intampla in combinat si cred ca
nu suntem prosti, cum ne cred si ne
vor unii; stim sa deosebim adevarul
de realitate.
Au fost unii care au crezut si au
activat in "victoria", au fost unii care
au simpatizat "victoria" ... dar s-au
dezis cu totii si s-au indepartat de
"victoria" (Ilinescu, Toanta, Covrescu,
Trasca, chiar si eu, etc.) pentru ca s-
au simtit tradati, umiliti, amenintati
si abandonati de conducerea acestui
sindicat, in stilul si cu mijloacele unor
excroci, sa zicem sentimentali (pentru
ca ne-au promis pastrarea locurilor
de munca, capacitate de productie de
cel putin 65%, categorii si sporuri
mai mari, etc.) ca sa nu le zicem
ordinari.

Musafir

#8106

2013-09-27 12:07

Tu eşti caiboul lui cernev?

Musafir

#8107 Re: GATA

2013-09-27 13:08


Musafir

#8108 Piperea: "Licitaţia pentru vânzarea Ramplast, pe 8 octombrie" BURSA 27.09.2013

2013-09-27 13:12

http://www.bursa.ro/_img/articole/217855.gif...

http://www.bursa.ro/?s=companii_afaceri&articol=217855

* Vosganian: "Prin vânzarea Ramplast, Oltchim nu doar va ieşi din moarte clinică, ci poate să treacă la saloanele cu cei care abia aşteaptă externarea"
Licitaţia pentru vânzarea Ramplast, activ care aparţine Oltchim, ar urma să aibă loc în data de 8 octombrie, după cum ne-a spus avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului aflat în insolvenţă.
Potrivit unor surse din piaţă, procedura de licitaţie ar urma să aibă loc ca urmare a faptului că ar mai fi apărut o companie interesată de Ramplast, pe lângă Dynamic Selling Group, societate despre care se vehiculează că ar dori să achiziţioneze activul Oltchim profilat pe producţia de PVC.
De vânzarea Ramplast ar depinde soarta Oltchim, finanţarea combinatului fiind legată cu înstrăinarea acestei societăţi, în urma căreia se estimează că vor fi obţinute 7 milioane de euro.
Faptul că Ramplast ar putea fi vândută a fost confirmat ieri şi de ministrul Economiei, Varujan Vos¬ganian, care a subliniat că firma interesată de acest activ este un furnizor din zona Galaţi-Brăila, subliniind că săptămâna viitoare vor fi comunicate detalii suplimentare.
Ministrul de resort susţine că "marea importanţă" a acestei tranzacţii este că Oltchim poate redeveni bancabilă, acest lucru înseamnând că "nu doar a ieşit din moarte clinică, ci poate să treacă la saloanele cu cei care abia aşteaptă externarea".
Surse din combinat ne-au spus că Oltchim nu a mai furnizat materie primă pentru Ramplast din anul 2008, când piaţa imobiliară a suferit un recul puternic în urma crizei.
"Dynamic Selling Group furnizează Ramplast materia primă, iar societatea produce profilele pe care firma gălăţeană le exportă în Ucraina şi Republica Moldova. Producţia Ramplast în acest sistem de lohn este mică, iar Ramplast este captiv comenzilor Dynamic Selling Group. Piaţa de tâmplărie termoizolantă din România este în cădere liberă, fără să dea semne de revenire", ne-au precizat sursele citate.
Potrivit lui Gheorghe Piperea, banii din vânzarea Ramplast vor fi folosiţi pentru procesul de producţie din combinat, în condiţiile în care CEC Bank a anunţat că nu va acorda un nou împrumut pentru Oltchim.
"Din sectorul bancar, ne rămâne finanţarea de la Piraeus Bank şi de la Banca Transilvania. Dosarele de creditare au fost finalizate şi aşteptăm acordul final al celor două bănci", ne-a mai spus avocatul Piperea.
Anunţul administratorilor judiciari ai Oltchim (Rominsolv şi BDO) că vor să facă rost de bani pentru combinat din vânzarea Ramplast a stârnit o nouă furtună în Vâlcea. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acţionarii Dynamic Selling Group sunt Gabriel Stoian (75%) şi Cristian Stoleru (25%).
* Vosganian: "Valoarea de piaţă a Oltchim se ridică undeva la 250-300 de milioane de euro"
Creditorii Oltchim Râmnicu-Vâlcea urmează să se întâlnească astăzi pentru a stabili modalităţile de finanţare pe termen scurt a companiei, a anunţat, ieri, Varujan Vosganian.
Ministrul Economiei a subliniat: "Pierderile la Oltchim au coborât de la cinci milioane de euro, în februarie, când a început insolvenţa, la câteva sute de mii în iulie, intrând chiar pe un uşor profit în august, în luna septembrie această situaţie putând, probabil, să se stabilizeze. Nu putem să păstrăm acest nivel, însă, dacă nu facem anumite cheltuieli, care se ridică la 12-15 milioane de euro. Pentru atragerea acestor bani există o ofertă din partea unor bănci şi posibilitatea vânzării Ramplast".
Următorul pas îl constituie prezentarea raportului de evaluare a combinatului, iar creditorii sunt invitaţi să afle care este valoarea de piaţă făcută de o echipă puternică de expertiză, potrivit lui Vosganian, care a declarat: "Nu pot să vă dau cifra, dar cred că valoarea de piaţă pe care o vor propune administratorii judiciari se ridică undeva la 250-300 de milioane de euro. În clipa când creditorii îşi stabilesc oferta, atunci încep negocierile. Socotesc că în jur de 10 octombrie începem negocierile efectiv".
Potrivit Ministerul Economiei, de Oltchim s-au arătat interesaţi mai mulţi investitori, printre care consorţiul PCC-Fortissimo Capital, Yildirim Turcia, dar şi SIF-urile, care vor să formeze un consorţiu pentru a investi în combinat, împreună cu Chimcomplex Borzeşti, Salrom şi Tricon Energy. Şi ruşii de la Oil Gas Trade (OGT) LLC vor să preia Oltchim, promiţând investiţii de 300 de milioane de euro. Tot de Oltchim este interesată şi banca rusească de investiţii VTB Capital.

EMILIA OLESCU


Musafir

#8109 Re: Re: Re: Re: Re: respect

2013-09-27 13:14

#8052: LOTRU - Re: Re: Re: Re: respect

bai rahat umplut cu cacao ,nu vrei sa intelegi ca aici e vorba de un tradator si nu un hot tambalagiule mincami ai;


Musafir

#8110 Creditorii Oltchim caută finanţare pe termen scurt

2013-09-27 13:16

http://www.curierulnational.ro/poze-cnr/188470maxim.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.curierulnational.ro/Actualitate/2013-09-27/Creditorii+Oltchim+cauta+finantare+pe+termen+scurt

Vosganian: Există o ofertă din partea unor bănci, iar Divizia Ramplast ar putea fi vândută către un furnizor din zona Galaţi - Brăila

Creditorii Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) s-au întâlnit, ieri, pentru a stabili modalităţile de finanţare pe termen scurt a companiei, ministrul Varujan Vosganian aproximând că valoarea de piaţă pe care o vor propune administratorii judiciari ai combinatului s-ar putea situa între 250 şi 300 milioane de euro. Totodată, pentru a contribui la atragerea de fonduri, divizia Ramplast ar putea fi vândută către un furnizor din zona Galaţi - Brăila, urmând ca în decursul săptămânii viitoare să fie comunicate detalii în acest sens, a mai precizat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
"Pierderile la Oltchim au coborât de la cinci milioane euro în februarie, când a început insolvenţa, în august a intrat chiar pe uşor profit, în septembrie probabil se va stabiliza. Nu putem să schimbăm acest nivel fără să (...) facem anumite cheltuieli, care se ridică la 12-15 milioane de euro. Pentru atragerea acestor bani există o ofertă din partea unor bănci şi posibilitatea vânzării Ramplast", a declarat, ieri, ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă.
Ministrul Economiei a subliniat că "marea importanţă" este conferită de posibilitatea ca Oltchim să redevină bancabil, iar acest lucru înseamnă că "nu doar a ieşit din moarte clinică, ci poate să treacă la saloanele cu cei care abia aşteaptă externarea", a declarat Vosganian.
Creditorii urmează să ia la cunoştinţă raportul de evaluare a combinatului şi totodată, să afle care este valoarea de piaţă făcută de o echipă puternică de expertiză.
"Nu pot să vă dau cifra, dar cred că valoarea de piaţă pe care o vor propune administratorii judiciari e undeva la 250-300 milioane de euro. În clipa când creditorii îşi stabilesc oferta, atunci încep negocierile. Socotesc că în jur de 10 octombrie începem negocierile efectiv", a mai spus ministrul.
La începutul lunii septembrie Varujan Vosganian a anunţat că, în perioada 20-30 septembrie, administratorii judiciari ai Oltchim vor definitiva construirea unui vehicul de investiţii, un "Oltchim eliberat de povara datoriilor", pentru care va fi fixat un preţ de vânzare şi vor începe negocierile.
Conform celor declarate de ministrul Economiei, mulţi investitori, individual sau în consorţiu, s-au arătat interesaţi de Oltchim, în ultima perioadă, SIF-urile având astfel intenţia să formeze un consorţiu pentru investiţii la Oltchim, a cărui activitate ar urma să fie integrată cu cea a Chimcomplex Borzeşti. În aceeaşi măsură, fondul de investiţii israelian Fortissimo Capital şi PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim, au anunţat că vor forma un consorţiu pentru privatizarea combinatului chimic, alt investitor interesat de Oltchim fiind şi producătorul de crom Yildirim din Turcia.
Statul a eşuat, anul trecut, în încercarea de a privatiza Oltchim, controlat de Ministerul Economiei, combinatul chimic aflându-se în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an.

Unul

#8111 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: respect

2013-09-27 13:19

#8104: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: respect

Ai coborat acest dialog prea jos pt. mine. Cred ca si maicata are morti, dar eu nu pot spune nimic despre ea. Chiar nu are nici-o vina.


Musafir

#8112 Re: Re: GATA

2013-09-27 13:26

#8107: - Re: GATA

goanga e mata ba  ga   neam    minuta   ,sti tu unde,


Musafir

#8113 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: respect

2013-09-27 13:30

#8111: Unul - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: respect

pt unul;esti un rahat si un lingau imputit ,asa ca ciocu mic,ca uite acusi acusi acusi,va da muie ,cine credeti       roibulus


Musafir

#8114 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: respect

2013-09-27 13:52

#8111: Unul - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: respect

sa taci in mata 8111 ,ca  mata e vinovata ca te a cacat muist ,tradator de oltchim si cernevist ce te a fact natura din greseala ,dar nu tacto jo li


Musafir

#8115

2013-09-27 14:12

Baaaa, voi va cunoasteti, sau aveti placerea doar a va injura ??? GATA STOP ! Mai avem treaba si cu ceea ce se intampla cu Oltchim si Arpechim, nu ca aveti voi ceva de impartit iintre voi.


Musafir

#8116 Piperea: "Licitaţia pentru vânzarea Ramplast, pe 8 octombrie" BURSA 27.09.2013

2013-09-27 14:20

http://www.bursa.ro/_img/articole/217855.gif...


BURSA 27.09.2013


* Vosganian: "Prin vânzarea Ramplast, Oltchim nu doar va ieşi din moarte clinică, ci poate să treacă la saloanele cu cei care abia aşteaptă externarea"

Licitaţia pentru vânzarea Ramplast, activ care aparţine Oltchim, ar urma să aibă loc în data de 8 octombrie, după cum ne-a spus avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului aflat în insolvenţă.

Potrivit unor surse din piaţă, procedura de licitaţie ar urma să aibă loc ca urmare a faptului că ar mai fi apărut o companie interesată de Ramplast, pe lângă Dynamic Selling Group, societate despre care se vehiculează că ar dori să achiziţioneze activul Oltchim profilat pe producţia de PVC.

De vânzarea Ramplast ar depinde soarta Oltchim, finanţarea combinatului fiind legată cu înstrăinarea acestei societăţi, în urma căreia se estimează că vor fi obţinute 7 milioane de euro.

Faptul că Ramplast ar putea fi vândută a fost confirmat ieri şi de ministrul Economiei, Varujan Vos¬ganian, care a subliniat că firma interesată de acest activ este un furnizor din zona Galaţi-Brăila, subliniind că săptămâna viitoare vor fi comunicate detalii suplimentare.

Ministrul de resort susţine că "marea importanţă" a acestei tranzacţii este că Oltchim poate redeveni bancabilă, acest lucru înseamnând că "nu doar a ieşit din moarte clinică, ci poate să treacă la saloanele cu cei care abia aşteaptă externarea".

Surse din combinat ne-au spus că Oltchim nu a mai furnizat materie primă pentru Ramplast din anul 2008, când piaţa imobiliară a suferit un recul puternic în urma crizei.

"Dynamic Selling Group furnizează Ramplast materia primă, iar societatea produce profilele pe care firma gălăţeană le exportă în Ucraina şi Republica Moldova. Producţia Ramplast în acest sistem de lohn este mică, iar Ramplast este captiv comenzilor Dynamic Selling Group. Piaţa de tâmplărie termoizolantă din România este în cădere liberă, fără să dea semne de revenire", ne-au precizat sursele citate.

Potrivit lui Gheorghe Piperea, banii din vânzarea Ramplast vor fi folosiţi pentru procesul de producţie din combinat, în condiţiile în care CEC Bank a anunţat că nu va acorda un nou împrumut pentru Oltchim.

"Din sectorul bancar, ne rămâne finanţarea de la Piraeus Bank şi de la Banca Transilvania. Dosarele de creditare au fost finalizate şi aşteptăm acordul final al celor două bănci", ne-a mai spus avocatul Piperea.

Anunţul administratorilor judiciari ai Oltchim (Rominsolv şi BDO) că vor să facă rost de bani pentru combinat din vânzarea Ramplast a stârnit o nouă furtună în Vâlcea. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acţionarii Dynamic Selling Group sunt Gabriel Stoian (75%) şi Cristian Stoleru (25%).

Vosganian: "Valoarea de piaţă a Oltchim se ridică undeva la 250-300 de milioane de euro"

Creditorii Oltchim Râmnicu-Vâlcea urmează să se întâlnească astăzi pentru a stabili modalităţile de finanţare pe termen scurt a companiei, a anunţat, ieri, Varujan Vosganian.

Ministrul Economiei a subliniat: "Pierderile la Oltchim au coborât de la cinci milioane de euro, în februarie, când a început insolvenţa, la câteva sute de mii în iulie, intrând chiar pe un uşor profit în august, în luna septembrie această situaţie putând, probabil, să se stabilizeze. Nu putem să păstrăm acest nivel, însă, dacă nu facem anumite cheltuieli, care se ridică la 12-15 milioane de euro. Pentru atragerea acestor bani există o ofertă din partea unor bănci şi posibilitatea vânzării Ramplast".

Următorul pas îl constituie prezentarea raportului de evaluare a combinatului, iar creditorii sunt invitaţi să afle care este valoarea de piaţă făcută de o echipă puternică de expertiză, potrivit lui Vosganian, care a declarat: "Nu pot să vă dau cifra, dar cred că valoarea de piaţă pe care o vor propune administratorii judiciari se ridică undeva la 250-300 de milioane de euro. În clipa când creditorii îşi stabilesc oferta, atunci încep negocierile. Socotesc că în jur de 10 octombrie începem negocierile efectiv".

Potrivit Ministerul Economiei, de Oltchim s-au arătat interesaţi mai mulţi investitori, printre care consorţiul PCC-Fortissimo Capital, Yildirim Turcia, dar şi SIF-urile, care vor să formeze un consorţiu pentru a investi în combinat, împreună cu Chimcomplex Borzeşti, Salrom şi Tricon Energy. Şi ruşii de la Oil Gas Trade (OGT) LLC vor să preia Oltchim, promiţând investiţii de 300 de milioane de euro. Tot de Oltchim este interesată şi banca rusească de investiţii VTB Capital.
EMILIA OLESCU


Musafir

#8117 Arges: Dispariţia ARPECHIM a fost negociată chiar de la privatizarea PETROM

2013-09-27 14:32

http://www.promptmedia.ro/images/stories/ENERGIE/arpechim%20pitesti.jpg...

 

 

 

 

 

http://www.promptmedia.ro/anchete/38405-piteti-dispariia-arpechim-a-fost-negociat-chiar-de-la-privatizarea-petrom-

STIRI - ANCHETE

105479 - 13112011 – Dezvăluiri conţinute într-un raport SRI, citate de Jurnal de Argeş, arată că statul nu mai poate salva acum platforma petrochimică piteşteană. Rafinăria Arpechim Piteşti se află la ora actuală în situaţia unui pacient aflat în comă profundă, ba chiar în moarte cerebrală, adică e ţinut în viaţă de aparate, singurul scop (nu tocmai nobil) al acestui demers fiind donarea de organe în sensul valorificării lor. Aceasta este realitatea certificată de un document al SRI, emis sub nr.12.255 din 8 decembrie 2007, şi înregistrat la Senatul României ca nr.40/S/10.XII.07, şi de un raport al Comisiei de anchetă având drept scop investigarea condiţiilor de legalitate privind privatizarea SNP Petrom, datat în 25 octombrie 2007.

În contextul dat, toţi cei care mor acum de grija Arpechim, politicieni sau funcţionari, nu fac altceva decât să arunce vorbe-n vânt: soarta Arpechim fusese pecetluită încă din contractul de privatizare al Petrom.

„Compania OMV a acceptat, în cea mai mare parte, condiţiile din caietul de sarcini, precum şi cele post-privatizare, solicitând în schimb ca Rafinăria ARPECHIM Piteşti şi Combinatul Chimic DOLJCHIM S.A. să poată fi vândute unui operator eligibil de pe piaţa românească”, se arată în documentul SRI. Adică OMV a vrut să se asigure că poate vinde oricând Arpechim, dar nu oricui, ci doar statului român. Mai exact, OMV şi-a asigurat din start recuperarea, sub o formă sau alta, de la statul român, a banilor investiţi la Arpechim, mecanism pe care îl explicăm în cele ce urmează.

De ce nu poate fi Arpechim salvată de stat

În prezent, miza salvării Arpechim înseamnă preluarea de către stat, preluare care impune statului nu numai achitarea unui preţ de sute de milioane de euro (400, după unele surse) către OMV, ci şi suportarea cheltuielilor de decontaminare a zonei ocupate de instalaţiile aferente, ceea ce presupune un buget inexistent în vistieria Guvernului României. Adevărul referitor la acest aspect al privatizării Petrom, inclusiv Arpechim, se regăseşte în raportul comisiei senatoriale din care cităm: ”Statul român este obligat ca pe o perioadă de 15 ani să despăgubească în totalitate cumpărătorul (n.r. OMV sau orice alt investitor) pentru orice pretenţii în legătură cu poluarea anterioară a mediului, iar pe o perioadă de 30 de ani să se despăgubească cumpărătorul în totalitate pentru orice pretenţii în legătură cu abandonarea sau scoaterea din funcţiune a instalaţiilor abandonate, oprite, închise sau care aşteaptă să fie abandonate”. Adică statul român e bun de plată în orice condiţii chiar şi în situaţia în care OMV taie Arpechim şi îl dă la fier vechi.

Cele patru concluzii care nu dau nicio şansă Arpechim

Comisia senatorială de anchetă privind privatizarea Petrom a emis o serie de concluzii, susţinute şi de SRI, care nu dau nicio şansă pentru Arpechim Piteşti, concluzii pe care vi le prezentăm în continuare: Pretenţiile privind costurile pentru poluare vor avea implicaţii imprevizibile pentru următorii 15, respectiv 30 de ani asupra costurilor suportate de statul român (n.r. preluarea Arpechim de stat e prea scumpă). 2. Prin privatizarea Petrom s-a realizat trecerea în proprietatea companiei (n.r. - OMV) a unor terenuri subevaluate (n.r. - preluarea Arpechim ar însemna că statul devine chiriaş pe terenul OMV). 3. Anularea ulterioară privatizării a datoriilor Petrom, reprezintă prejudiciu adus statului român. 4. Menţinerea pentru 10 ani a facilităţilor fiscale pentru OMV reprezintă o ingerinţă în politica economică a statului român, cu reflexe certe în reducerea veniturilor bugetare. – www.promptmedia.ro


Musafir

#8118 Re: bani bonuri?

2013-09-27 14:40

#8102: - bani bonuri?

ia ti gindul de la conducerea asta politica frai tot na i inteles nimic de atitea luni de minciuni ,de porniri si de  bani  pt pornire      ,spune la copil sau la sotie ,ca e laptele mai bun;,poate poate  ,de craciun ,fo re


Musafir

#8119

2013-09-27 15:47

intrebarea este de ce s-a mai investit la Pitesti daca se stia ca rafinaria e KO

Musafir

#8120 Re:

2013-09-27 15:50

#8119: -

se spera ca se porneste si conversia datoriilor in actiuni, aducea sprijinul necesar depasirii situatiei create, dar nu-i tarziu daca rusii chiar pluseaza si baga banii care i-au promis public...


Musafir

#8121 PENTRU CA.......

2013-09-27 16:13

Roibu a primit garantia din partea guvernului ca va fi repusa in functionare in urma investitiilor facute. Crezi cumva ca el a facut ceva de capul lui, cum gresit se vehiculeaza de catre actualii guvernanti? Cine era actionarul majoritar, statul,bineinteles !!! Sa vedem daca se adeveresc cele spuse de el: ca fara o infuzie de capital de vreo 50 mil euro ,OLTCHIMUL NU ARE VIITOR. Toti eventualii investitori spun , acum,ca ar avea dreptate. De ce lucrurile treneaza ? Inca ne coordoneaza FMI-UL.Din umbra, suntem "butonati"birjareste.

Musafir

#8122 nu este nimic intimplator

2013-09-27 16:23

Pe mine nu m-au interesat sindicatele, niciodata. Dar ele si-au facut treaba-atunci si -acum.ATUNCI -DEZBINA SI CUCERESTE, ACUM-TACI SI RABDA ! Nu vreau sa dau nume, dar numai oamenii care se fac pres ,au acum succes.

Musafir

#8123 Re: Re: de ce s-a suparat ochelarica

2013-09-27 16:30

#7931: - Re: de ce s-a suparat ochelarica

Nu am inteles. De ce s-a suparat ochelarica? Cine este ochelarica? Este unul dintre cei aflati in fotografia de mai jos?

http://www.voceavalcii.ro/wp-content/uploads/angajat-oltchim-injuraturi-2-350x18...

 


Musafir

#8124 Cernev crede că numai ruşii pot face treabă la OLTCHIM

2013-09-27 16:49

http://www.curierul.ro/index.php?/economie/cernev-crede-c-numai-ruii-pot-face-treab-la-oltchim.html

• liderul sindicatului Victoria din combinat afirmă răspicat că fără bani şi rafinărie proprie, nici un alt investitor nu va face treabă la OLTCHIM
Aşa cum vă informam şi în ediţiile precedente, pe lista celor mai dornici de privatizarea OLTCHIM-ului s-au înscris şi ruşii de la obscura Oil Gas Trade. Subiectul nostru a fost preluat şi dezvoltat în presa centrală de unde Evenimentul Zilei a ajuns la concluzia următoare: „Compania Oil Gas Trade, în spatele căreia se vehiculează că ar fi Gazprom, pare cea mai hotărâtă să cumpere combinatul chimic vâlcean. Ruşii plusează în stil mare: spun că vor plăti dublu faţă de cea mai bună ofertă concurentă pe care o va primi statul român.
După ce autorităţile au anunţat că vor curăţa Oltchim de datorii, compania a devenit o ţintă şi mai interesantă pentru aspiranţii la statutul de acţionar majoritar al celui mai mare combinat chimic din regiune. Aceştia par a fi în primul rând ruşii. Este vorba despre cei de la compania Oil Gas Trade, o companie obscură, în spatele căreia se vehiculează că s-ar afla Gazprom, dar şi despre reprezentanţii băncii de investiţii VTB Capital, controlată de statul rus.
Cei dintâi par deocamdată favoriţi în cursă, întrucât au făcut cea mai ofensivă ofertă. Potrivit surselor EVZ, ei s-au declarat dispuşi să ofere avans pentru finanţarea activităţii curente a Oltchim suma de 50 de milioane de euro, imediat ce compania curăţată de datorii, Oltchim SPV, va fi înfiinţată. “În câteva zile, au zis, vor da drumul la bani”, au menţionat sursele.
Pentru Oltchim, ruşii spun că “vor da dublu faţă de cea mai bună ofertă de preluare, bani pe care îi varsă imediat”, au adăugat sursele menţionate. Suma s-ar învârti, potrivit discuţiilor preliminare, la circa 200 milioane de euro.
De altfel, singura ofertă concurentă, tot verbală, este de 100 milioane de euro şi a venit de la acţionarul minoritar PCC, care s-a înscris în cursă alături de fondul de investiţii israelian “Fortissimo Capital”. Banii ar urma să fie livraţi însă în decurs de doi ani de la preluarea combinatului. Ei ar mai da 50 de milioane de euro pentru finanţarea activităţii Oltchim în primul an. “PCC pune în joc de fapt doar 50 de milioane de euro, pentru că practic cele 100 milioane euro le-ar strânge din beneficiile de la Oltchim”, au explicat sursele EVZ. Ceilalţi ruşi interesaţi, de la VTB Capital, au fost până acum doar în discuţii de tatonare la Ministerul Economiei.
Autorităţile se grăbesc să rezolve problema de la Oltchim pentru a nu intra în iarnă cu o companie fără capital de lucru şi cu salarii restante către angajaţi. Până la finele lunii, ar urma să fie gata Oltchim SPV, care va prelua de la actuala companie activele, dar nu şi datoriile de circa 793 milioane euro. “Noul” Oltchim a fost evaluat de firma Winterhill la 274 milioane euro. Pe de altă parte, numai în partea de petrochimie de la Arpechim, cumpărată în 2009 de la OMV Petrom, Oltchim a investit 106 milioane euro.
Arpechim şi Oltchim au fost create să funcţioneze împreună, însă rafinăria de la Piteşti, a treia ca mărime din ţară, a fost închisă în 2011 de Petrom. Acum, Gazprom, prin Oil Gas Trade, vrea să cumpere şi Arpechim la pachet cu Oltchim.
“Ruşii vor să ia şi rafinăria. Cu petrolul adus de ei, vor să facă pe lângă carburanţi şi materii prime pentru petrochimie. Acesta ar fi sistemul complet de integrare”, au explicat sursele noastre. De altfel, grupul Gazprom a intrat la finele anului trecut pe piaţa locală de distribuţie a carburanţilor. Grupul deţine deja zece benzinării, iar la finele lui 2015 vrea să ajungă la 120 de staţii, ceea ce l-ar face al cincilea jucător ca mărime din piaţă. În plus, ruşii vor să cumpere de la compania de stat Conpet şi conducta de transport al ţiţeiului de la Marea Neagră la Piteşti. De aici, oleoductul ar urma să fie prelungit până în Serbia, unde Gazprom are rafinării” scria, săptămâna trecută, gazeta bucureşteană.
De pe lista actuală de „peţitori” doar paravanul GAZPROM-ului pare să-i facă cu ochiul liderul sindical Corneliu Cernev: „Dacă îi iei la bani mărunţi şi vezi cam fiecare ce poate, e clar că fără resurse financiare adecvate şi o rafinărie n-ai şanse de reuşită la OLTCHIM. Asta, bineînţeles, în cazul în care se vrea acest lucru. Din punctul meu de vedere, dintre toţi numai ruşii aceştia despre care se spune că ar veni în numele GAZPROM-ului pot fi luaţi în serios. În rest, nici PCC şi SCR-ul domnului Vuza n-au cum să facă faţă. Cu tot regretul, o spun pentru că e normal să-ţi fi dorit un investitor strategic din România dar, din păcate… Bine, noi ne-am fi dorit şi investitori mai mari, gen Bayer, dar, mă repet, din ceea ce avem la această oră, cred că numai ruşii sunt cu adevărat la înălţime pentru că au şi banii şi rafinăria necesare în această ecuaţie”.

Cine este Ştefan Vuza?
Ştefan Vuza este cel mai bogat clujean cu o avere estimată de Forbes 500 Miliardari la 175 de milioane de euro. El s-a destăinuit presei centrale drept un mare pasionat de călătorii.
Adevărul i-a acordat o pagină întreagă la debutul anului iar articolul este chiar interesant: „La sfârşitul anu­lui 2010, în plină criză economică, Vuza a decis să plece în jurul lumii. Bilanţul călătoriei: opt luni, 800.000 de euro şi experienţe care i-au îmbună­tăţit toate aspec­tele vieţii. Ştefan Vuza, proprietarul grupului industrial Serviciile Comer­ciale Române (SCR), este unul dintre puţinii oameni de afaceri din România care a făcut o astfel de călătorie. El a decis să îmbine utilul cu plăcutul într-un stil cu totul personal: şi-a condus opt luni afacerile dintr-o vacanţă în jurul lumii! De la începutul crizei, industriaşul din Cluj a stabilit clar unde începe şi unde se termină business-ul în viaţa sa. În vreme ce alţi afacerişti căutau cu încăpăţânare soluţii de ieşire din criza economică şi petreceau mai mult timp la birou, Ştefan Vuza a ales să folosească acest timp pentru a-şi consolida personalitatea. Familia, lumea, activitatea personală şi latura spirituală, toate au fost analizate şi îmbunătăţite în călătoria sa de opt luni, începută la sfârşitul lui 2010.
Ştefan Vuza a început în 2010 negocierile pentru vânzarea unei afaceri-cheie către o mare companie de stat din China, a reînviat o poveste de dragoste de pe vremea facultăţii şi a plecat într-o călătorie în jurul lumii care l-a costat un milion de dolari (0,8 milioane de euro). Lui Vuza i-ar plăcea să spună că şi-a consolidat trei din cei patru piloni care susţin personalitatea umană, „templul” personal. Aceştia sunt activitatea profesională, familia şi relaţionarea cu lumea. Criza i-a măcinat anul trecut peste 50% din veniturile grupului său industrial cu afaceri în chimie, producţie de celuloză, textile, şi l-a forţat să treacă în conservare o parte din activităţi, să restructureze masiv, de fapt să concedieze mai mult de jumătate din cei 7.000 de angajaţi pe care îi avea în 2008. Inutil de adăugat că şi averea i-a scăzut: de la 280 milioane de euro în 2008 la 175 milioane de euro, conform celei mai recente evaluări a Forbes 500 Miliardari. În sens invers i-au mers însă lucrurile pe plan personal.
S-a căsătorit cu o fostă colegă de facultate (a absolvit Academia de Studii Economice), Cezara, cu care trăise o idilă în anii studenţiei. După ce a făcut în septembrie o ceremonie religioasă pe plaja din Vama Veche a plecat, împreună cu soţia, într-un voiaj de lux care a durat nu mai puţin de opt luni. A parcurs, fără îndoială, una dintre cele mai scumpe şi spectaculoase călătorii pe care le-a făcut un român vreodată - este, alături de Cezara, primul client din România care a pus piciorul pe vasul de croazieră german Europa, cel mai luxos din lume, singurul de şapte stele. Pe scurt, un fel de Burj Al Arab al mărilor şi oceanelor. De asemenea, a ajuns printre alte locaţii, în India, Bora Bora, Antarctica sau Tibet. În fiecare ţară a trăit experienţe de neuitat. Vacanţa lui Vuza nu a însemnat doar o plimbare prin locurile frumoase ale lumii. În fiecare zi, îşi petrecea circa două ore răspunzând la mail-uri de la managerii şi colaboratorii săi. În cifre, aceştia înseamnă 127 de manageri care îi administrează business-ul de zi cu zi, 12 consilieri, un consiliu tehnico-economic de 42 de oameni şi un board de 13 membri.
Cum să-ţi iei vacanţă în cea mai vitregă perioadă din ultimii 20 de ani de capitalism românesc? O întrebare care conţine şi răspunsul, pentru că fix recesiunea este declanşatorul acestui demers. Teoria lui Vuza este că, atunci când lucrurile merg prost în business, trebuie să te distanţezi puţin. Puţin mai mult: în cazul său, să pleci din Cluj-Napoca, sediul central al Serviciilor Comerciale Române şi locul unde omul de afaceri îşi petrece mare parte din timp, până în Bora Bora, Antarctica sau Tibet. Crede că a administra prin control este un mod de a rezolva problemele din afaceri doar pe termen scurt. „Dacă nu ai idei, te concentrezi pe zona asta de control”, sintetizează Vuza.
Din parcul auto al lui Vuza face parte un Mercedes CL de 225.000 de euro. Mai are un BMW seria 7, o Toyota Land Cruiser şi un Smart Crossblade. Poartă un ceas Piaget, de 17.000 de euro. La început se îmbrăca în costume “Dinasty”, însă pe parcurs a schimbat marca. Unul dintre brandurile sale preferate este Lacoste. Îşi face cumpărăturile mai ales în străinătate. Consideră că în Cluj există doar două restaurante de calitate, însă a refuzat să le numească. Este cunoscător într-ale vinurilor, deţinând o cramă de 2.600 de sticle la castelul de la Tarcău”.
Ce fel de patron e Vuza? Concedieri din vacanţă în Pacific!
În luna februarie, presa clujeană scria că Vuza şi-a concediat aproape o sută din angajaţi dintr-o vacanţă în Maldive: „Miliardarul Ștefan Vuza închide Combinatul Someș Dej și trimite toți oamenii în șomaj. Anunțul a fost făcut la o întâlnire avută la Dej la care au participat primarul orașului, Morar Costan, deputatul USL, Cornel Itu, directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, și consilierul ministrului Muncii, Mircia Giurgiu. Cei 170 de angajați ai combinatului vor fi disponibilizați.
Producătorul de celuloză și hârtie Someș Dej a intrat în insolvență în 30 ianuarie, după ce Tribunalul Cluj a aprobat cererea lui Ștefan Vuza. Societatea este parte a grupului Serviciile Comerciale Romane (SCR), controlat de Vuza. Someș Dej este controlată de firma A1 Impex, care deține 62,6% din acțiuni, iar SIF Banat-Crișana (SIF1) are 13,1% din titluri.
Cifra de afaceri a combinatului de la Dej a scăzut de la 6 milioane lei, la 2,1 milioane lei în primul semestru al anului trecut, iar pierderile au crescut de la 2,6 milioane lei la 6,3 milioane lei”, scria presa locală din Cluj-Napoca.


Musafir

#8125 Corneliu Cernev: Conducerea Oltchim analizează mai multe variante...

2013-09-27 16:54

http://www.agerpres.ro/media/images/2013-09/09230956478323816.jpg...

Corneliu Cernev: Conducerea Oltchim analizează mai multe variante de finanţare a procesului de producţie

http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/224609-Corneliu-Cernev-Conducerea-Oltchim-analizeaza-mai-multe-variante-de-finantare-a-procesului-de-productie.html

Conducerea OLTCHIM va analiza în cursul acestei săptămâni mai multe variante de finanţare pentru procesul de producţie, a declarat luni pentru AGERPRES Corneliu Cernev, preşedintele Sindicatului Victoria din combinatul vâlcean.



"Sunt în lucru trei variante de finanţare. Una dintre acestea va fi avizată vineri în şedinţa AGA. Prima dintre variante ar fi obţinerea a 15 milioane de euro prin vânzarea secţiei Ramplast la care să se adauge creditele de la Piraeus şi Transilvania Bank. A doua varianta este oferta ruşilor de la Oil Trade Gas care au declarat că ar fi dispuşi să ofere 50 de milioane de euro. Compania rusă este de altfel şi interesată de preluarea combinatului, spunând că în varianta în care ar reuşi achiziţionarea combinatului să se scadă din preţ suma dată pentru finanţarea producţiei. O a treia variantă analizată este şi oferta celor de la Daewoo care vor să finanţeze materia primă", a afirmat Corneliu Cernev.

El susţine că până la această dată două companii au depus oferte neangajante - ruşii de la Oil Trade Gas şi cei de la Fortissimo Capital împreună cu PCC.

"Tot săptămâna asta vor veni la combinat şi reprezentanţii unui consorţiu al domnului Ştefan Vuza (om de afaceri român - n.r.). Iar surpriza cea mai mare, spun eu, este faptul că o mare companie din Dubai s-a arătat interesată de Oltchim", a declarat liderul de sindicat.

Potrivit lui Corneliu Cernev, până la sfârşitul lunii ar urma să fie constituită compania Oltchim II, o companie nouă degrevată de datorii, fixat preţul acesteia şi privatizată.

În prezent, la combinatul vâlcean lucrează aproximativ 2.300 de angajaţi, Oltchim fiind din luna ianuarie în procedură de insolvenţă.AGERPRES/(AS - autor: Liviu Popescu, editor: Ştefan Gabrea)