Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

#8076 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: respect

2013-09-26 15:34

#8071: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: respect

#6300: Sa clarificam - Re: #6293 Re: Corect

Este un atac lansat de sindicatul "victoria" prin Eugen Patru - omul de casa al lui Cernev care in toamna anului trecut si-a angajat sotia de la Design.ro, sotie care nu a venit cu mana goala in Oltchim, a venit cu acest Eugen Patru - colegul dumneaei de la Design.ro.

Se intampla ceva in "victoria"; dupa cum se vede ii deranjeaza aceasta petitie si se agita foarte mult pentru inchiderea acestei petitii. Pana la inchidere, bag seama, ca folosesc amenintari si "bruiaza" pagina de comentarii prin postarea in cascada a aceluiasi mesaj, ca niste papagali care "nu stiu sa vorbeasca" dar stiu bine cu copy-lot (pardon copy paste) ... si asta pentru derutarea noastra.

Eu nu doresc INCHIDEREA ACESTEI PETITII!

In lipsa comunicarii celor care trebuie sa comunice cu noi salariatii (liderii de sindicate, sefii nostri, directorii nostri) trebuie sa avem, cat de cat, o sursa de informare cu privire la ceea ce se intampla in combinat si cred ca nu suntem prosti, cum ne cred si ne vor unii; stim sa deosebim adevarul de realitate.

Au fost unii care au crezut si au activat in "victoria", au fost unii care au simpatizat "victoria" ... dar s-au dezis cu totii si s-au indepartat de "victoria" (Ilinescu, Toanta, Covrescu, Trasca, chiar si eu, etc.) pentru ca s-au simtit tradati, umiliti, amenintati si abandonati de conducerea acestui sindicat, in stilul si cu mijloacele unor excroci, sa zicem sentimentali (pentru ca ne-au promis pastrarea locurilor de munca, capacitate de productie de cel putin 65%, categorii si sporuri mai mari, etc.) ca sa nu le zicem ordinari.

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2013-09-26 15:34



Musafir

#8078

2013-09-26 15:40

23 Aprilie 2013

 

 

PCC vrea sa participe alaturi de Stefan Vuza la privatizarea Oltchim PCC vrea sa participe alaturi de Stefan Vuza la privatizarea Oltchim

PCC ia in calcul varianta participarii la privatizarea societatii Oltchim Ramnicu Valcea alaturi de omul de afaceri Stefan Vuza, actionarul majoritar al Chimcomplex, a declarat reprezentantul PCC SE in Romania, Wojciech Zaremba, sa.

"Pe parcursul primei incercari de privatizare a Oltchim am anuntat ca sunt gata sa particip cu toti cei interesati. In cazul acesta si cu domnul Vuza. In situatia actuala sunt gata sa particip, sa vorbesc si sa negociez pentru orice poate ajuta Oltchim. Sunt deschis unei colaborari cu Vuza, dar nu avem nicio intelegere in acest sens. Este mai bine, desigur, sa participam impreuna. Nu conteaza, de fapt, ca vorbim de Vuza, TISE, SOCAR. Daca cineva vrea sa salveze Oltchim este bine pentru noi. Vuza are experienta in activitatea pe segmentul soda si poate veni cu solutii rapid. Totodata, este roman, vorbim despre o companie romaneasca, ceea ce este foarte bine pentru mine. Au fost atatea probleme pentru ca nu sunt roman, incat prefer sa ma asociez cu un roman. Colaborarea nu a fost stabilita, dar luam in calcul aceasta varianta", a afirmat Zaremba, informeaza Agerpres.

PCC propune reorganizarea Oltchim intr-o companie de tip holding, infiintarea a 9 - 12 societati Special Purpose Vehicle, in paralel cu privatizarea societatii. Planul presupune reducerea numarului de angajati cu 1.000 de salariati. "Propunem infiintarea a 9 - 12 societati SPV (Special Purpose Vehicle), ce vor fi detinute de Oltchim. Fiecare SPV va primi activele necesare si personalul adecvat precum si o parte din datorii. Datoriile fata de stat, catre AVAS si companiile detinute de stat, vor ramane in compania de tip holding. Datoriile negarantate vor fi alocate companiei de Servicii Suport, fara furnizorii esentiali", a afirmat Wojciech Zaremba.



Astfel, noua structura a companiei cuprinde holdingul Oltchim Rm. Valcea, cu SPV-urile de productie Soda (active in valoare de 67 milioane lei si 280 angajati), OXO (124 milioane lei, 280 angajati), Polioli (173 milioane lei, 400 angajati), Arpechim (372 milioane lei, 580 angajati), PVC si VCM (223 milioane lei, 60 angajati). Structura propusa pentru serviciile suport presupune holdingul Oltchim cuprinde cantina, policlinica, mentenanta, transporturile, constructii si real estate, organizare in SPV-uri si vandute. PCC SE este principalul actionar privat din cadrul Oltchim ce detine o participatie de 32,34% din capitalul social al companiei. PCC este un grup de companii cu filiale in 13 tari, condus de PCC SE, compania mama, cu sediul in Duisburg, Germania.


Musafir

#8079 pt. Todoran, Patrut si cei 950 de disponibilizati: V-am pus tinicheaua de coada si v-am ciuruit ...

2013-09-26 17:37


Musafir

#8080

2013-09-26 17:44

CAIBOUL LUI CERNEV,

Musafir

#8081 Re:

2013-09-26 17:46

#8077: -

esti idiot amice, ca sa citez un clasic.... ce numesti tu atac noi numim aspel la bun simt; ti-am mai explicat: daca ai fi avut macar o parte din cei 7 ani de acasa ai fi inteles aceste lucruri, dar nu ai cum sa recuperezi; pentru tine, cum spuneam si alta data ar fi de recomandat o terapie cu ceva rudotel - consulta si tu un medic, posibil sa suferi de niscai schizofrenie;

 

apoi: vezi ca faci apel repetitiv la un nume pe aici si ti-o spun pentru ultima oara, daca esti sigur ca posesorul acelui nume face aceste chestii fa o sesizare la politie, altfel, ai grija sa nu se intample invers (o sa bati campii ca iar te ameninta structurile mafiote)


Musafir

#8082

2013-09-26 17:49

ti s-au raportat injuriile in discutie, le-ai sters? tu nu vezi ca injura unii ca la usa cortului pe aici? vrei sa coboram nivelul de discutie? intelegi daca te luam la injuraturi? te duce capul sau faci pe nesimtitul in continuare?

Musafir

#8083 aude cineva?

2013-09-26 17:57

Draga conducere am mancat la pateuri de porc de mi sa umflat ficatul ,nu mai bagati si voi ceva bani sa trec pe parizer macar ,noroc cu oferta de la Anabela cu 0,80 bani pateul si cu ceapa care s-a facut anul asta ca o imbulinam rau de tot.Deci baniiiiiiiiiiiiii ba ca o mierlim.Dati ceva ca nu se mai poate ........pricepe cineva?

Musafir

#8084 Chimcomplex Borzeşti, concurent al PCC pentru Oltchim

2013-09-26 18:00

Chimcomplex Borzeşti, concurent al PCC pentru Oltchim Vuza are bani să deschidă toate secţiile din combinat

http://www.viatavalcii.ro/index.php/component/content/article/50-primul/19437-chimcomplex-borzeti-concurent-al-pcc-pentru-oltchim-vuza-are-bani-s-deschid-toate-seciile-din-combinat.html

http://www.viatavalcii.ro/images/2013/vuza-prefectura-26092013.jpg...




Joi, 26 Septembrie 2013 Scris de Gabi Bercea



vuza-prefectura-26092013 Omul de afaceri Ştefan Vuza, care controlează prin grupul Serviciile Comerciale Române (SCR) societatea Chimcomplex Borzeşti, se află de două zile în judeţul Vâlcea, la Oltchim, fiind interesat de preluarea combinatului chimic vâlcean. Ieri, Ştefan Vuza s-a întâlnit la Prefectura Vâlcea cu prefectul Mircea Nadolu. La discuţii au mai fost prezenţi liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu şi vicepreşedintele Cartel Alfa Vâlcea, Ionel Vâncea. Înainte de a ajunge la întâlnirea cu prefectul judeţului, Ştefan Vuza a avut amabilitatea să răspundă la întrebările jurnaliştilor vâlceni.

„Noi vrem să preluăm Oltchim cu Arpechim”

„Suntem în timpul auditului şi nu avem încă un rezultat. Avem 32 de specialişti care efectuează acest audit. Noi verificăm soluţiile lor tehnice. Sunt investiţii foarte bune făcute la Oltchim, dar sunt şi unele erori pentru care combinatul a ajuns în situaţia aceasta, dar nu ne putem pronunţa încă, pentru că suntem în audit. Sunt 32 de specialişti, fiecare adună informaţiile şi apoi, pe baza rapoartelor lor, tragem o concluzie. Nu pot să vă spun în ce condiţii am cumpăra Oltchimul pentru că este confidenţial, suntem într-o competiţie. Sunt hotărât sută al sută să cumpărăm Oltchimul, dar să vedem în ce condiţii. Nu cred că se va mai întâmpla circul de anul trecut, de la licitaţia de vânzare a Oltchimului, pentru că de data aceasta se porneşte de la o sumă reală, nu de la 180.000 de euro, cât era garanţia. Acum vorbim poate de o sumă chiar peste 100 de milioane de euro. Ca să repornim Oltchimul ne trebuie un capital de lucru de 50 de milioane de euro, pentru Divizia chimică, un capital tehnic de 15 milioane de euro pentru reparaţiile capitale, reviziile şi repornire şi apoi alţi bani. Suntem dispuşi să dăm aceşti bani, de asta suntem aici. Categoric, Oltchim nu poate fi închis. Trebuie să fim realişti. Oltchim nu este un combinat mic, el nu poate fi închis. Cu noi, fără noi, cu următorii, el va funcţiona. Noi vrem să preluăm Oltchim cu Arpechim. Asta este partea bună a lucrurilor. Noi, spre deosebire de alt investitor, străin, nu-i dăm numele, fiind investitor autohton, românesc, dorinţa noastră este să folosim toate instalaţiile şi asta vom face. Toate instalaţiile trebuie să producă profit. Nu ştim acum dacă cei disponibilizaţi vor fi rechemaţi la muncă, nu ştim dacă vor mai fi disponibilizări, cred că abia anul viitor vom şti exact cum stă situaţia, adică proiecţiile reale de personal necesar. Sunt proiecţii la care se dă drumul şi la Divizia Bradul, prin varianta noastră, caz în care mai este nevoie de 1000 de oameni, dar sunt proiecţii. Sunt cinci proiecţii, este prematur să spun ceva despre asta, probabil că în trei luni vom şti. Sunt interesat de Oltchim pentru că noi, Chimcomplex Borzeşti, suntem identici cu Oltchimul. Pe vremea lui Ceauşescu erau la fel, aceleaşi tehnologii, aceeaşi piaţă. Suntem şi concurenţi, dar şi împărţim aceeaşi piaţă de investiţii, de strategie. E normal să fie aşa. În toată chimia din Europa, cele mai bune combinate, cele mai apropiate, au făcut un proiect, care la noi se cheamă Compania Naţională de Chimie. Trebuie să înţelegeţi că cele două combinate sunt mici faţă de ceilalţi jucători din Uniunea Europeană. Sunt 56 de jucători în Uniunea Europeană, iar Oltchim cu Chimcomplex nu reprezintă nici 1% din producţia Uniunii Europene, deci nu este o ţintă, ci o dezvoltare, o dublare. Anul trecut a fost o licitaţie, acum va fi un concurs de proiecte, e cu totul diferit. Concursul de proiecte reprezintă un alt sistem. Există şi sume de bani, dar există şi programe de investiţii şi soluţii tehnice. Ceea ce ştim este că noi, faţă de orice alt concurent, vrem să pornim toate instalaţiile. Deocamdată aşteptăm modelul, propunerea specialiştilor în insolvenţă. Nu noi decidem, noi răspundem propunerilor. În ceea ce priveşte Ramplastul, acesta este adiacent, un procesator terţiar care foloseşte materiile prime provenite de la Oltchim. Nu noi suntem la decizie, ei hotărăsc dacă îl vând sau nu, dar nu afectează nici cu 0,01 la sută Oltchimul. În cele două zile de când suntem la Oltchim ne-am informat şi asupra licenţelor. Spre deosebire de PCC, care a stat numai la zona de polioli, eu personal am fost şi la cercetare. Este un laborator şi s-a desfăşurat o activitate foarte bună aici la Oltchim, s-a păstrat direcţia spre cercetare şi va da rezultate atât pe polioli şi probabil se va merge şi pe o zonă mult mai interesantă. Vom păstra şi chiar vom dubla cercetarea. Nu avem acces, să zicem, la reţete. Suntem interesaţi de producţia tot în zona chimică, în zona de polieteri, dar mai sunt câteva familii de produse pe care nu putem să le dezvăluim. Am venit astăzi la prefectul judeţului pentru a ne prezenta intenţiile, aşa cum e normal”, a spus Ştefan Vuza.

„Nu am avut acces la date secrete”

Omul de afaceri spune că a simţit că s-au făcut jocuri în favoarea PCC, dar a precizat că lupta Chimcomplex Borzeşti nu este cu PCC-ul: „Există două ligi, cum am zis tot timpul. Liga întâi – dacă vin investitori puternici cum ar fi Gazprom, cu ei nu putem concura, dar aceia nu vin pentru că Oltchimul are probleme destul de dificile şi le trebuie mult timp pentru a le înţelege. Şi atunci noi suntem un jucător de liga a doua cu PCC-ul care, la fel, este din liga a doua. Deci noi suntem o contraofertă la PCC. Dacă decidentul va hotărî că oferta noastră e bună, noi vom continua, categoric, proiectul de fuziune a celor două combinate. Dacă vor veni cei din liga întâi, noi vom ieşi din joc. Dar dacă voiau să vină erau de acum un an aici. Ori peste tot, în toate proiectele din chimie, chiar şi din petrochimie, nicăieri în Europa, n-a venit nimeni din liga întâi de prima dată, ci ulterior. Adică a venit întâi o furnică să rezolve problemele sociale, de mediu – acestea sunt necunoscute la Oltchim, jumătate sunt cunoscute, jumătate sunt estimate că vor fi”, a precizat Ştefan Vuza. Acesta a specificat că a prezentat intenţiile pentru Oltchim şi Ministerului Economiei: „Noi i-am prezentat intenţiile noastre Ministerului Economiei, care este condus de Varujan Vosganian, suntem în audit cu acordul lor. Mai departe, cel care va vinde este firma de insolvenţă, specialistul în insolvenţă. N-are legătură cu Guvernul, este parte juridică mai mult, lichidare sau reorganizare. Pentru audit sunt angajamente de confidenţialitate, nu am avut acces la date secrete. E o confidenţialitate clară şi cu sancţiuni jumătate de milion de euro”, a concluzionat Ştefan Vuza.

Ce spune prefectul

La întâlnirea de la Prefectura Vâlcea, presa nu a avut acces, însă, prefectul Mircea Nadolu ne-a permis să facem câteva fotografii şi televiziunilor să ia câteva imagini. Apoi, printr-un comunicat de presă, prefectul Nadolu ne-a informat asupra discuţiilor purtate în biroul său: „Tema discuţiilor a fost intenţia acestui cunoscut om de afaceri clujean de a participa la privatizarea SC Oltchim SA. Domnul Ştefan Vuza, om de afaceri român, controlează, prin grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), societatea Chimcomplex Borzeşti. Este cunoscut faptul că firmele care compun Grupul SCR (cu capital 100% românesc) oferă o paletă largă de produse şi servicii, începând de la produse chimice şi textile, la materiale de construcţii şi acţionează pe cinci divizii printre care industria chimică Chimcomplex Borzeşti şi Uzuc Ploieşti. Parte a grupului SCR din anul 2003, SC Chimcomplex SA Borzeşti este unul din fabricanţii reprezentativi de produse chimice din România, structura producţiei cuprinzând două mari grupe de instalaţii, una pentru fabricarea produselor anorganice de bază (clorosodice şi cloruri anorganice) şi cealaltă pentru produse organice (solvenţi, alchimine). În cadrul acestei întâlniri de lucru, s-a concluzionat că profilele Oltchim şi Chimcomplex sunt aproape identice, atât ca tehnologie, piaţă şi canale de vânzare, cât şi ca aprovizionare cu materii prime. În acest context, omul de afaceri clujean s-a declarat interesat de funcţionarea Oltchim SA şi după privatizare, totodată manifestându-şi intenţia de a investi într-un proiect de integrare a combinatelor Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Chimcomplex Borzeşti, proiect ce ar avea, ca puncte forte, poziţia geografică avantajoasă, pieţe internaţionale de desfacere care pot absorbi 70% din producţie, instalaţii modernizate în marea lor majoritate şi un grad sporit de competitivitate din punct de vedere al costurilor. Investitorul clujean a arătat că, deşi Oltchim SA se află sub o lege specială, legea insolvenţei, înregistrând în continuare pierderi (mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), intenţionează să preia întreaga activitate Oltchim, cu funcţionarea la capacitate maximă a tuturor secţiilor de pe platformă, asigurând capital de lucru de 50 de milioane de euro, capital de investiţii urgente de 25 de milioane de euro şi capitalurile necesare pentru investiţiile de mediu, toate aceste investiţii în condiţiile menţinerii locurilor de muncă. Totodată, Uzuc Ploieşti (Uzina de utilaj Chimic) îşi va deschide punct de lucru pe platforma vâlceană şi va prelua personalul Mentchim (societate în insolvenţă), Design Ro şi Protetchim, asigurând continuitatea serviciilor acestora pe platformă. Operarea şi dezvoltarea Oltchim Sa se vor realiza în contextul integrării combinatului în industria judeţului Vâlcea, prin dezvoltarea relaţiilor cu CET Govora, Salrom SA, USG, Linde Gaz. Pentru rezolvarea situaţiei Oltchim SA şi asigurarea surselor de finanţare a investiţiilor propuse, investitorul român a precizat că a purtat discuţii despre crearea unui consorţiu care să includă SIF-urile, grupuri financiare, producători de propilenă, societăţi furnizoare de materii prime sau clienţi, furnizori de utilităţi, operatori de transport etc. Totodată, în cadrul discuţiilor, s-a convenit că privatizarea Oltchim SA este un proiect de interes naţional, societatea fiind una dintre puţinele capacităţi de acest fel din Uniunea Europeană ce ar putea aduce un plus de valoare economiei româneşti”, se arată în comunicatul transmis de prefectul Mircea Nadolu. De asemenea, în cadrul întâlnirii, prefectul judeţului a subliniat şi rolul esenţial al acestui agent economic în cadrul economiei vâlcene, atât în ceea ce priveşte contribuţia acestuia la formarea PIB-ul judeţului, cât şi în ceea ce priveşte asigurarea unui număr important de locuri de muncă pentru cetăţenii municipiului Râmnicu Vâlcea şi localităţile limitrofe. Gabi Bercea


Musafir

#8085 Re: aude cineva?

2013-09-26 18:04

#8083: - aude cineva?

Ai perfecta dreptate, speram sa muncim si sa le aratam noi lor, ca ne putem scoate banii snguri, nu la mila lor sau a ajutoarelor. Frumos gestul celor care ne-au ajutat copiii, JOS PALARIA, dar eu vreau sa-mi castig existenta din munca mea, sa simt eu ca aduc banii in casa din ceea ce am muncit. HAI OLTCHIM si DOAMNE AJUTA !!!


Musafir

#8086 Re: Toamnă fierbinte pentru Oltchim - Cernev, vuvuzeaua PCC?

2013-09-26 18:06

#8048: - Toamnă fierbinte pentru Oltchim

http://www.voceavalcii.ro/2013/03/07/cernev-vuvuzeaua-pcc/

http://www.voceavalcii.ro/wp-content/uploads/fond51-350x175.jpg...

"• O nouă dovadă că liderul sindicatului Victoria face jocul polonezilor

Cernev, vuvuzeaua PCC

  • joi, 7 martie 2013

• liderul de sindicat de mucava este unealta polonezilor de la PCC, iar angajaţii de la Oltchim ar trebui să fie cu ochii pe Cernev şi pe jocurile periculoase pe care le face • miza este uriaşă: în caz de concedieri colective, oamenii de la Oltchim trebuie să primească salarii compensatorii de 57 milioane euro

DIVERSIUNE. În aceste vremuri tulburi, angajaţii de la Oltchim, chiar dacă sunt supăraţi şi au spectrul şomajului deasupra capului, trebuie să judece limpede şi să nu se lase manipulaţi de indivizi care-şi urmăresc în primul rând interesul lor personal, iar mai apoi fac jocurile unora care vor să pună mâna pe Oltchim degeaba. Corneliu Cernev este cel mai periculos personaj de la Oltchim, pentru că, prin intermediul lui, PCC controlează o parte dintre salariaţi şi vor să-i coopteze şi pe ceilalţi. Nu trebuie să ne imaginăm că Cernev este inteligent, că nu e cazul, el este doar o marionetă în mâna celor care fac, cu adevărat, jocurile pentru a cumpăra Oltchim la preţ de nimic. Oare cei de la SRI şi SIE ştiu ce face Cernev? O întrebare legitimă la care nu aşteptăm neapărat un răspuns, însă măcar dacă s-ar rezolva ceva, am fi mulţumiţi. Nu facem parte din categoria celor care strigă „Nu ne vindem ţara”, însă, în cazul Oltchim, lucrurile încep să se aşeze astfel încât PCC-ul să aibă drum liber către a pune mâna pe combinat nici măcar ieftin, ci pe degeaba.

Până acum, polonezii de la PCC au demonstrat că sunt maeştri în arta disimulării şi a manipulării, doar nu degeaba Zaremba, reprezentantul lor, a fost colonel de securitate în Polonia. Jocul pe care-l fac acum se îndreaptă împotriva Sindicatului Liber Oltchim, care este reprezentativ în momentul de faţă şi care este garantul contractului colectiv de muncă ce are valabilitate până în 2014.

PCC vrea să scape de salariile compensatorii de 57 milioane euro

După ce au scăpat de Constantin Roibu din fruntea combinatului, polonezii şi-au mutat atenţia către Mihai Diculoiu, liderul de sindicat al Sindicatului Liber „Oltchim”. Acestuia i se pun în cârcă lucruri pe care nu le-a făcut, tocmai pentru ca oamenii să-şi piardă încrederea şi să se mute la Sindicatul „Victoria” al lui Cernev, omul lor. Care este miza, de fapt? În contractul colectiv de muncă, care expiră în decembrie 2014, la art. 38 – 42 se specifică clar că în cazul de concedieri colective se asigură salarii compensatorii în valoare de 57 milioane euro, care, în acest moment, se află în camera de date a Ministerului Economiei. Astfel, realizăm miza uriaşă care există în cazul în care se va ajunge la concedieri colective. Cei de la PCC şi-au făcut deja calculele şi nu le convine să dea 3 milioane euro pe combinat, iar mai apoi să plătească salarii compensatorii de 57 milioane euro, adică de 19 ori mai mult. În niciun caz!

Cernev, marioneta

Atunci, l-au aruncat în scenă pe Cernev, comediantul de doi bani, care se joacă de-a liderul de sindicat, dar şi cu soarta oamenilor de la Oltchim. Pentru o mie de euro şi promisiunea că, la un moment dat, odată va ajunge directorul Oltchim, Cernev este în stare de orice. Chiar să-şi trădeze, în acest fel mârşav şi ordinar, colegii. Ce trebuie, de fapt, să facă Cernev? Să-i convingă pe oameni să plece de la Sindicatul Liber Oltchim, care, în acest moment, este reprezentativ, către Sindicatul Victoria, şi în acest fel să se negocieze un nou contract colectiv de muncă fără clauza respectivă cu salariile compensatorii. Ceea ce Cernev execută deja. Cunoaştem cu toţii discursul lui Cernev despre Diculoiu şi cum încearcă să-i deturneze pe oameni spre sindicatul lui. În acest moment, mesajul pentru angajaţii de la Oltchim este simplu: poate să nu vă placă Diculoiu, cu siguranţă că aveţi reproşuri îndreptăţite să-i faceţi, însă, acum, contractul colectiv de muncă este singurul dvs. garant că nu rămâneţi pe drumuri şi că veţi primi plăţi compensatorii în caz că se ajunge la concedieri colective. Şi, cu siguranţă, se va ajunge! Nu vă lăsaţi amăgiţi de discursuri patetice sau promisiuni deşarte. La cum stau lucrurile în acest moment, guvernul român n-are de gând şi nici nu vrea să salveze Oltchim. Toate actele şi faptele miniştrilor de resort arată că n-au niciun plan de redresare sau salvare a combinatului. Aşa că, dragi salariaţi de la Oltchim, vă rămâne o singură certitudine: salariile compensatorii pe care sunt obligaţi să vi le plătească. Dacă vă divizaţi, iar sindicatul liber Oltchim nu mai are reprezentativitate, trebuie negociat un alt contract colectiv de muncă, în care probabil că nu se vor mai regăsi plăţile compensatorii.

DIVERSIUNEA

-------------------------------------------------------------------------------------

MAGDA POPESCU"

 


Musafir

#8087 Ruşii luptă cu PCC pentru preluarea Oltchim

2013-09-26 18:07

http://www.voceavalcii.ro/2013/09/23/rusii-lupta-cu-pcc-pentru-preluarea-oltchim/
luni, 23 septembrie 2013

http://www.voceavalcii.ro/wp-content/uploads/oltchim-instalatii4-350x152.jpg...


• Conform ultimelor informaţii din presa centrală, compania Oil Gas Trade, în spatele căreia se află ruşii de la Gazprom, oferă pentru combinatul vâlcean suma de 200 de milioane de euro, în timp ce acţionarul minoritar PCC – cel ce vrea de fapt distrugerea Oltchimului – a oferit, doar verbal până acum, suma de 100 de milioane de euro.

RADU DUMITRESCU

radu.dumitrescu@voceavalcii.ro

Presa naţională anunţă, cu surle şi trâmbiţe, o posibilă preluare a combinatului Oltchim de către compania Oil Gas Trade, în spatele căreia se pare că se află ruşii de la Gazprom. Ruşii susţin că sunt dispuşi să plătească dublul faţă de cât a anunţat PCC că vrea să dea pe Oltchim. Aşadar, dacă acţionarul minoritar PCC a oferit, verbal, suma de 100 de milioane de euro pentru combinat, Oil Gas Trade sau Gazprom vehiculează suma de 200 de milioane de euro, bani pe care sunt dispuşi să îi plătească „în câteva zile”.

După cum bine se ştie, Oltchim şi Arpechim au fost create să funcţioneze împreună, însă rafinăria de la Piteşti a fost închisă în 2011 de Petrom. Acum, Gazprom, prin Oil Gas Trade, vrea să cumpere şi Arpechim la pachet cu Oltchim şi să revitalizeze activitatea combinatului.


Musafir

#8088 DIVERSIUNE SAU SPIONAJ LA OLTCHIM?

2013-09-26 18:10

http://www.voceavalcii.ro/wp-content/uploads/fond103-350x171.jpg...

http://www.voceavalcii.ro/2013/09/26/diversiune-sau-spionaj-la-oltchim/
joi, 26 septembrie 2013

Timp de trei zile, la societatea Oltchim s-a aflat omul de afaceri Ştefan Vuza, cel care controlează, prin grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), societatea Chimcomplex Borzești. Acesta a venit cu un autocar plin de specialişti, declarând că este interesat să cumpere combinatul vâlcean. Problema este însă mult mai complexă şi delicată. Asta pentru că, surse din Oltchim ne-au informat că Ştefan Vuza ar fi cerut, unor funcţionari din combinat, date confidenţiale ce se află secretizate în camera de date din incinta societăţii. Omul de afaceri s-a arătat interesat în special de obţinerea anumitor reţetare ale formulelor chimice folosite la Oltchim, ţinând cont că el deţine un combinat petrochimic similar celui din Vâlcea. Aşadar, timp de trei zile, Vuza şi specialiştii săi au inspectat toate instalaţiile combinatului, făcând planşe fotografice cu fiecare secţie în parte. Pe această cale, întrebăm şi noi Serviciile Secrete ale ţării dacă omul de afaceri a avut aprobările necesare, având în vedere că Oltchim este o instituţie de interes strategic naţional.

Interes pentru cumpărare sau doar pentru reţetare?

Miercuri, 25 septembrie, Ştefan Vuza a cerut o întrevedere cu autorităţile judeţene, pentru a-şi face publică intenţia de a participa la privatizarea Oltchim. Prima întâlnire a avut-o cu prefectul de Vâlcea, Mircea Nadolu, la şedinţă participând şi liderul de sindicat Mihai Diculoiu, dar şi Ionel Vâncea – liderul Cartel Alfa Vâlcea. Însă, înainte de a începe discuţia cu prefectul, Ştefan Vuza a răspuns întrebărilor jurnaliştilor vâlceni. Dialogul cu mass-media îl vom reda parţial în rândurile de mai jos, menţionând faptul că omul de afaceri de la Chimcomplex Borzești a recunoscut că s-a interesat de procesul chimic din laboratoarele Oltchim

• Rep.: De ce aţi venit la Oltchim?

• Vuza: Sunt lucruri foarte bune de investit la Oltchim, dar sunt şi unele erori pentru care combinatul a ajuns în situaţia aceasta.

• Rep.: Care sunt erorile de care vorbiţi?

• Vuza: Sunt 32 de specialişti care adună aceste informaţii şi apoi tragem o concluzie.

• Rep.: În ce condiţii aţi cumpăra Oltchimul?

• Vuza: Este cu totul confidenţial pentru că suntem într-o competiţie.

• Rep.: Cât la sută sunteţi hotărât să cumpăraţi Oltchimul?

• Vuza: 100%.

• Rep.: Vă e teamă că se va întâmpla circul de anul trecut de la licitaţie?

• Vuza: Nu cred, pentru că de data aceasta se porneşte de la o sumă reală, nu de la 180.000 de euro cât era garanţia.

• Rep.: Cam câţi bani v-ar trebui să repuneţi Oltchimul în funcţiune?

• Vuza: Există un capital de lucru de 50 de milioane de euro pentru divizia chimică, un capital tehnic de 15 milioane de euro pentru reparaţiile capitale, revizie şi pornire.

• Rep.: Sunteţi dispus să da-ţi aceşti bani?

• Vuza: Sigur, toate resursele le avem.

• Rep.: Sunteţi dispus să ţineţi Oltchimul în viaţă sau să îl închideţi?

• Vuza: Categoric nu poate fi închis Oltchimul, trebuie să fiţi realişti, Oltchimul nu e un combinat mic, el nu poate fi închis.

• Rep.: Vă doriţi să preluaţi cu tot cu Arpechim?

• Vuza: Aceasta este partea bună a lucrurilor. Noi spre deosebire de alt investitor străin nu-i dăm numele, fiind investitor autohton românesc, dorinţa noastră este să folosim toate instalaţiile.

• Rep.: Totuşi de ce sunteţi interesaţi de Oltchim?

• Vuza: Noi suntem, cu Chimcomplexul, identici. Pe vremea lui Ceauşescu erau la fel cele două combinate, aceeaşi tehnologie, aceeaşi piaţă. Suntem concurenţi, dar şi împărţim aceeaşi zonă de investiţii de strategie. E normal să fie aşa. În toată chimia din Europa cele două combinate apropiate au făcut un proiect care la noi se cheamă Compania Naţională de Chimie.

• Rep.: Deci, deţinând Chimcolex, care are aceeaşi activitate ca şi Oltchimul, nu o să distrugeţi una în favoarea celeilalte?

• Vuza: Trebuie să înţelegeţi că cele două combinate sunt mici faţă de ceilalţi jucători din UE. Sunt 57 de jucători în UE, iar Oltchim-ul cu Chimcomplex-ul nu sunt nici 1% din producţia Uniunii Europene. Nu este o ţintă asta.

• Rep.: În cele două zile cât aţi fost la Oltchim, v-aţi interesat de formulele chimice care sunt strict secrete?

• Vuza: Sunt licenţe pe aceste formule, nu sunt strict secrete, ne-am informat. Personal am fost la cercetare, nu ca PCC care a fost doar la secţia de polioli. Sunt lucruri interesante aici. Au un laborator şi o activitate foarte bună aici la Oltchim. S-a păstrat direcţia spre cercetare aici la Oltchim, fiind rezultate bune pe polioli. Dar, probabil că se va merge şi pe o zonă mult mai interesantă. Vom păstra şi vom dubla cercetarea.

• Rep.: Aţi văzut totuşi reţetele?

• Vuza: Nu avem acces la reţete.

• Rep.: Aţi simţit vreo clipă că se fac jocuri politice doar pentru PCC?

• Vuza: Sigur că da, tot timpul. Lupta noastră nu este cu PCC, însă. Există două ligi. Este vorba de liga I dacă vin investitori puternici, cum ar fi Gazprom, iar cu aceia noi nu putem concura. Dar aceia nu vin pentru că Oltchimul are probleme destul de dificile şi le trebuie mult timp pentru a le înţelege. În schimb, noi suntem jucători din liga a II-a. Suntem o contraofertă la PCC. Dacă decidentul va hotărî că oferta noastră este bună, noi vom continua proiectul de fuziune a celor două combinate.

Anul trecut, Vuza spunea că Oltchim trebuie închis

Declaraţiile de acum ale omului de afaceri din Borzeşti, Ştefan Vuza, sunt în contradicţie totală cu ceea ce spunea anul trecut. În luna noiembrie a anului 2012, la un post regional de televiziune, în cadrul unei emisiuni televizate, Ştefan Vuza susţinea cu tărie că Oltchim ar trebui închis pentru că menţinerea lui pornit provoacă pierderi de 7 milioane de euro pe lună. „Oltchimul oprit pierde doar 3 milioane de euro pe lună. Oltchimul pornit, în modelul actual, pierde 7 milioane de euro pe lună. Eu, dacă privesc din punct de vedere economic, nu numai eu şi oricine, ar spune că mai bine îl ţii oprit” – spunea atunci Ştefan Vuza. Ce s-a schimbat în tot acest timp? Ce l-a făcut pe omul de afaceri să creadă că Oltchim trebuie repornit la capacitate maximă? Şi de ce Vuza a venit acum să facă „cercetări” la Oltchim? Este interesat de preluarea combinatului sau de secretele de la Oltchim?

CLAUDIA STANCIU

claudia.stanciu@voceavalcii.ro

S. MAX

#8089 Negocierile încep efectiv din 10 octombrie.

2013-09-26 18:12

"Combinatul chimic Oltchim va fi scos la vânzare pentru 250 - 300 de milioane de euro. Negocierile încep efectiv din 10 octombrie

http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2013/09/13/523324dac7b855ff567c7ff...

Administratorii judiciari ai Oltchim vor scoate la vânzare combinatul chimic pentru o sumă de 250 - 300 de milioane de euro, iar negocierile vor demara efectiv începând cu data de 10 octombrie, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

<< Nu pot să va dau valoarea exactă, dar cred că valoarea de piaţă propusă de administratorii judiciari este între 250 şi 300 de milioane de euro (...) Vreau să propun administratorilor să angajeze o firmă specială de căutare >>, a afirmat Vosganian. Ministrul a completat că vineri va avea loc o şedinţa a Adunării Creditorilor, care trebuie să decidă în privinţa finanţării pe termen scurt a companiei. De asemenea, este propusă vânzarea secţiei Ramplast, pentru suma de patru milioane de euro. Vosganian nu a vrut să dezvăluie identitatea cumpărătorului, dar a menţionat că este << un furnizor de la Dunărea de Jos >>. << Adevărul >> a scris în dată de 10 septembrie că firma Dynamic Selling Group, o companie care este distribuitor de produse PVC Ramplast în aproximativ trei sferturi din judeţele ţării. Mai multe grupuri sunt interesate de achiziţia combinatului, mai ales că acesta va fi privatizat fără datorii. Pe lângă grupurile de stat SOCAR (Azerbaidjan) şi KazMunaiGaz (Kazahstan), cărora le-a fost propusă cumpărarea OLtchim de către premierul Victor Ponta, mai sunt interesate şi trei concerne din Rusia: TISE, banca de stat VTB Capital şi traderul Oil Gas Trade, care doreşte inclusiv preluarea rafinăriei Arpechim. Alături de acestea, SIF-urile au alcătuit un consorţiu alături de Chimcomplex Borzeşti, societate controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, iar acţionarul minoritar PCC SE s-a aliat cu fondul de investiţii Fortissimo.

Preluare articol din ADEVARUL - http://adevarul.ro/economie/afaceri/oltchim-1_524427bdc7b855ff56ca5cfa/index.html#



Musafir

#8090 MAINE 27.09.2013

2013-09-26 18:14

http://www.economica.net/creditorii-oltchim-vor-stabili-maine-modul-de-finantare-pe-termen-scurt-ramplast-poate-fi-vanduta_62769.html

http://media.rtv.net/image/201309/w620/306958_oltchim_37666500.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Creditorii Oltchim vor stabili mâine modul de finanţare pe termen scurt. Ramplast poate fi vândută
26 sep, 15:29 | Mediafax

Creditorii Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) se vor întâlni vineri pentru a stabili modalităţile de finanţare pe termen scurt a companiei, iar divizia Ramplast ar putea fi vândută către un furnizor din zona Galaţi-Brăila, pentru a atrage fonduri, a anunţat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.



"Pierderile la Oltchim au coborât de la cinci milioane euro în februarie, când a început insolvenţa, în august a intrat chiar pe uşor profit, în septembrie probabil se va stabiliza. Nu putem să schimbăm acest nivel fără să (...) facem anumite cheltuieli, care se ridică la 12-15 milioane de euro. Pentru atragerea acestor bani există o ofertă din partea unor bănci şi posibilitatea vânzării Ramplast", a declarat joi Vosganian, într-o conferinţă de presă.

El nu a precizat numele posibilului cumpărător el producătorului de profile PVC, însă a spus că este un furnizor din zona Galaţi-Brăila, urmând ca săptămâna viitoare să fie comunicate detalii.

Vosganian apreciază că "marea importanţă" este că Oltchim poate redeveni bancabil, iar acest lucru înseamnă că "nu doar a ieşit din moarte clinică, ci poate să treacă la saloanele cu cei care abia aşteaptă externarea".

Următorul pas îl constituie prezentarea raportului de evaluare a combinatului, iar creditorii sunt invitaţi să afle care este valoarea de piaţă făcută de o echipă puternică de expertiză.

"Nu pot să vă dau cifra, dar cred că valoarea de piaţă pe care o vor propune administratorii judiciari e undeva la 250-300 milioane de euro. În clipa când creditorii îşi stabilesc oferta, atunci încep negocierile. Socotesc că în jur de 10 octombrie începem negocierile efectiv", a mai spus ministrul.

La începutul lunii septembrie Varujan Vosganian a anunţat că în perioada 20-30 septembrie administratorii judiciari ai Oltchim vor definitiva construirea unui vehicul de investiţii, un "Oltchim eliberat de povara datoriilor", pentru care va fi fixat un preţ de vânzare şi vor începe negocieri.

Potrivit informaţiile anunţate la finele lunii august-începutul lunii septembrie de Ministerul Economiei, de Oltchim s-au arătat interesaţi în ultima perioadă mai mulţi investitori, individual sau în consorţiu.

Astfel, SIF-urile vor să formeze un consorţiu pentru investiţii la Oltchim, a cărui activitate ar urma să fie integrată cu cea a Chimcomplex Borzeşti.

Fondul de investiţii israelian Fortissimo Capital şi PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim, au anunţat la rândul lor că vor forma un consorţiu pentru privatizarea combinatului chimic.

Alt investitor interesat de Oltchim este producătorul de crom Yildirim din Turcia.

Ministerul Economiei anunţa la începutul lunii mai că a primit zece scrisori de intenţie pentru Oltchim, de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan.

Statul a eşuat anul trecut în încercarea de a privatiza Oltchim, controlată de Ministerul Economiei. Combinatul chimic se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an.

S. MAX

#8091 Ce s-a privatizat şi ce societăţi mai sunt pe lista lui Vosganian.

2013-09-26 18:32

"Ministerul Economiei promite să privatizeze toate companiile din portofoliu. Ce s-a privatizat şi ce societăţi mai sunt pe lista lui Vosganian

http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2013/07/31/51f91411c7b855ff568fb4d...

Mai multe companii scoase la mezat de Ministerul Economiei – Romaero, Fortus, Şantierul NavalMangalia – au o importantă zestre de terenuri. Aversa a fost deja privatizată, dar producţia de pompe va continua << pentru cel puţin trei ani >>.

Ministerul Economiei a promis Fondului Monetar Internaţional (FMI) că o să privatizeze majoritatea companiilor din portofoliul său, însă cele mai multe dintre acestea ori au patrimonii imobiliare bogate şi situaţii financiare foarte proaste, ori necesită avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). << Ne propunem, de asemenea, să vindem majoritatea portofoliului de societăţi din subordinea Ministerului Economiei >>, se arată în scrisoarea de intenţie convenită cu instituţia financiară internaţională. Obligaţia asumată cu FMI este în linie cu dorinţa ministrului de resort, Varujan Vosganian, care s-a exprimat în mai multe rânduri pe această temă. Vosganian declara la finele lunii iulie, la Adevărul Live, că se angajează ca până la sfârşitul anului viitor să nu mai existe portofoliu al Ministerului Economiei în ceea ce priveşte companiile la care statul este acţionar majoritar. << Acolo unde suntem majoritari să vindem tot. Fondul Monetar a fost atât de încântat de această formulă încât ne-a rugat să fie introdusă în textul final. Până la urmă nu a mai fost introdusă, probabil că pentru unii colegi de-ai mei a fost o declaraţie un pic şocantă. Eu vreau să fiu manager, dar nu director, eu sunt acum un fel de mega-director al companiilor de stat. Nu e normal să se întâmple aşa >>, spunea atunci Vosganian.

Romarm, ultimul cartuş
-----------------------------------------------

Industria aeronautică, scoasă la mezat
-----------------------------------------------

Şantierul Militar Mangalia
-----------------------------------------------

Aversa continuă fabricarea pompelor
-----------------------------------------------

Fortus, 150 de hectare de terenuri
-----------------------------------------------

Plafar şi Sanevit, în ceaţă
-----------------------------------------------

Romplumb şi Cupru Min caută investitori
-----------------------------------------------

Privatizarea Oltchim, pe ultima sută de metri
Oltchim este în acest moment principala problemă, un judeţ întreg depinzând de combinatul chimic vâlcean. Acesta se află în insolvenţă din luna ianuarie, iar în aceste zile ar trebui să se încheie separarea activităţilor de pe platformă, astfel încât Oltchim II să fie vândut curăţat de datorii. Mai mulţi muşterii care doresc combinatul: pe lângă mai vechea cunoştinţă TISE – controlată de statul rus, mai nou s-au interesat şi VTB Capital – deţinută majoritar de Kremlin şi Oil Gas Trade, un mic grup privat care a promis investiţii de 300 de milioane de euro şi care doreşte şi rafinăria Arpechim, închisă de OMV. Un alt consorţiu interesat este cel al SIF-urilor, care doreşte să participe alături de omul de afaceri Ştefan Vuza, în timp ce fondul de investiţii Fortissimo Capital s-a aliat cu PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim.

Preluare articol din ADEVARUL - http://adevarul.ro/economie/afaceri/lista-privatizare-parfum-imobiliare-1_5238839ec7b855ff5693d1fa/index.html#

S. MAX

#8092 Transcrierea conferintei de presa - CAPITOLUL I OLTCHIM -

2013-09-26 19:31

Transcrierea conferintei de presa sustinute de ministrul Varujan Vosganian si secretarii de stat, Adrian Ciocanea si Manuel Donescu- 26 sept 2013 - (CAPITOLUL I OLTCHIM).

"Reporter:

La una raportare de crestere a exporturlor, companiile spuneau ca aceasta crestere contin mult fals a autoritatilor pentru ca nu este o crestere cu care sa se laude neaparat Guvernul ci este o crestere pe care o merita doar companiile respective. Pentru ca majoritatea sunt exprturi realizate de investitori straini, nu de companiile romanesti. Ca ei vin, exporta… acum intrebare: aceasta crestere de 7,7% vi-o asumati dumneavoastra in calitatea Guvernului sau e doar o cifra, e doar meritul companiilor.

Varujan Vosganian:

In privinta cifrelor economiei nationale pornim de la ideea ca imensa majoritate o constituie sectorul privat. Atunci cand eu la Bruxelles am trimis o scrisoare entuziasmata privind productia de automobile in perioada de criza si am solicitat ca Romania sa fie prezenta in sistemul Half 20-20, care reprezinta grupul de elita, fireste ca nu am spus ca eu la Oltchim sau la Cuprumin am facut automobile. Toata lumea stie ca Ford si Renault sunt firme care nu apartin statului. Tot asa si in privinta exporturilor. Exista intr-adevar si exporturi pe care le face Oltchim, minereu de cupru de la Cuprumin. pot sa va spun ca din cauza slabei productiei interne, 95% din productie, Romarm-ul o dedica pietelor externe. E adevarat. Dar eu sunt ministrul Economiei romanesti. Eu nu sunt mega director le Oltchim si pe Remin. De aceea va rog sa-mi permiteti ca la nivelul cifrelor sa nu faceti o distinctie. Noi de aia am facut revolutie. Ca atunci cand vorbim de economia romaneasca sa nu facem distinctie intre economia de stat si cea privata. De aceea eu va prezint niste cifre. Eu nu spun ca eu am facut asta. Spun doar ca eu atunci cand sunt solicitat ajut. Dar as vrea sa stiu care este aceea companie care s-a suparat ca eu laud exportatorii romani?"

Preluare - http://vosganian.ro/?p=4536

S. MAX

#8093 Transcrierea conferintei de presa - CAPITOLUL II OLTCHIM -

2013-09-26 19:38

Transcrierea conferintei de presa sustinute de ministrul Varujan Vosganian si secretarii de stat, Adrian Ciocanea si Manuel Donescu- 26 sept 2013 - (CAPITOLUL II OLTCHIM).

"Varujan Vosganian:

Dar, avem cazul cuprului. Pe mine ma doare sufletul ca trebuie sa vindem minereu, cand am putea sa il prelucram in tara. Din pacate, insa, pentru ca acest domeniu al neferoaselor este pur si simplu ravasit in Romania, el e mai mult in subteran si incuiat cu lacate grele. Pana nu avem noua lege a minelor nu putem nici Remin, nici Moldomin sa il redeschidem si nici alte numeroase mine. S-a distrus in Romania toata forma de prelucrare. Practic, lantul valoric s-a distrus. Asa cum s-a distrus lantul valoric la mase plastice. Nu stiu daca stiti, dar Romania nu mai are PVC. Cei care in industria auto vor sa faca componente auto trebuie sa importe PVC pentru ca noi nu mai avem. Inainte se facea la Arpechim, adica la Oltchim, dar cum bine stiti din 2010 noi granule nu mai producem. Practic, in Romania se prelucreaza mase plastice, nu se creeaza mase plastice."

Preluare - http://vosganian.ro/?p=4536

S. MAX

#8094 Transcrierea conferintei de presa - CAPITOLUL III OLTCHIM -

2013-09-26 19:42

Transcrierea conferintei de presa sustinute de ministrul Varujan Vosganian si secretarii de stat, Adrian Ciocanea si Manuel Donescu- 26 sept 2013 - (CAPITOLUL III OLTCHIM).

Reporter:

Daca tot ati deschis alte subiecte, va intreb de situatia Oltchim…

Varujan Vosganian:

Vineri, maine, creditorii se intalnesc pentru a conveni asupra modalităţilor de finanţare pe termen scurt pentru Oltchim. Se vehiculeaza tot felul de cifre: ca are pierderi de nu stiu cat. Aceasta cifra nu e relevanta ca o buna masura din pierderile alea sunt contabile si vin din nivelul amortizarilor. In fapt, pierderile au coborat de la 5 milioane de Euro in februarie cand a inceput insolventa la cateva sute de mii in iulie si in august a intrat chiar intr-un usor profit si probabil in septembrie va stabiliza. Insa, nu putem tine acest nivel fara sa schimbam niste membrane si fara sa efectuam anumite cheltuieli care se ridica la 12-15 milioane de euro. Pentru atragerea acestor bani există o ofertă din partea unor bănci – dar am sa va spun saptamana viitoare numele bancilor – şi posibilitatea de a vinde un activ, care este oarecum excentric in sensul ca nu face parte din procesul de productie, e vorba de Ramplast. Ramplast care din cauza ca Arpechim nu lucreaza, practic poate functiona numai prin relatii cu tertii. Unul din acei terţi doreşte să îl achiziţioneze.

Reporter:

Cine vrea sa cumpere Ramplast?

Varujan Vosganian:

Este un furnizor de la Dunarea de Jos din zona Galati-Braila. O sa va spunem saptamana viitoare. Dacă sunt de acord creditorii cu această formulă, atunci săptămâna viitoare va anunţăm rezolvarea finanţărilor pe termen scurt. Oltchim poate redeveni bancabilă (nota comentatorului: Oltchim nu mai este bancabil?). In clipa in care Oltchim redevine bancabila inseaman ca nu doar a ieşit din moarte clinică, ci poate să treacă la saloanele cu cei care abia aşteaptă externalizarea. A, ca o banca privata sa accepte sa finanteze Oltchim care in februarie era in moarte clinica este o performanta extraordinara. Nu ascund ca sunt impresionat de capacitatea de regenerare a Oltchim. Se dovedeste ca este intr-adevar o unitate care conteaza pe pietele internationale daca, in conditiile in care lucra cu cateva procente din capacitate era inglodata in datorii si ipoteci, nu avea niciun contract de aprovizionare, de desfacere, a ajuns totusi dupa aproape zece luni in situatia aceasta. Deci, vineri se discuta aceste chestiuni. Eu am sa anunt saptamana viitoare care este rezultatul, luni sau marti.

Dupa care, in zece zile ar trebui prezentat raportul de evaluare. Dupa ce s-au facut cateva operatiuni laborioase, s-au inventariat activele, s-au inventariat stadiul activelor, fiecare unde e ipotecat. Pe urma s-a facut o ierarhizare a datoriilor si a creditorilor, s-au clasificat creditorii etc. Sa nu se creada ca lunile acestea au fost irosite! Nu! Creditorii sunt invitaţi să vadă care este valoarea de piaţă făcută de o echipă puternică de expertiză.

Pierderile la Oltchim au coborât de la cinci milioane euro în februarie, când a început insolvenţa, în august a intrat chiar pe uşor profit, în septembrie probabil se va stabiliza. Nu putem să schimbăm acest nivel fără să (…) facem anumite cheltuieli, care se ridică la 12-15 milioane de euro. Pentru atragerea acestor bani există o ofertă din partea unor bănci şi posibilitatea vânzării Ramplast. Nu pot să vă dau cifra, dar cred că valoarea de piaţă pe care o vor propune administratorii judiciari e undeva intre 250-300 milioane de euro. Ei vor spune: potrivit raportului de evaluare Oltchim ar valora atat. Peste zece zile ar trebui ca ei sa spuna : face atata, bine ! Noi ne-am multumi si cu atata. Sau nu, noi noi vrem chiar atat. Sau noi vrem mai mult de-atat. Din clipa in care creditorii isi stabilesc oferta, incep negocierile de fapt. Asadar, socotesc ca din 10 octombrie intram pe ultima turnanta la Oltchim, adica incepem negocierile efective.

Eu am anticipat putin, am trimis saptamana trecuta tuturor atasatilor nostri o scrisoare, am inceput sa primesc déjà de la ei posibile contacte. Nu puteam sa le trimit mai devreme pentru ca n-as fi putut sa raspund la o seama de intrebari. A, ca unii au venit singuri, da! Dar nu pot eu sa-i invit la dialog fara sa am aceste elemente.

Pe urma, luni incep sa ma intalnesc cu cu cativa ambasadori, unde exista firme cu capital de stat, cum este SOCAR sau KazMunayGaz. Si intentionez sa propun administratorilor sa angajeze si o firma de profil, specializata in cautari. Adica as vrea sa avem in vedere toate posibilele variante. Am avut o intalnire si cu un grup PP-DD pentru ca eu, in procedura pe care o am, ma intalnesc cu toate grupurile parlamentare. Si am avut o discutie interesanta si in legatura cu aceasta tema, pentru ca dansii m-au intrebat cum vad, in perspectiva implinirii unui an de la aceasta procedura, ceea ce s-a intamplat anul trecut. Si eu am spus ca, in clipa in care vom avea succes cu Oltchim, eu am sa-i invit la celebrare pe toti cei care, intr-un fel sau altul, au facut parte din biografia recenta a Oltchim.

Reporter : …

Varujan Vosganian :

In momentul in care Oltchim se privatizeaza, orice discutie de acest fel se face cu cumparatorul. De altfel, daca creditorii erau privati, Oltchim era deja privatizat in februarie. Dar pentru ca actionarul si creditorul apartin statului, atunci noi am ramas in continuare administratori.

Preluare - http://vosganian.ro/?p=4536

S. MAX

#8095 Transcrierea conferintei de presa - CAPITOLUL IV OLTCHIM -

2013-09-26 19:54

Transcrierea conferintei de presa sustinute de ministrul Varujan Vosganian si secretarii de stat, Adrian Ciocanea si Manuel Donescu- 26 sept 2013 - (CAPITOLUL IV OLTCHIM).

Reporter :

Sindicalistii de la Oltchim de vreo saptamana stiau de vanzarea Ramplast si spun ca au trimis scrisori la creditori, la dumneavoastra ca nu sunt de acord, urmeaza proteste de strada.

Varujan Vosganian :

Discutam cu sindicalistii, ii respectam, ei muncesc, noi le platim salariile la oameni. Stiti, am avut discutii si cu sindicalistii de la Aversa, in care ei mi-au spus: dar n-aveam loc sa ramanem la stat ? Nu se poate sa ramaneti la stat. Si a venit ieri cel care a cumparat si a constatat ca nu au nici macar aparatura de protectie, ca nu au cantina si au inceput sa discute cu ei si oamenii, incetul cu incetul, au inceput sa intre in dialog cu noii proprietari. Asa si aici. Sunt de acord sa nu vindem nimic, desi pana la urma tot trebuie sa vindem tot, e putin ciudat sa nu vrei sa vinzi o unitate de 4 milioane cand trebuie sa vinzi o unitate de 300 de milioane. Si pentru ca eu trebuie sa decid, si eu imi asum raspunderea daca ei nu isi mai iau salariile si daca opresc tehnologiile, atunci eu trebuie sa am curajul sa merg mai departe. Si eu am curaj. Chiar cu acest proces de subminare a economiei nationale, am curaj. E cazul sa asezam puterile statului intr-o relatie corecta. Sa fie o lectie ca, pe viitor, cine mai face astfel de lucruri, sa respecte si puterea legiuitoare.

Preluare - http://vosganian.ro/?p=4536


Musafir

#8096

2013-09-26 19:56

http://www.valcea1.ro/wp-content/uploads/2013/09/ALIMENTE-86x78.jpg...

http://www.valcea1.ro/au-venit-alimentele/

De cativa ani buni, romanii cu venituri modeste primesc un ajutor, constand in alimente de baza, din partea comunitatii europene. In acest an, numarul produselor a fost marit si diversificat, spre bucuria celor care au, realmente, nevoie de ele. Mai mult de jumatate dintre aceste alimente au ajuns in depozite si in cel mai scurt timp, vor fi distribuite beneficiarilor. Pana acum, au fost aduse peste 100 de tone de faina, malai, zahar, ulei sau rosii in suc propriu. Conducerea Primariei Ramnicului se asteapta la o avalansa de persoane indreptatite sa primeasca alimentele europene.

SA NU UITATI DISPONIBILIZATII OLTCHIM SI ARPECHIM < TREBUIE SA AVETI LA ZI CARNETELE DE SOMAJ SEMNATE SI PARAFATE PENTRU A BENEFICIA DE ACESTE ALIMENTE > .
ANUNTATI-VA COLEGII CA BENEFICIAZA TOTI CEI DISPONIBILIZATI SOMERI !!!!

SUNTETI INCLUSI AUTOMAT PE LISTELE DE DISTRIBUIRE, DOAR  PRIN PREZENTAREA LA PUNCTUL DE DISTRIBUIRE CU BULETINUL SI CARNETUL DE SOMAJ  VIZAT LA ZI BENEFICIATI DE ACESTE PRODUSE. SUNTETI INCLUSI PE LISTE !!!

DISTRIBUIE in Ramnicu Valcea : strada Ferdinand, segmentul aflat între bulevardele Nicolae Bălcescu şi Tudor Vladimirescu.

 

CEI DISPONIBILIZATI IN ARGES BENEFICIATI  IN JUDETUL VOSTRU !

 

"În cadrul programului PEAD: cinci categorii de beneficiari (pensionari cu pensia sub 400 lei, beneficiari de ajutor social, şomeri aflaţi în evidenţele AJOFM, inclusiv cei care nu mai primesc indemnizaţia de şomaj, persoanele cu handicap grav sau accentuat şi beneficiarii unor legi speciale – invalizi, veterani şi văduve de război, agresati politic, eroi-martiri şi luptători ai revoluţiei din decembrie 1989 şi ai revoltei de la Braşov din noiembrie 1987, cu veniturile primite pe baza acestor legi speciale mai mici de 400 lei) "

http://www.primariavl.ro/media/k2/galleries/1276/IMG_6611.jpg...

 

Unul

#8097 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: respect

2013-09-26 20:17

#8076: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: respect

Ma ingrozesc cand aud "Este un atac lansat de sindicatul "victoria" prin Eugen Patru". Cine e acest Eugen Patru pt. ca am avut si eu pana la disponibilixare vreo 30 ani de OLTCHIM si nu am auzit de el. Daca este atat de periculos pentru soarta acestui combinat de ce nu va strangeti vreo 50 de angajati ca sa il aruncati peste gard. Acelasi tratament putei sa-l aplicati si celorlalte coade de topor. Cred ca voi ia-ti facut mari prin toate aceste comentarii la adresa lor, dar astia suntem noi romanii , viteji la nivel de barfa. Niciodata oameni ca cernev, ghioca si cei pe care pomeniti nu ar fi trebuit sa decida si sa ia hotarari in ceea ce priveste soarta angajatilor. Acesti oameni nu au facut nimic altceva decat sa profite de lipsa de reactie si de lasitatea angajatilor si ca pana la urma asta este de fapt o stare de normalitate caracteristica acestui popor.


Musafir

#8098 Omul de afaceri Ştefan Vuza se află la Vâlcea, pe Platforma Chimică

2013-09-26 22:26

Omul de afaceri Ştefan Vuza se află la Vâlcea, pe Platforma Chimică, unde se face audit în vederea preluării combinatului vâlcean Chimcomplex Borzeşti vrea să redeschidă tot Oltchimul cu Arpechim cu tot - ieri şi-a prezentat intenţiile autorităţilor judeţ

http://www.viatavalcii.ro/images/2013/vuza-prefectura-26092013.jpg...



http://www.viatavalcii.ro/index.php/component/content/article/35-dus-intors/19463-omul-de-afaceri-tefan-vuza-se-afl-la-valcea-pe-platforma-chimic-unde-se-face-audit-in-vederea-prelurii-combinatului-valcean-chimcomplex-borzeti-vrea-s-redeschid-tot-oltchimul-cu-arpechim-cu-tot-ieri-i-a-prezentat-inteniile-autoritilor-jude.html

Omul de afaceri Ştefan Vuza, care controlează prin grupul Serviciile Comerciale Române (SCR) societatea Chimcomplex Borzeşti, se află de două zile în judeţul Vâlcea, la Oltchim, fiind interesat de preluarea combinatului chimic vâlcean. Ieri, Ştefan Vuza s-a întâlnit la Prefectura Vâlcea cu prefectul Mircea Nadolu. La discuţii au mai fost prezenţi liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu şi vicepreşedintele Cartel Alfa Vâlcea, Ionel Vâncea. Înainte de a ajunge la întâlnirea cu prefectul judeţului, Ştefan Vuza a avut amabilitatea să răspundă la întrebările jurnaliştilor vâlceni.

„Noi vrem să preluăm Oltchim cu Arpechim”

„Suntem în timpul auditului şi nu avem încă un rezultat. Avem 32 de specialişti care efectuează acest audit. Noi verificăm soluţiile lor tehnice. Sunt investiţii foarte bune făcute la Oltchim, dar sunt şi unele erori pentru care combinatul a ajuns în situaţia aceasta, dar nu ne putem pronunţa încă, pentru că suntem în audit. Sunt 32 de specialişti, fiecare adună informaţiile şi apoi, pe baza rapoartelor lor, tragem o concluzie. Nu pot să vă spun în ce condiţii am cumpăra Oltchimul pentru că este confidenţial, suntem într-o competiţie. Sunt hotărât sută al sută să cumpărăm Oltchimul, dar să vedem în ce condiţii. Nu cred că se va mai întâmpla circul de anul trecut, de la licitaţia de vânzare a Oltchimului, pentru că de data aceasta se porneşte de la o sumă reală, nu de la 180.000 de euro, cât era garanţia. Acum vorbim poate de o sumă chiar peste 100 de milioane de euro. Ca să repornim Oltchimul ne trebuie un capital de lucru de 50 de milioane de euro, pentru Divizia chimică, un capital tehnic de 15 milioane de euro pentru reparaţiile capitale, reviziile şi repornire şi apoi alţi bani. Suntem dispuşi să dăm aceşti bani, de asta suntem aici. Categoric, Oltchim nu poate fi închis. Trebuie să fim realişti. Oltchim nu este un combinat mic, el nu poate fi închis. Cu noi, fără noi, cu următorii, el va funcţiona. Noi vrem să preluăm Oltchim cu Arpechim. Asta este partea bună a lucrurilor. Noi, spre deosebire de alt investitor, străin, nu-i dăm numele, fiind investitor autohton, românesc, dorinţa noastră este să folosim toate instalaţiile şi asta vom face. Toate instalaţiile trebuie să producă profit. Nu ştim acum dacă cei disponibilizaţi vor fi rechemaţi la muncă, nu ştim dacă vor mai fi disponibilizări, cred că abia anul viitor vom şti exact cum stă situaţia, adică proiecţiile reale de personal necesar. Sunt proiecţii la care se dă drumul şi la Divizia Bradul, prin varianta noastră, caz în care mai este nevoie de 1000 de oameni, dar sunt proiecţii. Sunt cinci proiecţii, este prematur să spun ceva despre asta, probabil că în trei luni vom şti. Sunt interesat de Oltchim pentru că noi, Chimcomplex Borzeşti, suntem identici cu Oltchimul. Pe vremea lui Ceauşescu erau la fel, aceleaşi tehnologii, aceeaşi piaţă. Suntem şi concurenţi, dar şi împărţim aceeaşi piaţă de investiţii, de strategie. E normal să fie aşa. În toată chimia din Europa, cele mai bune combinate, cele mai apropiate, au făcut un proiect, care la noi se cheamă Compania Naţională de Chimie. Trebuie să înţelegeţi că cele două combinate sunt mici faţă de ceilalţi jucători din Uniunea Europeană. Sunt 56 de jucători în Uniunea Europeană, iar Oltchim cu Chimcomplex nu reprezintă nici 1% din producţia Uniunii Europene, deci nu este o ţintă, ci o dezvoltare, o dublare. Anul trecut a fost o licitaţie, acum va fi un concurs de proiecte, e cu totul diferit. Concursul de proiecte reprezintă un alt sistem. Există şi sume de bani, dar există şi programe de investiţii şi soluţii tehnice. Ceea ce ştim este că noi, faţă de orice alt concurent, vrem să pornim toate instalaţiile. Deocamdată aşteptăm modelul, propunerea specialiştilor în insolvenţă. Nu noi decidem, noi răspundem propunerilor. În ceea ce priveşte Ramplastul, acesta este adiacent, un procesator terţiar care foloseşte materiile prime provenite de la Oltchim. Nu noi suntem la decizie, ei hotărăsc dacă îl vând sau nu, dar nu afectează nici cu 0,01 la sută Oltchimul. În cele două zile de când suntem la Oltchim ne-am informat şi asupra licenţelor. Spre deosebire de PCC, care a stat numai la zona de polioli, eu personal am fost şi la cercetare. Este un laborator şi s-a desfăşurat o activitate foarte bună aici la Oltchim, s-a păstrat direcţia spre cercetare şi va da rezultate atât pe polioli şi probabil se va merge şi pe o zonă mult mai interesantă. Vom păstra şi chiar vom dubla cercetarea. Nu avem acces, să zicem, la reţete. Suntem interesaţi de producţia tot în zona chimică, în zona de polieteri, dar mai sunt câteva familii de produse pe care nu putem să le dezvăluim. Am venit astăzi la prefectul judeţului pentru a ne prezenta intenţiile, aşa cum e normal”, a spus Ştefan Vuza.

„Nu am avut acces la date secrete”

Omul de afaceri spune că a simţit că s-au făcut jocuri în favoarea PCC, dar a precizat că lupta Chimcomplex Borzeşti nu este cu PCC-ul: „Există două ligi, cum am zis tot timpul. Liga întâi – dacă vin investitori puternici cum ar fi Gazprom, cu ei nu putem concura, dar aceia nu vin pentru că Oltchimul are probleme destul de dificile şi le trebuie mult timp pentru a le înţelege. Şi atunci noi suntem un jucător de liga a doua cu PCC-ul care, la fel, este din liga a doua. Deci noi suntem o contraofertă la PCC. Dacă decidentul va hotărî că oferta noastră e bună, noi vom continua, categoric, proiectul de fuziune a celor două combinate. Dacă vor veni cei din liga întâi, noi vom ieşi din joc. Dar dacă voiau să vină erau de acum un an aici. Ori peste tot, în toate proiectele din chimie, chiar şi din petrochimie, nicăieri în Europa, n-a venit nimeni din liga întâi de prima dată, ci ulterior. Adică a venit întâi o furnică să rezolve problemele sociale, de mediu – acestea sunt necunoscute la Oltchim, jumătate sunt cunoscute, jumătate sunt estimate că vor fi”, a precizat Ştefan Vuza. Acesta a specificat că a prezentat intenţiile pentru Oltchim şi Ministerului Economiei: „Noi i-am prezentat intenţiile noastre Ministerului Economiei, care este condus de Varujan Vosganian, suntem în audit cu acordul lor. Mai departe, cel care va vinde este firma de insolvenţă, specialistul în insolvenţă. N-are legătură cu Guvernul, este parte juridică mai mult, lichidare sau reorganizare. Pentru audit sunt angajamente de confidenţialitate, nu am avut acces la date secrete. E o confidenţialitate clară şi cu sancţiuni jumătate de milion de euro”, a concluzionat Ştefan Vuza.

Ce spune prefectul

La întâlnirea de la Prefectura Vâlcea, presa nu a avut acces, însă, prefectul Mircea Nadolu ne-a permis să facem câteva fotografii şi televiziunilor să ia câteva imagini. Apoi, printr-un comunicat de presă, prefectul Nadolu ne-a informat asupra discuţiilor purtate în biroul său: „Tema discuţiilor a fost intenţia acestui cunoscut om de afaceri clujean de a participa la privatizarea SC Oltchim SA. Domnul Ştefan Vuza, om de afaceri român, controlează, prin grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), societatea Chimcomplex Borzeşti. Este cunoscut faptul că firmele care compun Grupul SCR (cu capital 100% românesc) oferă o paletă largă de produse şi servicii, începând de la produse chimice şi textile, la materiale de construcţii şi acţionează pe cinci divizii printre care industria chimică Chimcomplex Borzeşti şi Uzuc Ploieşti. Parte a grupului SCR din anul 2003, SC Chimcomplex SA Borzeşti este unul din fabricanţii reprezentativi de produse chimice din România, structura producţiei cuprinzând două mari grupe de instalaţii, una pentru fabricarea produselor anorganice de bază (clorosodice şi cloruri anorganice) şi cealaltă pentru produse organice (solvenţi, alchimine). În cadrul acestei întâlniri de lucru, s-a concluzionat că profilele Oltchim şi Chimcomplex sunt aproape identice, atât ca tehnologie, piaţă şi canale de vânzare, cât şi ca aprovizionare cu materii prime. În acest context, omul de afaceri clujean s-a declarat interesat de funcţionarea Oltchim SA şi după privatizare, totodată manifestându-şi intenţia de a investi într-un proiect de integrare a combinatelor Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Chimcomplex Borzeşti, proiect ce ar avea, ca puncte forte, poziţia geografică avantajoasă, pieţe internaţionale de desfacere care pot absorbi 70% din producţie, instalaţii modernizate în marea lor majoritate şi un grad sporit de competitivitate din punct de vedere al costurilor. Investitorul clujean a arătat că, deşi Oltchim SA se află sub o lege specială, legea insolvenţei, înregistrând în continuare pierderi (mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), intenţionează să preia întreaga activitate Oltchim, cu funcţionarea la capacitate maximă a tuturor secţiilor de pe platformă, asigurând capital de lucru de 50 de milioane de euro, capital de investiţii urgente de 25 de milioane de euro şi capitalurile necesare pentru investiţiile de mediu, toate aceste investiţii în condiţiile menţinerii locurilor de muncă. Totodată, Uzuc Ploieşti (Uzina de utilaj Chimic) îşi va deschide punct de lucru pe platforma vâlceană şi va prelua personalul Mentchim (societate în insolvenţă), Design Ro şi Protetchim, asigurând continuitatea serviciilor acestora pe platformă. Operarea şi dezvoltarea Oltchim Sa se vor realiza în contextul integrării combinatului în industria judeţului Vâlcea, prin dezvoltarea relaţiilor cu CET Govora, Salrom SA, USG, Linde Gaz. Pentru rezolvarea situaţiei Oltchim SA şi asigurarea surselor de finanţare a investiţiilor propuse, investitorul român a precizat că a purtat discuţii despre crearea unui consorţiu care să includă SIF-urile, grupuri financiare, producători de propilenă, societăţi furnizoare de materii prime sau clienţi, furnizori de utilităţi, operatori de transport etc. Totodată, în cadrul discuţiilor, s-a convenit că privatizarea Oltchim SA este un proiect de interes naţional, societatea fiind una dintre puţinele capacităţi de acest fel din Uniunea Europeană ce ar putea aduce un plus de valoare economiei româneşti”, se arată în comunicatul transmis de prefectul Mircea Nadolu. De asemenea, în cadrul întâlnirii, prefectul judeţului a subliniat şi rolul esenţial al acestui agent economic în cadrul economiei vâlcene, atât în ceea ce priveşte contribuţia acestuia la formarea PIB-ul judeţului, cât şi în ceea ce priveşte asigurarea unui număr important de locuri de muncă pentru cetăţenii municipiului Râmnicu Vâlcea şi localităţile limitrofe. Gabi Bercea


Musafir

#8099 Creditorii Oltchim caută finanţare pe termen scurt

2013-09-26 22:48

http://www.curierulnational.ro/poze-cnr/188470maxim.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.curierulnational.ro/Actualitate/2013-09-27/Creditorii+Oltchim+cauta+finantare+pe+termen+scurt

Vosganian: Există o ofertă din partea unor bănci, iar Divizia Ramplast ar putea fi vândută către un furnizor din zona Galaţi - Brăila

Creditorii Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) s-au întâlnit, ieri, pentru a stabili modalităţile de finanţare pe termen scurt a companiei, ministrul Varujan Vosganian aproximând că valoarea de piaţă pe care o vor propune administratorii judiciari ai combinatului s-ar putea situa între 250 şi 300 milioane de euro. Totodată, pentru a contribui la atragerea de fonduri, divizia Ramplast ar putea fi vândută către un furnizor din zona Galaţi - Brăila, urmând ca în decursul săptămânii viitoare să fie comunicate detalii în acest sens, a mai precizat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
"Pierderile la Oltchim au coborât de la cinci milioane euro în februarie, când a început insolvenţa, în august a intrat chiar pe uşor profit, în septembrie probabil se va stabiliza. Nu putem să schimbăm acest nivel fără să (...) facem anumite cheltuieli, care se ridică la 12-15 milioane de euro. Pentru atragerea acestor bani există o ofertă din partea unor bănci şi posibilitatea vânzării Ramplast", a declarat, ieri, ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă.
Ministrul Economiei a subliniat că "marea importanţă" este conferită de posibilitatea ca Oltchim să redevină bancabil, iar acest lucru înseamnă că "nu doar a ieşit din moarte clinică, ci poate să treacă la saloanele cu cei care abia aşteaptă externarea", a declarat Vosganian.
Creditorii urmează să ia la cunoştinţă raportul de evaluare a combinatului şi totodată, să afle care este valoarea de piaţă făcută de o echipă puternică de expertiză.
"Nu pot să vă dau cifra, dar cred că valoarea de piaţă pe care o vor propune administratorii judiciari e undeva la 250-300 milioane de euro. În clipa când creditorii îşi stabilesc oferta, atunci încep negocierile. Socotesc că în jur de 10 octombrie începem negocierile efectiv", a mai spus ministrul.
La începutul lunii septembrie Varujan Vosganian a anunţat că, în perioada 20-30 septembrie, administratorii judiciari ai Oltchim vor definitiva construirea unui vehicul de investiţii, un "Oltchim eliberat de povara datoriilor", pentru care va fi fixat un preţ de vânzare şi vor începe negocierile.
Conform celor declarate de ministrul Economiei, mulţi investitori, individual sau în consorţiu, s-au arătat interesaţi de Oltchim, în ultima perioadă, SIF-urile având astfel intenţia să formeze un consorţiu pentru investiţii la Oltchim, a cărui activitate ar urma să fie integrată cu cea a Chimcomplex Borzeşti. În aceeaşi măsură, fondul de investiţii israelian Fortissimo Capital şi PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim, au anunţat că vor forma un consorţiu pentru privatizarea combinatului chimic, alt investitor interesat de Oltchim fiind şi producătorul de crom Yildirim din Turcia.
Statul a eşuat, anul trecut, în încercarea de a privatiza Oltchim, controlat de Ministerul Economiei, combinatul chimic aflându-se în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an.


Musafir

#8100

2013-09-27 05:17

Eu nu doresc INCHIDEREA ACESTEI
PETITII!
In lipsa comunicarii celor care trebuie
sa comunice cu noi salariatii (liderii
de sindicate, sefii nostri, directorii
nostri) trebuie sa avem, cat de cat, o
sursa de informare cu privire la ceea
ce se intampla in combinat si cred ca
nu suntem prosti, cum ne cred si ne
vor unii; stim sa deosebim adevarul
de realitate.
Au fost unii care au crezut si au
activat in "victoria", au fost unii care
au simpatizat "victoria" ... dar s-au
dezis cu totii si s-au indepartat de
"victoria" (Ilinescu, Toanta, Covrescu,
Trasca, chiar si eu, etc.) pentru ca s-
au simtit tradati, umiliti, amenintati
si abandonati de conducerea acestui
sindicat, in stilul si cu mijloacele unor
excroci, sa zicem sentimentali (pentru
ca ne-au promis pastrarea locurilor
de munca, capacitate de productie de
cel putin 65%, categorii si sporuri
mai mari, etc.) ca sa nu le zicem
ordinari.