Educație Financiară predată în liceu

România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte educaţia financiară, indicatorul care măsoară nivelul acestei componente fiind de 21%, comparativ cu nivelul mediu al UE, de 52%.

Educația financiară este procesul prin care dobândim cunoștințe, aptitudini și abilități care ne permit să luăm decizii mai bune în ceea ce privește gestionarea resurselor noastre, să facem analize pe baza informațiilor corecte și să știm cui să cerem  ajutor și sfaturi pentru a obține mai multe beneficii din banii noștri.

Metodele de economisire și de investire a banilior sunt multiple, iar pentru a face cele mai bune alegeri, trebuie deasemenea să fii informat și să înțelegi avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Necesitatea gestionării banilor apare pentru prima dată, într-un mod mai accentuat, imediat după terminarea liceului, respectiv după împlinirea vârstei de 18 ani.

Această problemă ar putea fi rezolvată prin introducerea Educației Financiare în rândul materiilor studiate în liceu. Semnează această petiție pentru a combate situația nefavorabilă în care se află România în prezent.

Persoanele fizice nu vor putea alege economiile sau investițiile potrivite pentru ei înșiși și pot fi expuși riscului de fraudă, dacă nu sunt educați din punct de vedere financiar. Dar dacă oamenii devin educați financiar, vor fi mult mai probabil pentru a salva și a provoca furnizorii de servicii financiare să dezvolte produse care să răspundă cu adevărat nevoilor lor și care ar trebui să aibă efecte pozitive asupra acestora atât nivelul investițiilor, cât și creșterea economică.

Nevoia de educație financiară timpurie a devenit evidentă în ultimii ani într-un context economic internațional marcat de o înțelegere redusă a serviciilor financiare. La nivel european, directivele Comisiei Europene recomandă introducerea educației financiare în școli de la cele mai mici vârste, pentru a educa și responsabiliza viitorii consumatori.

În urma dobândirii cunoştinţelor despre educaţie financiară vei cunoşte:

• să scapi de grija lipsei banilor
  • cum să-ţi petreci timpul astfel încât să câştigi şi bani
  • cum să devii independent financiar
  • cum să începi propia afacere
  • care sunt documentele financiar-contabile importante pentru o firmă
  • care sunt impozitele/taxele pe care oricine trebuie să le plătească
  • linii de finanţare atât rambursabile cât şi nerambursabile
  • cum să foloseşti un buget şi cash flow şi să dea rezultate
  • fiscalitatea şi contabilitatea pe care toţi trebuie să o ştim
  • şi multe multe alte informaţii cu şi despre educaţie financiară.

Semnează această petiție pentru a combate situația nefavorabilă în care se află România în prezent!