Vrem o industrie auto romaneasca de top !

In atentia autoritatilor romane:
 
 
Stimate doamne,
Stimati domni,
 
in Romania avem o industrie auto puternica, formata din constructori (Dacia, Ford, etc.) si numerosi furnizori (Bosch, Continental, etc.). Cu toate acestea, industria auto romaneasca, in ansamblul ei si la momentul prezent, este preponderent axata pe productie, cercetarea si dezvoltarea jucand din pacate un rol secundar. Atuul fortei de lucru ieftine se va diminua pe termen mediu-lung, pe masura ce salariile din tara converg incet dar sigur spre cele din Occident iar efectele se vad deja prin relocarea unor activitati din Romania spre alte zone ale lumii.
 
Noi, semnatarii acestei petitii, consideram ca pe termen lung tara noastra are potentialul si este obligata sa faca tranzitia de la atractivitatea de tara ,,low-cost'' inspre atractivitatea de tara cu know-how si experienta de a proiecta si a crea bunuri si servicii de calitate cu valoare adaugata mare. 
 
Industria auto globala se afla in pragul unei transformari radicale si ireversibile. Preocuparile pentru mediu, siguranta si confortul pasagerilor au pornit tendinte precum electrificarea trenului de rulare, condusul autonom, digitalizarea vehiculului, comunicarea avansata intre vehicul-om-mediu, cautarea de combustibili alternativi, dezvoltarea infrastructurii de statii de incarcare electrice si de hidrogen, etc. De mare actualitate sunt planurile concrete de ,,gigafabrici'' de baterii pentru vehicule electrice in numeroase state europene. Noi vedem aici niste oportunitati imense pentru Romania de a fi co-creatoare a acestor schimbari.
 
Ceea ce dorim este sa va provocam ambitia de a face Romania un centru de excelenta in mobilitatea viitorului. Concret, prin asta intelegem ridicarea la nivel de prioritate nationala dezvoltarea industriei auto, infiintarea de centre R&D si atragerea de investitii autohtone si straine in tehnologiile enumerate mai sus. In plus, este obligatorie introducerea unor programe formatoare de specialisti inalt calificati. Suntem convinsi ca ingeniozitatea romaneasca merita sa fie cautata in special pentru viziune, talent, competente si calitate, nu doar pentru considerente de cost redus.
 
Pe final, dorim sa va lansam o provocare chiar si mai ambitioasa: renasterea marcii ARO ca fabricant de vehicule SUV/off-road 100% electrice ! In viziunea noastra ar fi incununarea perfecta a tuturor domeniilor de mai sus, ori ca marca 100% romaneasca, ori ca joint-venture cu un constructor consacrat. Daca Romania a putut in trecut aduce pe piata niste vehicule de teren/utilitare cautate si apreciate in intreaga lume, cu siguranta o poate face din nou. Ca inspiratie exista numeroase startup-uri, din care amintim Rivian (SUA), Izera (Polonia), Rimac (Croatia) si TOGG (Turcia).
 
Romania are potentialul de a fi o forta relevanta in industria auto a viitorului si trebuie sa isi asume un rol activ in evolutia acesteia. ,,Made in Romania'' si mai ales ,,Engineered in Romania'' trebuie sa (re)devina etichete ravnite de toata lumea.
 
Va rugam sa tineti cont de mesajul nostru si sa preluati temele de mai sus in ordinea de zi a agendelor dvs.
 
 
Cu stima,
Semnatarii petitiei

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Calin Andrei să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...