Vrem Vot #Antifrauda

In urma nenumaratelor nereguli (cu miile) la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, cerem Parlamentului si Guvernului Romaniei reformarea imediata a sistemului si procedurii de vot astfel incat votul sa nu mai poata fi fraudat.

Ca urmare, propunem un sistem de vot pe care il descriem in detaliu mai jos.

Vot_antifrauda_Simple1.png

Cuprins:

I. Trasaturi generale

II. Diagrama distemului

III. Descrierea detaliata a sistemului

I. Caracteristici Generale

1. Vot dublu - si electronic si fizic.

2. Buletin de vot securizat cu holograma, serie unica, cod QR scanabil, cerneala speciala, laminare dupa printare.

3. Verificare multipla si electronica si fizica pentru toate datele, toate voturile.

4. Imposibilitatea de a modifica ulterior datele, prin utilizarea de Tehnologie Blockhain - o retea descentraliata de servere in care datele nu pot fi modificate fara ca toate serverele sa stie.

5. Transparenta maxima. Alegatorul are optiunea de a-si verifica inregistrarea votului online in ziua alegerilor. Toate rezultatele sunt vizibile si verificabile online.

6. Numaratori manuale si automate de catre fiecare membru al sectiei de votare, folosind chiar propriul telefon.

7. Procese verbale securizate - cu holograma, serie unica, amprenta digitala a tuturor membrilor sectiei pe fiecare semnatura. Se trimit exemplare fizice in original si la partide.

8. Inregistrare video a sectiei pe toata durata zilei electorale si a numaratorii. Inregistrarile sunt disponibile public.

9. Inregistreaza orice tentativa de frauda la orice pas.

10. Viteza sporita de vot - datorita folosirii tehnologiei.

11. Elimina eroarea umana prin folosirea in paralel a technologiei la fiecare pas.

12. Respecta secretul votului

II. Diagrama Detaliata:

Vot_antifrauda3.png

III. Descrierea Sistemului

Sectia de votare se filmeaza fara intrerupere; inregistrarile pot fi accesate de catre public pe site-ul BEC; deschiderea urnelor, numaratoarea voturilor si completarea proceselor verbale se face in campul vizual al camerei/camerelor.

1. Validarea alegatorului

a. Aparatul de validare a alegatorului – scaneaza atul de identitate; se conecteaza la sererul Directiei Evidentei Persoanelor si la serverul BEC pentru verificare dubla; fiecare sistem confirma independent ca actul de identitate nu a mai fost folosit la turul electoral.

b. Optional, se face poza alegatorului in timpul validarii, pentru a preveni votul cu actul altcuiva; un soft de recunoastere faciala confirma ca persona din poza si cea din actul de identitate coincid.

c. Optional, se scaneaza amprenta alegatorului, pentru securitatea identitatii si prevenirea fraudei

d. Prezenta la vot, poza si amprenta se incarca in timp real pe site-ul BEC si reteaua Blockchain; participarea se poate confirma instantaneu pe site-ul BEC (cautare folosind CNP, apare confirmarea prezentei la vot)

e. Prezenta pe lista electorala electronica se confirma de catre sistem; o data confirmata, alegatorul semneaza pe lista electorala printata, si poate primi cheia de vot;

f. Daca toate verificarile au fost facute cu succes, alegatorul e validat si operatorul activeaza o singura cheie electronica de vot folosind aparatul de activat chei, care va permite alegatorului sa voteze o data.

g. Pentru viteza maxima - membrul de sectie pe a carui lista electorala se afla alegatorul este notificat prin aplicatia de telefon la ce pagina si ce pozitie se afla alegatorul ce urmeaza sa semneze. Astfel se reduce considerabil timpul de vot.

IN VIITOR cartile de identitate si pasapoartele vor include un cip electronic securizat care va inregistra fiecare vot, adaugand inca un obstacol in calea votului multiplu.

2. Votul

a. Cheia de vot – o cartela electronica activeaza o data per vot; cheia de vot si aparatul de vot au o serie unica comuna, ele functionand doar impreuna. Aparatul de activat cheia afiseaza electronic numarul de activari (care va fi consemnat la PV). Cheia dezactivata trebuie apoi resetata de catre aparatul de la urna de vot inainte ca ea sa poata fi activata din nou.

b. Alegatorul merge la cabina de vot, unde poate folosi cheia de vot la aparatul de vot

c. Aparatul de vot scaneaza cheia, permitand un vot si apoi o dezactiveaza

d. Votul se face atingand pe ecran optiunea politica, care apoi e confirmata. Voturile inregistrate sunt comunicate o data pe ora catre reteaua Blockchain

e. Aparatul de vot elibereaza un buletin de vot care contine urmatoarele elemente:

Seria unica a buletinului de vot – cod de bare si numar; seria unica a buletinului de vot este printata dinainte pe hartie speciala; seriile de buletine de vot sunt date inainte fiecarei sectii de votare
Cod QR printat pe loc cu toate datele buletinului de vot: seria unica a buletinului de vot; seria unica a aparatului de vot si a cheii electronice; optiunea politica a alegatorului
Optiunea politica printata pe loc
Holograma - contine seria unica a buletinului, pentru securitate
Laminare – buletinul de vot este laminat de catre aparatul de vot dupa printare si inainte de a fi eliberat, pentru a preveni deteriorarea sau modificarea ulterioara cu cerneala

f. La dorinta alegatorului, aparatul de vot elibereaza si o copie a buletinului de vot pe hartie termala, acesta poate fi folosit pentru a confirma inregistrarea electronica corecta votului pe site-ul BEC

g. O copie a buletinului de vot se pastreaza si in aparatul de vot, pentru verificare ulterioara; cutiile cu copii sunt sigilate fizic si electronic, neputand fi deschise decat in cazul de contestatii sau nereguli, numai in prezenta reprezentantilor partidelor.

h. Urna de vot – votul se introduce in urna de vot printr-un aparat care scaneaza seria buletinului de vot pentru a valida buletinul (sa corespunda buletinelor de vot din sectie); o data primita confirmarea de la urna ca votul a fost introdus de catre alegator, votul se sfarseste; aparatul urnei de vot reseteaza cheia de vot si confirma ca votul s-a sfarsit, permitand astfel o noua activare a cheii.

i. Dupa ce urna confirma validarea buletinului de vot, cetateanul preda cheia de vot resetata si isi recupereaza actul de identitate, putand pleca din sectie. Votul s-a terminat.

3. Numaratoarea voturilor

Se face prin numararea si confirmarea seriilor buletinelor de vot, scanarea codurilor QR, si numararea manuala a buletinelor si optiunilor de vot. Toate numerele sunt verificate din cel putin 2 surse.

a. Seria buletinelor de vot – se inregistreaza cu un aparat de scanat codul de bare omologat si cu aplicatia de smartphone conectata la site-ul BEC; seriile trebuie sa coincida cu: 1 - seriile utilizate din aparatele de vot; 2 - seriile din urna - inregistrate de scannerul de la urna. Ambele rezultate (si de la scannerul manual si de la scannerul de urna) se incarca in timp real pe site-ul BEC odata inceput procesul de numarare. O data scanat un buletin de vot, el poate fi reconfirmat dar nu se poate numara din nou, deoarece are serie unica.

b. Codul QR – se scaneaza cu un aparat de scanat omologat, care trimite datele in timp real la servere, si cu telefonul, printr-o aplicatie conectata la servere. Fiecare membru al sectiei de votare poate folosi aplicatia pentru a numara voturile si optiunile de vot. O data scanat un vot, el nu mai poate fi numarat din nou, ci doar reconfirmat.

c. Numararea manuala – se numara manual optiunile de vot

d. Buletinele neintrebuintate – se printeaza de catre aparatele de vot la sfarsitul zilei de vot, cu cod QR si text care indica neintrebuintarea lor. Buletinele de vot neintrebuintate se scaneaza la sfarsit si cu scannerul si cu telefoanele pentru verificare.

e. Aparatul de activat cheia de vot – verifica numarul total de voturi

4. Aplicatia de smartphone

a. Fiecare membru al sectiei de votare o descarca; se autentifica cu ID unic + parola

b. Scaneaza seria – din codul de bare si Codul QR, care trebuie sa coincida (scanarea seriei este optionala, necesitand timp extra)

c. Scaneaza Optiunea de Vot (codul QR)

d. Numara toate buletinele de vot si voturile primite de fiecare candidat

e. Comunica cu serverul BEC si Blockchain in timp real; datele sunt disponibile pe site instantaneu pentru verificare de catre membru

f. Face verificarea cu aparatul de vot si scannerul de la urna. (ambele au cod QR langa cifru pentru inregistrare)

g. Indica numarul de voturi ramase nescanate de telefon prin verificarea datelor de pe servere.

h. Indica si inregistreaza orice nereguli la numaratoare

i. O numaratoare inceputa poate fi resetata (pentru a putea renumara buletinele deja scanate), insa toate numaratorile se inregistreaza de catre aplicatie si trimise in timp real la serverul BEC si Blockchain.

j. Asigura viteza maxima a procesului de vot. Aplicatia de telefon informeaza membrul sectiei responsabil cu lista electorala cand un alegator a fost validat, si indica pagina si numarul pozitiei pe lista, pentru a fi rapid identificat si pentru a minimiza timpul in sectie

5. Procesele Verbale

a. Se printeaza unul generat automat folosind datele de la server

b. Se completeaza unul de mana care contine toate numaratorile de mana

c. Pe PV de mana se lipesc autocolante cu rezultatele numaratorii: unul de la fiecare aparat de vot, si scannerul omologat. Codul QR poate fi citit de membri cu telefonul pentru a confirma ca datele sunt corecte.

d. Exemplare numeroase: Pentru fiecare proces verbal se distribuie cate un exemplar pentru:
- toti membrii sectiei
- primarie
- BEJ
- BEC
- pentru partidele care au facut cerere

e. Formularele proceselor verbale contin: serie unica, cod QR printat dupa numaratoare, si holograma pentru a controla numarul de exemplare. Cele completate gresit nu se arunca, se pastreaza la arhiva.

f. Fiecare membru semneaza fiecare proces verbal, si isi pune sub semnatura amprenta digitala cu o cerneala speciala. Aceasta poate fi verificata ulterior in cazul neregulilor.

g. Dupa completare, ele se lamineaza pentru a preveni modificarea sau deteriorarea.

6. Site-ul BEC si serverele BEC/ale partidelor/Blockchain

a. Utilieaza tehnologia Blockchain pentru securitate maxima; Blockchain inregistreaza orice modificare a datelor, neputand fi falsificata fara a lasa urme; din reteaua de blockchain fac parte si serverele partidelor + un server pentru candidatii independenti

b. Inregistreaza urmatoarele date de la aparatul de validare a alegatorului: datele de identificare, copie a actului de identitate, poza facuta, amprenta scanata, sectia de votare

c. Site-ul face disponibile numele, localitatea si strada alegatorului, pentru verificare de catre public

d. Site-ul permite introducerea unui CNP pentru a indica daca persoana cu CNP-ul respectiv a votat sau nu.

d. Inregistreaza urmatoarele date de la aparatele de vot: secția de votare, seria aparatului si a cheii, seria buletinului de vot, opțiunea votată; aceste date sunt actualizate pe site din ora in ora, pentru a putea fi verificate de catre cetatenii care au ales sa printeze o copie a buletinului de vot pe hartie termala

e. Inregistreaza seriile de buletine din urne (de la scannerul de la urna) – sectia de votare, seria buletinului de vot; numarul total de voturi exprimate

f. Inregistreaza datele de la scannerul omologat de numarat voturi: sectia, seria aparatului, seria buletinelor de vot

7. Technologie necesara

1. Aparatul de validare a alegatorului – 1 per sectie
a. Scanner pentru actul de identitate
b. Scanner amprenta alegatorului
c. Conectabil la aparat foto/telefon
d. Conexiune la serverul BEC + alte servere si cu bazele de date de la BEC si Evidenta Persoanelor

2. Aparatul de activat cheia de vot – 1 per sectie
a. Display digital cu numarul de validari

3. Aparatul de vot + cheia de vot – 1-4 per sectie
a. Ecran touch
b. Printer buletin de vot
c. Laminator buletin de vot
d. Printer hartie speciala
e. Comunicare 1-way catre serverul BEC si alte servere

4. Scanner urna
a. Scanner pentru seria de buletin de vot; daca seria nu e valida, aparatul refuza introducerea; orice buletin de vot refuzat se pune intr-o urna speciala
b. Contine pre-inregistrate seriile unice ale buletinelor din sectie
c. Indicator electronic cu numaratoarea voturilor
d. Conexiune 1-way catre servere

5. Scanner omologat pentru numaratoarea voturilor
a. Scanner cod bare + cod QR
b. Display electronic pentru numarat voturile
c. Contine pre-inregistrate seriile unice ale buletinelor din
sectie
d. Arata cate voturi a primit fiecare candidat
e. Conexiune 1-way la servere

6. Printer Autocolante coduri QR pentru procesele verbale. Printerul comunica cu printeaza de la:
a. Aparatele de vot
b. Scannerul de la urna
c. Scannerul omologat
d. Telefoanele alegatorilor
e. Aparatul de activat chei

7. Telefoanele smart ale membrilor sectiei + aplicatia

8. Serverele Blockchain, din care fac parte si (dar nu numai):
a. Serverul BEC
b. Serverele partidelor
c. Un server pentru candidatii independenti si partidele mici

Functiile scannerului Omologat ar putea fi inlocuite de telefoane smart, insa aceasta inlocuire reduce securitatea sistemului si gradul de verificare.

Noi, cetatenii Romaniei, indiferent de culoare politica, cerem reformarea procesului electoral pentru a asigura securitate maxima, corectitudine, rapiditate si transparenta.