Introducerea și obligativitatea realizării testelor auditive pentru nou-născuții din România

Salvează copiii de la copilăria mută!

Susține obligativitatea screeningului auditiv neonatal!

Petiție pentru introducerea și obligativitatea realizării testelor auditive pentru nou-născuții din România

Inițiatorii petiției:

·         Asociația Audiosofia

·         Asociția Darul Sunetului

·         Asociația Lumea Sunetelor

·         Asociația Să auzim glasul mamei

·     Asociația Sonia Maria

Situația actuală: Problemele de auz afectează peste 360 de milioane de oameni din întreaga lume, iar peste 32 de milioane sunt copii, după cum arată cele mai recente studii realizate de către Organizația Mondială a Sănătății(1).

Cele mai recente studii in domeniu arată că la fiecare 1 000 de copii, 6 dintre ei prezinta diferite grade de pierdere a auzului, de la hipoacuzie ușoară până la hipoacuzie profundă(2). Luând în considerare cei 200.000 de nou-născuți anual în România, există peste 1200 de astfel de cazuri pe an numai în țara noastră. Pe lângă deficiențele de auz apărute încă de la naștere, copiii pot dezvolta diverse forme de surditate și în copilărie sau chiar tinerețe, crescând astfel numărul minorilor afectați de diferite tipuri de deficiențe de auz.

De la naștere și până la școlarizare, un copil trece printr-un proces de dezvoltare complexă, iar nedepistarea și lipsa tratamentului hipoacuziei din primii ani de viață, întârzie dezvoltarea psihologică a copilului, ceea ce conduce la o integrare socială deficitară. Daca nu este detectată precoce, hipoacuzia va avea efecte grave asupra dezvoltării vorbirii, limbajului și dezvoltării cognitive, cu efecte vizibile asupra vieții emoționale și sociale. În plus, hipoacuzia netratată are efecte pe termen lung în ceea ce privește educația, respectul de sine și realizarea profesională.

Probleme de auz pot fi depistate încă din primele zile de viață, prin utilizarea unei proceduri simple, care se realizează în toate maternitățile din majoritatea statelor din Uniunea Europeană: screening-ul audiologic neonatal (testul de auz pentru nou-născuți prin OAE – emisii otoacustice).

CDC – Centrul pentru Prevenție și Controlul Bolilor din Statele Unite recomandă screening-ul tuturor copiilor înainte de a părăsi maternitatea. De asemenea, Academia Americană a Pediatrilor – Comitetul pentru auzul infantil consideră că screening-ul și diagnosticul trebuie realizate până la vârsta de cel mult 12 săptămâni. Recomandarea este determinată de faptul că limbajul și comunicarea se dezvoltă natural în primii 2-3 ani de viață, iar problemele auditive determină întârzieri în dezvoltarea acestor abilități, întârzieri care nu pot fi recuperate niciodată.

În lipsa unui astfel de screening, problemele de auz ale copiilor sunt depistate de obicei abia după vârsta de 2 ani, atunci când se constată întârzierea vorbirii.

Un screening audiologic timpuriu ajută la depistarea, diagnosticarea și includerea pacientului într-o anumită grupă de risc. După diagnosticare urmează alte teste pentru stabilirea pragului de auz, care să permită un diagnostic precoce al hipoacuziei (între 0 şi 3 luni de viaţă).

Astfel, petiția de față își propune să reglementeze disponibilitatea și accesibilitatea screening-ului audiologic neonatal în toate maternitățile din România. Odată depistate problemele auditive la     nou-născuți, acestea trebuie evaluate și tratate corespunzător, sub îndrumarea specialiștilor.

În prezent, screening-ul audiologic neonatal este absent din majoritatea unităților sanitare din România.

De aceea, solicităm următoarele:

·         Crearea condițiilor necesare pentru introducerea screeningului audiologic neonatal în toate maternitățile de pe teritoriul României;

·         Reglementarea obligativității realizării acestor teste, ca parte din setul de teste obligatorii pentru nou-născuți;

·         Implicarea Ministerului Sănătatii în realizarea unui Program Național de depistare precoce a deficiențelor de auz.

Și recomandăm următoarele:

·         Dotarea tuturor maternităților din România cu aparatură corespunzătoare;

·         Screening-ul audiologic neonatal se realizează prin DPOAE, procedură non invazivă care durează câteva minute;

·         Obligația personalului medical de a informa părinții despre necesitatea efectuării screening-ului neonatal în termen de maxim 3 zile de la naștere;

·          Stabilirea unor sancțiuni clare în cazul neîndeplinirii acestor obligații, cum ar fi imposibilitatea spitalului de a deconta costurile nașterii de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Dacă în urma screening-ului sunt depistate probleme de auz, este obligatorie informarea părinților, evaluarea noului-născut de către personal medical specializat, precum și re-evaluarea la intervale prestabilite. Familia va primi o trimitere către un centru de diagnosticare audiologică unde copilul va fi supus unor testări suplimentare.

Depistarea precoce a scăderii auzului și instituirea tratamentului adecvat reprezintă singura metodă de a asigura condițiile optime pentru restabilirea auzului și dezvoltarea normală a limbajului copilului, oferindu-i posibilitatea de a se integra social și profesional, la egalitate cu semenii săi.

Surse studii:

(1)  http://www.who.int/medicines/areas/priority_medicines/BP6_21Hearing.pdf

(2)     Olusanya BO. Neonatal hearing screening and intervention in resource-limited settings: an overview. Arch Dis Child 2012; http://dx.doi.org/10.1136/archdischild-2012-301786

•Audiosofia•Darul Sunetului•Lumea Sunetelor•Să auzim glasul mamei    Contactați autorul petiției