TERAPII decontate de catre STATUL ROMÂN pentru copiii cu autism si intarziere in dezvoltare

SOLICITAM TERAPII DECONTATE DE STAT PENTRU COPIII CU INTARZIERE IN DEZVOLTARE SI AUTISM.

 

In anul 2022, in Romania erau 558000 de persoane diagnosticate cu autism, iar din ele peste 90% sunt copii!!

În prezent, unul din 54 de copii sunt diagnosticati in spectrul autist. 

Costul mediu lunar doar al terapiilor pentru un singur copil se ridică la 1800-2000 de euro, dar suportul financiar pe care îl oferă statul este unul de cel mult 200-250 de euro. Acesti copii au nevoie de Terapie comportamentala, cognitiv-comportamentală şi programe de psihopedagogie specială (dintre intervenţiile psihopedagogice, logopedia s-a dovedit a fi cea direct implicată în ameliorarea dificultăţilor de limbaj şi comunicare), Psiho-terapie, terapie ocupațională, Logopedie, terapie de desensibilizare senzoriala, aqua-kineto-terapie, tratamente și suplimente alimentare. 

Costurile formarii unui terapeut sunt de zeci de mii de euro! Terapeutii nu trebuie sa lucreze gratuit sau pe preturi mici, ci este datoria statului sa vina cu un Program aplicabil 100%.

 Ce se va intampla peste 10-15 ani cand copiii cu intarazieri in dezvoltare sau diferite forme de Autism, tulburari din spectrul autist, Asperger - vor intra in  societate fara sa beneficieze de terapiile atat de necesare pentru ei si care i-ar putea ajuta?

Ar trebui ca institutiile statului sa ii ajute pe parintii acestor copii, mare parte din ei recuperabili, iar in loc de a fi asistati social sa fie sprijiniti sa devina oameni cu un loc de munca, ce ar putea sustine societatea!!

 

În România, părinții copiilor cu autism și cu diverse forme de întârziere în dezvoltare luptă aproape SINGURI. 

Exista aparuta Hotărârea nr. 1389/2022 privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică şi modalităţile de înscriere în Programul naţional de suport pentru copii, dar ea nu are inca normele metodologice aplicabile.

 

SOLICITAM TERAPII GRATUITE PENTRU COPIII CU INTARZIERE IN DEZVOLTARE SI AUTISM.


Neda Speranța Iulia    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Neda Speranța Iulia va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...