Sustinerea initiativelor Liceului Cosbuc si profesoarei Marin

SCRISOARE DE SUSTINERE

PROMOVAREA DREPTURILOR OMULUI IN SCOLI ESTE O DATORIE,

NU O ABATERE DISCIPLINARA !

Semnatarii, fosti elevi ai Colegiului National Bilingv “George Cosbuc”, precum si persoane interesate de problematica drepturilor omului, salutam initiativa Colegiului de a sustine « Luna istoriei LGBT »[1]. Apreciem in mod deosebit implicarea doamnei Roxana Marin, profesoara de limba engleza in cadrul liceului.

Pe langa calitatea deosebita a actului educational oferit, Colegiul National Bilingv “George Cosbuc” s-a evidentiat prin crearea unui spatiu de gandire libera. Ne bucuram sa constatam ca spiritul liceului nostru se pastreaza peste generatii.

Atragem atentia Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, precum si Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti asupra faptului ca actiuni precum « Luna istoriei LGBT » sau Gay Pride sunt de natura sa promoveze egalitatea in drepturi si promoveaza principii pe care orice tanar cetatean al unei societati democratice ar trebui sa si le insuseasca.

Semnatarii suntem consternati ca MECTS si ISMB au anuntat ca vor derula o « ancheta »[2] cu privire la un demers care nu este altceva decat o expresie fireasca a statului de drept. Protestam vehement fata de faptul ca institutiile amintite inteleg sa ancheteze o persoana sau o institutie pentru promovarea principiilor de drepturile omului si anti-discriminare.

In nicio societate democratica, un dascal nu ar trebui sa fie criticat pentru incercarile sale de a sprijini dezvoltarea elevilor scolii intr-un climat divers, intr-un mediu in care egalitatea in drepturi si principiul anti-discriminarii sa reprezinte reguli de baza.

De altfel, actiunile promovate in liceu, care au facut obiectul dezbaterilor din ultimele zile, se incadreaza in Programa scolara pentru disciplina optionala drepturile omului, programa emisa de MECTS[3]. Este imperativ ca MECTS sa adopte o pozitie clara si responsabila, care sa nu contravina Constitutiei, asa cum a reactionat pana in prezent. Mai mult, MECTS trebuie sa isi insuseasca initiativa doamnei Roxana Marin si a Colegiului National  Bilingv “George Cosbuc” si sa ia toate masurile necesare pentru promovarea acestui model de aplicare a Programei mentionate la nivel national. Toti elevii din Romania au nevoie sa beneficieze de acces la informatii legate de drepturile omului, anti-discriminare si egalitate in drepturi. Toate institutiile de invatamant din Romania trebuie sa abordeze aceste tematici si sa ofere spatiul elevilor de a se implica in promovarea principiilor unui stat democratic. Metoda eficienta prin care o societate se poate dezvolta este investirea in tineri, inca de pe bancile scolii. Daca statul roman alege sa lupte impotriva discriminarii, acest lucru trebuie facut inclusiv prin initiative in scoli, de tipul celei promovate de liceul Cosbuc.

LISTA DE SEMNATARI :

 

 


 


Oana-Luiza Mihalache    Contactați autorul petiției