SUSȚINEȚI ARTIȘTII PLASTICI MUREȘENI

Sînt Mana Bucur artist vizual și mă adresez dv-stră în calitate de președinte al Filialei Mureș a Uniunii Artiștilor Plastici Profesioniști din România ce însumează peste 110 membrii din tot județul Mureș.

Am aflat cu tristețe și stupoare despre proiectul ce urmează a fi discutat în ședința Consiliului Local din 30 iulie a.c. privitor la un schimb între două edificii, una dintre ele privindu-ne direct pe noi căci găzduiește locul de creație a 23 de artiști plastici, ateliere de creție ce funcționează de 40 de ani. În anul 1980 în plină dictatură comunistă un grup de artiști mureșeni au înaintat o cerere către conducerea de atunci în persoana lui Nicolae Veres pentru repartizarea unor spații de creație. Cererea a fost aprobată iar clădirea patrimonială Bolyai 5 a fost dată în folosință artiștilor plastici și de atunci pînă azi a funcționat și funcționează ca așezământ cultural, găzduind ateliere de creație pentru artiști plastici profesioniști, toți membrii UAP. În decursul celor 40 de ani în atelierele din str. Bolyai nr.5 și-au desfășurat activitatea de creație mulți artiști cunoscuți dintre care amintim pe KEMÉNY ÁRPÁD, FENEȘ ROMULUS, SIMON ENDRE, DATU VICTOR, BALÁZS IMRE, HALLER JÓZSEF, ADRIAN CHIRA și dintre cei actuali MUREȘAN GHEORGHE, ȘULEA IOAN, MARIANA ȘERBAN, NAGY DALMA, LUCIA CĂLINESCU. CSATLOS LEVENTE și lista poate continua pînă la cifra de 23. Toate atelierele au fost amenajate corespunzător actului de creație din bani proprii și contractele au fost reînnoite pentru încă doi ani. Totodată în incinta edificiului au avut loc evenimente culturale memorabile :

Galeria „PIVNIȚA”, cu evenimentul „Interartist”, „ B STUDIO” cu acțiuni culturale permanente condus de Bartha Jozsef, Noaptea muzeelor, Atelierele deschise. Pe lîngă faptul că este clădire patrimonială ea este încărcată de multă istorie, fostă prefectură a orașului aici a fost condamnată una din ultimele vrăjitoare din Europa asfel exploatînd acest dat istoric am inființatARDEREA VRĂJITOAREI” acțiune culturală expozițională, happening și ardere raku, desfășurată anual ce are un impact însemnat asupra publicului. Am precizat toate aceste lucruri pentru a vă atrage atenția asupra nedreptății pe care urmează să o facă reprezentanții municipiului nostru, căci o clădire nu poate fi judecată ca ceva gol de conținut, în timp ea primește personalitate prin ceeace se întîmplă în ea... păstrînd proporțiile o putem considera și pe aceasta una dintre emblemele culturale ale orașului nostru cîștigată și datorită artiștilor mureșeni. La urma urmei gîndiți-vă ce lăsăm moștenire urmașilor noștrii, CULTURA, produsele ei , lăsați-ne aceste spații ca să putem să le creem. Este inadmisibil ca dupa 40 de ani să fim scoși din aceasta clădire doar pentru că altcineva iși dorește acest spațiu și noi nici măcar nu am fost informați în mod oficial despre acest demers.

Din materialul pe care ni l-au pus la dispoziție cu două zile înaintea ședinței reiese (și nu trebuie să fii expert evaluator se vede cu ochiul liber) că imobilul din Bolyai 5 este subevaluat drastic iar celălalt care ni se oferă„ este supraevaluat mult peste valoarea reală, totul pentru inducerea în eroare a locuitorilor mureșeni, vezi Doamne ce afacere profitabilă pentru urbe. UAP Mureș chiar ar dori să încheie un parteneriat cu Primăria Tg. Mureș în vederea conceperii unui proiect de finanțare european, în vederea restaurării și reamenajării cladirii de pe str. Bolyai 5 dupa modelul Coloniei Pictorilor din Baia Mare, lucru care ar aduce mari beneficii orașului.

În încheiere trebuie să vă aduc la cunoștință faptul că UAP beneficiază de atributul de utilitate publică conferit prin Decretul Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, pentru recunoașterea acestei instituții constituită legal în baza Decretului nr. 343/1949, în prezent abrogat prin Decretul nr. 294/1954, completat și modificat potrivit dispozițiilor Decretului nr. 333/1958, ce a asigurat constituirea bazei materiale a acesteia.

UAP este totodată membru fondator ANUC și membru AIAP două organizații puternice naționale, respectiv internaționale.

V-am adresat aceste cuvinte pentru a invoca o judecată dreaptă și de a vă ruga să fiți alături de cei care produc frumosul, avem nevoie stringentă de susținere, cultura fără susținere capitulează, sper că nu vrea nimeni asta. Mulțumesc!

 

 

Mana Bucur artist vizual,

președinte de filială

24.07.2020

 

 

 

 

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe MANA BUCUR să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...

Facebook