Suplimentarea de locuri la liceele teoretice CLUJ

Edit: Februarie 2024. Având în vedere că problema rămâne în continuare una de interes și foarte gravă, voi reposta textul acestei petiții publicate în luna iunie 2023 - datele sunt, deci, de anul trecut, dar pot fi considerate ca o referniță destul de exactă la situația pe 2024. Îi rog pe părinții interesați să se implice din timp. 

În atenția Inspectoratului Şcolar Județean Cluj
ref. număr locuri la liceele teoretice din Cluj-Napoca

Anual județul Cluj înregistrează, după mun. București, cel mai mare număr de medii mari la nivel national la examenul pentru Evaluarea Nationala: peste nota 8 46.6%, peste 8.50 35.4% si peste 9 21.7% (date MEN/E.N. 2023). Acestia reprezinta numeric 2310 elevi cu medii peste 8, 1752 peste 8.5, 1073 peste 9. Cohorta este in crestere și, mai mult, la populatia Cluj-Napoca adaugam Florestiul si alte comune limitrofe, in continua expansiune, si numarul mare de elevi care vin anual din alte localitati/judete ca să invete aici. Nici nu avem motivele sa credem ca procentul notelor mari la EN nu se va pastra la aceleasi cote.
In aceste conditii, in judetul Cluj si in special in municipiul Cluj-Napoca exista un acelasi numar, insuficient, de locuri la liceele teoretice (cca 2300 in judet, respectiv 1450 in Cluj-Napoca). Aceasta, cumulat cu faptul că, datorita structurii populatiei si multilingvismului, o parte semnificativa din locuri sunt alocate pentru invatamantul in limba maghiară și clase în limbi străine care necesita probe de aptitudini (lb. germana, engleza, spaniola), rezultatul este că, anual, un numar foarte mare de copii cu rezultate foarte bune la învatatura sa nu aiba sansa de a accede in clasa a IX-a la licee potrivite aptitudinilor lor și cu o rata mare de promovabilitate la Bacalureat și ajung să aleagă profiluri care nu li se potrivesc, sau să fie repartizați în învățământul tehnologic.
Astfel, garantat, o buna parte dintre acesti copii se pierd pe parcurs, fiind decuplati fortat de la contactul cu învățământul la un nivel performant, concentrat pe acumularea de cunoștințe pentru valorificarea lor superioară.
În timp ce în județ și în special municipiul Cluj-Napoca, numărul de locuri în învățământul teoretic liceal e cam același, în ciuda creșterii mediilor și a cohortei, în majoritatea județelor situația e inversă, accesarea liceelor teoretice în toate profilele fiind posibilă cu medii la Evaluarea Națională mult mai mici.
Aceasta este o discriminare, o inegalitate de șanse pentru elevii clujeni cu care județul se laudă, apoi îi abandonează, din cauza unui proces administrativ greu de înțeles.
Nu poate fi vorba nici despre bani/buget, pentru că aceiași bani se duc în licee și școli care rămân cu locurile neocupate, e  vorba doar de un calcul matematic și de interesul pentru valorificarea superioară a educației, capitol la care România nu stă bine.
Nu mai suntem în perioada în care, programatic, învățământul teoretic era redus prin hotărâri ale conducerii de Stat în favoarea școlilor profesionale. 
În concluzie, noi, elevii și părinții din Cluj, solicităm ISJ Cluj și MEN suplimentarea numărului de locuri în liceele teoretice cu concurență foarte mare începând cu admiterea din acest an (2023) și corelarea în viitor a locurilor cu performanța, pentru un învățământ de calitate și șanse egale la nivel național.
Mulțumim!

Pentru vizibilitate, va rugam distribuiti!


Părinți și elevi, Cluj-N.    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Părinți și elevi, Cluj-N. va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...