Salvati un simbol national - Mioriticul

Nu incap orgolii cand este vorba de o rasa atat de minunata cum este Mioriticul - desi o rasa veche, nu este inca omologata si sper sa fie omologata in conditiile standardului initial.
Cu parere de rau vad in ultimii doi ani tot mai multe exemplare atipice, cu multa infuzie de Bucovina, mers defectuos, temperament cu probleme, netestate, arbitrate ca fiind de valoare chinologica - parca brusc s-a uitat cum arata in realitate un mioritic in munti, la stana, la ciobani. Este un trend periculos si nu putem fi de acord cu acest tip de mioritic. Nu vom promova asemenea exemplare chiar daca nu vom fi niciodata pe un podium - lasam locul celor care isi doresc mult si se doresc experti ai unei rasa unde toti am mai avea de invatat daca ar exista omogenitate si nu s-ar mai interpreta standardul.

Din ce am vazut in ultimii ani ca se promoveaza, mai ca ar trebui sa ma apuc sa cresc Bucovino - Mioritic, cu stropi pe picioare si pe corp, cu manta gri, picioare subtiri, cu probleme pe trenul posterior....din pacate nu ne intereseaza care este trendul actual - acum intelegem de ce multi crescatori au renuntat la a mai veni in expozitii, era firesc vazand cine urca mereu in top si ce tip este promovat. Montele facute arata clar in ce parte se indreapta aceasta rasa - noi avem cateva monte, facute pentru selectare si pentru corectare, imbunatatire a ceea ce deja avem, nu ne dorim sa terminam alfabetul cu montele facute si nici nu ne dorim sa ne imbogatim peste noapte din pui. Ne dorim sa promovam aceasta rasa asa cum este ea, nativ, in munti, si nu sa creem o alta rasa numai ca sa nu se mai spuna ca mioriticul nostru semana prea mult cu ciobanescul rusesc!

Nu negru carbunos sau de Timisoara departajeaza cele doua rase, sunt cu totul alte elemente din standard care ar trebui evidentiate dar...cine sa o mai faca?!?Desigur este minunat cand un exemplar de Mioritic apare castigator in expozitii in afara tarii dar atata timp cat este singur in ring, rezultatele sunt zero si nu confirma neaparat calitatea deosebita a exemplarului in discutie.

Testele de displazie trebuie sa fie obligatorii - din pacate multi aleg sa merga in Ungaria unde nu de multe ori au fost puse sub semnul intrebarii rezultatele - nu stiu ca in Romania sa existe acreditat medic care sa efectueze aceste teste si sa fie si recunoscute FCI - oare de ce?chiar nu avem medici veterinari profesionisti care sa treca un examen si sa primeasca aceasta acreditare?Eu nu cred, cunosc cativa astfel de medici mai mult decat profesionisti si care cu siguranta ar face fata cerintelor impuse de FCI.

Remarc cu tristete ca numarul exemplarelor frumoase, de standard, scade simtitor lasand loc unor exemplare pe care nu mi le doresc in canisa - este doar o parere personala si am taria sa o sustin. Cand intr-o expozitie de club abia vin 10 - 15 de exemplare, cand la Carpatini sunt 115 exemplare si cam 60 la Bucovina, cifrele spun totul!Nu stiu daca exista comuniune de opinii la cele doua rase mentionate, dar cu siguranta nu am vazut neomogenitate la ring asa cum vad la Mioritic!Si aceasta este un deserviciu adus acestei rase minunate.

De curand a avut loc o adunare generala a clubului de mioritic la Sibiu unde spre stupoarea mea, s-au luat decizii care distrug evident munca de ani a unor crescatori redutabili - in mare graba si ca un veritabil puci, conducerea acestui club a fost schimbata tocmai pentru a da girul aberatiilor in directia spre care se indreapta aceasta minunata rasa. Un grup de asa - zis crescatori, care tin la exclusivism si promoveaza tocmai ceea ce nu este Mioriticul si nu sunt stare sa aiba in curte, s-au instalat in fruntea acestui club prin voturi dat in gasca, sub presiune, nu in deplina legalitate, tocmai pentru a promova exact ce nu au - exemplare de standard. Atata timp cat cresti exemplare cu stropi pe picioare, majoritar negrii, cu grave probleme genetice, cu cuiburi nedeclarate dar cu pui vanduti pe bani grei celor neinformati, necunoscatori ai rasei, e normal sa iti doresti sa dai tonul la aceasta rasa pe care TU nu o cunosti!

Este revoltator ca 19 oameni sa decida viitorul unei rase care este un simbol national -si mai revoltator este ce deja a devenit obisnuinta: tendința de a distorsiona imaginea rasei chiar de către arbitrii, tocmai de cei care ar trebui să penalizeze orice abatere.

Mioriticul nu trebuie să fie o rasă inventată de cineva sau de adunarea generala extraordinara de la Sibiu.

Fiecare a avut o contribuție mai mare sau mai mică la ce este Mioriticul azi, li se recunoaște efortul depus, dar nu ar trebui să se denatureze într-atât de mult imaginea Ciobanescului Românesc Mioritic încât să nu-l mai recunoaștem nici măcar după culoare !

Culoarea caracteristică Mioriticului este albă și albă cu marcaje gri - Mioriticul nu este și nu a fost niciodată un câine care să aibă robă mantalată cu negru sau gri, cu stropi in blana sau pe picioare.

Ne-am straduit atata timp sa crestem caini dupa standardul existent iar cei care n-au reusit sa aiba caini conform standardului acum vor schimbarea dupa cainii lor . Au sustinut si aprobat schimbarea muscaturii, respectiv sa fie acceptate ambele, foarfeca si cleste - dar ei vor de fapt introducerea culorilor : negru, rosu , coada inel ,etc. si a cainilor de talie mica ,subtiri , cap mic ( maidanezi ). LASITATE - daca n-ai fost in stare sa cresti caini conform standardului existent , schimbi standardul  si asa ceva este revoltator!

Iubitori ai MIORITICULUI, fac un apel la constinta voastra, la probitate morala, la dragosatea voastra pentru acesta rasa: LUATI ATITUDINE!

Propun convocarea de urgenta a unei adunari generale extraordinare pentru discutarea statutului - care este un mister, nu exista, se "lucreaza" la el - discutarea acestor ultime decizii luate de un numar foarte restrans de asa - zis crescatori, fara informare, fara participarea crescatorilor de elita ai acestei rase.

Desigur, conducerea unui club de rasa este o miza tentanta dar in fruntea unui astfel de club, consider ca ar trebui sa fie aleasa corect si legal, o persoana respectabila, cu caracter, morala, crescator, bun cunoscator al rasei dar si aceasta alegere trebuie facuta cu acordul tuturor membrilor de club si sustinuta cu argumente reale, pertinente, sub nici o forma de falsuri, in gasca.

Daca mai credeti si iubiti acesta rasa, votati aceasta petitie, nu fiti pasivi!

SALVATI ACEASTA RASA MINUNATA MIORITICUL!

simona mirescu    Contactați autorul petiției