SĂ NU UCIDEM CULTURA! SĂ NU UCIDEM MUZEUL DE ARTĂ DIN CLUJ NAPOCA!

1024px-Bánffy_Palace_in_Kluj-Napoca1.jpgSĂ NU UCIDEM CULTURA!

SĂ NU UCIDEM MUZEUL DE ARTĂ DIN CLUJ NAPOCA!

 

Petiţie adresată:

 

Excelenţelor lor:

       Domnului Preşedinte al României Klaus Werner Iohannis

       Domnului Preşedinte al Senatului Nicolae-Ionel Ciucă

       Domnului Preşedinte al Camerei Deputaţilor Alfred-Robert Simonis

       Domnului Prim-Ministru Marcel Ciolacu

       Doamnei Ministru al Culturii Raluca Turcan

       Domnului Preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe

       Domnului Primar al Municipiului Cluj-Napoca Emil Boc

       Domnului Vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Vákár István 

 

Noi, semnatarii acestei petiţii, ne adresăm vouă, celor care ne reprezentaţi interesele, atât naţionale cât şi locale, în toate domeniile vieţii noastre – a celor care am făcut posibil, prin votul nostru să ocupaţi cele mai înalte demnităţi ale statului român – să interveniţi de urgenţă şi să găsiţi formula legală pentru salvarea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.

          Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, înfiinţat în anul 1951, a avut la bază fondul Muzeului Ardelean dar şi pinacoteca donată de către colecţionarul de artă Virgil Cioflec Universităţii Clujene. Din anul 1956 Muzeul de Artă a funcţionat neîntrerupt în palatul Bánffy, fostă reşedinţă a Guvernatorului Transilvaniei.

          Chiar dacă istoria Muzeului de Artă clujean nu este una de lungă durată acesta a intrat în peisajul cultural al urbei devenind păstrătorul unui important fond artistic şi locul central al unor evenimente culturale fără de care Clujul ar deveni mult mai sărac.

          Nu este rolul nostru să evaluăm sau contestăm deciziile instanţelor din România. Până la proba contrarie acestea sunt juste, temeinice şi legale.

          Dar rolul nostru, atât al cetăţenilor cât şi al întregii clase politice, este acela de a face tot ceea ce este legal posibil pentru a salva Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

          Chiar dacă, pe baza sentinţei judecătoreşti definitive şi irevocabile, noii proprietari vor intra în posesia unei părţi importante din Palatul Bánffy statul român are posibilitatea să decidă o expropriere în interes public, plătind bineînţeles proprietarilor justa valoare a părţii din imobil ce le va aparţine. Oare cultura nu se poate pune pe acelaşi plan cu lucrările de infrastructură pentru care se fac exproprieri?

          Nu credem că este o soluţie viabilă şi sigură luarea in chirie de către muzeu a părţii pierdute din palatul Bánffy. Există numeroase exemple în istoria recentă de instituţii care şi-au pierdut astfel, după câţiva ani de închiriere, sediile.

          Ce ar face francezii şi clasa lor politică dacă, prin absurd, o instanţă pariziană ar fi dat câştig de cauză unui biet personaj care, pe baza unei hârtiuţe de nimeni expertizată şi autentificată, şi-ar fi adus brusc aminte că este singurul urmaş dintr-o lungă listă succesorală a unei curtezane căreia, ca recompensă pentru serviciile sale, Regele Ludovic al XIV-lea i-ar fi făcut cadou vreo trei camere din Palatul Versailles?

          Prin această petiţie vă cerem să acţionaţi cu maximă urgenţă şi să

 

Salvaţi Muzeul de Artă din Cluj-Napoca!

 

Cluj, la 24 septembrie 2023

 

                                                           Fundaţia Doina Cornea

                                                                           prin

                                                             Leontin Horaţiu Iuhas

 

 


Fundaţia Doina Cornea prin Leontin Horaţiu Iuhas    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Fundaţia Doina Cornea prin Leontin Horaţiu Iuhas să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...