Revista Familia apartine romanilor

Prin Hotararea numarul 216/15.12.2020, Consiliul Judetean Bihor a decis anularea personalitatii juridice a revistei Familia, absorbtia acesteia in cadrul Bibliotecii Judetene Gh. Sincai sub forma unui compartiment nou infiintat in acest scop si reducerea organigramei acesteia cu un numar de 5 posturi din 10, masurile urmand sa intre in vigoare incepand cu data de 1.01.2021.

Cu o zi inaintea adoptarii acestei hotarari a CJ Bihor, unul dintre colaboratorii revistei, Mircea Pricajan, numit ulterior redactor-sef al acesteia, a demarat in nume propriu inregistrarea marcii revistei Familia la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci). Cererea de inregistrare a marcii a fost depusa in data de 14.12.2020 si a fost publicata in data de 21.12.2020 sub numarul de depozitar  M 2020 09021.

Chestionat de presa locala in legatura cu acest aspect si asupra calitatii in care a depus aceasta cerere in nume propriu, Mircea Pricajan a declarat ca “CJ stie de acest lucru, nu e nici o cabala”. Nu a fost furnizat niciun document care sa ateste aceasta intelegere iar conducerea CJ Bihor nu a confirmat/infirmat declaratiile facute de redactorul sef.

Revista Familia a fost infiintata de Iosif Vulcan, membru al Academiei Romane in anul 1865 la Budapesta. Este revista in care au debutat Mihai Eminescu si George Cosbuc si in care au publicat, rand pe rand, Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, BP Hasdeu, Alexandru Vlahuta, Barbu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu si multi altii. Timp de 156 de ani, revista Familia a devenit o institutie culturala in sine care a contribuit decisiv la raspandirea limbii si literaturii romane in Transilvania dar si la cultivarea si trezirea constiintei nationale a romanilor de pretutindeni. Revista Familia este si acum considerata una dintre cele mai valoroase publicatii culturale romanesti si este editata la Oradea - cu intreruperi - incepand cu anul 1880. Din 1996 pana astazi, revista a fost editata sub jurisdictia si prin finantarea din fonduri locale a Consiliului Judetean Bihor. Este, in acceptiunea legala, o “marca notorie” in Romania.

Ca urmare a celor descrise mai sus, consider ca revista Familia este un simbol cultural al romanilor (si in special al bihorenilor) si trebuie sa apartina, de drept si de fapt, acestora. Dreptul de proprietate intelectuala dar si comerciala asupra acestei marci nu poate apartine unei singure persoane fizice, oricat de onorabile ar fi intentiile declarate si oricare ar fi reputatia acesteia. Este inadmisibil ca, pe baza unei simple intelegeri verbale, secreta - o persoana fizica sa devina proprietarul acestei marci cu valoare de simbol pentru atatia cetateni si oameni de cultura din Romania.

In acest sens, am initiat o petitie prin care am solicitat Ministerului Culturii sa se constituie ca opozant la inregistrarea acestei marci in conditiile descrise mai sus si sa demareze procedurile pentru inregistrarea marcii revistei Familia fie in nume propriu fie prin structura deconcentrata din teritoriu, Directia Judeteana pentru Cultura Bihor, fie prin intermediul Bibliotecii Gh Sincai din Oradea.

Va rog sa semnati aceasta petitie daca sunteti de acord ca revista Familia trebuie sa apartina romanilor si bihorenilor in special, si nu unei persoane fizice.

Semnaturile vor fi inaintate autoritatilor competente.

 

 

 


Flavius Bunoiu    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Flavius Bunoiu să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAUPublicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...