Revenirea rutelor de troleibuz 22, 24 și 8 la programul pre-pandemic până la ora 01:00

                                    transport_nocturn_poza.jpg

Dragi locuitori ai municipiul Chișinău, dacă și voi aveți nevoie de transport pânâ la orele 01:00 vă îndemnăm să susțineți această petiție.

 

  Primarului General al municipiului Chișinău

Domnului Ion Ceban

Șefului Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicații

Domnului Vitalie Mihalache

Consiliului Municipal Chișinău 

14 noiembrie 2022

PETIȚIE  

         

        În conformitate cu Codul nr.116 din 19.07.2018 Codul administrativ al Republicii Moldova, ce reglementează modul de petiționare, noi, semnatarii prezentei petiții, locuitorii orașului Chișinău, invocăm încălcarea dreptului nostru la siguranță și transport.          

        Noi, locuitorii orașului Chișinău, vrem să menționăm că orarul actual de funcționare a transportului public până la orele 23.00 nu acoperă necesitatea existentă de transport public. Regimul de activitate a multor dintre locuitorii orașului se finalizează sau depășește ora 23.00, respectiv angajații magazinelor, unor cafenele, întreprinderi ce își finalizează tura la orele 23.00 sau mai târziu, nu au cu ce ajunge ulterior spre casă.

În decursul timpului mai multe grupuri de inițiativă au abordat problema dată:

        În anul 2016 grupul de inițiativă " Orașul Meu" în care se includeau mai multe organizații și activiști civici, a realizat o serie de acțiuni - paneluri de discuții, întîlniri cu autoritățile, lansarea unei petiții ce a acumulat 10.134 de semnături. 

        În urma acestor acțiuni în perioada 5 iulie-30 octombrie 2016 a fost realizat un proiect pilot pe rutele 22 și 24 unde câteva unități circulau până la orele 02.00. În baza rezultatelor pilotării s-a dovedit rentabilitatea rutelor până la orele 01.00.

Din 2017 rutele 22 și 24 au circulat cu orar prelungit până la 01.00, iar din 31 ianuarie 2019 acest grafic s-a extins și pe ruta nr 8.

Aceste rute fiind cele mai vitale deoarece acoperă necesitățile de transport pe arterele principale către sectoarele capitalei:

-Ruta nr. 22- de la Alba Iulia (Buiucani de sus) - Centru - Botanica (porțile Orașului)

-Ruta nr. 24 - Telecentru - Centru - Rîșcani - Ciocana

-Ruta nr. 8 - Sculeni - Centru - Botanica

        În acest regim rutele au circulat până în anul 2020 din cauza pandemiei, orarul nocturn a fost sistat.

        Efectele pandemiei au mers spre scădere la sfârșitul anului 2021, când problema transportului a fost invocată separat de 3 grupuri de inițiativă ale tinerilor, răspunsul municipalității find că ele vor fi introduse  în momentul în care orașul Chișinău va trece la cod galben de COVID-19.

        Pandemia a trecut, iar orașele care au procedat similar Chișinăului la început de pandemie, ca spre exemplu Cluj, demult au reintrodus regimul nocturn de funcționare a rutelor, e timpul și pentru Chișinău.  

 

        Prin urmare cerem: 

                1. Revenirea rutelor de troleibuz nr. 22, 24 și 8 orarul de funcționare pre-pandemic până la orele 1.00.

                2.  Realizarea unui studiu de fezabilitate  privind  introducerea unui orar de circulație nocturn similar pe alte rute de troleibuz.  

 

       Pentru detalii puteți contacta, Roman Andriiv, liderul grupului de inițiativă, la numărul 079819841 sau andriiv91@mail.ru                                             


Carmelia Grosu, 062109083, Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Carmelia Grosu, 062109083, Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...